Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » IMAX 3D mozi házilag

Témaindító: Oraculum, idő: Aug 30, 2011
Lapozás: OK   2 / 5
(#) Action2K válasza Vandor76 hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

No igen, a kompromisszumok. Elég nehéz az ötvözés, amit ráadásul a nappali funkciója felé kell súlyozni, s a mozi a másodlagos, de megoldható.
A vászon szélességét jól számolod. Nálam a kompromisszum ott lesz, hogy nem 90° lesz, azaz, nem kép szélessége/kettő-ről fogom nézni, ami 1,75m lenne, hanem kb 3m-ről, ami 60°-körülit eredményez. Ez még mindig jobb mint a TV kb. 20°-a.
Egyébként az első, amit tudni kell, hogy a projektor mekkora képet vetít. Az én nappalim is 5,8 méter hosszú. A lencse és a vászon közötti távolság 5 M lesz. Ere a távra az ajánlott minimális nézési távolság 3m. Ekkor még nem látni zavaróan a pixeleket. Ezen a távon a projektor 3,5m széles képet tud vetíteni. 16:9 képaránynál 1,97m lesz a képmagasság. Igen ám, de a mozifilmek mind 2,39:1 képarányúak. Ami azt eredményezi, hogy még a 19:9-es TV-n is van alul-felül fekete csík. A 2,39:1-el számolva a képmagasság már csak 1,46m.
Összefoglalva:
Lesz egy 3,5m x 1,5m-es képünk, ami kb 16-szor akkora felület, mint egy sima 32-40"-os TV-jé, viszont ugyanolyan távolról fogunk nézni, mintha a TV-t néznénk. Ez még mindig jobb, mint az átlagos moziban a hátsó sorban ülni.
(#) Action2K válasza Sword hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

A másik kompromisszum a hang(zás). Itt a hangerő nem is olyan sarkalatos kérdés, hisz a mai világban nem olyan kihívás. A budapesti IMAX-ban 12000W van. Viszont a tér is hatalmas. Otthonra az 500W bőven elég. Igazából csak a nagy "durranásoknál" szól mindegyik hangszóró. Az optimális hangzás érdekében nehéz egy nappali esetén tenni is valamit, de megoldható. A hangsugárzók optimális elhelyezése nálam megoldható. Az akusztika javítására hangelnyelőket/csillapítókat/terelőket nehéz egy nappaliban esztétikusan elhelyezni. Én megpróbáltam. A padlót nehezebb volt megoldani mint a falakat. A mennyezet kész kínlódás volt. Az eredményt hamarosan megtudjuk, illetve meghalljuk.
(#) Vandor76 válasza Action2K hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Jól hangzik, amiket írsz. Ha a projektor 5 m-ről 3,5 m széles képet vetít, akkor 3,5 m-ről kb. 2,5 m széleset (ez kb. 3x-osa a TV-m szélességének) és nagyjából 1m magasat. Ez azt hiszem elég lenne, még ha nem is 90 fok

A hang nálam problémás lesz. A kanapé hátra van tolva a falig, még ha előrébb tolom kicsit és mögé teszem a hangfalakat, akkor sem optimális a dolog.
Ráadásul a bal oldalon a szoba teljes szélességében ablak van (ezért lett a kanapé - TV tengely keresztbe téve), a másik oldalon meg nagy tér.
Mindegy, szegény ember vízzel főz
(#) Action2K válasza Vandor76 hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Ezen a keresztbefordításon mi is gondolkodtunk, mert van egy nagy zongoránk, meg most már egy orgonánk is, s nálunk is elégé helyszűke van. Gondoltuk, a keresztbe fordítással kétfunkciós, de egyteres nappalit kapunk, de nem jött be. Viszont sikerült egy optimális elrendezést találni.
(#) Bubu54 hozzászólása Szept 15, 2011 /

Ha nem akarsz nagy költséget ráverni a dologra akkor csináld azt amit én. A számítógépemet összekötöttem a tv-vel egy hdmi kábellel és a PowerDVD 10-es verzióját ami tudja a 3D konverziót letöltöttem és azzal játszom le a filmeket rajta még hozzá úgy hogy egy piros/cián szemüveg kelljen hozzá. Igaz hogy egy kicsit romlik a szín minősége, de ugyanúgy élvezhető a 3D. Két hátránya van az egyik a színromlás a másik pedig az hogy egy film után az egyik szemeddel kéken a másikkal meg pirosan fogsz látni . Legnagyobb előnye hogy olcsón meg lehet oldani. Remélem hogy tudtam segíteni....
(#) Action2K válasza Bubu54 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

"Olcsó húsnak híg a leve."

Ebben a hozzászólásomban írtam:
Idézet:
„- Az anaglyph (piros/kék) szóba sem jöhet. Az a low cost gyerekjáték már csak.”

Hogy miért írtam ezt? Egy részét már meg is válaszoltad (én meg még hozzátettem):
- Romlik a szín minősége
- Egy film után az egyik szemeddel kéken a másikkal meg pirosan fogsz látni. Azaz, megterhelő a szem számára. Fájdalommal is járhat.
- Nagy az "áthallás" a két kép között. Ez gyakran szellemképet okoz.
- Az optimális 3D érzet miatt kb. 1 - 1,5 m-ről kell nézni, ami nem teszi lehetővé a családi mozizást.
- Egyetlen előnye: olcsó.

Nem leszólni akartam az ötletedet, de ha figyelmesen olvastad volna az eddigieket, láthattad volna, hogy mi az ilyen olcsó, "silány" megoldást mellőzve, a legjobb képi hatást szeretnénk elérni, az anyagiakat erősen behatárolva. Azaz, keresve azt a kompromisszumot, hogy csak annyit kelljen költeni rá, ami mindenképpen muszáj. Illetve csak annyira lemondani a képminőségről, ahol már árban elérhetőek a technikai berendezések.
Akinek csak 100Ft-ja van hozzá, az piros/kék szemüvegezik. Akinek 5 millió forintja van hozzá, az megveszi az előrébb említett gyári rendszert. Nekem egyenlőre csak ennek kb. az 50-ed része áll rendelkezésemre. Ez igaz, 1000 szerese a Te módszerednek, de már majdnem olyan, mint a moziban.

Off, de azért nem annyira:
Arról nem is beszélve, hogy ha a mi családunk, felautókázik Pestre mozizni, az alaphangon is 10 ezerbe kerül. Részletezve - üzemagyag: 3000, mozijegyek (2 felnőtt, 2 gyerek): 4800 körül, vacsora valamelyik büfében (550/fő):2200 körül. Ez, évi 4 alkalommal számolva nem akkora luxus, de... akkor is. 10 alkalom árából megvan az otthoni. Akkor miért ne építsem meg? A 11. "alkalomtól" már abból a 10 ezer forintból jobb helyre vihetjük a gyerkőcöket. Így válik rentábilissá ez a projekt számomra.
(#) Rober_4 válasza Action2K hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

A témához annyira nem értek, de figyelmedbe ajánlanám, tekints meg egy két 3d-és tévékészüléket a piacon. Valamelyik nap egy eLdzsí 3D-és tévét volt szerencsém kipróbálni. Ez polarizált szemüveggel dolgozik, vagy 5db-ot adtak hozzá+3év garanciát kb. 300 ezer forint körüli áron, de szerintem lejjebb megy az ára. Maga a 3D dvd lejátszó hozzá szintén azonos márkából, 30ezer forint körüli. Az élmény viszont fantasztikus, részemről megközelítette a mozi minőségét (Miskolc Plasai 3d-és mozi). Szerintem ez sem rossz megoldás, különösen, ha figyelembe veszem, hogy a projektorokban folyamatosan megy a ventillátor, melegszik, zajos, fényerő, akkor talán még jobb is lehet az élmény...

Az anaglyph-val kapcsolatban, meg vettem két szemüveget a neten, egy debreceni cégtől rendeltem. Egy picit gyanús volt a dolog mikor megérkeztek a szemüvegek, valahogy nem állt össze velük a kép.
Később jöttem rá, hogy mindkét lencsének szűrnie kell a megfelelő alapszíneket. Ezeket tökéletesen, ki kell szűrnie! Tehát a piros lencsén csak piros fényösszetevők jöhetnek be, a kék-zöldön, pedig nem szabad látnom pirosat. Viszont ennek a szemüvegnek a piros lencséje tökéletesen szűrt, de sajnos a cián színt nem jól "állították" be, vagy megöregedett a festék, és így azon minden további nélkül bejön a piros szín is, ami szellemképet okoz, és élvezhetetlenné teszi a látványt.
Magyarul nagyon megbántam, hogy megvettem, mert a moziban adott papírszemüveggel is jobb a kép, ami szégyen.
Tehát ha szemüveget rendeltek, mindenképpen próbáljátok ki előtte!
(#) Sword válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Ez igaz. Főleg ha nem érzel magadban akkora elhivatottságot, hogy magad nekifogj egy ilyen projektnek.
Azért lássuk be, hogy egy viszonylag nagy képátlójú tv (106cm körül) meg sem közelít élményben egy 2-3m-es átlójú vásznat azonos távolságból. Itt a méret igen is számít, hisz ez adja az élményt, (a második legfontosabb a hangzás). Az nem mozi, ahol nem kell forgatni kicsit a fejed, hogy a kép adott részére fókuszálj.
(#) Oraculum válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Sword-del értek egyet mert nekem is nagyon számít a méret, osztálytársam is többször kardoskodott már, hogy a projektor milyen rossz mert kicsi a kontraszt meg a fényerő...
Nem igazán érdekel: Marha nagy a kép és majd nézem sötétben
Egy TV, legyen az bármekkora is, nem tudja ugyanazt az élményt produkálni mint egy projektor.
Viszont abban már nem értek egyet, hogy a hang másodrendű. Nekem ugyanis az a legfontosabb, arra nagyon érzékeny vagyok (lehet ezért vannak nagy lapátfüleim ).
(#) Rober_4 válasza Oraculum hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Teljesen igazatok van, hogy a 3D-nél igen is számít a méret, de az a tv is hatalmas amit én mondtam
Sajnos dolgozok vagy 3 projektorral a suliban, ezeknek szörnyű képe van, pláne ha nincs is sötét, de némelyik még sötétben is pixeles, vagy villog, a színek sem az igaziak. Persze gondolom, ha valaki ilyen projektbe belekezd az nem a piacon legolcsóbb projit veszi meg...
(#) Oraculum válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Hát sajna nekem nem elég 106 cm ha ugyanannyiért egy pofás kis mozit kreálok otthonra.
Viszont engem érdekelne honnan tudok szerezni olyan ezüstös vásznat ami a polár 3D-hez kell, na meg mennyiért...
Segítene benne valaki?
(#) Action2K válasza Oraculum hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Már 1000-szer leírtam, hogy "marhadrága" és akkor még finoman fogalmaztam. De csak a Te kedvedért kerestem egy konkrét árat. Az optimális, 360cm x 203cm-es vászon ára bruttó 478.300 Ft. Ráadásul ez még csak fix keretes, feszített vászon. Használat után fel sem tekerhető, ergo, örökre a fal részévé válik.
(#) ludus hozzászólása Szept 19, 2011 /

Nem kötözködés képpen de mi köze egy ilyen "házi" rendszernek (akármilyen bonyolult és drága is), az IMAX-hez?
Bővebben: Link
(#) Action2K válasza ludus hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Pont Te magad adtad meg a válasz a linkkel, a saját kérdésedre. Idézet belőle (rögtön az elejéről):
Idézet:
„Az IMAX az Image Maximum rövidítése, ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy maximális képhatás”

Egy családi ház nappalijában ücsörögve nézni egy HD-s, 3D-s filmet, egy közel 4m-es "képernyőn", mi az akkor, ha nem Image Maximum.
(#) Oraculum válasza Action2K hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Találtam valamit ami szerintem nem vászon hanem arra valami fólia vagy mit tudom én:
A legelső hozzászólást nézd!
(#) Action2K válasza Oraculum hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Szerintem, ez az a vászon, csak még "gyári" állapotban, ahogy kijött a gépsorról. Ha jól vettem ki a sorokból, akkor ez valamilyen gyári hibás széria, amiből kivagdosható némi használható.
(#) Action2K válasza Action2K hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Tovább olvastam a topikot. Eredmény: Ez NEM 3D vászon.
(#) Oraculum hozzászólása Szept 20, 2011 /

És a Dolby 3D?
Nem nagyon rajongok a shutteresért mert nagyon csökken a fényerő és nagyon nehéz a szemüveg, ráadásul tölteni kell meg...
Szerintem nem szeretném annyira...
Vagy ha van valakinek valami ötlete az ezüst vászonra...
(#) rascal válasza Oraculum hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Az alább linkelt lapon keress rá a "kályhaezüst" kifejezésre. Hogy milyen eredményt ad nem tudom, én nem próbáltam ki.
Bővebben: Link
(#) Oraculum válasza rascal hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Ha erre gondoltál:
" A képek nézéséhez volt saját készítésű dianézőm, sőt sikerült vetíteni is őket, ezüstvászon ( kályhaezüsttel lefújt Dipa lap)orosz polárszűrők segítségével.
A mostani elektrónikus világban viszont még mindíg nem sikerült megtalálni a legolcsóbb megoldást"
akkor sajnos ez nem jó, pedig legjobban a polárszűrős 3D lenne számomra a legjobb...
(#) rascal válasza Oraculum hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Igen, erre gondoltam. Sajnos olcsó 3D vászonra más ötletet nem láttam amikor keresgéltem a témában.
(#) Action2K válasza Oraculum hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Nagy kontrasztnál erős szellemkép lép be. Az össz. eredmény 4 szer rosszabb mint az eredeti ezüstvászonnal. Ráadásul kb 2 méternél szélesebbnél bejön a hotspotting effekt is.
(#) Oraculum hozzászólása Szept 21, 2011 /

Az egyszerű fehér vászon nem jó ha jól sejtem...
De miért? Mért kell ilyen baromi drágának lennie annak a nyamvadt vászonnak???
Idézet:
„Megnyitó egy hónapon belülre tervezve.”

Lassan lejár az 1 hónap Action2K...
(#) Action2K válasza Oraculum hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

A sima vászon, fal, meg minden, depolarizálja a fényt. Az ezüstös vászon nem annyira. A tükör sem, csak az már túl sokmindent visszaver.
Megnyitó kicsit csúszik, mert pénzt is kell keresni.
(#) skero válasza Action2K hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Én simán kigletteltem egy pontos téglalap alakú részt a falon ,azt fehérre festettem ,csináltam köré egy keretet. Nekem így is megfelel a kép. Szóval a szürke mégjobb lenne ?
(#) Action2K válasza skero hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Dehogy! A sima 2D-s vetítésekhez, illetve az aktív 3D-sekhez a fehér kell. Az ezüstvászon (ami nemcsak sima szürke) a passzív polárszűrősökhöz kell. Egyik sem jó mindkettőhöz.
A fentebb tárgyalt szürke vászon, egy nagy fényvisszaverő felületű anyag (de nem 3D vászon). Hasonló a "kukás-mellény" fényvisszaverő csíkjához. Javul tőle a kontraszt, viszont a hoptspotting elkerülése miatt ívesen (gömb felületre) kell kifeszíteni. Az ebből eredő képtorzulást pedig egy speciális előtétlencsével kell kompenzálni.
(#) skero válasza Action2K hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Régebben nézegettem össze vissza infókat vászonokról és olyat is láttam ami nem vászon volt hanem egy merev kb 1 cm vastag nagyon sötét valami volt amire projektorral kellett vetíteni és álítólag rengeteget javít a minőségen. Közeli képen látszott ,hogy nagyon apró méhsejt alakú vonalkázás volt rajta még sötétebb színnel ,de külföldi oldal volt és keveset értettem meg belőle.
(#) Oraculum hozzászólása Szept 24, 2011 /

Korábban szó volt a fényerőről. A shutteres 3D ugyebár elég nagy fényerőcsökkenést okoz. Szerintetek ha én kb 3,5 m átmérőjű képet akarok majd, akkor mekkora fényerejű projektor kell nekem a még élvezhető képhez?
A másik: milyen projektort kell szereznem ami legalább 120 Hz-es?
(#) Action2K válasza Oraculum hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Az első hsz-emben írom: "4000 ANSI Lumen totál fényerő" A shutterezés miatt ez kb. feleződik, de még így is marad 2000, ami már elegendő.
4000ANSI lumen, 120Hz-est, nemigen kapsz olcsón (300000Ft). Persze ebből egy is elég lenne. Viszont nincs is szükség rá. Hisz nem a hagyományos shutteretéssel (DLP Link™ Technology) lesz megoldva. Nem a lejátszóprogi fogja vezérelni, ezért bármilyen projektor és media-lejátszó jó lesz hozzá, akár a youtube is elég.
(#) Oraculum válasza Action2K hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Mi az a DLP Link technology? Mit takar?
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem