Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   47 / 247
(#) Apec válasza Steven84278 hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

Szia !

1.
A kimenetre ha nem kötöl fogyasztót, akkor is működik a töltő.
2.
Milyen akkumulátor ez ? Mert ha savas, akkor eléggé rossz állapotban lehet, mert ilyen üresjárati feszültség normális esetben nincs.
A pislákoló ledek is erre engednek következtetni.

Próbáld meg kicsit feljavítani az akksit, ha nem megy akkor csere.

üdv.
(#) Steven84278 válasza végyé hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

Az akku 3h 45m-t volt töltésen. Mikor levettem a töltőről 12,9V-ot mértem. 30 perc múlva 12,3V-ra csökkent.

Köszi a választ!
(#) Steven84278 válasza Apec hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

1. Ok
2. Az akku egyébként 12V, 44Ah, Pb

Erősebb napsütésnél kezdenek neki a pislákolásnak. Ha beborul kicsit az ég, akkor az akku állapotát jelző 3 LED-ből 2 világít, és a Charge is abbahagyja a pislákolást.

Tesztelem egy másik akkuval, és meglátom mi lesz

Köszi a választ!
(#) majorkk hozzászólása Szept 9, 2011 /

Végre! Valaki már tesztel! Nekem ma telefonáltak, hogy jövő héten mehetek a solár panelért. A kínaiak meg azt írták e-bayen, hogy a töltőm két hét múlva érkezik legkésőbb, ha nem, vissza adják a pénzt. Remélem nem a pénzt kapom vissza. Addig meg olvasom itt az eredményeket fájó szívvel.
(#) greenpower válasza Steven84278 hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Hello

Ha erősebb napsütésnél kezd el pislákolni a töltést jelző LED akkor az a 14.0V-os túltöltésvédelem. Érdemes lenne lemérni hogy ilyenkor hány A-al tölti az aksit. Kisebb aksinál (7-10AH) nálam is előfordul hogy a töltőarám olyan nagy hogy az aksin 14V föle emelkedik a feszültség töltés közben és lekapcsolja a panelt a töltésvezérlő túlfeszültség védelme. Le kellene mérned hogy kb. mekkora kapacitása maradt a használt aksidnak, pl. úgy hogy teljesen feltöltöd és rákötsz egy 24W-os autó égőt ampermérőn keresztül , majd figyeled hogy mennyi idő alatt esik az aksi feszültsége 10,8V-ra. Ebből ki tudod számolni hogy mennyi az aksi valós kapacitása, amiből ki lehet következtetni a max. töltőáramot is (ami általában az aksi kapacitás 1/10-e).
(#) Steven84278 hozzászólása Szept 10, 2011 /

Sziasztok!

...Teszt I.

A töltésvezérlőn a "Charge" LED elaludt és az akku állapotánál csak egy piros LED világított. A "Load" folyamatosan ég. Ennek örömére, lekapcsoltam a rendszerről, és rámértem: 10,4V...

Teszt II.

Fogtam egy másik akkut 12V 45Ah. Rámértem: 12,3V ,csatlakoztattam a tölt vez.-hez.

Ezután a solar panelt csatlakoztattam. Ragyogó napsütés és a "Charge" LED kénye kedve szerint akkor kezd el villogni vagy égni, amikor ő akar, de általában nem ég. A "load" ugyanúgy ég.
Ez mit jelent, máris tönkrement volna?

Üdv.
(#) pudding1 válasza Steven84278 hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Lehet hogy döglött a vezérlő. Mindenki ezeket a permanentes szutykokat veszi a korábban bevált típusok helyett csak mert kicsivel olcsóbbak. Ha működik akkor ok, jó vétel volt, ha cserélni kell akkor a macera miatt már nem is éri annyira meg.... :no:
(#) Ideiglenes hozzászólása Szept 10, 2011 /

Egy egész jó és nem hosszú videó a hogyan készültből. Azt hiszem, hogy idevág.
(#) Barret hozzászólása Szept 15, 2011 /

Pár napja hirtelen megugrott 30%-ot a napelemek teljesítménye!
Lehet hogy a hűvösebb idő miatt?
Hitetlenkedve nézegettem az amper mérőt,de csak tartja magát azóta is.
(#) kameleon2 válasza Barret hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Szia! Igen hűvösebb napelem, nagyobb teljesítmény... volt is szó róla a fórumon...
(#) kameleon2 válasza pudding1 hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Sziasztok! Változik az inverter helyzet - nekem előnyömre, mert az általam használt hálózatra visszatápláló nemiroknevet invertereket fogadják el a szolgáltatónál, és erre kapom a legjobb árat Tehát ha valakinek hivatalos, a szolgáltatónál is elfogadott inverter kell kereshet, garantáltan a legjobb árakat fogja kapni. Lehet, hogy valami HE-s kedvezményt is ki lehetne alakítani? Így nem kell "szutyok" típusokat venni. Tudom, hogy árban kedvezőbb lehet a barkácsolás, de nem minden tetőhöz alkalmas(íves), így pld, ha netán valakinek hajlítható napelem is kellene... Szigetüzemű inverterrel éppen most vagyok gondban, mert én is vettem kici occó-t, csak mégsem occó, mert ötödik alkalommal kell vidékre mennem miatta és még nem látom az alagút végét...
(#) greenpower válasza Barret hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Hali

Én is észrevettem, de nálam csak 15% körüli a növekedés, bár egy alapos üvegmosás után lehet meglenne a 30% itt is. Az utóbbi 2-3 hétben egy meggyfa bosszant mert reggel belóg a panelek elé és így csak reggel 10 óra után kezdenek termelni, így pedig csak 10-18 óráig van termelés és nem jön össze a fél kilowattóra . Nyáron még nem volt útban mert magasabban járt a nap, tavaszra meg kell kopasztanom kicsit.
(#) gaspa válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Üdv

Szerintem nyugodtan megírhatod milyen inverterről és melyik szolgáltatóról van szó,bizonyára néhányunkat érdekelne.Nem hiszem,hogy bárki reklámozással fog megvádolni.

Előre is köszi
(#) kameleon2 válasza gaspa hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Sziasztok! Magánban megírtam annak aki érdeklődött, de leírom neked. Maximum a modi törli ezt a bejegyzést Fronius A többieknek megírtam, hogy gondolkodom, valamilyen HE kedvezményen. Az a kérdés mire lenne inkább igény? Mert nyilván mennyiségre tudok én is jó árat kérni és adni.... 3KW-tól indul a sorozat 10kW -ig ez van 3 napon belül. A 3kW-osból 23-25 darabok. A többi változó mennyiség... 10-15% közötti kedvezmény az egy darabos ami összejöhet. Többhöz engedély kell nekem is. Ez azért egy 400.000Ft-os inverternél már nem kevés....
(#) Ideiglenes hozzászólása Szept 17, 2011 /

Hol lehetne olcsón MC-4-es csatlakozópárt venni? Bár az tetszene jobban, hogyha ez a páros már rá is volna szerelve egy kábelre, ami 3-4méter hosszú. Lehet ilyet készen kapni valahol? Tegnap óta boldog tulajdonosa vagyok egy napelemtáblának és most a legnagyobb problémám, hogy hogyan is csatlakozzak rá.
(#) kameleon2 válasza Ideiglenes hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Párban, nálam. Kínai, olcsóbb és egyszerűbb szerelni 4-6mm2-ig jó. Hozzáteszem, hogy MC4-ből eddig legalább 30 félét láttam és van ami nem kompatibilis a másikkal - így lehet, hogy párban kell cserélni - ez még akkor is olcsóbb... Persze, ha a te csatidról van kép, edetleg tyco van rajta, az is sokat segít... Nekem is van pld TME-s beszerzésű, de abból külön van (+)pár és (-)pár is külön színjelöléssel. Ezeket nem tudod felcserélni, csak többféle kell belőle és egy darab kerül annyiba, mint az enyémből 4.... Ha minőségi darab kell, amit hőkamerával is bevizsgáltak - azt is tudok hozni - igaz piaci áron, de CE certificate-es.
(#) gaspa válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Azt hittem más típusról van szó,a Froniust ismerem túl magas a DC szükséglete és nem láttam szeles típust köztük.Azért a 3kW-os árát küld át email-on.
(#) Moszkvai hozzászólása Szept 19, 2011 /

Sziasztok! Új vagyok ebben a témában, ezért elnézést ha hülyeséget kérdezek. Számítógéphez való szünetmentes tápegységet, tudom használni inverternek? Ha nem a gyári aksijával használnám hanem egy nagyobbal.
(#) levaitamas válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Igen tudod.
(#) Moszkvai válasza levaitamas hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Köszönöm!
(#) kameleon2 válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

...de nem maradéktalanul, mivel a szünetmentesek vagy: nem színuszosak, vagy ha igen - a hálózatról szinkronizálnak..... Pontosabb ha azt mondjuk: Igen van benne olyan rész, ami inverterként működik. Hogy tudod-e használni - az a leleményességedtől és a hozzáértésedtől is függ... Én azért megnézem, hogyan indítasz el egy szünetmentest hálózat nélkül, utána az első dolog, kikapcsolni azt a fránya csipogást..... stb.
(#) Moszkvai válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Ennyire nem értek a szünetmenteshez. Az én laikus gondolkodásom szerint, ha nincs rákötve a hálózatra akkor az aksiról működik. vagy ez nem ennyire egyszerű?
A csipogás a legkevesebb, mert kikötöm belőle.
(#) karaszbandi válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

De egyszerű, csak általában először a hálózat kell az indulásához. Hálózat nélkül nem mindet lehet elindítani, mert ugye nem az az alap funkciója, hogy akkuról csináljon rázós villanyt, hanem ha elmegy a rázós villany akkor akksiról pótolja azt.
(#) végyé hozzászólása Szept 20, 2011 /

Üdv
Több féle inditási módú létezik. Az un. cold start beinditható hálózat nélkül is, de olyan is van amit át kell verni mondjuk egy extra nyomógombal. Érdekesség képpen nekem ami van 600 W os az nem igen szereti a 13 v feletti akkufeszt. Ha fölé megy mindig leold ha pl. bekapcsolom a TV vagy PC-t. Iyenkor terheléssel kell inditani viszi simán a 3-400 W ot is míg ha menet közben kapcsolnám rá a terhelést már leold a 90 W tól is.
(#) végyé hozzászólása Szept 21, 2011 /

Üdv
A nagy melegben elkezdett repedni az egyik napelem üvege. Olyan 6 mm es vastagságú lehet az üveg. Leragasztottam átlátszó fóliával de az nem gátolja meg a továbbrepedést. Tud valaki valami tippet mit lehetne közéjuttatni, hogy ne repedjen tovább? Boltban néztem Locite UV fényre keményedő ragasztót, de olyan sürünek tünt, hogy nem szivárogna be a repedésbe.
(#) elhungaro válasza végyé hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Nem a nagy meleg miatt az biztos! Inkább szerelés közben sérült,vagy tul feszesen lett felrakva,egyéb helytelen rögzités! Ha nincs garancia probalkozz a modul helyes röguzitésével,es utanna ragasztani,ha van garancia csereld!
(#) elhungaro hozzászólása Szept 21, 2011 /

Én ugyan sokat szereltem,de az itthoni árakrol sajnos fogalmam sincs! Irna valaki az itthoni ár-teljesitmény arányokrol tipus szerint? modul és inverter tekintetében? köszönöm!
(#) Ideiglenes válasza elhungaro hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Napelem-modult nemrég vásároltam. 145Wp teljesítményű. Elég sokat kutakodtam a neten mire megtaláltam. Általában a monokristályos cellákból felépített panelek 800Ft/Wp áron vannak. Amit vettem az 600Ft/Wp-re jött ki. Én ezt találtam a legkedvezőbbnek. Hogy meddig bírja majd? Az a jövő zenéje. Mindenesetre egy hétre a megrendeléstől már itthon volt nálam, sokat nem kellett várni. Szállítással együtt kevesebb volt mint 100eFt. Én úgy láttam, hogy az amorfkristályos modulok olcsóbbak, de mivel nálam túl sok hely nincs, ahova pakolhatok ilyen modulokat, a helytakarékosság miatt választottam a jobb hatásfokú monokristályos modult. Egyelőre ezen kívül még semmi nincs. Magam szeretnék hozzá fejleszteni töltésvezérlőt ( akkutöltőt ) és invertert, ezért azoknak az árával nem is foglalkoztam számomra még közömbös.
(#) elhungaro válasza Ideiglenes hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

huuuu.......eppen most kaptam infot ismerostol is o kyocerat vett 1.8 Euro azaz 486 Ftert...???
mostakkor mi van?
(#) Proci_85 válasza elhungaro hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Kicsit szétszórtnak tűnik az írásod.
Mekkora cellát vett 486 Ft-ért?
Következő: »»   47 / 247
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem