Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107

Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   48 / 93
(#) Alkotó válasza killer9 hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Ha oszcillátor problémára gyanakszol, elsőre nézd meg a 39-es láb ellenállását (100kR) és a 38. láb kondiját (100pF). Hátha nem jó értéket raktál be. Láttam már 100p helyett 10n-t berakva.
A 29-es lábat miért jutott eszedbe megérinteni? A 30-31 láb a bemenet.
(#) killer9 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Az a baj h én semmire sem gyanakszom. Barna-Fekete -Sárga jelölésű ellenálás van a 39-es lábon. 101-es jelölésű a 38-as lábon. Az ellenálást este cseréltem le, mert előtte 150K volt benne. A kapcsolási rajzon eredetileg ez van. A 28 és 29-es lábak közötti ellenálást 47K-s ellenálásra cseréltem, itt 470 volt a rajzon. A 31-32 lábak közötti 150K-s ellenálást meg kiszedtem, mert az IC adatlapján ilyen nincs. A 29-es lábat a műszer csúcsával érintettem meg, mikor számoltam a lábakat . Ha kigorrasztom a 39-es ellenálás egyik lábát, akkor 000 van kijelzőn, viszon baromira melegszik ekkor a 7805-ös IC. Lövésem sincs mi lehet a probléma.
(#) llaci56 hozzászólása Aug 30, 2011 /

OFF (amiért előre is elnézést kérek!)
Végigolvastam az utolsó oldalakat. Rég mulattam ilyen jót!
Alkotó, Vicsys, Micimackó - és akiket kihagytam, azoktól elnézést kérek! - kellemes perceket szereztetek Janikukac "terelgetésével". (Majd be pipiltem! )
Gratula mindenkinek!
(#) janikukac válasza llaci56 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Ezt most nem értem... Ennyire lúzer vagyok?
(#) llaci56 válasza janikukac hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Jaj, nem bántani akartalak! Nehogy megsértődj már!
(#) janikukac válasza llaci56 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Jó, csak én nem értek annyira az elektróhoz, mint ti, ezért kértem segítséget, ami neked lehet vicces, de nekem nem. Ha jól tudom a fórum egyik lényege, hogy az ilyen zöldfülűeken, mint én segítsenek, nem?
(#) Attila86 válasza janikukac hozzászólására (») Aug 30, 2011 / 1

De, de azért jó lenne ha néha egy-egy elektronikai tankönyvet is forgatnál a kezedben és csak utána a billentyűzetet.
(#) janikukac válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Oké, és ki ad nekem olyat magyar nyelvűt? Én nem fejeztem be az egyetemet, mint Te, sőt még a közepet is most kezdem... :yes:
(#) Attila86 válasza janikukac hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Egyetemet még nem kezdtem el, szakmám és technikumom van.
Hogy ki ad neked azt nem tudom. Az enyéim emlékek a sulis éveimből, szóval sajnos én biztos nem. De ha körülnézel a neten biztos hogy találsz újat vagy használtat is.
(#) janikukac válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

[OFF] Lehet, hogy találok, de mire elküldik szerbiába, ha egyáltalán elküldik, 3x annyi lesz, meg apa nem örül a netes vásárlásnak, de utánnanézek, ha adsz könyv címeket.
(#) Kovidivi válasza janikukac hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Könyvtár azért csak van arrafelé? Én 12évesen onnan olvasgattam. Igaz, hogy olyan régiek voltak a könyvek, hogy az alkatrészeket már 5éve nem is forgalmazták, de indulásnak tökéletes volt!
(#) janikukac válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Köszi az ötletet. Eszembe se jutott, bár szerintem itt nincs olyan a faluban, de benézek mindenesetre !
(#) fongab válasza janikukac hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Szia
A könyvtárba is megnézheted, de körbenézhetsz itt is.
Bővebben: Link

üdv.
(#) fongab válasza janikukac hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Amit a figyelmedbe ajánlok ANALÓG ÉS DIGITÁLIS ÁRAMKÖRÖK konkrét kapcsolás ( alkatrészek értékével ) nincs benne, de leírja hogyan kell számolni. Mindennek a alapkialakítása benne van. Itt keresd:
Bővebben: Link
üdv.
(#) janikukac válasza fongab hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Köszike !
(#) Alkotó hozzászólása Szept 17, 2011 /

Variáltam egy kicsit a kijelzővel. Ez a változat nem AC8-vórl megy, hanem DC12V-ról. A DC nem túl kényes, mert 5V-ot stabilizál belőle magának, tehát lehet kisebb is nagyobb is.
Nem kell nagy fantázia, hogy rájöjjünk, direkt kocsiban való méréshez készült. Fontos kikötés, hogy CSAK olyan fezsültségeket mérhetünk vele, amik az autó "negatívjához" képest értelmeződnek, mert a tápfeszültség "minusza" azonos a mérőbemenet negatívjával. Persze ha kicsit belegonolunk, akkor ez nem igazán szigorú megkötés, mert az autókban általában minden a testhez képest létezik. De pl. remekül mérhetjük a saját tápfeszültségét (egyik fotó), ami azonos az aksifeszültséggel.
Szándékosan nagy fényerejű, vörös kijelzőket kértek bele -SRWA- (van is olyan fénye, mint egy bringa hátsó lámpának). Nem vagyunk egyformák, engem zavar már ez a fényerő, de állítólag nappal csak ezt lehet látni.
Ezzel a kijelzővel, DC12V-ról járatva, 000 kijelzés mellett, 110mA az áramfelvétel -többre számítottam-.
(#) Akashi hozzászólása Nov 23, 2011 /

Sziasztok.

Van egy DT830B multiméterem,de alig látni a kijelzőjét.
Arra gondoltam kicserélem, de ledesre.
Néztem is hozzá a hestoreban kijelzőt. Ezt:DA56-11GWA .
A multiban megvan az ic helye. Ide jelenleg egy ic méretű nyák van beforrasztva, azon van a chip,és rá van írva 7106. Gondolom 7107-tel ki tudom váltani. A kijelzőket össze tudom drótozni, csak a táppal van egy kis gondom. Fog működni a 7106 tápbekötéssel a kijelző,vagy valamit módosítanom kell? mert azt olvastam a 07-es +/- tápot kér.
(#) helektro válasza Akashi hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Szerintem nem érdemes így átalakítani (ill. egy az egyben nem is lehet, mert egyebek között a tápfeszben is különbség van). De leginkább azért nem, mert a LED-es kijelző nagyságrendileg 100-200mA-t fogyaszt, így a kis 9V-os elemről kb. 10 percig használhatnád a műszered, utána elemcsere.
(#) Akashi válasza helektro hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Igen,gondolom hogy elemet sűrűbben kell cserélni,deez legyen a legkisebb gondom. Pont a táp miatt kérdeztem, hogy lehetne egyszerűen +/- tápot adni az icnek.
Esetleg az a megoldás,hogy egy ledes panelműszert aminek van külön eleme, egy ehhez hasonló csatival rádugni a panelműszer icjének30-31 lábára?
(#) Akashi hozzászólása Nov 23, 2011 /

Próbálgattam...
a 7106 nem hajtja meg egyáltalán a led kijelzőt? Mert rápróbáltam úgyhogy a BP lábon volt a katód, az anód pedig a szegmensekre ment, és világított a led. Komplett egész kijelzőt nem kötöttem rá, csak pár szegmenst próbáltam ki.
Egy komplett kijelző kifingatná vajon az ic-t? Egyáltalán mi a különbség a 06-07 ic között, mert én az adatlapból csak annyit látok +/- bekötéssel meghajtja a közös anódos kijelzőt, de sima 9volt táppal, közös katód a BP/gnd-n?? Tehát a kijelző fajtája a táptól függ?
(#) janikukac válasza Akashi hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

A kül., hogy 7106 LCD-t hajt, 7107-t pedig LED-es kijelzőt...
(#) Akashi válasza janikukac hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Igen, ezt olvastam. Engem az érdekel, hogy akkor miért világít a led ha a 7106 ra kötöm? (BP láb a led katódja)
Próbált már valaki +/- táp meghajtással ledes kijelzőt hajtani 7106-tal, vagy csak olvastatok róla? Mintha a táptól függene a kijelző, tehát ha 21-26 láb azonos szinten van akkor LCD, ha a 26 alacsonyabb szinten mint a 21 Led.
Szóval gyakorlatban próbálta már valaki?
(#) pinyó39 válasza Akashi hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Próbálkozz vele, tapasztalj...most már elég olcsók ezek az IC-k.
(#) janikukac válasza Akashi hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Már 650.- FT-ért hozzá lehet jutni a 7107-ért, ajánlom vegyél egyet, és kísérletezz.
(#) Akashi válasza janikukac hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Ja, kísérletezem. Úgy tűnik senki se próbálta gyakorlatban, én leszek az első. Aztán majd megírom mi történt.
De mondd meg légyszíves, hol kapható 650 forintért?
(#) janikukac válasza Akashi hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Pl. Szegeden a Szatellitben..
(#) Akashi válasza janikukac hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Köszi.
A Hestore-ban néztem,és a hqvideonál eddig. most kénytelen leszek összenézni az árakat, honnan érdemes rendelni. (nem csak azaz 1 ic-t)
(#) Sebi válasza Akashi hozzászólására (») Nov 25, 2011 / 1

Mindkét IC működik kettős táppal is, de A LED-meghajtónál a pozitív tápot terheli a kijelző árama. Ez LED esetében nagyságrendekkel nagyobb, mint az LCD által igényelt. A kimenetek elvileg - mivel CMOS jellegűek - alkalmasak lehetnek főként kisáramú LED-ek meghajtására is.
Az alapvető különbség az, hogy a LED-ek anódjai a pozitív tápon ülnek és a kimenetek a táp közös felé "húzva" gyújtják be őket, az LCD szegmenseinek aktiválásához pedig a kijelző közös pontján (BP= backplane - azaz hátsó felület) mindig jelenlévő 30Hz körüli négyszögjelhez KÉPEST kell vezérelni.
Azaz: aktiváláshoz a BP-hez képest ellenfázisú a négyszögjel, a kioltáshoz pedig azonos fázisú.

Ebből következően értelmezhető képet nem fogsz látni, mert jel mindig van a kimeneteken. Ha mazochista vagy, akkor szegmensenként 1db kizáró-vagy kapuval előállíthatod a megfelelő szinteket (min 24 kapu = 6db tok és akkor még egy dp hiányzik...)
(#) Akashi válasza Sebi hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Köszönöm Sebi.

Na így már értem. Azért jó ez a fórum, mert így a működésével is nagyjából tisztában lettem, nemcsak összerakok egy áramkört és kész.
Mégegyszer köszönöm az érthető magyarázatot.
(#) Akashi hozzászólása Nov 25, 2011 /

A 7107 és kijelzői tápjának elég lenne egy 2x9V 4,5VA 230V nyáktrafó?
7805 és 7905 -tel stabilizálnám.
Következő: »»   48 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem