Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Milyen végfokot építsek?
Ez olyannyira szubjektív dolog hogy neked mi az ami közel áll egy csöves végfokhoz, hogy senki nem fogja pontosan tudni. Tehát erre nincs megfelelő válasz, hiszen egyik ember ezt mond majd, a másik meg azt. Egyik csak a bipoláris technológiát ajnározza, másik a FET-et, a harmadik a hibrideket, sőt van aki az egy tranzisztoros ZEN-re esküszik, más a tranzisztortemetőre, hisz nem vagyunk egyformák.
Mindig tetszettek az ilyen kérdések. Csöves hangot félvezetővel nem lehet produkálni talán csak hasonlót, de minek? Ami csöveseket eddig hallottam azokért egy átlag végfokot sem adtam volna, pedig árban jól jártam volna vele. :no:
Nem ugyanazt a minőséget akarom mint egy csöves mert tudom, hogy ez lehetetlen, de egy nagyon jó minőséget akarok csinálni, szépen dinamikusan szóljon.
Akkor te vagy rossz minőségű csövest halottá vagy a hangereje nem volt kielégítő.
Nekem volt egy 2*15w-os csöves fokom amit sajna eladtam, és most van egy Yamaha 150000Ft-os erősítőm 2*100W és a csöveshez képest egy nagy 0!!! ezt komolyan mondom!!!!!!! Én nem akarom ugyanazt a csöves minőséget de legalább profin szóljon. Nem tudom ugyanazt a zenét úgy visszahallgatni mint a régi erősítőn,olyan mintha 10 fős zenekar játszott volna most pedig az élmény a felére csökkent. Nem gondoltam, hogy ilyen van de most rá kellet jönnöm, hogy mégis. Hihetetlen a különbség. Na szó mi szó ha tudtok egy frankó kapcsolást örülnék neki. Csövest nem akarok építeni a dizájn miatt, és a kimenő trafó végett mert azt nehéz méretezni házilag úgy, hogy jó is legyen. Kérlek benneteket ha van egy profi kapcsi rajz osszátok meg velem. Üdv: B Gábor
Ha nem érdekel a bonyolultság: Tessék, például ezt csináld meg. Ez például egy nagyon nagyon komoly "kis" gép. 4 millióba is belekerülhet Magyarországon, de a megépítése azért sokkal olcsóbb. A hangja tényleg lenyűgöző. Még úgy 30-50 hasonló nívójú, 21. századi kiadású készülék szervizkönyvét könnyen le lehet tölteni az internetről. Százszámra lehet letölteni a drágábbnál drágább highend készülékek kapcsolási rajzát az internetnek köszönhetően. De! ezeknek az után építéséhez akkora szakértelem kell, hogy azzal szinte saját magad is megtervezheted a saját kapcsolásodat. Annyira drága is a megépítés, hogy azon már elég drága gyári erősítőt is lehet venni, főleg használtan. De van egyszerűbb út is, mint például egy LM3875, vagy LM1875. és még más egy IC-s népszerű erősítők. Szóval sok út van, neked kell dönteni!
A service manual-t csak példának mutattam. Mono az erősítő és 1.999.000-be kerül egy végfok. A preamp meg megint 2 millió körüli lovettába fáj. Az egész 6 millió. Csak azért írom, hogy az ennyire drága dolgok azért nem szoktak rosszak lenni. Ha ennyire hajszolod a minőséget, akkor valami professzionális dolog service manuáljából építs után valamit, ne a szokványos internetről letölthető ovodás hülyeség rajzokat csináld. Ilyeneket biztosan fognak majd itt ajánlgatni. Almásládába buherált "hájendaudiofil" marhaságok ezrével vannak. hehehehe
Persze ez azért nem úgy megy, ahogy azt Móricka elképzeli. Inkább a nagy professzionális dolgokban gondolkodj. Ott volt pénz, munkaerő a fejlesztéshez ezért sem lehetnek annyira rosszak a készülékek.
Bármi elképzelhető meg annak az ellenkezője is. A Yamahád hiába volt 150 ropi, azokban még általában tucatvégfok van, a rájuk jellemző silány hanggal (tudom mert javítottam hasonlókat).
Ha neked a csöves hangzás jön be, akkor a félvezetősök közül egyik sem fog tetszeni ebben majdnem biztos vagyok. Olyan pedig hogy "profi" rajz, nincs. Aki eltöltött már az életéből néhány évet építgetéssel az tudja hogy miről beszélek. Bizony előfordul hogy egy jól sikerült pár ezer Ft-os tákolmánynak a hangja legalább annyira tetszik (ha nem jobban) mint a másfél milliós gyárié. Ezt alátámasztják elég sok hazai és külföldi amatőr írásai is. Egyébként van egy nagyon egyszerű módja a csöves hangzás előállításának. Pontosan meghatározod hogy mik azok az elektromos paraméterek amik okozzák, ill. amik meghatározzák. Építesz egy hangprocesszort ami ezt megcsinálja és bekötöd a láncba. ![]() A csövesed nem egy BEAG volt?
Szia! A felvetett kérdésed szubjektív, csak a Te füled tudja eldönteni, hogy azt kapod-e a kapcsolástól amit szeretnél. A helyedben összeraknék deszkán egy bevált A-osztályú erősítőt (Hood, Hiraga) és eldönteném, hogy jó-e az irány. Egy gyári - végül is kommersz - AB-s végfoktól garantáltan jobb lesz.
Valamiért nem enged fájl csatolni. Majd délután próbálkozok az otthoni gépemről.
Teljes egyet értek! A "garantáltan jobb" helyett, a "garantáltan más" lett volna a helyes megfogalmazás.
![]()
Szóval a végfok kapcsolási rajza. Valószínűleg mindenkinek ismerős.
Annyit azért hozzá fűzök hogy érdemes tesztelni az áramkört. illetve hangdoboz védelem feltétlenül kell hozzá. A bemérés során nekem az egyik oldal hőmegfutott és a darligtonok elszálltak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |