Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Azt értem alatta, hogy kaphato alkatrészekböl megoldhato legyen, s ne keljen külföldrö rendelgetni.
Visszaolvasok akkor a forumban s keresek rajzot.
Próbáld ki azt hogy körbetekered teljesen a magot mintha egy gyűrű lenne. A huzalokat pedig ne sodord előtte össze, így laposan összefogva is egymás mellé tudod tekerni a meneteket. Macerásabb, de sokkal kisebb szórt induktivitása lesz a trafónak, és mellesleg a huzal is jobban tud majd hűlni.
Ha a sarki boltban nem is, de a pesti webáruházakban minden alkatrészt megkapsz ami egy inverterhez kell. Az ETD59 nem túl nagy, de építettek már vele hegesztőt. Ha gyorsabb IGBT-ket veszel feljebb tudod vinni az üzemi frekvenciát, és a kevesebb menetszám miatt vastagabb huzal is elfér az ablakban.
70-100kHz között lessz hajtva, nem magyarországi vagyok igy be kell érnem a hazai dolgokkal, az üzletben azt mondták, hogy 70-100kHz között olyan 4-6kW ot tud ez a mag, na de az böven elég nekem heggeszteni. IR2153-mal megoldhato, vagy valami erösebb kellene az irányitáshoz?
Az IR-t felejtsd el, nem pwm vezérlő, nem ilyen feladatra való. Ami szóba jöhet mint árammódú vezérlő és olcsó is, az együtemű esetén az UC3845, illetve ellenütem esetén az UCC3808. Mindkettőre találsz működő kapcsolást akár itt a topikban is. Vannak más alternatívák is, de azok mind bonyolultabbak.
Adatlap szerint kell visszacsatolás, na de ha én pl dolgozok 50V-60V on a heggesztöaparatura, arrol hogyan csinálok visszacsatolást?
Kattincs az oldal jobb felső részen a fényképező ikonra.
Visszacsatolás csak akkor kell ha a feszültséget is szabályozni akarod. Egy egyszerű inverterben erre nincs szükség, csak az áram szabályozására ami a primer körben egyszerűen megoldható. Listázd ki a téma képeit, nézegesd a rajzokat. Működnek.
Megkaptam ezt a MACI nevezetü rajzot, azt látom h szabályozhato az áramerösség, de a frekvenciát 30kHz-röl fennebb vihetem?
Akkor jó. Köszi.
Igen,feljebb viheted a frekvenciát,de nem a rajzon megadott IGBT-k felhasználásával,legalábbis az ott szereplő típusokkal én nem ajánlom.Keresni kell valamilyen más elérhető típust ami képes a magasabb frekvencián is kapcsolni a kellő áramokat.
Nagy valószínűséggel igazatok van, a trafómmal volt a probléma. Rámértem a kitöltésre hegesztéskor az UC kimenetén közel 50 %-os volt a jel, a főtrafó primerén szintén, viszont a szekunderen eléggé leesett a feszültség.
Ma szétszedtem a trafót, ahogy Dara is mondta fél menettel kevesebb volt a szekunderem, megpróbáltam szorosabbra, rendezettebben feltekerni. Így a kimenő feszültség megemelkedett 50-52 V-ra. Így hegesztve érezhetőbben erősebb lett az ív, most max. poti állásnál 2,5 pálcával olyan 30V körülire esik vissza a fesz, sönttel mérve 100-110 amper jön ki. Az 5mm-es vasat most már átégeti teljesen. Gondolom ha még gondosabban készítem el a trafót még erősebb lesz, sajnos szétszedéskor eltört néhány vasmag is, de összerakva még így is működik. Ismét bebizonyosodott hogy hányaveti módon nem érdemes dolgozni mert ez lesz az eredménye, ugyan lehet hogy működni fog a gép de nem lesz az igazi. Köszönöm az építőkollégák segítségét.
Mint ahogy erdgab(Gáborunk) mondta feljebb viheted a frekvenciát! Ha lehet akkor használj HGTG 20N60A4 vagy HGTG30N60A4 IGBT-et ezek bírják a nagyobb frekit is!
Inkább a HGTG 20-at részesítsd előnyben, mert kissé jobb az inverteres hegesztőhöz. Bár én használtam már helyettesítésre 30-ast is, de mintha jobban melegedett volna mint a 20-as.
40 KHz alatt nekem is ez volt a jelenség, de felette már nem! A freki görbéje is 40KHz nél kezdődik, de nem tudom miért. A Colt kapcsolásnál 57KHz en megy nálam, de jól működik.
Milyen IGBT-t tetél a COLT-ba-ez már a COLT-2?
HGTG30N60A4-et és a Colt1. A Colt 2-t még nem építettem meg! Még a nyákterv is várat magára, de majd meglesz.
Csak 1-1-t, vagy 2-2-t ?
A 110A ba 1-1db a 140A ba 2-2db van
Sziasztok! Egy figyelemre méltó kapcsolás kondenzátorok ESR méréséhez.
ESR mérő
Köszönet,ismerem a készüléket elvi oldalon,anno gondolkodtam a megépítésén is,de közbejött Ez és most ezt használom.
Igen ez már egy úgy mond elavult kapcsolás.Amit Gábor linkelt,LCM3 az most nekünk éppen megfelelő.
Sziasztok!
Hozzám került egy KEMPPI 140 hegesztő aminek elszállt a diódahídja. Sajnos az eredeti nincs már benne ezért nem tudom a típusát. Olyan kérdésem lenne hogy milyen típust rendeljek hozzá. Én a KBPC 3506 QDR-re gondoltam a lábkiosztás miatt, de lehet hogy ez kicsi lenne?
szia!
Szerintem ez jó lesz ebbe a gépbe!
Más baja nincs is?Elkók jók?
Szia.
Igen úgy néztem más baja nincs
Sziasztok.
Kaptam egy ERGUS 140/50-es invertert,de nem működik,ill.bekapcsol,és egy picit szikrázik is,de nem hegeszt.Szétszedtem,de nem tudom hogy mit mérjek meg.Ha le húzom a tekercseket akkor a zúgása meg szűnik.Ebben kérném a segítséget. Előre is köszönöm.
Sziasztok!
A kérdésem, hogy a csatolt, meghajtás hogyan működik? Az impulzus trafó impulzusait egyeirányítva használja tápnak? Az SG3525 adja az imulzusokat a trafón primeren és szekunderen is ott az impulzus, de az IGBT-k nem nyitnak! Az SG tápja 9,5V így, hogy nem mennek az IGBT-k, ez lehet-e probléma, mert így az impulzusok nagysága is kisebb. Segítségetek előre is köszönöm! Leiszt Jani
Szia Jani!
Ez egy teljesen szokványos meghajtó. Az IGBT-k G-E elektródái között 12-15V nagyságú impulzusoknak kell lennie ahhoz,hogy az IGBT-k kapcsoljanak. Ha ez a feszültség nincs meg,akkor a a meghajtó trafó betápoldalán keresd a hiba okát. Ott 16-18V kell hogy legyen. Az SG táp minimális értékét az adatlap tartalmazza,ha a minimális érték nagyobb mint 9,5V(bár kétlem)akkor a tápfeszt meg kell emelni. A másik fontos dolog,hogy mindkét IGBT azonos időpontban kapjon vezérlést. Ezt kétsugaras szkóppal ellenőrizheted úgy,hogy az IGBT-k nem kapnak tápot. A feszültségmentesség nagyon fontos, mert egyébként a szkóp is,és az IGBT-k is jobblétre szenderülnek. De a legjobb megoldás ha az impulzustrafó megfelelő kimenetein ellenőrzöd ezt. A meghajtó működése roppant egyszerű. Az impulzustrafó pozitív impulzusát a V36-és a V46 dióda átengedi, egyidejűleg lezárja a PNP tranzisztort. a PNP tranyó kollektorán levő diódán és a Gate ellenálláson keresztül az IGBT Gate kapacitását feltölti, az IGBT kinyit. Ez az állapot egész addig fennáll, amíg a diódák nyitva vannak. Amikor megszűnik a trafóról érkező pozitív jel, a Gate tárolt kapacitása a 470 ohmos ellenálláson keresztül kisül, az IGBT pedig kikapcsol. A zener feladata,hogy a vezérlő impulzus nagyságát ne engedje 18V fölé,mert ha túllépi a megengedett értéket, akkor a Gate kapacitás átüt és a tranyó bekapcsolva marad és kész a pukk. |
Bejelentkezés
Hirdetés |