Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   172 / 579
(#) zolika60 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Én meg például az orosz R-22-esszámítógépben. Egyébként valóban szép darab.
(#) zolika60 válasza Action2K hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Hogy sikerült hozzájutnod? Persze, csak ha nem titok.
(#) Action2K válasza kadarist hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Köszi! Az ilyen analóg szintetizátoroknál még sok más meglepő is van. Pl. az alap oktávot 12 teljesen egyforma hanggenerátor modul állítja elő. Kettős fűrészfog generátor pörög. Az egyik felfutó, a másik lefutó. Ezt egy kompatátor négyszögjellé alakítja, s így lesz meg a pontos 50%-os kitöltésű alap "hang". Majd ezt egy rahedli szűrővel, transzponerrel alakítják át a kellő hangszer hangjának megfelelővé (már amennyire sikerül).
A nyákon az a 3 hatlábú egyenként egy-egy műveleti erősítő. Az IC-k őse. Akkoriban még külön tokozásban voltak.
Ezeken a képeken az orgona elektronikájának kb a harmada látható. a többi még a manuálokban van beszerelve.
(#) Action2K válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Egyáltalán nem titok. Beültem a batárba, az indítókulcs elfordításával beindítottam a motort, majd a GPS segítségével elmentünk Tatabányára. Ott én meg a haverok, megfogtuk a négy sarkát, oszt feltettük a platóra, itthon meg a nappali ablakán be a szobába. Vagy nem erre voltál kíváncsi? Esetleg az érdekel, hogy a Vaterán vettem, elcseréltem 31 darab ezresért.

Nem volt drága, szerencséd volt. Azt látom, hogy az ablak helyén vittétek be, mert láthatóan frissen van berakva.
(#) kadarist válasza Action2K hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Igen, ez a "vezéroszcillátor"-os megoldás frekvenciaosztókkal meg különféle szűrőkkel.
(#) Action2K válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

No igen, az ablak az egy másik projekt. Nagyon nem volt drága. Ha restaurált állapotba kerül, cirka fél milla lesz az értéke. Akitől vettem, még használta, de elromlott nála a végfok panel. Ezt elküldte valahova szervizbe, de nem akaródzott nekik megjavítani. Ígérte, hogy visszaszerzi majd, s akkor full eredeti lesz minden benne. Ha nem, max legyártom, bakelites nyákom még van valahol. Első körben tettem már méréseket benne, s valami táp gondja is lehet, mert ingadozik a fesz. Ezt valószínű elkó cserékkel kiküszöbölhető.

Mintha az távoli homályból úgy rémlene, hogy hasonló felépítésű hangszer rajzait nézegettem volna úgy 30 éve. Lehet, hogy valamelyik Rádiótechnikában? Majd otthon túrok egy kicsit a hétvégén, hátha bukkanok valami irodalomra. Ha más gyártmányú is akkor is tanulságos lehet. Igazi szép kihívás, kíváncsi leszek az eredményre is. :yes:
(#) kadarist válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

A '71-es rádiótechnikákban volt egy sorozat a polifónikus orgonákról.
(#) zolika60 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Lehet, nem ma olvastam. Csak valami oknál fogva nem veszett el az infó.
(#) Gafly válasza Action2K hozzászólására (») Aug 30, 2011 / 1

Ha neked nincs meg, nekem van bakelites nyák.
De inkább legyen meg az eredeti.
Az úgy az igazi...

Ingadozik a feszültség?
Kondicsere?
Ember, az még messze nem a kapcsitáp korszak ahol balról jobbra ki kell cserélni az elkókat 105 fokos, Low ESR-re és minden jó lesz, gondolkozni meg nem kell....

Én "jól kiporolnám a bundáját" , majd kontakthibákat keresnék elsőként...
(#) Gafly válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Nekem is rémlik, ha kell előkaparom.
Bár Lacinak szerintem nem ez kell...
(#) zolika60 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Bizony kontakthiba lehet benne könnyen. Ennyi idő után a wrap-elt kötések is meglazulhattak. Az egyéb mechanikus kontaktokról nem is beszélve. Az biztos, hogy egy alapos takarítással kezdeném én is.
(#) zolika60 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Csak arra gondoltam, hogy egy hasonló felépítésű technika működésének ismerete ebben is segíthet. Ha jól emlékszem elég alapos magyarázatok voltak hozzá.
(#) Action2K hozzászólása Aug 30, 2011 /

Úgy cuzammen mindenkinek:
Köszi, de azokat a cikkeket én is olvastam, általános iskolás fejjel terveztem és építettem is egyet. Link De a "hatalmas" zenei tehetségem meggyőzött, hogy feleslegesek az ilyenek nekem, úgyhogy csak "megrendelésre gyártottam" a jobbnál jobb "szintiket".

A kiporolás természetesen meglesz, csak kell még csinálnom egy puffert a kompresszoromnak, meg valamiféle jobb pisztoly is kell neki.

A fesz ingadozás nagyon drasztikus és periodikus. Kb 1Hz-es ki-be kapcsolgatós. Mintha valami zárlatra húzná a feszszabályozó részt, aztán az leold. Ettől a zárlat megszűnik, visszakapcsol és kezdődik előröl. Én valamilyen zárlatos elkóra gyanakszom.
(#) MaTe193 hozzászólása Aug 31, 2011 /

Szépjónapot mindenkinek!
Újabb darabokkal bővült a gyűjteményem: egy Medicor (pontosabban Medakku leányvállalat) tápegységgel. Méretes és súlyos darab, cserébe viszont alacsony a hatásfoka . Ez azért van, mert igen komoly áramkör lakozik benne, (legalábbis egy mai stabil tápegységhez fele ennyi anyag kell) ami egy 2N3055-ös tranzisztort fűt. Hja és mellékesen 12V egyenáramot ad. Tulajdonképp a doboza ragadott meg, de így, hogy működik, marad benne. Képek itt, nemsoká a belsőről is lesznek. Más: Sikerült megkaparintanom egy eredeti Commodore 64-es számítógépet, tápegységgel, floppymeghajtóval. Antennakábel az nem volt hozzá, de nagyobb bajom sose legyen, csináltam egyet. Nem is tudom, mit írhatnék még róla, természetesen működik. Képek itt.
Üdvözlettel: Máté.
[OFF]U.I.: Ha valaki tudna nekem kilistázott "begépelős" programot küldeni, azt megköszönném.
(#) volhov hozzászólása Aug 31, 2011 /

Üdv mindenkinek! Javítok egy Videoton disco boy -t és sajnos az FM üzemmódban ,az egyik csatorna pattog és egyszer halk ,egyszer jó stb.Hosszas "keresgélés"után megtaláltam a bűnöst , a dekóder IC viccelődik.Sajnos már nem lehet kapni (UA 758) de ha valaki tudna segíteni legyen szíves írjon. TCA4500 sajnos nem münködik
(#) hatvanasjocó válasza volhov hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Állítólag a mellékelt linken kapható:Bővebben: Link
(#) gkari válasza MaTe193 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Talán ez segít:Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza Action2K hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Legyen így. Annak idején én is neki fogtam valami hasonlónak, mert igen szerelmes voltam egy zongorista lányba. Még egy zongora billentyűzetet is szereztem, hogy a billentés is hasonló legyen.
(#) Janó bácsi hozzászólása Szept 1, 2011 /

Üdv mindenkinek. Egy múzeumi készülékhez keresünk AH 1 -es csövet, ha valaki tud egy eladót, kérem értesítsen privátban. Előre is kösz: Janó bácsi.
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Nehéz ügy! Lehet, hogy csak helyettesítéssel megy.Bővebben: Link
(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Kösz a linket, nem én javítom a gépet, hanem a már említett Balatonfüredi rádiómúzeum tulaja, én is úgy gondolom, hogy majd valami helyettesítővel lehetne megoldani, de lehet hogy ragaszkodik az eredetihez, a múzeális érték megőrzése miatt. Mindenesetre elmondom neki, mert nincs internetje. Még egyszer kösz: Janó
(#) maci80 hozzászólása Szept 3, 2011 /

Üdvözlet mindenkinek! Mai nap sikerült megnéznem Hegedűs Józsi bácsi kis magán gyűjteményét. Közöttük még általam nem látott csodákkal. Egy részét le is fényképeztem.
(#) maci80 válasza maci80 hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Még képek!
(#) Janó bácsi hozzászólása Szept 4, 2011 /

Üdv mindenkinek. Az egyik ismerős kollégám szólt, hogy
tud egy címet, ahol új 220/220-as 100W-os biztonsági leválasztó trafót lehet kapni olcsón. Ennél sokkal többet én sem tudok, de ha érdekel valakit írjon privibe, meg tudom adni az elérhetőséget, meg a telefonszámot. Üdv Janó Bá.
(#) volhov válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

Helló! Köszi szépen a segítséget!
(#) Taki33 hozzászólása Szept 11, 2011 /

Sziasztok!
Szert tettem egy Minerva Super Minx 573W készülékre a barátommal (Google) már kerestem, de csak a belinkelt oldalon találtam kapcsolási rajzot, ha valaki esetleg tudna segíteni azt, megköszönném.
(#) gkari válasza Taki33 hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Azt ajánlom, hogy kérd meg az alsó listából valamelyik gyűjtőt, hogy küldje el, nekem már sikerült ilyen.
Üdv!
(#) maci80 hozzászólása Szept 11, 2011 /

Üdvözlet! Segítséget kérek. Mai szerzeményem egy néprádió és nem tudom a típusát. Hátlapja szerint Orion 313, rajz szerint meg nem igazán stimmel, gondolom át lett építve, vagy a teljes belső nem az,vagy csak a hátlap nem oda való!?
Következő: »»   172 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem