Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?
 
Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   342 / 1160
(#) pucuka válasza martin6789 hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Ez egy régi "mikrovezérlő" maradéka, TTL IC -kből. A második lapon valamiféle RAM lehet. Sokra nem mész vele, ahogy kadarist tanácsolta kiforrasztod, és építesz "érdekes" kapcsolásokat.
(#) martin6789 hozzászólása Szept 18, 2011 /
 
Köszönöm a jó tanácsokat.
(#) martin6789 hozzászólása Szept 18, 2011 /
 
Tudtok adni ötletet az előbb említett IC-k leforrasztására,
mert próbáltam de nem sikerül.
(#) kadarist válasza martin6789 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Áraszd el folyasztószeres ónnak az egyik lábsort, majd feszíts egy vékony csavarhúzóval az IC alá és billentő mozdulattal feszítsd ki a megolvasztott lábsort. Ugyanezt csináld meg a másik oldallal is. Vagy fűrészeld szét a nyákot, úgy, hogy egy kis nyáklapon maradjon az IC, majd szintén fűrésszel vagdosd körbe az IC-lábakat és forraszd le a nyákdarabokat a lábakról.
(#) zmol válasza martin6789 hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
Azt a fűrészelgetést azért megnézném... Pláne pár forintos TTL IC-k "megmentéséért". (Nem lekicsinyelve persze a terveidet és a TTL cuccok értékét.)

Hőlégfúvód van?
Itt olvastam egyszer: "Egy fém edény tetejére rakod a panelt alkatrészekkel befelé, a forrasztási oldalt pedig 200 fok körüli forró levegővel fújod. Mikor csillog az ón a forrszemeken, odavágod az asztalhoz az egészet, és az alkatrészek beesnek a fazékba."

Nyilván ésszel kell csinálni, meg szemüveggel, és valószínűleg vannak feszesebb alkatrészek is, de Nobel-díjas az ötlet, és kedvedre finomíthatod...
(#) kadarist válasza zmol hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
Én azért megnézném, hogy a szoros furatgalvánból hogy potyognak ki az alkatrészek, de ki kell próbálni ezt is.
(#) Ricsi89 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
Én egyszer próbáltam hasonló panelból kiszedni egy IC-t, de félúton abbahagytam, olyan nehezen jött kifelé. Amit ráfolyattam ónt, hogy jobban olvadjon, az a másik oldalon csöpögött lefelé, mert a furatgalván átvezette.
(#) Nicolas válasza martin6789 hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
A hőlégfuvós ötlet nagyon jó csak némi helyesbitéssel:
1.a hőfok legalább 300-350C fok legyen , mert a cin olvadáspontja 185-232C fok és figyelembe véve a hő veszteséget mely a környezet okoz szükség van erre a hőre (350C).
2. A nyák alá szügségtelen az edény, élég ha a nyákot mikor a cin meg olvadt az asztalhoz ütöd megfelelő erővel az IC-ék kiesnek. A többi stimmel.
Űdv. Nicolas
(#) Action2K válasza Nicolas hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
Idézet:
„élég ha a nyákot mikor a cin meg olvadt az asztalhoz ütöd megfelelő erővel az IC-ék kiesnek.”
Meg a megolvadt "cin" is megy vele, amely olyan szében elterül az asztalon, meg az öledbe is fröccsen egy két csepp. Olyan "dalra fakasztó" pillanat.
(#) erdgab válasza Nicolas hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
Én már sok panelból bontottam ki IC-t és egyebet hőlégfúvóval,azért 350 foknál több is lehet a meleg.Függőlegesen szoktam a panelokat a satuba fogni,egyik oldalon melegítem a másikon egy fogóval,csipesszel veszem ki a szükséges alkatrészt.
(#) ekkold hozzászólása Szept 20, 2011 /
 
Régebben én is bontottam hőlégfűvóval paneleket. Kint az udvaron csináltam, mert eléggé büdös lesz ha megég a panel. A satupadra felraktam egy alulemezt, és a hőlégfúvóval megmelegített panelt erre koccintottam rá. Az alkatrészek szépen leestek a panelról, és az alulemezen le is hűltek, + a kicsöpögött ón is szinte azonnal megszilárdult az alulemezen.
Azonban akadt olyan panel is, amin rengeteg SMD alkatrész volt, ezeket meleg állapotban "lesöpörtem" a panelról, nem vártam meg hogy maguktól leessenek.

Egyébként a módszer annyira bevált, hogy gyakorlatilag (legalábbis eddig) egyetlen félvezető sem pusztult el az ilyen bontások során!! Pedig rengeteg (többszáz) FET, dióda, tranzisztor, kondi, és egyéb alkatrész -t bontottam már ilyen módszerrel.
(#) Doncso válasza ekkold hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Én próbálkoztam ezzel, lehet, hogy béna vagyok, de nekem csak a nyák égett, de nem akartak kiesni a cuccok, sokat bontok, de ez rengeteg időt elvesz, jó lenne valami gyorsabb módszer, hol hibázhattam?
(#) Orfeus hozzászólása Szept 20, 2011 /
 
Adva van egy elektromos index relé, ami nem akar indexelni, csak folyamatosan világít az égő. Mindegy milyen polaritással kötöm be. Melyik az az alkatrész, amelyik felel az indexelésért? Az a bizonyos FET (BUZ11)? (kapcsrajz mellékelve). Válaszotok megköszönöm.
(#) ekkold válasza Orfeus hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Amíg motoroztam évekig használtam EZT a kapcsolást, aztán eladtam a motorral. Sose volt vele gondom. Ha jól tévedek ugyanaz a kapcsolás....
(#) lukovicsek hozzászólása Szept 20, 2011 /
 
Sziasztok. Van egy alkatrészem ami pont ugy néz ki mint egy ULN2003-as kis tokozásban, csak ez van rá irva: HC595, meg felül még vannak betük,számok , mivel tudom ezt helyettesiteni?
Előre is kösz mindenkinek. Laci!
(#) ekkold válasza Doncso hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Nem tudom min múlik, lehet, hogy a hőlégfúvó teljesítménye nem elég: 300C körülire kell melegíteni a panelt, kellő nagyságú felületen. Tehát olvadnia kell az ónnak a teljes felületen, szerintem ehez több mint 1kW kell.
(#) vicsys válasza lukovicsek hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
(#) lukovicsek válasza vicsys hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Ezt nálunk lehet kapni? vagy valami más néven esetleg?
(#) vicsys válasza lukovicsek hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Idézet:
„Rend. szám: 10021551
Elérhető: 5034 db
Nettó ár: 54 Ft
Bruttó ár: 67.5 Ft”

Persze, hogy lehet kapni! Érdemes mást is venni, mert most 10E Ft. feletti megrendelés esetén ingyenes a kiszállítás! :yes:
(#) lukovicsek válasza vicsys hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Hát meggondolom a 10000 ft-ot mert, hogy eddig még csak most találkozok ilyennel először !
Kösz a választ. Laci!
(#) cleetus hozzászólása Szept 20, 2011 /
 
Sziasztok!
Egy memóriaféleségről szeretnék többet megtudni, mert ami volt róla adatlap, az is csak egy nagy táblázat volt, adat az alkatrészről semmi sem, Fujitsu oldalán is 0 infó.
Az alkatrész típusa:MSP55lv128
Aki tud, annak köszönöm a segítségét.
(#) Orfeus válasza ekkold hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Igen, erősen valószínű ez az. Csak nem az volt a kérdésem, hanem mi azaz alkatrész az áramkörben, amitől villog az index? Mit kell kicserélnem, amitől újra villogni fog rendeltetésszerűen? Jelenleg mindegy, hogy adom rá a +-, mindenhogyan csak folyamatosan világít, nem villog (indexel).
(#) erdgab válasza Orfeus hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Szerintem két dolog lehetséges,vagy rossz az IC vagy zárlatos a fet.Ha mindegy milyen polaritással adod rá a feszt akkor lehet hulla az IC (egy G zárlat hazavághatja s nem véd a dióda) és nagy valószínűséggel a fet is.Kösd ki a fet G lábát,adj tápot helyesen az áramkörnek,ha most is világít a lámpa akkor a G lábat érintsd a testhez,el kell aludni a lámpának,ellenkező esetben biztosan rossz a fet.Én cserélném mindkét lábasjószágot és utána éleszteném csak az áramkört,ügyelve a helyes polaritású táp csatlakoztatásra.
(#) Orfeus válasza erdgab hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Köszönöm a választ. A BUZ11 helyett találtam itthon CM2N60 vagy 13007 FET-et. Ezek valamelyikét berakhatom helyette, vagy ezek nem alkalmasak erre?
(#) martin6789 hozzászólása Szept 21, 2011 /
 
Sziasztok
Azok a TTL IC-ket mire lehet felhasználni?
(#) kadarist válasza martin6789 hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Csinálsz belőlük négyszöggenerátort, amit LED-villogtatásra tudsz használni. Arra ügyelj, hogy a TTL-IC-k 5V-ról működnek.
(#) erdgab válasza Orfeus hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Ezek az alkatrészek nem alkalmasak a BUZ71 helyettesítésére.
(#) erdgab válasza Orfeus hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Ezek az alkatrészek nem alkalmasak a BUZ11 helyett.
(#) ODU válasza martin6789 hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Én azt javaslom hogy ha nem tudod mire használni akkor add el őket, lehet hogy valakinek pont ilyenre van szüksége.
(#) Orfeus válasza erdgab hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Ok köszönöm, keresek egy boltot, és beruházok egy olyanra. Köszi nektek a segítséget.
Következő: »»   342 / 1160
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem