Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   18 / 2500
(#) sound.man válasza djloui hozzászólására (») Júl 24, 2007 /
 
Ez a kapcsolás nem rossz csak az a baj hogy nem lehet bele kapni végtranzisztorokat. Meg akko átalakítanám az egész erősítőt egy végfoknak mert én úgy több hasznát tudnám venni. A végtranzisztorokat nem lehet pótolni mj15003-al meg mj15004-el? Mert azt könnyebb beszerezni mint amit a kapcsolás ír.
(#) djloui válasza sound.man hozzászólására (») Júl 24, 2007 /
 
Rakhatsz bele mást is, de az MJ azért nem jó mert az nem darlington tranzisztor nem láttad a kapcsoláson?. Tehetsz bele PL: TIP142 amit a pozitív oldalon van a párja pedig a TIP147 ez a negatív evvel ugyan ugy megy csak ezeket bárhol beszerezheted.
(#) Árpi hozzászólása Júl 24, 2007 /
 
Hali, ugy látom mást is érdekel a dolog,egyszer kipróbáltunk egy ilyen trafós dolgot /10-éve/volt elötte egy panel nagy feszkóval, megrázó élmény volt,de már nem emlékszem pontosan hogy mi volt,de működött ! 300w-os fat-et tekertünk meg vele,járó motornál,ha amit mondtok és megy, akkor sokak hasznára válhat, ne csak a ház dörögjön ,az auto is!!! előre is kösz mindenkinek!
(#) Villám hozzászólása Júl 25, 2007 /
 
Találtam két trafót itthon, érdekelne,hogy ez egy tápnak alig nevezhető kis izéke vagy építsek neki egy bika erősítőt, mert ez vmi baromi jó táp? Írom az adatokat, ami rajta van:
polytronik-ringkerntransformator
TYP NR:859835
75VA
ta=40fok C/B
PRI.230V 50/60 Hz BL-BN; Th-Sich.130fokC
SEC.24V/3,125A RT-RT

4madzag jön ki belőle, 2db piros és egy fekete burokban a másik kettő,egyik kék, másik barna.
(#) Villám válasza lamalas hozzászólására (») Júl 25, 2007 /
 
4Ohmos lesz a terhelés, így maradhat, ahogy van vagy cseréljek le valamit?
(#) lamalas válasza Villám hozzászólására (») Júl 25, 2007 /
 
Ezekbol a trafokbol nagyon bika erositot nem fogsz epiteni, hisz 75VA-esek. Ha a ket trafo tok egyforma, akkor elvileg tobb lehetoseged van a felhasznalasra:

1. epitesz 2 monoblock erositot beloluk amiknek szimpla tap kell. Ekkor egy csatornabol (monoblockbol) kb. 25-30W-ot tudsz kivenni 4 ohmos terhelesen.

2. csinalhatsz szimmetrikus tapos erositot is, azonban ezt nem ajanlom, mert ekkor mar a tapfeszultseged kb. +/- 33V lesz es ezzel 4 ohmon akar 100W-ot is ki lehetne szedni az erositobol, de sajna a trafok nem birnak.

Szoval marad az elso megoldas ... ahhoz egyebkent a ket trafo teljesitmenye is idealis! Nem lesz bika az erositod, de otthonra bosegesen elegendo teljesitmenyt fog nyujtani ha vannak hozza megfelelo hangfalaid.
(#) valve válasza djloui hozzászólására (») Júl 25, 2007 /
 
Sz,.. ezt az erolkodot megepitette valaki?.. Kivancsi lennek ra, hogy mit tud?.. es szepe a hangja???
(#) proksa1 hozzászólása Júl 25, 2007 /
 
Szerintem csinálj szimmetrikus tápos erősítőt, 8 ohmra pont jók lesznek. 4 ohmmal ugyan kicsit tulhajtod a trafot, de max nagy kivezérlésen csunya lesz a hangja, akkor visszaveszed és kész. Károsodni nemfog semmi abban biztos lehetsz. Mivel a zene nem folyamatos terhelést jelent a trafonak, ezért még az se biztos hogy nagyon tulhajtod, és mivel kicsi a teljesítménye ugyis leesik a fesz akkor meg főleg.
(#) djloui válasza valve hozzászólására (») Júl 26, 2007 /
 
Ezt még nem csináltam meg, de most csinálok az unokaöcsémnek egyet, és ez tuti müködik a hangja pedig kitünő, 120W ilyet már csináltam régen egy monoblokk formájában és azóta is hibátlanul müködik. Föltettem a doumentációt róla, és egy képet ami szó szerint deszka modell.
(#) Villám válasza lamalas hozzászólására (») Júl 26, 2007 /
 
Ez akkor bőven kielégíti az igényeimet. Mivel sikerült a kis TDA-t összeeszkábálni, így lehetne egy másikat is készíteni, egy kicsit nagyobbat házimozihoz, de ha mindent összeszámolok, hangszórók, csillapítóanyag, kárpit, faanyag, IC-k, kondik, hűtő, táp, doboz...ha ezek nincsenek otthon, vagy nem tudsz valahonnan kikukázni vmit, ha meg kell venni mindent, akkor nagyon nem éri meg. 20ezerért komplett szettet kapni készen, hangszórók meg erősítő. Biztos van olyan jó, mintha én építem meg a legolcsóbb cuccokból, arról nem beszélve, hogy sokkal szebb kinézetre. Csak az építés öröme szól mellette...
Ez most nemtom hogy jött ide, remélem nem off
Ha rámszakad a bank (vagy egy kuka ), nekiállok az oldalon lévő aktív subnak meg egy másik erőlködőnek
(#) lamalas válasza Villám hozzászólására (») Júl 26, 2007 /
 
Az igaz, hogy boltba kapni egy 20asert komplett hazimozi szettet (ami nagyon design-os), de az olyan is ... muanyag dobozba szerelt hangszorok, gagyi, alulmeretezett erositok stb. Ha ilyesmit csinalnek akkor azt a 20 rongyot en inkabb a sajat epitesu hazimozi rendszerembe fektetnem ... ami lehet hogy a vegen tobbszorose lesz a 20ezernek, viszont ha nem rontok el nagyon vmit, akkor lenyegesen jobb is lesz nala ... es persze ott az epites orome, hogy alkottal vmit, ami egyedi es a tied
En pl. nem csak az epites oromeert csinalok magamnak erositot es hangfalat, hanem azert is mert nem vagyok hajlando a boltban 50-80-100eFt-ot adni egy par hangfalert ill. ugyanennyit egy erositoert. Helyette van egy JLH erositom ami kb. 8eFt-bol kijott es egy par sajat tervezesu es keszitesu hangfalam ami kb. 16eFt-bol megvolt. Ha ennyibol en a boltba veszem meg ezeket, akkor egy rakas k@kit kapok, igy viszont van egy sajat erosito/hangfal parosom ami sztem az arahoz kepest eleg jol megallja a helyet meg a gyari cuccok kozott is.
(#) Müszi válasza lamalas hozzászólására (») Júl 26, 2007 /
 
Tökéletesen egyetértünk, én ugyanígy vagyok.
A házi cucc azért is jó, ha abba bedöglik vmi (nagy buli után) akkor tudod hogy hol kell keresni a hibát.
A gyári erőstők pedig IC temetők, és ott azért nemtalálod meg a hibát.
Házi cuccra adom a voksom
(#) Kovidivi hozzászólása Júl 26, 2007 /
 
Hello!
Bocs az offért, de valami nagyon bántja a csőrömet.elkezdtem gondolkodni, és arra jutottam, hogy valamit nem értek. szóval:
-első eset:van egy 100wattos erősítő, meg rá van kapcsolva mondjuk 10db normális hangfal (teljesen mindegy milyen, sorba és párhuzamosan, hogy az impedencia megfelelő legyen).
-másik eset:van 10db 100wattos erősítő és ugyanazok a hangfalak vannak rárakva, csak "egy végfok-egy hangfal" összeállításban.
Felvetés: elvileg az első esetben is 100watt jut az összes hangfalra?Akkor ugyanakkorát szól mindkét eset? Teljesítményfelvételt számolva második eset sokkal többet vesz fel...(tehát nagyobbat szól... ??? )
Köszi.
(#) sound.man válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 26, 2007 /
 
Szerintem a második amit írtál az hangosabb mert több végfok van ezért nagyobb a teljesítmény. Az első esetben pedig nem jut minden hangfalra 100w hanem az összes hangfalra meg 100w. Tehát szerintem a második hangosabb de sokkal.
(#) Peti_85 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 26, 2007 /
 
Igen, Szerintem is! Meg hát ez olyan, mint egy gyertya, meg 10 gyertya esete. Azért 10 gyertya szerintem több fényt ad (főleg meg is van gyújtva )
(#) Kovidivi válasza sound.man hozzászólására (») Júl 26, 2007 /
 
Hello!szerintem is hangosabb a második eset(sőt, biztos).
Elmesélem,hogyan jutottam el idáig:
Van 2db tda7294-em, meg 2db 8ohmos hangfalam.így kb.2*75wattot ad le az erölködő.
Ha hidalom az erősítőt, sorosan kötöm a hangfalakat (16ohm) és így hallgatom, akkor 1*150watt (mondjuk....). Teljesítményben nem vehet fel többet a trafóból.akkor ugyanakkorát szólna 1*150watt, mint 2*75??? Szóval én itt leakadtam....akkor 10db 15wattos erősítő is akkorát szólna ,mint a hidalt ??? érdekes....
De ezek csak eszmefuttatások...és bocs, ha hülyeség.
(#) isamisa válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 26, 2007 /
 
Kicsit rosszul közelítettétek meg a dolgot. Mert a hangosság szempontjábból felesleges gondolkodni. Az úgyis a hangfalak érzékenységén múlik.

Lehet hangosabban szólna, de:

A tíz kicsi erősítőnek sokkal nagyobb tartalékot hagyhat az ember a tápellátásban, mint egy nagynak.

Mindegyik hangfal külön rácigálhatja az erősítőt.

Így a torzítás sokkal kissebb lesz mintha azt a nagy 100Wattos erősítőt kéne kihajtani teljesen. Általában úgy ís akkor már eléggé ramaty a torzítása a legtöbbnek.


Szóval érdemesebb kicsikből összeépíteni ilyesmit. És nem kell félni, ha az az egy nagy behal...

Üdv
(#) fureszk válasza isamisa hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Idézet:
„Mindegyik hangfal külön rácigálhatja az erősítőt.”

Úgy érted mindegyik erősítő külön ráncigálhatja a maga hangfalát.

Igen-igen, olvastam itt a fórumon, hogy a nagy koncerteken se 1 nagy, hanem sok kicsi erősítő van. Így ha elszáll 1, abból nem vesz észre semmit a közönség, de ha a nagy szállna el, gáz lenne... :yes: Szóval sok kicsivel is elérhető nagy hangerő. :yes:
(#) vicsys válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Ehehehehe... Lassan (de biztosan) feltaláljátok az aktív keresztváltós hangdobozt, ahol is minden csatornát (mély, közép, magas) 1-1 különálló végfok hajt meg.
(#) Kovidivi válasza vicsys hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
ilyen ez csak az lenne a kérdés, hogy hogyan tudna nagyobb hangnyomást leadni...De szerintem ezt csak próbálkozással és hallgatással lehet megállapítani...
Egyébként azt nem hiszem el (amíg nem hallom), hogy 10db 10wattos erősítő úgy szólna, mint egy 100wattos.... Ez nekem elképzelhetetlen...(szóbámban 4*10watt szól(rear + front) és semmi közük sincs a másik két hangfalamhoz, ami kb. 40watt-ot ad le... és ne gondoljunk az érzékenységre)
(#) lamalas válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Idézet:
„Egyébként azt nem hiszem el (amíg nem hallom)...”

Pedig sztem elkepzelni sem nehez. Gondolj bele, hogy van mondjuk 4db tok egyforma 8 ohmos hangszorod/hangfalad es 4db tok egyforma erositod. Eloszor a 4 hangszorot megfeleloen osszekotod ugy, hogy az eredo imp.juk szinten 8 ohm legyen majd egy erositore rakotod oket. Ha megkuldod a hangszorokat 40W-al akkor azokon egyenloen oszlanak meg a feszultsegek/aramok es igy a teljesitmenyek is, azaz 1 hangszoron 10Wnyi teljesitmeny fog hanga/hove alakulni. Namost ezek utan ha a 4 hangszorora a 4 kulon erositod rakotod es ugy allitod be a hangerot, hogy ugyanakkora feszultsegeket es aramokat (azaz ugyanakkora teljesitmenyt) merj a hangszorokon mint elobb, akkor az szted nem ugyanaz mint egy erositovel meghajtva a 4 hangszoro?
(#) sound.man hozzászólása Júl 27, 2007 /
 
amúgy én elnéztem A másodikra azt hittem hogy az összes erősítő 100w :yes: De nem mert azok csak 10w-ra értetted :no: Na mindegy de szeritem a második hangosabb ha nem akko viszont megbízhatóságba biztos jobb mert egy leég akko nem nagyon veszed észre de ha nagy leég az biztos észre lehet venni Most veszem észre hogy lehet hogy nem is én néztem el.......
(#) cimopata hozzászólása Júl 27, 2007 /
 
Üdv!

Talán a pufferkondi valamennyire témába vág.
Szóval a lényeg hogy van 1 1979-es és 1 1981-es 4700u/63V os kondim.
Mennyit öregedhettek azóta, mennyire eshettet vissza a kapacitásuk.
Érdemes még őket használni.
Egyébként Made in hungary MM gyártmány
(#) Müszi válasza cimopata hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Ezek a magyar kondik nagyon strapabíróak, olyan könnyen nem száradnak ki, a VF3-mamhoz is ilyen kondikat használok
(#) Kovidivi válasza cimopata hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Nekem viszont pont most száradt ki egy 1972-es gyártású magyar kondim....az erősítő könnyen elszállhatott volna, de jófajta, így csak csere történt...sajnos 30.000 µF-nál nem volt kisebb az meg nem fért az erősítőbe lásd kép.

Kép(10).jpg
    
(#) Dióda válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Tessék venni boltban egy normálisat. Ez hogy néz már ki? Nem arról van szó, te lesed de akkor is.
(#) Isti válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Nem vékonyak azok a drótok, amikkel be van kötve, vagy csak a képen látszik vékonynak?
30 000µF-nél nem volt kisebb-> jó poén. Gondolom bekapcsolásnál meg is rántja a hálózatot.
Mondjuk én a 100 J-os bankommal rángatom néha(mert rövidzárral töltöm)
(#) djloui válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 28, 2007 /
 
Szerintem a 1972es kondid már 1982-ben is kivolt száradva, mert akár milyen jó is 10év azért 10év, és nem hiszem el hogy ennyi idő után ugyan olyan jó a kapacitása, bármilyen jó minőség.
Az erösítőd pedig szuper rendhagyó megoldás az tuti csak az alatta lévő régi rádiót nem értem, abban lehet a trafó? Vagy EQ?
(#) Kovidivi válasza Dióda hozzászólására (») Júl 28, 2007 /
 
Dióda: Úgy gondolom, azt csinál az ember, amit akar... Nekem tetszik, és ennyi.
Isti: Nem ráncigálja a hálózatot... Mikor bekapcsolom, semmi "rossz" hangja sincs... egyből szól, tökéletesen.
A vezeték lehet vékony, de mivel egy kb. 40wattos erősítőről van szó, így sztem nem sokat zavar be (ha igen,majd mondjátok)
DJloui: a felső doboz egy kókány 6*10wattos erősítő, alatta meg egy 2*40wattos, -eq-val -trafóval -végfokkal. És az nem rádió,hanem komplett végfok... Tehát csak az alsó erősítőről volt szó. A kondim meg lehet,hogy már régóta száradt folyamatosan, de most nemrég adta be a kulcsot (hallható is volt a mély és magas frekvenciatartományba...)
(#) Doncso hozzászólása Júl 28, 2007 /
 
Sziasztok! Volna egy olyan kérdésem ha, van 2 db 36v-os darabonként 400w-os tökegyforma trafóm (hipersil magos) abbol szerintetek max mekkora végfokot lehet, épiteni? Ya meg mijet, jó lenne 1-2 használható ötlet. Quadot, nem szeretnék mert azt már épitettem, a Reflex rx500 ra gondoltal csak annak meg 2x28 kellene, nincs valami 200-300w-os kapcsolása vkinek 2x50vDc ig, ja meg van 2x10000yF os kondim, azzal lehet hejettesiteni 4 db 4700-ast? (Reflex táp)
A segitségeteket előre is nagyon kösz!
Következő: »»   18 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem