Fórum témák
» Több friss téma |
Tégy be egy nagy wattos pár ohmos ellenállást a trafó után sorosan és ellenőrizd a melegedést.
Jelenleg csak a tapegyseg van idehaza,de ratudok akaszani egy 12V 50W halogen izzot. Nemtudom megfelelo terheles lenne e? Az ellenallas ami van itthon 1,0 Ohm 5W vagy 680 Ohm 5W, ugy gondoltad,hogy a trafo es a dioda hid koze sorosan?
Kozben tesztelgettem.Fogyasztonak ratettem egy 12V 50W halogen izzot.Trafo es Graetz koze sorbakotve sem az 1Ohm sem a 680 Ohm ellenallassal nem vilagitott. Egyeniranyito es fogyaszto kozott sorosan 680 Ohm el nem vilagit,de az 1Ohm-al mar igen.Viszont nem jo,mert 3-4perc utan az ellenallas is es a Graetz is forro Otlete valakinek?
Igen, úgy gondoltam. Az 1 ohm-ossal próbálkozz. De jobb lenne egy kisebb feszültségű trafót alkalmazni, mert az ellenállásos megoldással csak annyit érsz el, hogy a fejlődő hő egy része az ellenállást fogja melegíteni és nem a LED-eket.
Műszerrel mért feszültség/áramerősség adatokat, terheléssel/terhelés nélkül, csak ledsor/csak 50W izzó/ledsor+50Wizzó sorbakötve légy kedves megírni. A graetz után milyen tápfeszültség szűrést alkalmazol?
Ezt nem ertem. Mivel a led szallagnak es a halogen izzonak is 12V a nevleges feszultsege.En pedig 11,5V-al taplalom es megis szetakar olvadni a Graetz.Sajnos nincs kissebb feszultsegu trafom Probaltam egyeniranyito hid nelkul is,de ugy meg a villodzas miatt hasznalhatatlan.Dioda hidbol is azert valasztottam 35A-est,hogy ne legyen vele gond es hiaba az egesz.Esetleg nincs valamifele stabilizalo elektronika amit keves alkatreszbol lehetne kivitelezni es megoldana a melegedes gondot? Mert ha nem akkor ezek szerint hagyomanyos vasmagos transzformatorral nem lehet meghajtani a ledszallagokat
Egy 50W-os izzó 4 A-t hajt át magán, ezért a fokozottabb melegedés. Az egyenirányítót meg hűteni kell, hogy bírja a terhelést. Azért, hogy a szalag nem melegedjen annyira, ahhoz csökkenteni kell a szalagra eső feszültséget. Ezt soros ellenállással vagy a tápláló feszültség csökkentésével lehet elérni.
Megvagyok a meresekkel is. Terheles nelkul 10,8V egyenfesz.
50W halogennel terhelve a feszultseg 8,2V es 3,2A a fogyasztas. Ledszalag jelenleg nem all rendelkezesemre. A tapegysegben csupan egy vasmagos trafo es egy graetz hid talalhato.A szures segitene?
Sokat esik a feszültség, a trafód nem bírja. Tennél rá kondenzátort, a 12V meglenne, de a terhelés miatt leesne. Nem javaslom. Esetleg a felével a ledsornak megpróbálhatod.
Milyen ledsorod van? Nekem itthon van olyan mely 1,2A-t fogyaszt méterenként (5050-es leddel), az 6m-en fogyasztana 7,2 A-t. Amit nem értek a graetz melegedése. Egy 35A-esnek ekkora terhelésnél nem lenne szabad ennyire melegednie, más kérdés, hogy nem árt rá egy hűtés. Én ledsorokat csak kapcsolóüzemű táppal hajtok.
Biztos trafó? Egyszer vettem én is egy hasonló formájú csodát, olcsó volt. Kapcsolóüzemű táp volt benne 20-60W közötti halogénhez ajánlották.
Ha kapcsolóüzemű táp van benne, a nagyfrekvencia miatt a diódád melegedni fog, próbáld meg lecserélni pc tápból való schottkyra.
Igen biztosan trafo a Vossloh Schwabe egy jo minoseg.Ez a sulyaban is megmutatkozik nem csak a germany feliratban A PC tapban levo scothy diodakat tegnap probaltam es ugyancsak elszomorito az eredmeny,sot azok mar 1perc utan forroak voltak
Vad dolgot mondok, persze csak az egyenirányítód tesztjére. PC táp 12 V-os kimenetére kapcsold a graetz-et, és nézd meg terhelés alatt mennyire melegszik 50W-os halogénnel, majd ledsorral.
Írd meg, milyen chipek vannak a ledsorodon, és 1m-en hány db.
majdnem egyre gondoltunk. Volt itthon egy kapcsolt uzemu 20-70W 11,5V~ kimenetu Osram halogen trafom es ratettem a graetz-et az 50W halogennel. Azonnal forrosodott a graetz Kezdek kifogyni az otletekbol
Ne halogén trafót, hanem pc atx tápot, azon szűrt egyenfeszültség jön ki. Az Osramon nem szűrt feszültség jön ki, hanem nagyfrekvenciás váltó, amit a diódád nem szeret.
pc tapom nincs azt nemtudom kiprobalni.
Kölcsön se?
pc tapokkal nincs szerencsem,de egyebkent mit tudhatnekl meg belole,ha rakotnem?
Hiba behatárolás.
Ma rogzitettem a graetz-et egy 60x50x6-os hutobordara am ezzel csak azt ertem el,hogy nem 3-4perc alatt rottyan fel a dioda hanem 10 perc. Probaltam a trafo es egyeniranyito koze parhuzamosan kotni nanos kondit,de hiaba. Barmifele segitseget szivesen fogadok,mert en mar teljesen kifogytam az otletekbol. Lehetoleg ventilator nelkul szeretnem osszehozni a ledszalag megtaplalasat.
Ide skottki - vagy gyorskapcsoló diódák ból összerakott híd kell . Rossz pc táp ból tudsz bontani ilyen diódákat .
Nekem hasonló cuccról ment a szuperflux ledes levilágítóm (24db 100mA os led ) soros-párhuzamos vegyes kapcsolásban
Na most ez egy sima 50Hz-es hálózati trafó lenne. Ehhez nem kellene Schottky-dióda.
Az inverter csak bizonyos terhelésre indul ,a ledszalaggal bekapcsol majd a következő félhullámnál a led (mint dióda) lezár és nem terheli az invertertezért az kikapcsol . Ebből adódik a villogás . ha egy 24v 10w os szoffita izzót kötsz még rá az inverterre akkor meg lesz az állandó terhelés és eldobhatod az egyenitányítót
nekem van itt a polcon 3-4db hasonló inverterem , biztosíthatlak hogy nem csak egy hálózati trafó van benne (kapcsoló üzemű halogén inverter) Ja van benne trafó
A kérdéses trafó egy sima lemezelt vasmagos trafó.
Már megtették: Bővebben: Link
Szerintem az ami a képen van az halogén invreter!
Egy 50w os trafó főleg egy ledsor terheléssel nem izzítja fel a 35A egyenirányítóhidat !
PC tapbol bontott schottky diodaval 16A,40V ket napja probalkoztam es bekapcsolas utan 1-2perc tuzforrova valt
Próbáld megegyenirányítás nélkül , izzós előfeszítéssel
Lehet hogy a bontott dióda sem volt már az ereje teljében . |
Bejelentkezés
Hirdetés |