Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1451 / 3981
(#) szbalogh válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Oksa, köszi! Közben kerestem és aláltam csak nem tudtam szerkeszteni a hozzászólást.
Még egyszer köszi!
(#) pcroland hozzászólása Szept 18, 2011 /

Hello! EHHEZ valaki már tervezett nyákot? Ja és azt megmondaná valaki, hogy mi a szerepe a Vpp és a főkapcsolónak és, hogy mire való a bekeretezett áramkör melletti ellenállás?
(#) proli007 válasza Balaa16 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Hello!
Mint ahogy az adatlap is írja "Adjustment Pin Current" tipikusan 0,2uA maximum 5uA. Vagy is elenyésző. De nem is ez fogja meghatározni a trimmeren átfolyó áramot, hanem az Out és az ADJ közötti ellenállás. Mert azon állandóan a belső referencia feszültsége lesz, vagy is 1,25V. Ha az ellenállás az adatlap szerint "ajánlott" 240ohm, akkor 1,2V/240ohm=5,2mA. De ez terheléstől függetlenül állandó értékű.
De a stabi ki és a bemeneti feszültség közötti különbség, kissé necces a dolog, mert minimálisan 2-3V szükséges. Itt viszont csak 1,3V van. Jobb lenne ha "Low Drop" kis maradék feszültségű stabilizátort alkalmaznál.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza pcroland hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Hello!
A főkapcsolóval a PIC-nek adsz tápfeszültséget, a Vpp kapcsoló pedig a 12V-os égető feszültséget adja a PIC lábára.
Jelenleg ha kikapcsolod a Vpp kapcsolót, akkor az IC MCRL lába a levegőben lóg. Holott annak a tápfeszültségen (Vdd-n) kellene lenni. Ezt végzi az R6 ellenállás, De azért van külön rajzolva, mert az nem az égető része, hanem a PIC-et tartalmazó panelen kell lennie.
üdv! proli007
(#) pcroland válasza proli007 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Akkor a két kapcsoló és az R6 nélkül is működne? Ja és a PIC-nek jól tudom, hogy 13.2V kell, nem 12, mint a péda tápon? Mindenhol 13.2V-ot látok.

Picit jobban koncentrálva elolvastam újra a cikknek ezen részét. Azt írja, hogy a céláramkörnek kell tartalmaznia az R6-ot. Szóval minden nyáknál elvágom ott a picnél a vezetősávot és beteszem a 10K-s ellenállást?
(#) proli007 válasza pcroland hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Hello!
Én nem olvastam el. De itt 12V van. Ha megnézel egy PIC-et tartalmazó rajzot, szinte mindenhol benne van a MCRL felhúzó ellenállás.
Kapcsoló nélkül nem működhet, mert a PIC-re rá is kell csatlakoztatni a tápot, valamint égetés után ellenőrzés van, ahol a PIC-et olvasod, és ekkor az MCRL lábon tápfesznek kell lenni.
De miért akarsz kihagyni alkatrészeket, ha valamit utánaépítesz, főleg ha nem is tudod mi miért van benne? De javaslom a PIC adatlap tanulmányozását..
üdv! proli007

Nem akarok kihagyni alkatrészeket. Csak nem értek hozzá. Leírnád az égetési folyamatot, hogy mikor melyik kapcsolót kapcsolom be és hogy mikro kell bele az az R6 és mikor nem? Már nagyon szükségessé vált az égetés. Egyre több olyan dolgot szeretnék megépíteni, amibe kell a PIC.
(#) Balaa16 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Szia!
Köszönöm a válaszod, vagyis elég a trimmer poti. Akkor pl.
ez lesz nekem jó?
Üdv! Balázs
(#) proli007 válasza pcroland hozzászólására (») Szept 18, 2011 / 1

Hello!
- Amikor csatlakoztattad a PIC-et (vagy panelt) akkor bekapcsolod a főkapcsolót.
- Amikor égetsz, bekapcsolod a Vpp kapcsolót is.
- Ellenőrzéskor, vagy kiolvasáskor kikapcsolod a Vpp-t.
-Ha kész, kikapcsolod a főkapcsolót, és leválasztod a PIC-et.
- R6 mindig kell az ISP miatt. Vagy be van építve a panelre, vagy ha a MCRL fixen a tápra van kötve, akkor meg megszakítod és beépíted a 10kohm-ot.
"Én nem olvastam el." De nyugtass meg, hogy Te elolvastad. Mer gyanúm szerint vélhetően le van benne írva..
üdv! proli007

Köszi! Kezdem kapirgálni. Pl.: Ezen a penelon, ahogy lekövettem az MCRL lábat 10k-n keresztül megy a tápra. Akkor pl itt nem kéne még beiktatni, de ahol csak a tápra megy, ott beiktatom. Viszont az égetéskor nem kell, sehova betegyem az R6-ot, ugye? Ja és elolvastam csak nekem szájbarágósan kell magyarázni
Van olyan PIC amihez nem lehet használni ezt az égetőt?
(#) janikukac válasza pcroland hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Nekem van egy, ám nem tudom kirakhatom -e , mert én is tervezetten kaptam Vic-től, és nem szeretném a jogokat megsérteni.
(#) pcroland válasza janikukac hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Értem. Megkérdezed tőle, hogy pubikálhatod-e? Megtudnám tervezni pár nap alatt, csak nem bízok magamban.
(#) janikukac válasza pcroland hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Hát, ha fontos, megkérdezhetem.
(#) pcroland válasza janikukac hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Köszi! Szerintem megengedi. Ha nem, tervezek egyet magamnak Bárki nyáktervét is építem, remélem működni fog! Amúgy te vagy Vicsys megépítette?
(#) kadarist válasza pcroland hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

A cikk végén ott a kapcsolattartási elérhetőség. Miért nem fordulsz a cikk szerzőjéhez, ha kérdésed van?
(#) chocob válasza Stefan hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Rendben köszönöm.
(#) proli007 válasza pcroland hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Hello!
A nyákon ott van a 10kohm, (ez lenne az un. "R6") nem kell tenni semmit. Amikor égetés lesz, akkor a Vpp feszültségből kis áram folyik az 5V felé, de majd a többi áramkör lenyeli azt.
"Van olyan PIC amihez nem lehet használni ezt az égetőt?"
Ez milyen kérdés? "Melyik vonat nem megy Pestre?"
Az összes PIC-et használni akarod? Vagy feltételezed, hogy az összeset ismerem? De ahol ISP van, ott vélhetően lehet ezt használni..
üdv! proli007
(#) Robotsyte hozzászólása Szept 19, 2011 /

Sziasztok
Lehet csak nem kerestem elég kitartóan, de csak egy egyszerű kérdésem lenne.
Egy PIC-es kapcsolást készítek kocsiba (ez lesz az első) ami egy bemenőjelet figyel. Na most ez a bemenő jel 12v, a pic nek meg 5v kéne. Jelen esetben ezt hogyan kellene megvalósítani, egy vagy két ellenállásal esetleg zener-el vagy 7805-el?
Köszi a válaszokat!
(#) Hp41C válasza Robotsyte hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

7805, ha elég kicsi a fogyasztás, akkor 78L05 vagy LP2550-5.
(#) Robotsyte válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Ez nem a PIC tápja, hanem az egyik portjára kötött jel, úgyhogy itt szerintem nem lesz nagy fogyasztás.
(#) bbalazs_ válasza Robotsyte hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Ket ellenallassal, feszoszto formajaban
vagy
ellenallas plus 4.7-es zener

En az utobbira szavazok
(#) Robotsyte válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Egy 220 ohm-os ellenállás sorban , és ezzel párhozamosan a zener ugye?
(#) Robotsyte válasza Robotsyte hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Közben megszületett a válasz!
Köszi mindenkinek
(#) pcroland válasza proli007 hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Köszi, köszi!
Idézet:
„Vpp feszültségből kis áram folyik az 5V felé”
Ha jól értelmezem, akkor az égetőbe csak égetéskor kell az R6, az MCLR és a Vdd közé. Na és persze a céláramkörbe. Ez azt jelenti, hogy kiolvasáskor/ellenőrzéskor nem kell az égetőbe az R6? Ha egyszer sikerülni fog a programozás, akkor kikapcsolhatom az ellenőrzés funkciót és véglegesen is beépíthetem az égetőbe az R6-ot?
(#) janikukac válasza pcroland hozzászólására (») Szept 19, 2011 / 2

Szia ! Megengedte ! Itt a rajz !

WLPT.LAY

(#) pcroland válasza janikukac hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Ezzzazzz! Köszi Jani! Köszi Vik! Milyen kicsike... Ha megjön a lötstopp, akkor elkészítem
(#) janikukac válasza pcroland hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

De képeket kérünk !!!
(#) pcroland válasza janikukac hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

A képen megnézheted, hogy milyen nyákot tudok most. Mielőtt megkérdeznéd, az a kis hiba azért lett, mert bubi került a dry alá, de nem volt erőm újra laminálni De ez ritkán fordul elő. Amiért segítettél, készítettem neked egy nyákra való, egyedi nevet, ha még nem lenne! Az egyik nyák-ként, a másik macro-ként van.
(#) kadarist válasza pcroland hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Nem ártana eltüntenii azokat a sehová sem kapcsolódó fóliaszigeteket.
Következő: »»   1451 / 3981
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem