Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi!
bt139 van is itthon,már benne is vannak,majd holnap kiderül él e egyáltalán a proci.
Hello
A T405-600 triak logikai szintel vezérelhető a kontroller kimenetről soros ellenéllással. Ha nincs meghajtó tranzisztor a triak előtt nem biztos hogy egyszerüen helyetteithető. A Farnel forgalmazza.
Hi!
Beleraktam egy BT139-et próbára.Ajtóreteszelés működik is.minden program el is indul,de... 30mp után leáll a gép 7mp-ként villan két led és ennyi.ha kikapcsolom,azután újra indítható minden és ugyanúgy 30mp után tiltás... Még átnézegetem a perifériákat,hátha lesz valami gond(báár már egyszer megtettem)
Hali!
Bakker,pedig ez lett a gond.A BT139-el ment,de fél perc után tiltott.Most találtam a panelon mégegy T405600-át,ami nem kell oda ,mert ebben a típusban semmi nincs a kimeneten.Kivettem,a másik helyére be és csoda történt
Frank tibornak volt igaza, köszönjük neki! Talán a gate-ellenállás csökkentésével a BT is begyújtható lenne.
ezen is agyaltam,de minek az az egy jó triak egy olyan kimenetre amin semmi nincs?
így egyszerűbb lett a dolgom.De beszerzek pár db-ot,mert ezekkel jót lehet szopni.
Sziasztok.
2n6075B helyett használhatok Z0405MF-et,hűtés nélkül?Egy keltetőgépbe szabályoz egy fűtőszálat...max:60W.
Hello
Szerintem helyettesítheted vele ha az eredetin sem volt hütő. A beültetésre figyelj.
Üdv.
Siemens gyártmányú TXC18G60 jelű triac adataira lenne szükségem a gugli nem segített sokat...van valakinek infója róla?
Sziasztok!
Na a helyzet a következő, építettem a motoromba (simson) egy fényszóróvédőt. Ez tirisztorral van megoldva, nem valami bonyolult kapcsolás. Viszont amit használtam tirisztor a tic106 ami felénk elég ritka darab lett. Utolsó volt a boltban is. 200 Forintért meg nem szeretnék 480-at fizetni. A kérdés az, lehet e valahogy helyettesíteni az a tirisztort. Mielőtt kérdezné valaki, max 50 Volt folyik át rajta, de ez a nagyon max. Igazából a BT151-re gondoltam, elég ismert darab, viszont az vezérlő áramból több kell neki mint a 106-osnak elég ha a vezérlő előtt lévő ellenállást csökkentem?
Hello üdv a fórumon!
Ha azt sem látjuk mit követtél el, és abban mekkora a Gate ellenállás értéke, akkor miből gondolod, hogy válaszolni tudunk a kérdésedre? (A feszültség nem folyik, csak az áram.) üdv! proli007
Ezt építettem meg és ha jól látom 1k-s ellenállás van a gate előtt.(Ez az 1. panel amit megcsináltam, szóval eléggé kezdő vagyok az egészben, még azt se tudom hogy mit kell leírni, a hiba azonosításához)
Hello!
Már 1kohm-al, is kb. 10mA lesz a Gate áram, úgy hogy megfelelőnek kell lenni a BT151 számára is ahol az érzékenységet átlag 2mA-ben, a minimálisat meg 15mA-ben jelölik meg. De ha még is kicsi lenne, ebben a kapcsolásban nyugodtan lehet csökkenteni az ellenállást. "még azt se tudom hogy mit kell leírni, a hiba azonosításához" Akkor 1:1 az állás, mert ezt meg én nem tudom mit jelent. üdv! proli007
Meg kérdezhetem, hogy a 10mA áramerősséget hogy számoltad ki? Vagyis mit kell figyelembe venni, hogy ki tudjam számolni? Megnéztem a BT151-nek az adatlapját és megtaláltam a 2 illetve a 15 mA részt. Engem kicsit bezavart, hogy a max-hoz volt írva. Ha jól értem a BT151nek minimum 15mA kell, hogy kinyisson, de "bármennyit" rálehet küldeni? Tehát ha egy kapcsolásban 1Amper jön ki vezérlőáramnak akkor nem lesz baja a tirisztornak?
Köszi a válaszodat. Üdv: pongiii!
Hello!
- A Gate áramhoz azt kell tudni, mekkora feszültség jut az 1kohm soros ellenállásra. Ez Ut-Ud3-Uce-Ug=12V-0,7V-0,2V-1V=10,1V tehát kb 10mA lesz. (Ut a táp amit szabályoz, Ud3 a D3 diódán eső nyitófeszültség, Uce a Q1 tranyó szaturációs feszültsége v. maradék kollektor-emitter feszültsége, Ug a tirisztor Gate-Katód nyitó feszültsége.) - Ennél a tirisztornál átlagosan 2mA kel a begyújtásához, de maximum 15mA. Vagy is a 15mA-es a legérzéketlenebb. Ezért a típus szórásánál, ez az érték a maximum, de számunkra ez a minimum Gate áram, amivel bármelyik példány be fog gyújtani.. - A "bármennyi" az csúcs impulzusra vonatkozik, mert a Gate vezérlőárama "hőt is termel", tehát nem lehet végtelenig terhelni. Jobb a békesség. üdv! proli007
Nagyon szépen köszönöm, igen gondoltam, hogy nem lehet bármennyi áramot ráküldeni a gate-re ezért tettem idézőjelek közé. Ez a szaturációs feszültség fent van a tranzisztor adatlapján, de ott 2 féle van. Az egyik a Collector-Emitter, a másik a Collector-Base. Gondolom nekünk a kollektor-emitter kell, -0.5A bázisáramnál -90V az átlag, és -300 a Max. -5A bázisáramnál, -250V az átlag, és -650V a max. Innen most akkor hogy kell kiszámolni? Mint ahogy írtad 1V, tehát azt hogy kell kiszámolni?
köszönöm a segítséged. Üdv! Pongiii
Sziasztok egy nagyos sürgős kérdésem lenne neten nem találok semmit róla azt szeretném tudni hogy
a P6NK6OZFP GKOFC V6 CHN 718 fetet mikkel lehet helyettesíteni? Előre is köszi
Hello!
- Én csak hasra ütve írogattam az értékeket, (mert nem az a lényeg, hogy 9,5mA jön ki, vagy 10,1mA) csak azt próbáltam szemléltetni, hogy mi az eljárás a számításnál. De Te valami vad értékeket olvastál az adatlapból, mert amperekről és voltokról írsz, ami az adatlapon mA és mV-okban adják meg. - Természetesen a kollektor-emitter szaturáció számít, mert az van sorba a tápfelől, az ellenállással. Amúgy szaturációs értéket az adatlapok, a tranyó végáram tartományában szokták megadni számszerűen, mert ott a "legrosszabb az értéke", és a kapcsolóüzemű működéskor a veszteség számítása miatt, erre szükség lehet. Kisebb kollektoráramok mellet, ez jóval kisebb feszültséget jelent. (mint ahogy a 3. ábra mutatja is) Vagy is egy adott kollektoráram érték és egy adott bázisáram értékhez megadják, hogy milyen kicsi kollektor-emitter feszültségre számíthatunk. Ha mondjuk egy tranyó kollektorárama 100mA és az ehhez a kollektoráramhoz tartozó béta (áramerősítési tényező v. hFE 2. ábra) 50, akkor a minimális bázisáram igény 2mA (Ib=Ic/béta). Ekkor a kollektor-emitter feszültség mondjuk 1V. lesz. De hogy ez kisebb legyen, a szükségesnél nagyobb bázisáramot adunk. - Ha nem 2mA bázisáramot kap a tranyó hanem mondjuk ötször többet, akkor a 10mA bázisáram hatására, ugyan ezen 100mA kollektoráramon a kollektor-emitter (szaturációs) feszültség 300mV alá süllyed. (Ezt a paramétert az adatlap is úgy méri, hogy a bázisáram mindig tizedrésze a kollektoráramnak. Mintha a béta csak 10 lenne) - Persze azt is meg kell nézni, hogy a bázisáram maximuma egy kistranyónál, kb. 10mA körül van. Nagy teljesítményű kapcsoló tranyóknál ez több amper is lehet, és ekkor a bétát 5..20 között számolják már. De ekkor az eszköz már a határértékein üzemel. - A bázis-emitter szaturációról én nem szoktam beszélni, mert az megtévesztő lehet. Ez tulajdonképpen, különböző bázisáramok mellett, a bázis-emitter dióda nyitófeszültség értékei (forward). Az 1V-ot, a tirisztor Gate-katód nyitófeszültségére írtam, nem a tranyóra. Mert az közelítően úgy viselkedik, mint egy dióda, csak általában magasabb a nyitófeszültsége. De én általában a szemléletesség kedvéért, csak a levegőbe beszélek, ha pontos értékekre akarsz számolni, mindig az adatlapot kell nézni, majd eldönteni mi számít számodra és mi nem. üdv! proli007
Az adatlapja szerint 600V, 6A, 1.2 ohm, 32W paraméterekkel rendelkezik. Pl. STP7NK80ZFP (800V, 4.3A, 1,2 ohm, 110W) helyettesíthető L@mex 21-09-12 ára 218+Áfa
Igen-igen a szaturációnál lenéztem az m betűt mindenhonnan. Az 1V-ot is elnéztem mert 0,2-t írtál, ma valahogy mindent félre nézek. hFE min:110 max:800 tekintetve arral h nagyon kisbázisáramú ezt valóságosnak tartom, jól gondolom? bár most 546-ról beszélek. Bár most kicsit sok amit elmondtál, de majd idővel meg fogom érteni, addig is elolvasom jó pár(száz)szor.
üdv! Pongiii
Sziasztok!
Segítséget kérnék, hogy egy régi szovjet tirisztort KY202n-t mivel helyettesíthetném. Tápegységbe kellene.
Köszönöm az infót, de mivel helyettesíthetném amelyet megvehetek egy szaküzletben?
Köszönöm! Azt hiszem ez megfelelő lesz!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |