Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Anno szakközépben volt egy olyasmi áramkör, ahol "esőérzékelőt" készítettek a diákok. Emléxik erre valaki? Talán egy dióda, tranyó, LED+ellenállás volt benne és a kontaktust a vízcsepp adta. A nyákot meg talán alpha szettel készítették. Vagy hogyan lehetne ezt megcsinálni? valami ötlet? esetleg egy rajz? Nem azért kérdem, mert lógtam volna erről az óráról, hanem mert nem jártam szakközépbe köszi!
Ez engem is érdekel, én autóba akartam automata ablaktörlőnek.
Conrádnál van kész, félkész, de eszement ára van Bővebben: Link1 Bővebben: Link2 Bővebben: Link3
Heló!!
Épitsd meg ezt!!!!! a párhuzamos vonalra röcsöpög az eső, és nyit a tranzisztor!!!!!!!!!!!! de relét is tehetsz rá, az a lényeg h kb. 1mm legyen a vonalak között!!!!!!
az 1 K azért kell, hogy ha fém, vagy hasonló kerül a vonalakra, ne füstöljön el a tranzisztor, és érintéskapcsolóként is működik!!!!!!!!
Szia
Az autókban ezt egy prizmával oldják meg. A lényeg, hogy alulról valamilyen fényforrással megvilágítod a pirzmát /pl lézer/ és a megtört fényt fotoellenállással figyeled. Ha a prizma felülete vizes lesz, akkor másképp törik a fény és ez kapcsolja az ablaktörlőt.
Helló!
Nem tudom ilyenre gondoltál-e, + azt sem hogy diákok ezt csinálták-e meg, de ezt találtam. Idézet: „ha fém, vagy hasonló kerül a vonalakra” Pl. az ónosesőből az ón Bocs mindenkitől, de ezt nem lehetett kihagyni
Hi!
Én kb. 15 évvel ezelőtt építettem ezt meg (azóta sajna kicsit eltávolodtam a "szakmától") De jó lenne nosztalgiázni! Milyen típ. tranyót használsz hozzá? Előre is kösz!
pl.: BC212 de jó másfajta PNP is , én eredetileg érintőkapcsolónak használtam, de ugyanugy működik!!!!!! mekkora tápfeszre kellene????
ha azt akarod h led világitson, és ne kelljen előtét ellenállás, akkor 2,5V-3V kell !!!!
Bár ezek a kapcsolások nem esőérzékelésre lettek kitalálva, de szerintem ott is kifogástalanul teljesítenének.
Sziasztok.Nekem ezt sikerült összehozni.Annyi változtatás kelltt rá hogy a C1 értéke 22nF lett,és nem volt BC109 -es tranyóm és egy BC557-est raktam be,hogy jó hangos legyen a sima kis hangszóró helyére egy kis erősítős hangfalat tettem.Tökéletesen működik.
Szia! Jó lett. Akkor nem az IC-set építetted meg? Vagy azt a másik oldalra forrasztottad?
Sziasztok!
Egy egyszerű esőérzékelő kellene, ami ha esőt kap nyit egy relét!(locsolóredszerhez) Előre is kösz!
Szaisztok!
Én pontososan a fordítottját szeretném: ha esik az eső, akkor elalszik a ledem. Ezzel meg tudnám oldani a locsoló-rendszer autómatikát... Ha van ötlet, nagyon hálás lennék! Röviden: "száraz" levegőn lévő elektródákkal világít a LED, nedves környezetben elalszik... Köszi előre is...
Az előző oldal alján JANi által feltett kép felső ábrája jó lenne neked, de csak az első két kapura van szükség, +egy LED meg egy ellenállás és már meg is van oldva a kérdésed.
Jzoli, köszönöm, a tippet... ki is próbálom.
Üdvözlök minden fórumozót
Meg tudná mondani valaki,hogy az autómata öntözőrendszerekhez használt esőérzékelőben lévő filc szerű anyag micsoda? Ugyanis ez az eső hatására medagad és átbillent egy mikrokapcsolót,kiszáradva visszazsugorodik igy a kapcsoló visszabillen.A tárolt viz mennyisége arányos a száradási idővel tehát több esőnél tovább tilt. Tehát a kérdés,hogy mi az ami vizre dagad,száradva zsugorodik?
Szia
Sajna az puha,összenyomható erre a célra massziv kell
Vagy egy érzékenyebb kapcsoló! (hello) Lehet az akár egy Reed-relé is, vagy Hall...
Sziasztok! Egy kérdésem lenne a mellékelt rajzon a hangszóró helyett egy relét raknék be akkor az működő képes vagy kell e valamit változtatni hozzá?
Szia!
Rakhatsz relét, de akkor a reléből hallod majd a zümmögést, és nem a hangszóróból.
Esőérzékelő relével! Nem próbáltam, hogy működik-e, csak hátha valakit érdekel. Esőérzékelő!
Azon gondolkodtam, hogy ha este esik az esö, és kiados volt reggel még bekapcsol az öntözés - feleslegesen.
ezért arra gondoltam, hogy megfelelö vastagságú szivaccsal lehetne pufferelni az esömennyiségét és ha nincs új égi áldás a szivacs kiszárad és az érzékelö újra nyit. Indulhat a locsolás, persze elegánsabb lenne egy elektronikus idöérzékelö és az esözés idötartamától függöen késleltetné a locsolást. Van ilyen ötlete valakinek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |