Fórum témák
» Több friss téma |
A vadi új visszatáplálós villanyórám!! Változnak az idők,20éve még a lapraszerelt kombi gyerekágy összerakását véltem kilátástalan feladatnak,négy hónapja ez a villanyóra cserére váltott és lám mindkettő megoldódott.Az jut eszembe,amit Amstronggal mondattak a Holdra lépéskor,kb."kis lépés ez nekem,de hatalmas ugrás az emberiségnek".Az én mondásom egy picit más,"kis lépés ez az emberiségnek,de hatalmas ugrás nekem",bizonyára csak az előző fog fennmaradni.
Mielőtt bármit mérnénk, fussuk át mink van, mire számíthatunk:
- A környezet remek. Itt már a 10m is elfogadható. - A 3 lapátos rotor a kisebb szelekhez illő széles lapátú. Nagyon jó. ennek legjobb hatásfoka tsr (gyorsjárási tényező) = 4 körül várható, olyan 30-35%. - A rotor súrolt felülete (hatásos keresztmetszete) 4m2, ehhez a generátorhoz tökéletes. - A generátorod a korábbi leírások, képek alapján nagyon jól sikerült. Ez eléri a 70-80%-s hatásfokot (kivett villamos telj./tengellyel közölt mechanikai telj. * 100). A motoros névleges fordulata körül elérhet 5-600W-t a teljesítménye. Mekkora volt az eredeti motor névl. fordulata? - ezt még jó lenne tudni. - A csillag kapcs. adott. Egyébként is ezt javasolnám. 3f-ú, 6diódás diódahíddal illik egyenirányítani. Úgy emlékszem ez van (gk. diódahíd). Ez is rendben. - Nézzük mekkora kivehető villamos teljesítményekre számíthatunk különböző szélsebességeknél legjobb esetben (ha tsr=4 és az össz. hatásfok - rotor + csapágyak, áttétel + generátor = 20%): 3m/s - 15W, rotor ford. 100, gen ford. 250 5m/s - 65W, r.ford. 166, g.ford. 415 10m/s - 500W, r.ford. 332, g.ford. 830 A gen. fordulatokat látva szerencsésebb lenne 2-3-szor nagyobb áttétel, mert 3-4m/s-s szeleknél ehhez a fordulathoz olyan kis feszültségek tartoznak, amikkel közvetlenül nem nagyon lehet mit kezdeni (majd megmérjük, hogy biztosak legyünk). Célunk, hogy megmérjük a különböző szélsebességeknél mekkora terhelésekkel mekkora feszültségünk, vagy áramunk van (R=U/I, P=UI=U2/R=I2*R)? Néhány ilyen adat után kiokoskodható, hogy mivel célszerű terhelni, hogy lehet az akkut biztonságosan rákötni, esetleg milyen feszültségváltó invertert érdemes csatlakoztatni, egyáltalán érdemes-e? Ez a mérés lenne a következő válaszom beleillesztve kis generátor, áramkör elemzés elméletet - remélve, hogy így te is látod majd, hogy mit miért mérünk.
Átgondolva hasonló gondolatok forognak bennem is. A "haszontalan"-t visszavonnám. Inkáb úgy gondolom, hogy a tekercselés technológiájától eltekintve nem igen van különbség a "szokásos" tekercseléshez, az ott figyelembe veendő szempontokhoz képest.
Legkobb lenne, ha Te, vagy más csinálna egy próbadarabot. Én a közeljövőben biztos, hogy nem tudom bevállalni. Bár mérőgenerátornak nagyon jó lenne egy kész tárcsagenerátor is.
Osztozok az ujjongásodban. További kitartást és sok sikert, sok betáplált kWó-t!
A Te mondásod is igyekszünk feljegyezni.
A motor eredeti fordulata 960/perc volt.(6 pólusú)
Kérdésem hogy érdemben lehetne növelni a teljesítményt kb 5m es rotorral, a 3.3m helyett, ugyanakora szélben? Az kellene valahogy kiszámolni hogy ehez a generátorhoz mekkora áttétel és az áttételhez képest mekkora rotor kell hogy az 5m/s os szélben adja az 500W ot.Nyilván növelni kell az áttételt de ekkor az jobban megfogja a rotort.Ezt az eröt viszont lekéne küzdeni egy nagyobb rotorral vagy több lapátból álló nagyobb rotorral.
Az 5 méteres rotor valoban elvinné a generátort,mint a rakéta,nagyon erös szélben,meg ki tudja a hanyadik szomszéd kertjébe.Azért nem ajánlott a szél erejét lebecsülni,és föleg nem árt a szélviharokra is gondolni,amikor kis szellöre tervezel.
+ 3 lapáttal az eredeti méretben....
Lehár helyettem is szólt. Számszerűsítve:
3,3m-s rotor felülete - 4m2 5m-s-é - 20m2 5x akkora felület = 5x akkora teljesítmény, ez jól hangzik, 5m/s-nál már 3-400W lenne, csakhogy 10m/s-nál is 5x-rös teljesítmény = 2,5kW!!! Ezt persze nem kötelező a generátorral kivenni, de kellő terhelés nélkül a kerék túlpörög, rezonál, robban, elrepül, stb. Pudding1 ötlete járhatóbb, a több lapát kis sebességeknél hasznosabb. Így talán 5m/s-nál 100W-nyi teljesítmény érhető el. Ehhez a generátorhoz a lapátfelületet veszélyes tovább növelni! A mérési javallat készülget, majd megy. A 960 1/min eredeti motorfordulat is szerencsésen jól hangzik. Így én 4-5-szörös áttételt tartanék jónak a 2,5 helyett. Adott szélsebességeken a kivehető teljesítmény ugyanakkora marad az áttételezéstől függetlenül. A kis sebességeknél viszont garantáltan nagyobb fesz. lesz a generátor, a diódahíd kimenetén, könnyebb használatra fogni. A rotor "megfogása" ilyen áttétel tartományban az áttétel nagyságától észrevehetően nem változik. A megfogást, a visszafékezést az határozza meg, hogy a generátort mennyire terheljük, mekkora tényleges villamos teljesítményt veszünk ki.
Mi a véleményetek?Müködhet generátorként?Vajon milyen fordulaton?http://elektronika.vatera.hu/ipari_gep_berendezes/villamossagi_bere...2.html
Generátorként nem!
Dinamóként igen. Mivel szemmel láthatóan állandó mágneses kefés egyenáramú motor. Idézet: „Vajon milyen fordulaton?” Magas fordulaton. Már a méreteiből ítélve.
Ha a Vaterán akarsz motort venni,én inkább ezt nézegetném
Picit komolyabbnak tűnik! És Kis fordulatú! Dc motor
Sokkal jobb. (az árát még talán alá is becsülte, de az nekünk nem baj )
és ez mekkora teljesítményű? mert én nem látom az adattábláján.
Folyamatos 500 W, rövid idejű ~650 W. Csúcsterhelés 4,5 KW. Hidd el, van akkora, mint a másik. Csak annál másképp számolnak.
A levett teljesítmény meg elsősorban a kijövő feszültségtől függ. Hiába tudna 2.5 KW-ot, ha a te fordulatodon csak 24 V-ot ad le. Árammal nem terhelheted többel, mint amit ráírnak.
Kaptam lehartól két olyan állórészt, neodímium mágnessel, mint amilyen a mellékelt rajzon látható. Mágnestől mágnesig 53,5 mm a belső átmérő. 25 mm széles és 40 mm hosszú mágnes van benne 2-2. Generátort akartam belőle csinálni, de nem sikerült. Légmagos tekerccsel akartam, de nagyon gyenge volt az eredmény a próbán. Valamelyikőtöknek ha lenne valami használható ötlete, bizony megköszönném.
Hol van a rajz?
Megpróbálom újra, ha nem megy el, holnap is megpróbálom. Painttal rajzoltam, de átkonvertáltam JPEG-be.
Jajj! Jajj! István!
Légmagos tekercset detektoros rádióban, URH hangolókörökben használunk, ahol legutolsó szempont az energia hatékonyság.
És a légmagos Hugh Piggott neodimium tárcsagenerátor?
Őszinte tiszteletem Mr. Piggott-nak a világot bejárt, elsők közötti tárcsagenerátorok tisztességes leírásainak közzétételéért.
Ha valaha építek generátort (mérőgenerátorként fontolgatok kisebb külső vasmaggyűrűs tárcsagenerátort), nyilvánosság előtt is ki merem jelenteni, hogy nem légmagost, akár Piggott, akár nem. Szokásomtól eltérően én is visszautalnék a talán nyáreleji alapos generátor kitárgyalásra és annak végkonkluziójára (légmag-vasmag; tekercselrendezés; mágnes alak, elrendezés; horony kiosztás, számok; légrés; stb...). Ez is Pigott oldaláról, de közel sem légmagos.
(Pontosabban a tekercsek légmagosak, csak két mágnestárcsa közt vannak.)
Sajnos, képet nem tudok feltenni, de nem tudom miért. Amikor rákattintottam a szélgenerátoros topicra, pirossal beugrott egy írás. Nem tudok angolul, ezért csak megközelitőleg emlékszek. This page ist blocked images. Ez volt, vagy valami hasonló. Két külön hálózatban lévő számítógép is kiírta.
Most elkaptam. Ezt irta: This message contains blocked images. Ezt értem, de nem tudom értelmezni, hogy mi köze ahhoz, hogy egy 16,7 KB -os képet fel tudjak vagy ne tudjak feltölteni.
Na nézze meg az ember ! Sikerült feltölteni !
Sziasztok bocsi srácok kicsit amatörködnék itt és bízok benne hogy kapok kis segítséget.
Szoval tisztában vagyok szinte mindennel a szélkerékkel elméletben azonban mint elektroniakailag nem képzett személy probáltam utánajárni a pontos kiépítésnek de inkább érdeklődnék itt jó pár nem tisztázott dologról. Nagyjából képbe vagyok hogy a villamos gerjesztésű generátor hogyan működik. szóval: Honnan tudok beszerezni már kész legyártott állandó mágneses generátort? És eltudnátok mondani milyen alapvető paraméterekre koncentráljak és hogy a szél sebesség függvényében hogyan kell megválasztani a generátort? És esetleg tudnátok vmi jegyzetet vagy infot adni vagy elmondani hogy milyen tényezőkre kell figyelni egy mágneses generátor működtetése esetén? tehát egy kis felvilágosítást szeretnék. előre is köszönöm... üdv coobs
Egy - két kérdésre én is, mint lelkes kezdő, tudok válaszolni. A komolyabb kérdéseket majd megválaszolják a tapasztaltabbak, képzettebbek.
Néhány kérdést tegyél fel magadnak, ha megvan rá a válasz, akkor jön a neheze. A kérdések: - mindenek előtt, mit akarsz üzemeltetni vele? - mennyi időd van rá? - mennyi pénzt tudsz rászánni? - milyen a széljárás ott? - hova akarod felszerelni? - mennyi helyed van körülötte? - vízszintes vagy függőleges tengelyűt akarsz? - és még amit más fórumtárs megemlít.
Legfontosabb a jó szél,mert különben neki se állj.
Enyém is csak dísz,pedig szép teljesítménye van ha jó szelet kap!
Kedves István, köszi a választ.
bácsmegyében lakom...a legtöbb szélmalom a dél alföldön volt bár tisztában vagyok hogy más mechanikai munkát végző szélkerekek széligénye és más az áramtermelőké... A szél térképek alapján átlagos szél sebesség itt 2,8 m/s az évben az hogy milyen magaságban az jó kérdés. Kérdésre válaszolva - álványra akarom felszerelni - hely van bőven - függőleges tengelyűt akarok -egyenlőre 80 ezerből szeretnék kijönni, állványozás költsége nélkül (nem tudom ez mennyire nevetséges összeg) öszintén megmondom az elektronikai kialakítással vannak a a főbb problémáim... Pl. konkrét kérdésem lenne, hogy ha már esetleg kis szél sebességnél beindul a rotor akkor a generátor miért nem termel semmit?
de főbb kérdéseim hogy vásárolható megfelelő teljesítményű állandó mágneses használt generátor esetleg?
és abból milyen szempontok alapján itéljem meg hogy milyen teljesítményűt szerezzek be?
Megcsináltam a szélmérő hitelesítést,kicsit nehéz kimondani,azt szerettem volna,ha nem fúj a szél,nem egészen teljesült ezért kerestem egy erdő szegélyezte utat.A képen a mérési összeállítás,a frekv/fesz átalakító és frekimérő összezsugorodott deszkamodellből egy kis nyákra,így egyenfeszültséget és frekvenciát mérek a sebesség függvényében.A mérés kiegészült egy kézi szélmérővel,amit kölcsön kaptam.Meglepően teljesen megegyezett a mért értéke az autó sebességmérőjével,ha a hátsó ablakon lett kidugva nem volt jó,de az első ablakon egy kicsit előrenyújtva tökéletes volt.A mérési adatok:
km/ó fezsültség(V) frekvencia (Hz) 10 0,4 45 20 0,8 82 30 1,5 145 40 2 200 50 2,4 245 60 3 300 70 3,6 363 80 4,2 410 90 4,4 450 100 4,9 490 Megmértem kétszer és egy párat külön is ellenőriztem.Megnéztem gyorsulva,lassulva érdekes módon a tehetetlensége ellenére elég gyorsan felveszi az új fordulatot (10-20sec),nagyobb sebességnél gyorsabban.Végkövetkeztetésként a szélmérőnek és a frekvencia/feszültség konverternek is megfelelő a linearitása. |
Bejelentkezés
Hirdetés |