Fórum témák
» Több friss téma |
Pláne, ha elkókat használsz egyenirányítás nélkül.
aha...figyuzee...mennyi µF kellene ahhoz hogy a gombostűm belemenjen a deszkába?
Bővítsd a kondibankot, és meg látod. Mekkora fesszel töltöd a kondi bankot?
Valamint a mondatokat nagybetűvel illik kezdeni, és szerintem Collektor nem a haverod, és nem hiszem hogy most ha úgy szólsz hozzá hogy "aha...figyuzeee... mennyi..." akkor ne csodálkozzál ha nem válaszol. Szerintem ha még egy ilyen hozzá szólást írsz, rád szabadítja valamelyik moderátort. Én előre szóltam.
Nem szabadítok én senkire semmit. Egyszer majd csak megunja.
![]()
OK...bocsánat. Akkor majd sorbakötök 5 ilyet csak elég lesz.
Na, már a kondibank meg lesz. Már csak egy táp, egy tekercs, egy diódahíd, két kapcsoló, egy tirisztor, egy ellenállás a tirisztorhoz, és vastag vezetékek.
Az menni fog igy hallásból nem tűnik drágának szerintem 5-10 Eft-ből kijön nem?
A többit már csak nem ingyen belehet szerezni.
Ahogy nálunk mondani szokás:halúz.
![]()
Ja, szerintem is.
De tegnap fejeztem a railgun-m táp trafóját, ami kb 1kV-t szolgáltat, és 4×2dbBY255 dióda híd végzi ami 2.6kV csúcs feszt és 3A-el. Ez a táp a diódahíddal együtt kb 1.4-1.5kV-t fog adni. Valamint van egy panelméter is amit egy fesz osztó segítségével fogja mutattatni a kondibank feszt. Már csak összekel rakni. Lehet hogy lesz a tesztről videó is.(habár még nem tudom) Tudom a trafó nem a legszebb, de ha nincs CNC-m mit csináljak?
Már meg is van a diódahíd+feszosztó a panelméterhez.
Nos, a hét elején újra rendeltem a Lomexból, mert még kellet a pár dolog railgunhoz.
De megakadt a szemem még dolgon (leértékelt). 6000µF/400V-kondi 2000Ft 5W/12V/400mA-s háló trafó 82Ft/db BTW69-1000rg tirisztor 1400Ft 12V-s/1,3AH aksi 1200Ft Szóval nem bírtam ellenállni. Coligun 4.0 hamarosan....
hello mindenki
Még új vagyok, és azt szeretném megtudni hogy hogyan tudok építeni egy kisütő szerkezetet a coilgunhoz. építettem egy coilgunt és eddig mindig egy lámpakapcsolóval zártam rövidre a kondikat, azt tudom hogy sok energia vesz el amikor kisütöm és közben szikrázik a vezeték. Tehát azt akarom megoldani h az az energia ne vesszen el. Ha valaki tudna mutatni valami kapcsolási rajzot a kisütő áramkörről azt megköszönném. Amúgy 320V 1300µF amivel próbálkozok, most odáig jutottam hogy az energia italos dobozt majdnem átlövöm.
Tirisztor, már volt szó erről, olvass utána. A kapcsolód meg nem csak azért nem jó, mert veszteséges, hanem azért is, mert tönkrevágja a kondijaidat.
Lehet én is rendelek lomex-ből BTW69-1000rg
tirisztort, hogyha 320V feszültséggel használom csak akkor több mint 50A-t fog elviselni?
Igen 50A az a folyamatos, amúgy 10ms alatt 580A-t bír el, 8.3ms-nál 610A.
Valamint van egy 1680-s érték, amit nem értek(A2s). A gate fesz 1.3V és 80mA, tehát ezek alatt kel maradni. Azért belinkelem az adatlapot.Bővebben: Link [url=http://www.coilgun.info/mark4/images/scr_wiring_sketch_medium.gif Itt egy példa.[/url] Persze az ellenállás értékét meg kell változtatni.
A gatet impulzusban vezérled, tehát mehet oda nagyobb áram is (és kell is). 8A a csúcs gate-áram, ekkora talán nem kell, de ha biztos nyitást szeretnél, akkor meg kell rendesen küldeni a gatet, egy jó éles felfutású jellel, mert ha nem nyit ki rendesen időben, azonnal szétrobban. Nekem mondjuk nagyobb tirisztoraim voltak, de azok is meghaltak, valószínűleg a rossz vezérlés miatt. Szóval a gate-re érdemes betenni egy monostabilt és valamilyen jelformáló schmitt triggert, hogy biztosan, és jól kinyisson időben a tirisztor.
Például egy ilyet?
A kondi amit vettem max 1-1.1kA ad le tekercs nélkül, tekercsel 900-700A-re csökken valamint 2-6ms a kisülési idő. Tehát kevesebb mint 1ms alatt már nyitva kell lennie? A meredek felfutási időt nem skóppal érdemes megnézni? (Ép azt is akarok venni, mert régi vágyam.)
Én még nem értek a tirisztorokhoz, csak annyit tudok róla hogy kisebb feszültséggel tudok nagyobb feszültséget kapcsolni. Ha jól tudom akkor a 3 lábát így kell bekötni:
van a föld ahova rá van kapcsolva a kapcsoló feszültség negatívja és ugye a coilgun elkoinak a negatívja. A másik kettő pedig: a kapcsoló fesz. pozitívja majd az utolsón pedig a elkok pozitívja. De nem vagyok biztos benne hogy így működik. ![]()
A bekapcsolás pillanatában nem folyik áram a tekercs miatt, ezért van egy kis ideje a tirisztornak, hogy kinyisson. Mondjuk ha már egyszer nyit, utána mindegy, mit csinálsz a gate-el, nem fog lezárni addig, míg van feszültség a kondiban.
Meredek felfutást nem nagyon kell nézegetni, csak biztosítani. Nézni inkább a kialakuló áramot lenne érdemes. A kondid meg egyáltalán nem biztos, hogy akkora áramot ad. Pláne elkók esetén van ez így. Impulzusra tervezett elkóknál már más a helyzet.
Miért nem nézed meg, ha nem tudod? Nem tudom, lehet ez csak nekem kézenfekvő megoldás..
Ép most fejeztem be a railgun vezérlő elektronikáját, és jól működik.
Ez van benne: -egyenirányítás -3 db relé -és egy 12V-s stabil táp a panel méternek Már csak töltő, és kondibank behelyezése van hátra. Le teszteltem a pneumatikát. Működik, de csak addig amíg nedvesek a szelepek. De ahogy Jaemy Hineman mondaná:" Ha valami nem megy, síkosíts(pontosabban olajoz)"
Elkészültem a töltő rendszerrel is, 928V-t mértem, a panelméter 91mV-t mért 91V-nak kell értelmezni.
A feszosztó ami a dióda hídban van egy 10Mohm-s, és egy 1kohm-s ellenállás. Valószínű hogy egy 10kohm-s kellene kicserélnem. De azt végzek egy méréstesztet MOT-al is, akkor kb210mV-kell lesz, a módosítót osztóval 2.1V-nak kell lennie, akkor lesz pontos. Tehát legelőször kalibrálás, aztán a töltésteszt.
Egy rajz sem ártana, hogy más is tisztában legyen azzal, miről írsz. Nameg egy kis hibaszámítás sem ártana, nehogy itt véletlen 50% legyen a tévedés.
![]()
Így néz ki a kapcsolás. Az 1kohm-s helyett 10kOhm-s ellenállást akarok majd berakni.
Ma összedobtam a coilgun 4.0-t, szintén könnyen szállítható.
Bele építettem a mini ZVS meghajtását, ami ideális 400-420V-t szolgáltat, az egyedi sorkimenőnek köszönhetően. A 6000µF-s kondi is 400J energiát ad le 360V-on. A tirisztor is príma, a nyitóáram 41mA és 9V-s elem. Mikor az alkatrészeket rendeltem, olyan nyomókapcsolót választottam, ami kattan. Így valamivel növeltem a tökéletes nyitás esélyét. Amúgy egy 200ohm-s ellenállás van nyitó elektronikában, de 110-120ohm-ig le lehet menni, 9V mellet. Lehet hogy nem jelennek meg a képek. Bocsesz.
Ennyire gond a képfeltöltés?
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |