Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   93 / 244
(#) bajtaig válasza zitzaki hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Így csináld!

dugasz.pdf

(#) zitzaki hozzászólása Aug 23, 2011 /

Értem köszönöm a válaszokat!
(#) Mzolee válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Hello! Írtam már egyszer mióta nem láttad, aztán remélem most ránézel: Bővebben: Link

Nos azóta kipróbáltam ezt az egy szem ládát maximum teljesítménnyel és nagyon hangos. Bár bizonyos frekvenciákon komoly rezonancia tapasztalható fülre is ami a nem megfelelő meghajtásnak
(sima /mély fel - magas le/ a keverőn) és egy kihagyott belső merevítő hiányának tudható be.

De elég volt ez ahhoz hogy 3 perc után átjött a harmadik szomszéd (délután 4-kor) hogy azonnal hagyjam abba. Mert komoly atrocitások következnek. Pedig kivonultam a kertbe és a mögöttünk lévő szántóföld felé nyomattam a stuffot.
Ime 1 kép a 100%-os de még festetlen állapotról:

Tényleg ilyen láda belső felét szabad kárpitozni? Vagy rücsizzek mint te?
(#) Bassmester válasza Mzolee hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Hali!
Nagyon vagány a cucc
Milyen hangszóró van benne? Ez melyik terv alapján készült?
Ez az a WSX ?
Belül ne kárpitozd, kívül pedig ne rücsizd mert nem ad valami tartós bevonatot. Jól néz ki, de ha nekiütöd valaminek, vagy ha csak ráesik egy fogó, már meg is látszik rajta. Kipróbáltam, ennyi... Azóta én is bevontam fekete ronggyal a készülő ládát.
Íme:
(#) Mzolee válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Nos típus szerint egy korábbi szériás (tehát a ma kaphatónál nagyobb teljesítményű) SPA5070 van benne és itt a terv ami alapján csináltam.18BPHorn

A tetejét a hangszóró mögött elhelyezett 1 vagy 2 léccel még szándékomban áll kimerevíteni belülről, mert igencsak noszogatja az a 18 coll azt a kis belső teret

A teljes hangcucc (1pár RSP és 1pár tölcsér 1-1 sztereo végfokkal) kipróbálása csak a helyi iskolaudvarban lesz lehetséges mert nem akarok a yardokkal bulizni itthon
(#) zoka hozzászólása Aug 28, 2011 /

Sziasztok!

Szeretném a véleményeteket megkérdezni.

Adott egy 90dB/W/m érzékenységű (3 utas) hangfal. Tegyük fel, hogy bírja a terhelést...

1db ilyen hangfal egy 200W-os erősítőről hajtva, vagy 4db ilyen hangfal, 4db 50W-os erősítőről hajtva érhetünk el nagyobb hangnyomást ?
Tegyük fel, hogy a hangfalak szabadtéren, a földre vannak elhelyezve, 4db esetén egymás mellett közvetlenül.

Ha például egy hangfaltervező programmal szeretném kiszámítani, az első esetben 90+23=113dB
A 4 hangfalas változatnál 90+17=107dB, de 2x történt hangszóró duplázás, ez + 6dB tehát ez is 113dB. Valami nekem még is azt sugallja, hogy egy 4x50W-os erősítő ütősebb lenne, mint egy 1x200-as.

A kérdés tehát adott, de az is kérdés, hogy egyáltalán megválaszolható-e ?
(#) Bassmester válasza zoka hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

A 4x50-es verzió szólna hangosabban az 1x200-as pedig halkabban (és torzabban) mert 4 db hangszóró az elvileg +6dB az egyhez képest, ahol még a teljesítmény kompresszió is számottevő lehet.
(#) zoka válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

A 4 hangszóró a tervező program WinISD szerint is +6dB egyhez képest, viszont azért nem tűnik ugye olyan egyértelműnek a kérdés, mivel 200W elvileg 23dB, míg 50W 17dB növekedés az 1W-hoz képest, így 17+6=23dB.
Viszont az logikusnak tűnik, hogy a valóságban tényleg torzabban fog szólni, mert hát ugye hangszóróról van szó, ami ilyen...Vajon az számít, hogyha a 4 hangfalat külön-külön erősítővel hajtjuk meg, vagy egy 200W-ossal, amire aztán sorosan/párhuzamosan bekötjük a 4 hangfalat ? Mert 200/4 így is 50 .

Ha mondjuk egy szoba 4 sarkában állítjuk fel a példámban szereplő hangfalakat, akkor szerintem lényeges különbségek lesznek, főleg az alacsonyabb 100 Hz alatti frekvenciákon. Elég csak arra gondolni, hogy bizonyos frekvenciákon kapásból olyan kiemelés lesz, mintha legalább megtízszereztük volna az erősítő teljesítményét.
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Ezeken csak azért filózok, mert éppen egy új erősítő építése előtt állok, ami otthonra és kisebb hangosítási célokra is elég. 4 csatorna lesz, + egy 5. a centerhez (csak házimozinál). Először mindenáron ragaszkodtam ahhoz, hogy legalább 100/200W-os legyen egy csatorna, de rájöttem arra, hogy a legideálisabb teljesítmény 50W. Először azt mondhatnánk, hogy az mi, az nagyon kevés, de nem! Nézzük csak:
1W-ról 50W-ra növelve a teljesítményt 17dB-t nyerünk (mindössze 49W befektetéssel). További 50W befektetés, mindössze +3dB. Ehhez még további 900W befektetés még 10dB és most vagyunk 1000W-on.

Tehát a legnagyobb "nyereséget" az első 50W befektetésével lehetett elérni, és maximum ugye 100/200W-ban gondolkodtam, de most úgy látom, hogy 50/80W is elég lesz. Én inkább a nagyobb érzékenységű hangfalat preferálom, tehát nem az erősítőből választok 10x akkorát, hanem a hangszórót választom 90 helyett 100dB-re. Vagyis 4x50W lenne a 100Hz feletti tartományban (Ezzel 4darab 100dB/W/m hangfalakat hajtanék hangosítási üzemmód esetén) Ehhez társul még akár 2x400W-nyi erősítő a szub, 100Hz alatti tartományra. Akárki akármit mond, ez bődületes teljesítmény, ezzel a rendszerrel, és az említett 100dB/W/m hangfalakkal komolyan be lehet hangosítani egy 20-30m2 szobát is. De ez csak tipp, érdekelne, hogy szerintetek mire elég még

Nem igazán vagyok otthon a témában, hogy egy koncert vagy diszkó hangosítása esetén mi a helyzet (nyilván nem 50W-ra gondolok). Talán sok "kisebb" teljesítményű erősítőt használnak. De szerintem az 1000W-nál erősebb végfoknak nem igazán van értelme. Ha azt nézzük 100W-ról 1000W-ra növelve a teljesítményt 10dB-t nyerünk, míg a további 10dB-hez már 10000W kellene és így tovább. A 10000W-os erősítő értelmetlen, mert bődületes táp kellene hozzá, másrészt nincs olyan hangszóró, ami kibírná. Ezért szerintem 1000W az ésszerű maximum, bár az 500W-os csak 3dB-el halkabb! Több, vagy ha úgy tetszik sok kisebb erősítő, és több hangfal kell, szerintem ez a jó recept
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

De azt tudod ,hogy ha szeretnél jobb mélytartományt akkor nem fogsz olyan hangszórót találni ami 100dB ,és 30Hz alsó . Lehet ,hogy több hangszóróval el tudod érni a 100 dB -t dobozonként. Mindegy ,hogy soros ,vagy párhuzamos a kötés a 3dB megkapod , persze csak elméletben. Gyakorlatban , sokmindentől függ ,és inkább ez az érték kevesebb.
(#) bajtaig válasza zoka hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Sok "kis hangfal" és sok erősítő.
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Persze, nyilván nem 1 hangszóróval gondoltam elérni, és a szub-ra én sem gondoltam 100dB hangfalat, lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam, azt csak a többi hangfalra gondoltam. Első és legfontosabb, ahogy írtad, nekem is az, hogy egy 30Hz-ig lemenjen. Ha ezt nem tudja, az számomra nem elég. Lehet, hogy hülyén hangzik, de inkább használnék 4db JBL autós szub hangszórót és elérnék vele 96dB-t és lemenne a pincéig. Minthogy egy 100dB-es PA hangszórót használjak 50Hz alsó frekivel
Szabadtéren próbáltam a GT4-12-es JBL-t. Belepumpáltam kb 200W-ot, a hangerő nekem 1m-ig elég, de legalább ez minőség
(#) zoka válasza bajtaig hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Igen, hát valami ilyesmire gondolok
Nagyon nem értek hozzá, de egy ilyen hangfalba nem jut több 1000W-nál, vagy tévedek ?
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Fogalom zavarban vagy. A 30 Hz - neked nem szub? Zárt dobozban 60-70 Hz. Reflexben az kb 38-45 Hz. Nem értem mik az elvárásaid.
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

30Hz hogyne lenne szub Bocs, valamit félre értettem / olvastam. Az említett hangszóróm tudása felel meg számomra, illetve az az által nyújtott hangminőséget szeretném produkálni minél hangosabban.
(#) Gafly válasza zoka hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Szerintem otthonra 1000W nagyon sok...
(#) zoka válasza Gafly hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Főleg 10m2-re.
Nem is kimondottan otthonra kellene, hanem házibulikba. Tisztában vagyok vele, hogy otthonra 1000W nem kell, ha 40W összteljesítmény jut nálam 5 hangfalra már bőven hangos egy ekkora szobában, de nem szeretnék több erősítőt építeni, csak egyet, de az ha kell, tudjon.

2x400+4x50, valóban 1000, eddig nem is számoltam
(#) fehrudi válasza zoka hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Ha jól tippelem azok a kis középmagas hangfalak 3000W-tal, a mélyek sem lehetnek kevesebbel kergetve
Egyébként van értelme a nagy erősítőnek, több hangfalat tud meghajtani és a teljesítmény/súly, méret/súly arány általában kedvezőbb.
2-3 db 100dB/1W/1m mélyhangfal kb 50-150W/db teljesítménnyel már elfogadható mélyet kelt egy közepes teremben.
(#) vass1024 hozzászólása Aug 30, 2011 /

Hello!
Szerintetek ha egy erősítővel szétküldök egy hangfalat annak lehet majd valami baja? Most még működik.. de nem nagyon akar clipelni.
(#) zoka válasza fehrudi hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Igen, hát úgy lehet persze értelme ha több hangszórót hajt meg egyszerre, talán azt még hozzá kellett volna tennem, hogy 1 hangszóróra jutó teljesítmény esetén nem kell 1000W-nál több. Nekem meg főleg nem. Mint írtam 50 is elég. Tulajdonképpen én nem szabadtéren akarok hangosítani, csak egy 20-30m2-en legyen diszkó hangerejű zene. Persze annál jobb minőségben, és ne csak "cicegjen"
(#) sound.man válasza zoka hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Felénk a diszkókba elég jó minőségű cuccok vannak amúgy. Dynacord EV Beyma és sorolhatnám. Azok már nem csak cicegnek.
(#) bajtaig hozzászólása Aug 30, 2011 /

Ha amatőrök profi hangosító erősítőt, vagy hangfalat akarnak építeni,majd használni is akarják,szükségük lesz efféle védelmekre. Nem nekem jutott először eszembe.Bővebben: Link
(#) reloop válasza bajtaig hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Szia! Ez a digitális védelem is érdekes, de a TDA7294-ben linkelt analógot áttekinthetőbbnek tartom.
(#) bajtaig válasza reloop hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Persze jóval egyszerűbb.Ha valakinek lenne kedve meg tudása Eliott rajzát kibővíteni egy félvezetős hangszóróvédelemmé szívesen venném ha megmutatná,persze én is agyalok rajta.a lényeg az lenne hogy hasonlóan működjön mint az izzós de nélküle,mint tudjuk egy elektromos egységnek a leggyengébb pontja egy mechanikus elem.
(#) bajtaig válasza bajtaig hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Lehet jóval egy szerűbb egy megfelelően megválasztott feszültségű és teljesítményű VDR,alkalmazása mint sok gyári hangváltóban ,de legtöbben még mindig az izzót használják.
(#) zoka hozzászólása Aug 31, 2011 /

Az is egy szempont, hogy az általunk épített erősítőt meg tudjuk védeni a kimeneti rövidzárlattól. Ami egy hibás csatlakozó vagy netán egy olcsó kínai hangszóró túlvilágra küldése esetén is bekövetkezhet. :yes:
(Ugye előfordulhat, hogy az erősítő értékesebb, mint a rákötött hangfal...)
Sajnos egyszer én is megsütöttem a párhuzamosított TDA7293 nyákomon az IC-ket, mert babráltam a vezetékkel . Oda relés "kimenet megszakító" szóba sem jöhet, mert lassú. És úgy tudom, hogy még senki nem tudott hozzá kifejleszteni hatékony védelmet, én biztos nem fogok tudni, de türelmesen várok
(#) skylynes97 hozzászólása Aug 31, 2011 /

Hello bocsi a zavarásért ehez a hanszóróhoz milyen hangváltót ajánlanátok ? Mélyládához kéne köszi előre is FS-Audio EW18HN
(#) skylynes97 válasza skylynes97 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Erről kinek mi a véleménye ez jó lenne szerintetek ?? :S
HVS 14
(#) zoka válasza skylynes97 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Én subhoz aktív hangváltót használnék, vagyis már eleve csak a sub tartományt erősíteném. Minek erősítsük fel a hangot, ha utána elégetjük csak .
(#) skylynes97 válasza zoka hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

értem és mit ajánlanál ,? köszi a választ egyébként
Következő: »»   93 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem