Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   221 / 782
(#) Geri86 hozzászólása Okt 13, 2011 /

Ennél a kapcsolásnál csak a pc trafó áttekerésével tudnák elérni 2x18voltot?
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Javaslom, hogy az egyértelműség kedvéért rajzolj fel egy egyszerűsített kapcsolást. Valamint jelöld be,hogy melyik diódák szerepére gondolsz.
De szerintem ugyanarra gondolunk, és az egy rezonáns kondis táp ugyanúgy működik, és a két dióda ugyanazt csinálja.
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

Bővebben: Link
Már betettem ide este is. Az SF28G környéke az érdekes.
(#) kamaro válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

Tehát ha megépítem ezt a kapcsolást Bővebben: Link és ez alapján a képlet alapján (n_szek/n_pri=U_sec/U_pri) tekerek egy trafót akkor annak működnie kell, igaz? Kérdésem még hogy: Hány menet a segédtáp? Milyen huzalt használjak az egészhez? Hogyha szimpla tápot szeretnék akkor egyszerűen csak egy szekundert kell tekernem? Mi a rajzon az L2? Valamint hogy a képletben mi a különbség az "n_sec" és az "U_sec" között?
(#) Geri86 hozzászólása Okt 14, 2011 /

Azt szeretném kérdezni, hogy a linkelt kapcsolást megépítette-e valaki és ha igen van-e hozzá nyákrajza. Előre is köszi. Kapcsolás
(#) DJ Tacki válasza kamaro hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

Cimopata-nak van egy nagyon jó cikke az elvekről, trafótekerésről, miegymásról. Olvasd el, elég sok kérdésre megkapod a választ! Bővebben: Link
(#) djloui hozzászólása Okt 19, 2011 /

Sziasztok.
Kérdésem az lenne hogyan tudhatnám meg egy ismeretlen toroid mag AI értékét?
(#) Ge Lee válasza djloui hozzászólására (») Okt 19, 2011 / 1

Rátekersz néhány (10-20) menetet és megméred az induktivitását. n=gyök (L/Al). Az induktivitást nH-ben kell megadni.
(#) dudzsi hozzászólása Okt 19, 2011 /

Sziasztok!
Egy kis segitségre lenne szükségem ebbe a kapcsolásba. Megépitettem és tökéletesen müködtt, mignem gondolt eggyet és a kimeneti feszültség leesett 2,8V-ra. Ennél feljebb sehogy nem akar menni. Ha a TL494-s 2-s lábánál változtatom a referencia feszültséget akkor lefele tudom vinni a feszültséget. Létezik hogy meghalt az ic? Merre fele kellene keresgélnem?
Elöre is köszönök minden segitséget.
"PC táp átalakitása forumba is felraktam a kérdést, de kicsit kihalt a forum"
(#) Geri86 hozzászólása Okt 19, 2011 /

Üdv.
Mivel senki nem válaszolt a nyákkal kapcsolatos kérdésemre, ezért tegnap este leültem és megrajzoltam én a nyákot a kapcsolási rajzhoz. Vetnétek rá egy pillantást, hogy jó-e lett minden rajta? Köszi.
Kapcsolási rajz

vezerles.lay

(#) peter1995 válasza Geri86 hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Ebbe 2db gyyári pc trafó van?
(#) Geri86 válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Igen, 2 darab pc táp annyi, hogy mind a kettőnek ugyan olyannak kell lennie. Dokumentum hozzá.:

Ez tetszik. Milyen jó lenne a TDa7294 hídhoz.. Van 2 db bontatlan 33as pc trafóm.
Ha esetleg elkészíted és jó okvetlenül írj mert ahogy nézem nagyon sok alkatrészem van hozzá.
(#) Hp41C válasza Geri86 hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Szia!

Az optocsatolót "taposd" szét 4 raszter lábtávolságúvá, a PC trafó alatt is, a primer és a szekunder kör között mindenütt (a lehető legrövidebb vonalon mérve) legyen meg a min. 7,5 mm szigetelési távolság. Inkább több legyen, ha lehet. A szekunder oldalon a szűrű induktivitás miért van áthidalva vezetékkel?
(#) Geri86 válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Aha nekem is azért tetszik mert szimmetrikus lehet állítani a feszültséget. Nekem is erősítő miatt kellene. Csak nem vagyok elektronikában annyira jártas inkább hobbi szinten. Előbb rajzolgatok infót gyűjtök de amint megépítem szólok nyugi.
(#) Geri86 válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Köszi a választ Hp41C, a fojtót tényleg elnéztem. De amit mondtál az optóról meg a trafók alatti dolgot, abban nem segítenél mert hirtelen nem is értettem.

vezerles.lay

Ezzel én is így vagyok.
(#) Hp41C válasza Geri86 hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Életvédelmi szempontok miatt a hálózattal összefüggő vezető felületeket és az attól galvanikusan leválasztott részeket a nyomtatott áramkörön min. 7,5 mm szigeteléssel kell elválasztani. A távolságot a lehető legrövidebb úton kell mérni a fémes felületek szélétől - széléig. Ha ennél kisebb távolságot szeretnél, akkor a panelt ki kell vágni és a távolságot azokon az utakon kell mérni, amik a kivágott részt kikerülik. Ld. kúszóút...

Az optocsatoló normál kivitelben 3 raszterel távolsággal rendelkezik a két oldala között, ez 7.5 mm. Ebből a távolságból a forrszemek elvesznek még egy kicsit, így nem alakítható ki az előírt szigetelés. Ha 4 raszterre hajlítod a lábait, akkor a forrszemekkel is megvalósítható a 7.5 mm szigetelés. Ne vigyél semilyen vezetéket át alatta a lábsorok között ...

A trafók esetében a primer oldalhoz tartozó vezetékek a primer csatlakozásokhoz menjenek közel, a szekunderhez kapcsolódóak a szekunder kivezetésekhez, és mindenhol legyen meg a min. 7.5 mm szigetelés a primerhez és a szekunder oldalhoz kapcsolódó vezető felületek között.

Vizsgáld meg egy engedélyezett tervel rendelkező berendezés tápját..
(#) ABU válasza Geri86 hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Elég szellősre sikeredett, a panel mérete is extra nagy. Kapjál szét egy ATX tápot és nézd meg benne az alkatrészek elrendezését, a vonalvezetést, és próbáld meg úgy megtervezni a nyákot, hogy arra hasonlítson. Ez a kapcsolás simán elférne egy ATX táp házában, amiben a panelméret 150x110-es és ma már 1kw felett járnak. Némelyikben függőlegesen tüskesorral van ráforrasztva a vezérlés, ezzel is vízszintes helyet megtakarítva. Az alkatrészek méretére és lábtávolságára pedig feltétlenül figyeljél, mert elég bosszantó, amikor beültetésnél a két elem nem fér el egymás mellett, vagy a furat távolság nem passzol.

vezerles.gif

(#) Geri86 válasza ABU hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Köszi a válaszaitokat lehet a vezérlés külön panelre fog menni, így csak a nagyobb elemek lesznek együtt.
(#) Cs.Csaby hozzászólása Okt 20, 2011 /

Üdv mindenkinek!

Olyan kérdésem lenne, hogy valaki nem tudna nekem adni egy kapcsolást, aminek a szekunder oldala 6.8V-ra állítható be és 1,2A-t tud?

Köszönettel: Csaby
(#) Ge Lee válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Veszel egy olcsó kapcsolóüzemű dugasztápot, és a vcs. módosításával beállíthatod 6,8V-ra. Ha elég lenne 0,5-0,8A, annyit egy telefontöltő is tud.
(#) Ge Lee hozzászólása Okt 25, 2011 / 1

Erre véletlenül akadtam rá, aki tanulni akar annak hasznos lehet.
(#) Cs.Csaby válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Köszönöm a választ, de építeni szeretnék egyet! Idő közben megtaláltam sprofan fórumtárs cikkében ezt a kapcsolást. Azt hiszem, jónak tűnik, csak a primer oldalon a két kondenzátor közötti alkatrész nem világos, hogy mi is valójában. Szűrőtekercsek? Hány menetesnek és milyen drótból kell lennie, ha az?

Köszönettel: Csaby
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

De jó dologra bukkantál! Ebben aztán már benne van a SiC, meg a CoolMOS is, és még csak az elején járok.
(#) bankimajki válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Az egy zavarszűrő, ami a hálózat szempontjából fontos. (Méretezni kellene, de szerintem fogj egy rossz kapcsi tápot, ami kb. akkora teljesítményű, mint amit te is építesz, vedd ki belőle és használd fel.) Ez a legegyszerűbb megoldás.
(#) Ge Lee válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Ha szerencséd van,a PC standby trafójával tudni fogja azt az 1,2A-t.
(#) Cs.Csaby válasza bankimajki hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Köszönöm a válaszokat!
(#) ufy92 hozzászólása Okt 28, 2011 /

Tudna nekem valaki ajánlani nagy teljesítményű IGBT-t. 150-200kHz re?
(#) lorylaci válasza ufy92 hozzászólására (») Okt 28, 2011 /

Szia!
Keménykapcsoló vagy lágykapcsoló üzemre? Milyen teljesítménytartományra?
WARP2-es IGBT-kel fel tudsz menni keménykapcsoló üzemben kb 150kHz-ig (pl IRGP50B60PD1), de keménykapcsoló üzemben 100kHz felett és 400V alatt a FETek sokkal kifizetődőbbek (vagy akár nézd meg a CoolMOS-okat).
Amennyiben lágykapcsoló, akkor növekvő teljesítményigények szerint én az IRG4BC20UD, ...30UD, ...40UD, ...50UD sorozatot ajánlanám, mivel elég gyakoriak.
Következő: »»   221 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem