Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bass gitár erősítő

Témaindító: Nova, idő: Jan 20, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 23
(#) szendi001 válasza dvd hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Válaszolva a kérdésre, szerintem a potiról nem lehet kivinni közvetlenül a jelet, ugyanis az impedancia viszonyok ezt nem teszik lehetővé. Ott van nagy fesz van váltóban. Biztosan a kimenetről vennék le jelet, akár poti nélkül. pl egy 100 k 22 k ellenállással történő osztás után. Érdemes megmérni.
Nekem is van egy ilyen erősítőm, összekötöm egy quaddal és gitárommal és beszámolok pár napon belül az eredményről.
Brumm minimumot keresni addig felesleges amíg nem szól...de van rá megoldás. Amit még kipróbálhatsz: a kimenetre közvetlenül tenni egy mondjuk 15 32 Ohmos hangszórót. pl 2 db 8 ohmos rádió vagy TV hangszóró sorba kapcsolásával szobában tesztelheted az előfokot, a szomszédok zaklatása nélkül. (ennyi illesztési hibát kibír.
(#) dvd válasza szendi001 hozzászólására (») Szept 26, 2011 /

Rendben. Nekem is sántított ez a rácsról levett kimenet megoldás. Megcsinálom amit mondtál aztán majd írok én is a fejleményekről. Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Üdv: Dávid!
(#) szendi001 válasza dvd hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Szereztem Amphenol BNC átalakítót, és most krimpelem a BNC tuchel kábelt a teszthez. Ezzel hanggenerátor jelét tudom a fenti erősítőbe tenni.
(#) dvd válasza szendi001 hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Értem. Én meg összeraktam ma a cuccot, mert ellenállásokat meg kondikat cseréltem. A bemenetre a telefonomat kötöttem. Füles kimenet jobb oldal egyik csatorna bal oldal másik csatorna, kimenetre meg sorba kötöttem egy 8 ohmos meg két 4 ohmos hangszórót. Szép tisztán szól nem brummos, csak nagyon nem lehetett feltekerni mert elkezdtek recsegni a hangszórók meg nem is akartam nyúzni mert írja a könyvében is hogy a végerősítők bemenő ellenállása 680 ohm alá ne menjen.
(#) szendi001 válasza dvd hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Ezen még segíthetsz úgy, hogy ideiglenesen egy pl 230 volt /24 voltos trafót kötsz a hangszóró elé. Ekkor az összes hangszórót párhuzamosan lehet kötni és a fenti feltétel teljesül. Kipróbálom én is.
(#) dvd válasza szendi001 hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Hát én mára letettem a pákát . Viszont holnap mindenképp kipróbálom, már ha találok ilyen trafót itthon. Ha esetleg találok akkor a szekunder oldalt kössem a kimenetre a primer oldalra meg a hangszórót?
(#) szendi001 válasza dvd hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Gondolj bele... Azt mondod hogy a túl kicsi impedancia megterheli a kimenő trafót. Persze, hogy fordítva. hangszóró impedanciáját transzformálod fel kb 600 ohm köré. Halk lesz arra figyelj.
(#) dvd válasza szendi001 hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

Üdv!
Hát sajnos nem találtam megfelelő trafót de nem is baj. A lényeg hogy szól. A többi úgyis akkor derül ki ha kész lesz hozzá a végfok. Holnapi nap folyamán el is kezdem, mondjuk olvastam itt a fórumon hogy elég sokan megszenvednek a kapcsolással (darlington végfok). Meglátjuk mi lesz. Addig is köszönöm a segítséget!
(#) konyak6 hozzászólása Okt 3, 2011 /

Sziasztok!
Találtam egy előerősítőt. Mi a véleményetek róla?
(#) szendi001 válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 3, 2011 /

Szia Konyak! Zoli humoros hangulatában volt 9 után amíg a tetőn cipeltem a szerszámokat...
Visszatérve a rajzra megbecsülendő, hogy teljes nyákrajz van hozzá, így csak be kell tenni egy dobozba. Előnye hogy nincs huzalozás sem, és kipróbált. Ha van hozzá teljes kapcsolási rajz is, akkor kiemelkedően után építésre alkalmas konstrukciónak találom.
Más: Ma jön a teszt a csöves előfokkal, csak a hangszórót kell rádugnom.
(#) szendi001 válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 3, 2011 /

Konyak nekem ez megtetszett, de nincs időm átrajzolni Sprintbe. Ha segítesz bevinni vasalok két panelt és ki tudjuk próbálni.
(#) konyak6 válasza szendi001 hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

Szia!
Csak demóm van sprintből.
(#) konyak6 válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

Sikerült életem első nyákterve. Nézzétek át!
A probléma hogy a nyák 32,5cm hosszú, a Spirit meg csak 30 cm-et enged, így a vége hiányzik. Meglehet ezt oldani?
(#) szendi001 válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

Kiváló alap, innentől megoldom, és visszateszem a file-t. A lemaradt két centit elcsaljuk, ugyanis úgyis csak A4-es nyákot lehet kapni a legtöbb boltban.
Ha még meglesz a lelkesedés részedről vasalok Vasárnap egy nyákot neked. Többit privátban.
(#) konyak6 válasza szendi001 hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

Kösz!
Most tértem át basszgitárra, és ez egy jó alap lenne ha működne.
(#) konyak6 válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

Van benne egy tranzisztor amit nem találok. Ad 3 lehetőséget. Mivel lehet ezt helyettesíteni?
K117, J113, NTE469
(#) szendi001 válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

Ez egy FET. Megkérdezek egy kollégámat, ő kiválasztja jelleggörbe alapján kiváltó típust. Kétlem hogy 30 Ft nál többe kerülne, de nem akarom ide írni a BF245 öt addig amíg nem biztos a cserélhetőség.
(#) vikipapa hozzászólása Okt 9, 2011 /

Helló mindenkinek. A JCM800-as előerősítőről lenne egy-két kérdésem. A baloldali csőnél a katódoknál mekkora elektrolit kondenzátor kell? Nincsen odaírva se feszültség se kapacitás érték. Az eredeti kapcsoláson nincsenek rajta. Csöveknek használhatok ECC85-öket vagy 6N1P-ket áttervezés nélkül? Segítséget előre is köszönöm!
(#) konyak6 hozzászólása Okt 10, 2011 /

Találtam egy bővített kiadást.

bass.pdf

(#) konyak6 válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 10, 2011 /

Itt meg egy videó róla.
http://www.youtube.com/watch?v=LS2eZs3a8Bw
Meg a típusa
Gallien Krueger 400RB Amp
(#) Bassmester válasza vikipapa hozzászólására (») Okt 10, 2011 /

Inkább 6N2P, vagy ECC81 csöveket tegyél a JCM-800 bass előfokba. A katódkondi lehet tetszés szerinti, 1-47 µF -ig, ahogy "jobban szól". Én 10µF -kat használok a 6N2P csövekhez.
(#) dvd hozzászólása Okt 10, 2011 /

Üdv mindenkinek! Elkészült "pályafutásom" második végfokja, és egyben az első vasalt NYÁK-om. Na de nem ez a lényeg. Beüzemeltem és szól is szépen. Ezután összekötöttem az EAG-gal, amire rákötöttem a gityót. Bekapcsoltam mindent és hát iszonyat zajos. Aztán a gityó helyett rákötöttem a telefonom úgy már egy fokkal jobb lett de még mindig hallottam benne egy kicsit, aztán mikor hozzáértem az EAG előlapjához megszűnt a zaj. Ezután kíváncsi voltam hogyha csak a gitárt kötöm a végfokra akkor mi lesz. Természetesen zúgott, úgyhogy azt majd át kell néznem. Mit javasoltok mit nézzek meg? Mármint az erősítőkön. Segítségeteket előre is köszönöm!
Tettem fel néhány képet a végfokról. Kicsit homályosak mert telóval fotóztam, ezért elnézéseteket kérem!
(#) vikipapa válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 10, 2011 /

Helló. Kösz a segítséget. Dupla triódákból sajnos csak egy darab ECC82, egy ECC83, kettő 6N1P, és kettő ECC85-öm van. Környéken meg elektroncsöveket beszerezni kínszenvedés. Majd megpróbálok beszerezni a beüzemelésig (még nagyon odébb van) 6N2P-ket. Még egyszer köszönöm a segítséget.
(#) ZSozsóó válasza vikipapa hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Hali!
Néztem a képtáradat, PL végerősítője lesz a szerkezetnek?
Az ECC82-t is beteheted, maximum egy kicsit kisebb lesz a gain, nem is nagyon kell ezt torzításig elvinni szerintem,ilyen felállásban én az elejére tenném a 82-est, a végére meg a 83-ast. Hozzá sem kell nyúlni semmilyen értékhez...Aztán ki is lehet sakkozni, melyik pozícióban tetszik jobban...
Ja, még valami, láttam ott ilyen fénycső fojtókat, az isten szerelmére, be ne tedd! nem éppen tápba való az ilyesmi! Zs.
(#) vikipapa válasza ZSozsóó hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Helló. Kösz az ötletet! Majd a csövekkel próbálkozok Igen, PL504PP-t tervezek végfoknak. Kimenőt már megtekertem, már "csak" a táptrafóra spórolok. A fojtók közül a felsőt egy 400W-os tápból bontottam, hálózati zavarszűrő volt és itt is annak kötném be. Az ami alul van azt pedig direkt fojtónak kértem csöveshez és ilyet kaptam. Elméletileg 0.8A-t bír. Hát ha lesz pénzem akkor majd lehet tekertetek/tekerek egy fojtót, de az sajnos nem mostanában lesz.
(#) dvd válasza dvd hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Sziasztok! Az előző hozzászólásomban leírt problémámat szeretném kiküszöbölni valahogy. Arra gondoltam hogy ezt a csövek fűtésének beállításával kezdeném. Mellékeltem az EAG AK 706/A kapcsirajzát. Próbáltam keresgélni neten de nem jártam túl sok sikerrel. Odáig jutottam hogy a potméterek Wheatstone-hidat képeznek és ezzel lehet beállítani a fűtést. De azt nem találtam hogyan. Azt olvastam hogy a csöveknek meg van adva a katód és a fűtés közötti potenciálkülönbsége. Gondolom valahogy ezen az adaton kellene elindulni, de lehet hogy hülyeség még most ismerkedem a csövekkel. Bocs ha nem ide tartozik. Előre is köszönöm segítségeteket!
(#) szendi001 válasza dvd hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Földhurkot nézz mindenek előtt!
(#) dvd válasza szendi001 hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Üdv! Gondoltam kicserélem a hosszabbítót mert elég kétséges állapotban volt, és sokkal jobb lett de még mindíg hallani benne brummot főleg ha hangosabbra veszem, a telefonom némítása mellett. Ezenkívül még egy kis "fehér zaj" is párosul vele. Viszont most már az megszűnt hogy az erősítő megérintése halkítja a zúgást. A két erősítőt árnyékolt vezetékkel kötöttem össze. Nem tudom ezután mit kellene megnézni.
(#) ZSozsóó válasza dvd hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

A fűtést egyszerű leellenőrizni, egy fogóval vagy csavarhúzóval érintsd a sasszéhoz valamelyik lebegő fűtés lábat, ha javul, akkor a zaj egy része biztosan onnan jön (jöhet még máshonnan is). Lehet elegendő lenne 1-1 100Ohmos ellenállás mindegyik fűtés lábról a földre, aztán lehetne ezzel még szórakozni, betrimmelni ilyen föld közepesre, vagy az anód villanyból leosztani és egy trimmerrel valamilyen pozitív potenciálra tenni stb stb...
Azzal is próbálkozhatsz, hogy egyszerűen hallgatod és kikapcsolod! Ha ilyenkor megszűnik a brumm, miközben a zene szól még kicsit (míg kisül a puffer) úgy lehet, hogy valóban az AC fűtés a ludas, de azt a 2db 100Ohmos tuti megoldja vagy mérsékli.
Megpróbálhatod E5 "2"es lábát (rács) letenni a földre egy rövid dróttal (vagy csavarhúzó, fogó odaérinteni...) és ha elhallgat, akkor a brumm az 5 és a 6 os csöveket tuti nem támadja meg (magyarán nem jöhet a tápból sem=kiszáradt elektrolit kondenzátorok ott pl...). Ha ott csendben van, akkor ezzel a rács földelős módszerrel lehet menni a pentódákra is az elején és értelem szerint meg lehet találni a gyanús fokozatot! (az E5 "7" es lábát ne földeld, mert ott egyenfesz lesz a földhöz képest, a "végfokozat" 82eseinek a rácsán nem lehet szerintem normális esetben DC fesz, esetleg párosan az is földelhető...így a kimenetről a bemenetig feltérképezhető a zaj. Ha már a legutolsó fokozatban is jelen van ,akkor valami globális jellegű dolog lesz, magyarán táp és fűtés a legvalószínűbb...) Zs.
(#) dvd válasza ZSozsóó hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Hűű! Köszönöm szépen a kimerítő választ! Akkor a leírtak alapján indulok el, aztán írok ha lesz valami eredmény. Még egyszer köszönöm!

Következő: »»   13 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem