Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Az, hogy vásárlás előtt alaposan szét kell nézni. A neten nagyon sok információ található. Nekem megért egy fél napot a keresgélés, mert biztos vagyok benne, hogy ennél olcsóbban jelenleg nem nagyon jutottam volna hozzá az eszközhöz. Talán még ha a telefont is megemeltem volna...
486Ft per W
nincs per jelem hogy erted mekkora cellat a meretet?
Tulajdonképpen, nekem arra kell, hogy amit a napelemmel feltöltöttem aksit, átalakítsa nekem, hogy bizonyos berendezést kiváltsak a hálózatból. Elvileg akkor arra jó!?
Idézet: SHIFT + 6 „nincs per jelem”
Sziasztok!
Mindig ez a probléma: más egy hálózati és más egy sziget üzemű és más egy hálózatra visszatápláló rendszer. Igen mindegyikben van inverter és tud 12V(DC)-ból 230V(AC)-ot csinálni de van egy sor más funkciója is. Tehát nem csak az a lényeg, hogy az invertere tudja amit kell - mert az tudja. Az a kérdés, mennyi vesződséggel jár átverni, átalakítgatni ahhoz képest amit akarsz. Tehát Elvileg jó, gyakorlatilag van, hogy többe kerül a leves mint a hús. Nekem is volt egy 20kVA-es szünetmentesem de éppen azért adtam el, mert "elvileg" jó lett volna, de mivel trafós volt és az kb 10% -os veszteséggel dolgozik, 2kW-ot "csak" elfűtött volna. Azaz gyakorlatilag nem volt erre használható. A félvezetői, a sínek stb alkalmasak voltak rá, de túl sok energia lett volna átalakítani - ráadásul egy 600 kilós szekrényt nem könnyű egy embernek ráncigálni. Lehet persze egy kis trükkel kisebb szünetmenteseket sziget üzemre bírni, sőt van ami akár át is kapcsolható, de az olcsók inkább trapézok, vagy szinoidok, az meg nem jó a hálózati visszatáplálásra, és hiányzik belőlük az ehhez szükséges biztonsági elektronika.
mennyit fizetnek egyáltalán a betáplálásra?
Magyar oszágon kb 36 ft/ kwh, a rendes ár 80-85% áért veszik vissza az áramot. Nem mind külföldön ahol többért veszik a termelt áramot vissza mind amennyiért megvesszük.....
Hehe ez már megint OFF.
Azért annak az energiának az árkülönbözetét valakinek ki kell fizetni. Állitólag az erőművektől huszon egynéhány Ft ért veszik, a visszatálpálóktól 30 felett, annak az árát mi nemvissszatáplálók, és a többi adófizető fizetjük ki.
Már bocsánat az OFF -ért!
De egyrészt 51 Ft körül volt utoljára az általam megismert kWh ár - bár magyarországon senki nem tudja megmondani mennyi is ez pontosan.... Ha 31 Ft-ért veszi át a szolgáltató/kereskedő, az 20 Ft különbözet, azaz nyereség. Ki fizettet meg ezek után mit és kivel? Én fizetnék azért, mert "csak " 20Ft nyereségük van 1kW áramon? Ki írt, mondott ilyen szamárságot? Vagy a Pakson megtermelt -7-10Ft-os árhoz képest éri a kereskedőt - el nem maradt 31-33Ft haszon? Arról nem is beszélve, hogy max 50kVA-ig igaz mindez, mert nagyobb HKE-t(háztartási kiserőművet) nem engednek. Na bumm, nem lesz karácsonyra csak 1 nercbunda anyucinak, és még mi sem jártunk jól... Mit szóljanak a "sógorok"? Nekik megéri a ráfizetés ?
Igen kinnt tobbet fizet a szolgáltato. ugy hallottam idehaza is igy lesz hamarosan! én is 50-55 Ft körüli árrol tudok! Tehat akkor 50 nek a 80 százalékat fizeti a szolgaltato 40 Ft?
Sziasztok! A meglevő napelemes rendszeremet szeretném bővíteni 1-2 táblával. És arra gondoltam olcsóbban jövök ki ha magam építem a napelemet. Rendeltem is 36db egyenként 0,55v 3,6A -es lapkákat amiket sorba kötök. Nem is lenne gond az építéssel csak a diódázást nem értem. Ebben szeretném a segítségeteket kérni. Milyen diódát használjak? Hogyan kössem be stb. Esetleg valaki tud valaki kapcsolást feltenni?
Előre is köszönöm! Üdv.!
Kis teljesítményszinteken a saját fogyasztásig teljes áron veszi vissza, afelett meg 80% ékon.
Gazdaságilag nem érdemes háztartási méreteknél a saját fogyasztás fölé tervezni (még).
A válasz: KÁT, METÁR kötelező átvételi tarifa - ezt így biztosan megtaláljátok... De addig is: Bővebben: Link. Én biztosan jobban el tudtam volna költeni azt az évi néhány milliárdocskát. És megoldottam volna a saját munka- problémámat is. Ezúton hívnám fel finoman a figyelmet a cikkben rejlő "piaci" árra. Bár nem tudom, hol lehet ennyiért hozzá is jutni? A nagybani-n biztosan nem Ha a támogatást nálunk, nem a nagyok kapnák, már nem is lenne probléma az itthoni zöldenergia. Ha csak azt nézzük, hogy nálunk egy fotovoltaikus rendszer megtérülése 12 év emiatt - a sógoroknál 3, akkor azért sok mindenre fény derül.
Már miért? ha szabad kérdeznem? Hiszen bevétel - nem kiadás.... Ha valakinek például nagy a tetőfelülete, már miért ne termelhetne többet, mint a saját fogyasztása? Nekem is lett volna projektem 150kVA kapacitású erőműre, csak nem építhetem meg, mert a kutya nem támogatja.
Schotty diódát! ... A napelemek forrópontjainak áthidalása miatt van rá szükség.Bővebben: Link
Pont az utolsó sorod miatt, gazdaságilag nem éri meg, kisebb áron veszik meg, akkor késöbb térül meg, támogatást meg nehéz szerezni.
Bevétel csak a megtérülés után lesz. Rettenetesen le vagyun maradva, pedig a nap nálunk még jobban is süt mint a szomszédoknál. Ha meg egyszer felzárkóznánk napelemes rendszerből, akkor a saját villamos hálózatunk nem bírná, azt meg a szolgáltatónak kellene feljavítani, neki egyátalán nem érdeke ez, paksnak nem lehet szólni, hogy most nem kell termelni mert süt a nap, fél óra múlva meg jön néhány felhő és kisnek a napelemes rendszerek... Hosszú folyamat lesz ezeknek a rendszereknek az elterjedése.
Köszi szépen, ez kellett nekem!
Már csak egy kérdésem van: Tudsz nekem valami típust mondani milyen schotty diódát rendeljek? Vagy paramétereket rá? Köszi!
ez nem igaz hogy 3! en magyar vagyok de csak kulfoldon dolgoztam nemetorszagban 7-10 evrol hallottam...ausztriaban 15-20-rol...
mi az a piros még ott nem tok klikkelni!?
nem szamit de az EU kotelez minket erre szerencsere!! most epul a rendszer.....hajra aki akarja kapjon rajtaaaaaaa!
Üdv
Inkább azért kell, hogy az árnyékba került cellákat kisöntöljük. Elvileg minden cellához illene tenni egy diódát de olyat még a profi gyártók sem igen csinálnak. Amatör épités ebből a szempontból talán előrébb jár, mert ilyenkor soronként beteszünk egy söntölő diódát, ami az árnyékkos sorokat kisöntöli, ha nem is termel de legalább nem áll ellent az áramnak. Nem tudom a gyári paneleknél ki vannak -e vezetve az oszlopok, ami nekem van gyári annál nincs, de kétlem hogy ilyen plusz kivezetésekkel foglakloznának a gyárak.
Nyilván akkorát, amekkora szakaszokat át akarsz hidalni. Áram és feszültségtűrésben valamivel illik többet tudnia, a lényeg, hogy ne robbanjon fel Mivel nem mondtad, mekkora feszültségű szakaszokat és mekkora áramot leadó szakaszokat akarnál söntölni vele, nem tudok típust sem Ha lapocskánként hidalod át, akkor elég kisebb tudású , ha teljes sorokra teszel, akkor nagyobb
Én meg építettem ilyen rendszereket. Igen náluk is magasabbról indul a megtérülés - ugyanúgy 12-15 évről. Azonban..... Az önkormányzat hozzátesz 30-35%-ot majd az állam ugyanennyit. Így rövidül a megtérülés egyszer, másodszor a közben dráguló energiaárakat sem szabad kifelejteni. Így a magánszemélynek már csak 3 év, -mert ugye az Ő szemszögéből nézzük a dolgot.... Persze nézhetnénk úgy is: Ha veszel egy autót, az mennyi idő alatt térül meg? Ja..., hogy nem térül meg? Ja... hogy csak kényelmesebb, mint a BKV, kényelmesebb, gyorsabb? Nagyjából itt is ez a helyzet. Nem feltétlenül az anyagiak határozzák meg, mi éri meg és mi nem.... Szerinted hány olyan tanyatulajdonost érdekelne zöldenergia, akit éveken keresztül hitegettek a vezetékes áram bevezetésével - nem kevés pénzért?
Tanyán nem számít a megtérülés.
Legyen áram bármi áron,ez a lényeg. És szép lassan megy lefele a napelemek ára. a villany meg egyre drágább lesz!!! Már azért is fizetni kell,ha villanyóra tulajdonos az ember...
Nekem az összes cellám sorba van kötve,és 1 db schottky van ráakasztva. Eddig semmi gond.
Igaz csak pár ampert tudnak összesen.
Üdv
Gond nincs vele ,csak ha 1 cella is árnyékba kerül az határozza meg az áthaladó áramot. Nem beszélve arról hogy ilyenkor az árnyékos cella nem termel és ezért megkapja a többi cella feszültségét forditott polaritással. Nem mindegy mekkora feszt kap. Ha soronként/oszloponként ( ki hogy nevezi) van diódázva akkor csak egy sornyit kap, nem az összes többi 30-40-50 celláét.
Szia!
Én úgy gondoltam, hogy 6x6-os cellát készítek és soronként szakaszolnám. 0,55V 3,6A egy cella. Tehát 3,3V 3,6A esne egy soron.
Üdvözletem mindenkinek!
Sikerült szert tettem 100db Napellem cellára. Átlagos teljesítmény (Watt): 1.8 W Átlagos Áram (Amper): 3,6 Amper Átlagos Feszültség (V): 0,5 V Méretek: 80 mm *150 mm Súly: kb 6.5g Még sem akkumulátort sem töltés vezérlőt nem vettem meg hozzá.Jelenleg azon töprengem hogy lenne a legjobb s a legolcsóbb összeépíteni magát a cellákat és az egész áramkört.Kicsit olvasgattam itt de úgy gondoltam még is jobb ha kérdezek mintha hülyeséget csinálnék.Persze szolár aksira még nem futja azt tanácsolták vegyek zseléset hozzá.Ha valaki illetve valakik tudnának tanácsadással segíteni a megfelelő töltés vezérlőre,invertere,cellák megfelelő sorba illetve párhuzamositására,..... És ezeket plusz beszerzéseket linkekkel ,tanácsokkal segítenék megköszönném. Tervem szerint egy napellem panelt építenék a 100db-ból ami 1db 12v akkumulátort töltene.És persze inverter .Világítás illetve plazma tv üzemelne róla.300-500w inverterre gondolok.Mivel a plazma magába 400w-os.Válaszokat hozzászólásokat előre is köszönöm.Bővebben: Link
Üdv
Előszö is én simán sorbakötném mindet. Ha MPPT töltésvezérlőd van az álltalában 60 V ig birja a bemenő feszt és ugy jó hatásfokkal dolgozik. Ha nem akkor megy 50 es csoportokba és úgy párhuzamosan, de akkor dupla áram halad át a vezetékelen azaz dupla fesz esik. A cellákat összekötéséhez még kell szerezned olyan vékony lapos vezetőket mint ami a cellán elöl van. Azzal meghosszabitva kell összekötnia másik hátlapjával. Akkunak jó a kiszuperált autóakku is ami még nem cellazárlatos, ha olcsón (ingyé hozzá tudsz jutni. Azért túl nagy reményekett ne füzz hozzá az az elvileg 180 W nyi teljesitmény jó ha 140 lesz, tehát nagyon fel kell szerelkezned akkumulátoral, hogy a napközben megtermet áramot el tudd tárolni estére a Tv üzemeltetéséhez. Számold ki 1 óra TV az kb 3-5 óra jó napsütésbe kerül.
Üdv mindenkinek.
Új vagyok a fórumban ezért lehet hogy a nálam menőbbek butaságnak tartják néhány megjegyzésem. Előre is elnézést, ugyanakkor segítséget is kérnék. 4 db 36 cellából álló panelt építettem össze a hátoldalát kiöntöttem öntő gyantával ami /epoxi/ azt kell javasolnom, hogy ne kisérletezzen senki vele mert túl nagy a zsugorodása. Nekem az egyik panelen lévő gyanta kb 1 hónap után olyan lett mintha hintaszék lenne. Természetesen kuka. A többit pár db cellacserével sikerült egy kicsit rendbehozni. A kérésem pedig a következő, már 2 db invertert sikerült galyra tennem de nem tudom, hogy mi az oka. A 4db panel van 20A-es solar tip. töltés szabályzó az inverterek egy 500/1000W a másik 600/1200W napkollektor keringető szivattyút hajtok vele ami kb 45W-ot vesz fel. Nincs túlterhelve és nem értem, hogy miért mennek tönkre az invertereim 12V-os oldalai. Köszönöm ha tud valaki sgíteni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |