Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   39 / 185
(#) jucsaba válasza jucsaba hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

(#) didyman válasza jucsaba hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Ahha. Ennél részletesebben érdekel, de ezen már el tudok indulni. Kösz.
(#) jdani válasza didyman hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

És nem egyszerűbb építeni egy ilyet, mint megvenni?
(#) xzilon válasza didyman hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Ha talalsz valamit tedd kozze itt is. Mast is erdekelhet!
(#) didyman válasza jdani hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Komponensről beszéltem, tehát te építed meg, csak vannak erre céláramkörök annyiért, hogy nem gondolkozok a diszkrét megépítésén . De természetesen nem nehéz csinálni ilyesmit. Disszipatív áramgenerátort lehet építeni műveletierősítővel, s ennek referenciáját tologatva a kimeneti áramerősség is változhat. Ha hálózati üzem ésvagy nagyáramú LED-ek, akkor kapcsolóüzem ajánlható, ehhez az 555-ös IC a legpraktikusabb, ebből kell építeni egy PWM áramgenerátort. Ebből Skori oldalán találsz készterméket is.
(#) kriszo hozzászólása Aug 11, 2011 /

Sziasztok,a véleményeteket szeretném kérni, hogy életképes e a következő dolog:
Itthon ledesíteni szeretném a világítást, az egész házban.
Elképzelésem az, hogy egy kismegszakító után egy toroid trafóval csökkentem a feszt kb ~28 ra,az egyenirányitva,pufferelve 40 volt.Innem lenne leágaztatva a helységek fele,a fényforrások pedig 10db sorbakapcsolt smd leddel lennének megoldva.
Észrevételeket,tanácsokat szívesen fogadok.
Üdvözlettel :
Krisztián
(#) laszlokunstar válasza kriszo hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

A ledeknek stabilabb táp kell, power ledeknek áramgenerátor, 12V-os led csíknak stabil 12 V. Nem lenne egyszerűbb szobánként 1-1 kapcsolóüzemű táppal vagy áramgenerátorral, utóbbit már fillérekért kapsz 3W 625Ft vagy led csíknak izmosabb 12v 20A Ehhez még fényerőszabályzót is kapsz. táp.12v 8A
Vagy akár saját készítésű táppal.
Kapcsolni mindenképp a 230V-os oldalt javaslom.
Egy olyan toroid, mellyel az egész lakás áramellátását végeznéd, önmagában üresjáratban is fél vagyont megeszik. (Egyszer mértem egy izmosabbat, terhelés nélkül is 50W-ot evett, vagyis 36KW-ot havonta!) Nem beszélve kis feszültségen a kábelveszteségről. A táphoz minél közelebb legyenek a ledek.
(#) digitibi hozzászólása Aug 11, 2011 /

A LED-ek hálózati táplálásán már nem kell agyalni, mióta a Philips és most már a Samsung is megjelentette a 220V AC feszültségről közvetlenül megtáplálható LED-jeit. Lásd pl.:HV-AC-LED
(#) kriszo válasza laszlokunstar hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Először is köszönöm a gyors választ.akkor érdemesebb lenne meghagyni a 230 at és a led elé tenni,vagy a leddel együtt panelra a trafót? kaptam kb egy fél szatyornyi smd ledet,adatlapja szerint 3,5-4,2V 20mA ezért gondoltam hogy 10 et sorba dobok és igy a 40 volt az jó lesz.

Úgy tervezd meg, hogy akár 5 év múlva is tudd bővíteni, javítani... Letőleg szabvány feszültséggel.
Mindenképp kapcsolóüzemű táp/áramgenerátor max 70%-on hajtva, ledek 15mA-rel.
Ennyi leddel akár egy jó csillagos égbolt projektbe is belekezdhetsz. Minden helyiségben más-más csillagkép.
Egyébként milyen ledek? Típus? Egyformák?

kapcsoló üzemű táp? ebben a konfigban ugyis kapcsolóval kapcsolnám... Osram LTW673 a típusa.

Félre értettél, a tápegységben nem trafó van hanem elektronikus, és ezt hívják kapcsolóüzemű tápnak.
Bővebben: Link
Minden tápnak van saját fogyasztása, egyrészt emiatt kell a 230V oldali részen kapcsolni. Áramgenerátort, ha a led oldalán kapcsolgatod, felszökik a feszültség, és a ledek elszállnak, emiatt tilos itt megszakítani az áramkört, csak a nagyfeszültségű oldalon szabad.
Ezekkel a ledekkel szép kis projekt lesz.
Hogyan tervezed a felerősítését?
Egy 12V 2A-es kapcsolóüzemű táppal 70% terhelés és 15mA-es led áramnál kb. 280 db ledet tudsz meghajtani, Ez már elég fényt ad, és a primer oldalon szakítod meg az áramellátását. De ha kevés és nagyobb választék kell akkor innen válogatharsz meanwell tápok

Mostmár értem,Köszönöm az infót! Először a garázsban rakom össze a dolgot, ha nem lenne szép,ott senkit nem zavar Szóval 10mX10m es a garázsom, most 4 sor neoncső van, azok helyére szeretnék kisebb panelokat csinálni amin kb 20-30 led van és sok ilyen kisebb panelt hogy egyenletesebb legyen a fény terítése. Lakáson belül pedig így első elgondolásra kb10cmx10cm -es panelekre a ledeket. a panelt pedig ... hogyis magyarázzam szoval fentröl lefelé igy nézne ki: menyezet,távtartó,panel,hosszabb távtartó, alulra pedig a paneltól kb 2-2 centivel nagyobb üveglapot (nemtudom mia neve,nem az átlátszó üveg hanem ami ilyen fehéres,áttetsző) és ezt egybe fellehetne csavarozni. Mellékeltem egy rajzot, a zöld a panel a sárga az üveg. Szerinted jó ötlet?Neked van valami ötleted?

névtelen.JPG

Esetleg körbe raknám az oldalfalat díszlécekkel, és afölé tenném a ledeket rejtve. Talán egyszerűbb is megcsinálni. Ötletadónak Bővebben: Link
Épp ma takarítottam világítótesteket itthon, arról ugrott be, hogy a por elleni védelemre is gondolj a tervezéskor.

Ez jól néz ki,csak nekünk álmenyezet van,spotlámpákkal... az meg sztem nem nézne ki esztétikusan ha a spotok ottmaradnak...

Most jut eszembe. Csináltam ledes világítást döglött "újrahasznosított" LCD monitor kijelzőjéből. Az elejéről levettem a szürke polarizációs fóliát, a fehér fóliákat és a fém keretet, hátlapot rajta hagytam. Kávát, elektronikát, mindent kidobtam. Az én megvalósításom szerint körbe lett rakva 5050-es ledekkel a kijelzőben levő üveglap. A kijelző fénye nagyobb volt mint a régi monitoré. Szép diffúz fénye van. Ez akár az álmennyezetre is helyezhető, szalonképes.
Gyári kivitelben: Bővebben: Link

Ez tetszik! Akár egy vastagabb (0,8-1cm) Plexi lappal is jól nézne ki nem?
(#) laszlokunstar válasza kriszo hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Igen, a kidobott monitor viszont ingyen van.
(#) cimopata válasza kriszo hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Mielőtt belevágsz a projetkbe ezekkel az Osram ledekkel, javaslom számolj utána hány db kellene kiváltani egy izzót és az mennyit fog fogyasztani.

Előrevetítem az eredményt: meg fogsz lepődni és rájössz hogy inkább a TE..O-s izzó mint ezek.
(#) digitibi hozzászólása Aug 12, 2011 /

Cimopata-nak igaza van. Azok a LED-ek amik 15mA-el táplálhatók, nem adnak nagy fényerőt és nem is világítási célokra lettek tervezve. Nagyon rossz a hatásfokuk. Borzasztó sokat kéne összerakni és a fénycsövek fényerejét el sem érné.
Természetesen az Osramnak vannak Power LED-jei is, melyek 350mA mellett már 90-100lm fényáramot biztosítanak. Pl. a Golden Dragon Plus sorozat. Csak összehasonlítás kedvéért egy 10W-os kompakt izzó 400lm fényáramot biztosít.
(#) Sir-Nyeteg válasza digitibi hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Hibás infók elröppentéseként szeretném megemlíteni:
a 15mA-es ledek hatásfoka a legjobb az összes led közül (általánosítva).
Efelett már a teljesítmény növelésével csökken a hatásfok.
1W-os led a legcélravezetőbb a lumen/W arány tekintetében. 3W már nem hozza ezt a hatásfokot.
A 20W-os Power ledek lazán verik a 100W-os hagyományos izzót, viszont ez már elég rendesen melegszik, ez is mutatja a hatásfok csökkenését. Cserébe könnyen szerelhető, és nem is igényel szaktudást.
(#) bbalazs_ válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Meg talan annyival egeszitenem ki, hogy a 20W-os power led NEM eleg jo egy szoba bevilagitasahoz (sajat tapasztalat, hogy az altalanos fenyessegerzet meg egy hatvanas korteet sem haladja meg). Még a nagy fenyszoguek is inkabb csak a negyedet vilagitjak be a szobanak, azt viszont tenyleg fenyesen. Talan ha tobbet alkalmaz valaki, eltero szogben beallitva vagy a szoba tobb pontjan elhelyezve, erzesem szerint min 4db kellene normalis fenyerohoz.
(#) digitibi hozzászólása Aug 13, 2011 /

Egy időben az egyes főleg kínai cégek egymásra licitáltak a egyre nagyobb W-értékű LED-jeikkel, de az arányosan nagyobb fényáram elmaradt. Borzasztó volt (van) a hatásfokuk. Talán ezért is döntöttek úgy a neves gyártók, hogy bevezetik a lm/W paramétert. Ettől kezdve valahogy a háttérbe szorultak a piacról a 20-30W-os LED-ek : ). A 100lm/W értékű LED-ek már igen jó hatásfokúak, bár itt még mindíg képbe jön a CRI paraméter, azaz a színvisszaadási index. Minél nagyobb ez az érték, annál jobb. Bár nem minden alkalmazásnál van szükség magas értékekre.
(#) Sir-Nyeteg válasza bbalazs_ hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Nekem műhelyben és szobámban is 20W-os led világít. Szobámban már jó ideje. Az általános fényességérzet veri a 100-as izzót. 1600lumennel már nem kell kiegészítő fényforrás. 140-150 fokosra saccolom a szögét, ez annyit jelent, hogy a plafon alatt 10cm-nyi árnyékcsík van, de ez betudható a búrának is.
Számomra tökéletes.
Eddig elemlámpával mentem a szoba másik végébe alkatrészt válogatni a 40-es izzónál.
(#) adamka368 hozzászólása Aug 28, 2011 /

Helló nekem csak annyi lenne a kérdésem hogy egy villogó led sebességét lehet e csökkenteni? mármint a villogást! A villogás mindegy mennyire lassulna csak lassuljon köszi
(#) laszlokunstar válasza adamka368 hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Milyen villogó led?
Ha van köze a lakásvilágításhoz, akkor bővebben fejtsd ki, ha nincs, akkor a megfelelő topicba tedd fel a kérdést.
(#) soskajoska hozzászólása Szept 15, 2011 /

Sziasztok!
UC3843 IC-vel szeretnék LED meghajtót építeni. Ez elvileg egy "High Performance Current Mode Controllers" IC, amit off-line és DC-DC konverterekben alkalmaznak. Próbáltam már külföldi fórumokon keresgélni, de hiányosak a közzétett ábrák. Egy helyen találtam ezt, de gyanús a 0.05Ohm áramhatároló. Tud valaki segíteni?

UC3843.png

(#) cimopata válasza soskajoska hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Minő véletlen.
Tulajdonképpen ezt én terveztem felismerem az alkatrészekről, de nem ez az eredeti rajz, lemásolták ráadásul hibásan.
D2 kapásból fordítva van, valamint nagyon fontos, hogy a tekercs értéke bofolyásolja a led áramát, mivel a söntös rész áramcsúcsokra szabályoz. Így kisebb tekercsnél kisebb áram nagyobb tekercsnél nagyobb lesz a led áramának középértéke.

Annyi előnye van az áramkörnek hogy egyszerű és 3-4A-nél is még elég magas a hatásfoka.
0.05Ohm nem gyanús az annyi.
(#) soskajoska válasza cimopata hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Köszi!
El tudod küldeni az eredeti rajzot? :yes:
(#) Barret hozzászólása Szept 15, 2011 /

Én ilyeneket használok.
1.2W 12V. Áramgenerátoros modulok.
Egész jó fénye van,3 db lenyomja a 9W-os fénycsövet fényerőben.Bár nekem kicsit idegen a fénye...Udvarra,és műhelybe éjszakai világításnak tökéletes.20V-ot is kibírja,véletlenül megtapasztaltam...

led.jpg

Következő: »»   39 / 185
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem