Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   62 / 132
(#) lamalas válasza erikabanhidi hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
Idézet:
„Miért nehezebb 3 utast készíteni, mint 2utast???”

Azert nehezebb 3 utast kesziteni mint 2 utast mert 2 helyen kell megfelelo valtast csinalni. A valtas nem annyibol all, hogy kinezek egy frekvenciat ahol majd a valtas lesz, kiszamolom egy kalkulatorral a hozza valo alkatreszek ertekeit majd osszepakolom a valtot vagy ami meg rosszabb, veszek valami elore gyartott univerzalis hangvaltot
Termeszetesen lehet igy is hangvaltot kesziteni, de az eredmeny olyan is lesz :no:

Egy adott konstrukciohoz megfelelo hangvalto tervezese, fejlesztese ettol sokkal bonyolultabb feladat. Nagyon sok merest (elektromos es akusztikus) kell hozza elvegezni, nem beszelve a meghallgatasos tesztekrol. Minel tobb ut van annal nehezebb es osszetetteb ez a feladat. Ossze kell hozni a hangszorok erzekenyseget, minden hangszorot a neki megfelelo helyen illik valtani ugy, hogy a frekiatvitel, fazisok, torzitasok, impedanciak stb. stb. mind egy elfogadhato kompromisszumot alkossanak.

Idézet:
„Szerintem meg jóval nehezebb a 2 utast úgy megcsinálni hogy egyenletes legyen a frekimenet.”

Szerintem meg nem, csak jo hangszorok kellenek hozza. Ha olyan hangszorokat parositunk ossze 2 utasba amik nem valthatok ossze jol akkor persze kinszenvedes vagy lehetetlen lesz egy megfelelo hangvalto keszitese.

Szoval nagyon sok mulik azon, hogy milyen alapanyagot, azaz hangszorokat valasztunk. Itt is ervenyes mint az elet sok mas teruleten, hogy jo alapanyagbol lehet csak jo minosegu termeket eloallitani. Sz**bol varat a mesterek sem tudnak varazsolni
(#) erikabanhidi válasza lamalas hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
Részben igazad van, és abban is, hogy jó hangsugárzókkal lehet jó dobozokat és könnyűeket építeni, de nem mindenkinek van 30000,-Ft -ja egy mélysugárzóra és akkor a többit nem is említem...
A 3 & 2utas váltó esetével nem értek egyet. frekvencia menetet egyenletessé tenni 2 hangsugárzóval nehezebb, mit 3 utast összehozni.
(#) lamalas válasza erikabanhidi hozzászólására (») Júl 6, 2011 / 1
 
Idézet:
„A 3 & 2utas váltó esetével nem értek egyet. frekvencia menetet egyenletessé tenni 2 hangsugárzóval nehezebb, mit 3 utast összehozni.”

Ha sok 2 es 3 utas hangsugarzot terveztel es mericskeltel volna akkor biztos nem allitanal ilyesmit. Vigyazz, nem azt irtam, hogy mennyit epitettel, mert epiteni hozzaertes nelkul is lehet ...
(#) pucuka válasza erikabanhidi hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
Nem árt ha tudod, a szűrők levágási töréspontján nem csak az amplitúdó változik, hanem a fázismenet is rohamosan. Ha két szűrőt illesztesz össze, akkor csak egy helyen problémás, de ha hármat, akkor már két helyen keletkezik szinte kiszámíthatatlan fázistorzítás, ami a hangrendszer dinamikus torzítását növeli, és igen jól hallható, mérni is lehet, de nem egyszerű. (gondolom lamalas vizsgát ilyet eleget)
(#) Bassmester válasza erikabanhidi hozzászólására (») Júl 6, 2011 / 1
 
Ha már az átvitel egyenletességéről van szó, akkor bizony nem hogy nehezebb, hanem lehetetlen egy kalkulátor által adott számításból megfelelő váltót csinálni egy 3 utas dobozhoz.
Ezért utalok minden esetben az átvitel mérés fontosságára, ami koránt sem olyan nehéz dolog, mint amilyennek gondolják és beállítják egyesek.
Kell hozzá egy számítógép, hangkártya, ARTA progi, és egy mérőmikrofon ECM-2000 -es kaszulából, vagy a drágább de jobb WM-61-ből, mint pl az enyémet is az utóbbiból csináltam.
A megfelelő eredmények érdekében jobb lenne inkább a tökéletesség, mintsem a laikus módszerek irányába terelni a kezdők igyekezetét!
(#) ady92 hozzászólása Júl 8, 2011 /
 
Üdv!

Egy hangváltót szeretnék készíteni. Van egy subwooferem. Ehhez kellene nekem egy olyan kapcsolás, ami az erősítő és a hangszóró közé köthető, és leszűri a magas hangokat a hangszórómról.
Előre is köszönöm!
Ádám
(#) ptesza válasza ady92 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Szerintem egy aktív szubszűrőt építs hozzá.

Például ezt.
(#) erikabanhidi válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
Pedig az egyszerűséget kedveli mindenki...
Ha teszem egy kezdő átvitelt mér, az utánna hogy korrigálja a váltóját??? Tapasztalat és tudás nélkül mit sem ér az átvitel mérés, mert nem fog nekiállni senki sem, inkább megveszi a bolti kész váltót.
Ettől függetlenül igazat adok mindenben, mert úgy van ahogy leírtad, de a tapasztalat más sajnos....
(#) lamalas válasza erikabanhidi hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
Idézet:
„Tapasztalat és tudás nélkül mit sem ér az átvitel mérés, mert nem fog nekiállni senki sem, inkább megveszi a bolti kész váltót.”

Es a tapasztalat, tudas honnan jon? Senki nem szuletik se tapasztalattal se tudassal. Ezeket idovel meg lehet szerezni ha valaki akarja, viszont a sult galamb senki szajaba nem fog berepulni!
Egy kezdo eloszor tanuljon, tajekozodjon a temarol majd szep lassan tapasztaljon. Ne egybol akarja a "tutit" megepiteni hanem a kepzeletbeli lepcson szep lassan, modszeresen haladjon felfele es idovel meglesz a tudas es tapasztalat is.
(#) Bassmester válasza erikabanhidi hozzászólására (») Júl 12, 2011 / 1
 
A laikusok ugye általában tanácsot kérnek valakitől, mielőtt nekilátnak valaminek (persze vannak kivételek).
Ha egy bolti eladó ad neki tanácsot, akkor rábeszéli egy "remek" SAL hangszóró szetre, amit ránézésre válogatnak össze legfeljebb aszerint, hogy hány wattosat akar az illető. Mindehhez persze dukál két "remek" SAL váltó is, ahol többnyire szintén a wattszám a döntő szempont, esetleg ha nagyon "precízek" akarnak lenni, akkor megnézik a gyár által megadott átviteli görbét és ügyesen megállapítják, hogy "ide bizony egy 500/5000 Hz -es 12 dB/oktávos váltó kell".
A laikus általában így szerzi meg első tapasztalatát.
Aztán vannak a kezdők, akik inkább itt a fórumon érdeklődnek mielőtt bemennének egy alkatrészboltba. Szerintem nekik már jár annyi, hogy a leginkább célravezető módszert megismerhessék, érzékeljék a tények és tévhitek közti szakadékot. Aki már ezeken túl van az majd előbb-utóbb alkalmazni tudja az elméletet és egyre sikeresebb project-eken szerzi meg a tapasztalatot.
(#) Dogave hozzászólása Júl 28, 2011 /
 
Üdv!
Nekem csak egyetlen kérdésem lenne!
Találtam megfelelő méretező, és tervező programokat, weboldalakat, csak arra nem találtam választ, hogy milyen alkatrészeket használjak!
Például kondenzátorból van smd, kerámia, fólia, fks, mkt, elektrolit, stb...
Infó kellene kondenzátorról, tekercsről, és szeretnék szűrőt is tenni bele, ezért ellenállásról is!
(#) pucuka válasza Dogave hozzászólására (») Júl 28, 2011 /
 
Mivel a hangváltó elemein jelentős váltóáram folyik, ill. jelentős a feszültségterhelésük is, smd alkatrészek, és polarizált kondenzátorok nem nagyon jönnek szóba. De kis méretekre nincs is szükség, a hangdobozokban van hely bőven.
(#) Dogave válasza pucuka hozzászólására (») Júl 28, 2011 /
 
Természetesen a terhelésre figyelek a választásnál, én arra gondoltam, hogy a hangzást mennyire befolyásolja mit használok!
(#) erikabanhidi válasza Dogave hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Ha nagyon tökéleteset akarsz akkor a fólia kondenzátorok között az ezüst fóliáknak van a legjobb hangjuk, de ebben még a vájtfülüek sem tudnak biztosat mondani, mert van aki a jó öreg OROSZ olajpapír kondikra esküszik. Sajnos egy nagyon jó hangváltó ára már vetekszik a doboz + hangsugárzó árával is!
Olcsó jó minőségű kondikat azért lehet szerezni, ilyen a REMIX, TESLA...stb. Hangváltóban a wima pl. nem a legjobb hangú kondi.
Elektrolit kondenzátort (bipoláris) , szintúgy nem célszerű használni, mert hamar kiszárad (bár a régi ROE még 5 év múlva is azonos kapacitással üzemelt)
Ha mégis bipoláris kondi mellet döntenél, azt CSAK is a párhuzamos ágba kössed be, ugyan is ott nem érvényesül a hangban annyira, és még a belső ellenállása is (akár) jótékony hatással lehet a hangsugárzóra. -> főleg mélysugárzóhoz szoktak (én is) tenni.
(#) Dogave válasza erikabanhidi hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Értem, köszi!
Am jelenleg tervezési fázisban járok csak, még most olvasom a kötelezőt is, és számolok hogy mennyibe fog fájni!
Nem tervezek tökéletest, és a leírások alapján elsőre nem is fog menni, de szeretném ha legalább élvezhető lenne, hogy ne vegye el a kedvem a végeredmény!
Bár elég jó fülem van, nem tudom mit fog jelenteni nálam az élvezhető szint elérése!
Tekercsekről, ellenállásokról mi a véleményed?
(#) erikabanhidi válasza Dogave hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Tekercseknél a soros ágba esőknél fontos a nagy keresztmetszet, hogy a tekercs belső ellenállása ne legyen nagy ill. ne vegye vissza az érzékenységét a hangsugárzódnak!
Ellenállást úgy is a magas szekcíóhoz javallt, ott meg érdemes a minőséget (induktivitás mentest) keresni. és L padot alkalmazni.
(#) erikabanhidi válasza Dogave hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
(#) pacal76 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 30, 2011 1 /
 
Egyszer én is laikusként vettem itt a HE-n valakitől egy házi szerkesztésű 3 utas hangváltót. (frici70 azóta már likvidálták) Igaz nagyon nehezen de meg érkezett. Nagy örömmel építettem be a helyére (300w Reflex) Majd gondoltam meg hallgatom a szerzeményt, aminek enyhén szar hangja volt mint akit fojtogatnak. Majd kicsit nagyobb hangerőnél szegény védelem nélküli erősítőm kilökte a biztiket. Kicsit mérges lettem de még utána én lettem lehü...ve mert reklamáltam. Most meg itt osztja az észt az egyik hozzátartozója.
Igaz erika.?
Elnézést ha off a téma.
(#) Bassmester válasza pacal76 hozzászólására (») Júl 30, 2011 /
 
Sajnos mérések nélkül előre borítékolható a rossz eredmény :yes:
Gondolom hogy az eset óta szépen elkerülöd az előre gyártott, "univerzális" váltókat.
(#) gery77 hozzászólása Aug 20, 2011 /
 
üdv, meg szeretném kérdezni, hogy egy 2 -utas hangváltó, driveres magassugárzó, illetve egy SAL SPA 5070-es hangszóróhoz milyet ajánlatok !?
(#) lamalas válasza gery77 hozzászólására (») Aug 21, 2011 /
 
Mi az a driveres magassugarzo?
Az emlitett SAL hangszoro egyebkent 8 ohmos nevleges impedanciaju ... ezert nem is ertem mit keresunk ebben a topikban
(#) at22 hozzászólása Aug 31, 2011 /
 
Hali! Mindenkinek! Volna egy 3utas hangváltóm de nem tudom hogy hány wattos lehet. Ezt, hogy lehetne meg tudni? Valaki segítsen már. Amiből a hangváltó áll 2 db tekercs a mélyre ez van rá írva 1.00. A kisebbre 0.15.
A két kondira ez van rá írva 4u7 100v,35v ac. A másik 1u5 100v,35v ac. Még van benne egy ellenállás is erre ez van írva 3.3ohm +5% 5w. Ha valaki tudna segíteni az nagyon jó lenne . Előre is köszönöm.
(#) watt válasza at22 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Azt sem ártana tudni, hogy hány ohm-os hangszórókra készült, mert ez határozná meg e keresztezési frekiket, és azt, hogy milyen hangszórókra kötheted. A teljesítménye a 35V AC-ból következtethetően 8ohm-os hangfalak esetén nem több, mint 150W, de inkább 100W-ra saccolnék.
(#) at22 válasza watt hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Hali! Lehet rá kötni 4ohm-ott is meg 8ohm-ott is
(#) at22 válasza watt hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Helló! Még annyit kérdeznék,hogy szerinted jó lenne 180w-os mélyre meg egy piezo 150w-os-ra?
(#) watt válasza at22 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Ennyi erővel baltát is köthetsz rá. Az ne zavarjon, hogy mint azt említettem, a keresztezési freki elmászik, azaz a hangváltó az eredeti feladatát elveszti, de minimum a gagyi kategóriába süllyed a mű.
A jó lenne kérdésedre én nem tudok válaszolni, mert az nem tetszene.
(#) at22 válasza watt hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Hali! Azért kértem segítséget mert nem nagyon értek hozzá. Ilyen hangváltóm van, és most raktam össze egy pár hangfalat mnc hangszóróval a mély is mnc meg a piezó is. Már csak a hangváltó hiányzik belőle. Akkor te szerinted ez a hangváltó nem jó hozzá? Válaszod előre is köszi .
(#) at22 hozzászólása Aug 31, 2011 /
 
Hali! Mindenkinek! Segítséget kérnék valakitől van 1 pár hangváltóm 3 utas csak azt nem tudom , hogy hány wattos. Azt hogy lehet ki deríteni? A választ előre is köszönöm.
(#) erikabanhidi válasza at22 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
100v-os kondival szerelt akkor 100Wrms /8Ohm amit biztosan kibír!!!
Soros ágban kötött ugyanekkora kondi-> 100Wrms
Párhuzamos ágban -> 200Wrms
Ha van hangfaldobozod akkor nem úgy van hogy beleraksz egy olyan hangváltót amit a stufniba találsz!!!
(#) PázmándiLászló válasza erikabanhidi hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Általában nem ilyen egyszerű a történet, mert a fóliakondikon DC feszültségtűrések vannak, a hangfreki pedig igencsak váltakozófesz. De pl. egy 100V-os kondenzátor az említettnél magasabb bemenőteljesítménynél sem fog még problémát jelenteni. Biztosan nem az lesz a szűk keresztmetszet.

A párhuzamos-soros megkülönböztetés szintén nem jó ebben a formában, hisz épp azért mert a hangszóróval párhuzamosan kapcsolt a kondenzátor, ugyanakkora feszültség esik rajta, mint a hszen.
Következő: »»   62 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem