Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „csináljak egy áthidalást?!” Miért is? Amúgy ezt most kitől kérdezed? Használd a Válasz "gombot" légy oly kedves! Állísd be a termosztátot úgy, hogy fűtést mutasson. Vidd fel a hőmérsékletet 30°C-ra. Multiméterrel mérj rá a relé két pontjára. Ha mindent jó akkor sípolia kell a multina (szakadásvizsgálat állásban). Ha ennyi sem megy tényleg hív szerelőt mert jobb esetben vehetsz még egy termosztátot roszabb esetben :gumicsirke:
Ha áthidalod az 1-2 bekötést és működik a kazán akkor valószínű, hogy a relé tönkrement a termosztátba !
Én nem merem javasolni neked, hogy teszteld akkor áthidalással.
Moele fórumtársnak igaza lesz és addig kísérleteztél míg a relé már nem relé csak kattog a semmibe.
Szia! Szerintem meg kellene nézni folytonosság szempontjából, hogy a relé kimenete 1-2 záródik-e egyáltalán, de az is lehet, hogy a 2-3 között van a kontaktus. A termosztátnak csak egy sima kontaktus a kimenete, amit az elektronika kapcsolgat, így nyugodtan le tudod próbálni műszerrel, melyik pontokon van éppen a zárt kontaktus. Ha valamilyen ellenállást képvisel a kimenet, akkor gyárilag hibás a reléje.
[off]
Ha visszaolvastál volna akkor ez a hozzászólás miatt nem kopik a billentyűzeted. Nincs az illetőnek semmilyen mérőeszköze. Sőt szerintem semmilyen villamos vagy elektonikai ismerete. Nem is értem miért nyúl így bele.
Sajnálom, de így nagyon nehéz segíteni. Inkább lehetetlen.
Csak egy kis magyarázat: A termosztátnak van 3 bekötési pontja. 1(NO); 2(COM); 3(NC) Ami biztos az a 2. pont ami a közös. A termosztát, ha fűtést kér akkor az 1(NO)-2(COM) pontot összekapcsolja. Te írtad, hogy a feket és zöldsárga vezetéket összeérintve elindul a kazán. Nos, ha ez tényleg így van és az 1 és 2 inkább NO és COM pontra ezeket bekötöd akkor mennie kell. Ha nem akkor cserélhetsz termosztátot. Idézet a termosztát leírásából: Idézet: „ A termosztát kimeneti reléje három potenciálmentes csatlakozási ponttal 1 (NO); 2 (COM); 3 (NC) rendelkezik, melyek a hátlap belső oldalán, egy belső burkolat alatt találhatók. A szabályozni kívánt készülék két csatlakozóvezetékét fűtés szabályozása esetén a sorozatkapocs 1 (NO) és 2 (COM), a relé nyugalmi állapotban nyitott kapcsaira, hűtés szabályozása esetén pedig a hűtőkészülék két csatlakozóvezetékét a 2 (COM) és 3 (NC), a relé nyugalmi állapotban zárt kapcsaira kell csatlakoztatni.”
azért még egy izzót ki tudok cserélni ! csak tanácsot kértem,nem személyeskedést!
[off]
Eszem ágában sincs személyeskedni. Ok, hogy az izzócsere megy, de úgy látom, hogy egy alap relé már megfogott. Elnézést, ha valamivel megsértettelek, de a biztonság is fontos.
nem hinném,hogy rossz lenne a termo,nem gyakorlatoztam rajta,egyszer próbáltam,úgy ahogy az mmg-be volt,akkor direktben ment,meg most,ahogy mondtátok!
Szal nekem meg megy folyamatosan, ha gépkönyv szerint kötöm be...
Itt mindenki segíteni szeretne ! Még egy dolgot nézzél meg ! Az elemek behelyezése után a kijelzőn láthatóvá válik a nap, az idő, a programszám, valamint a beállított és a mért belső hőmérséklet. ( Ha a kijelzőn nem jelennek meg a felsorolt információk, akkor nyomd meg a "RESET" gombot fa-vagy műanyagpálcával. Nyomd meg a "SET" gombot, hogy a termosztát alaphelyzetbe kerüljön. Ezek után a kijelző villogása megszűnik, a termosztát alaphelyzetbe kerül és kezdődhet a beállítás.
Ez baj, mert az MMG-ben három szál van bekötve és az pedig itt hibát okozhat. Fázis -nulla-kapcsolószál ! Itt meg csak a fázis és kapcsolószál kell !!! A nulla nem !
Mit vezérelsz a termosztáttal ?
Egy rettenetes Nimbusz kazánt....
Csak azért kérdezem mert az induktív kapcsolásokat nem szereti könnyen összesül a termosztátban a relé érintkezője. (Lehet, hogy ez történt ?)
Sziasztok.
Én is elakadtam szobatermosztát cserénél. Van egy régi 21-es cirkóm és a hozzávaló nagyon régi MMG termosztát (a tekerős amiben nincs éjszakai kapcsoló). A kazán vezérlője KEB-160 tipusó.A harmincadik oldalon megtaláljátok.Elvileg az új kétvezetékes digitális termosztátot a sorkapocs 3-4 es kapcsaira kell kötnöm.És igy csak néha működik a kazán.Van hogy bekapcsol,de van amikor elindul a szivattyú és egy pillanatra begyullad a főláng de rögtön ki is alszik.Ilyenkor valami zizeg a vezérlőben és olyan mintha a szivattyú kisfordulaton menne és ezért alszik ki a láng.Ha ujrainditom a termosztátot akkor néha bekapcsol rendesen a kazán. Érdekesség hogyha a sorkapocs 3-4 kapcsait egy darab vezetékkel zárom össze akkor soha nem gyullad meg a kazán csak a szivattyú forog és zizeg a vezérlő.Persze visszakötve a régi termosztátot tökélletesen megy a kazán. Légyszives segitsetek megoldani a problémám.Köszönöm.
Szia !
A kazán bekötési rajza szerint a 3-4 pontjaira kösd a termosztátot ! Milyen tipúsú az új termosztát ? Üdv.: moele
Külsérelmi nyom nem látszik....
Egyszerűbbnek gondoltam ezt a termosztát csere történetet...
Szia.
Igen oda kötöttem a termosztátot.És ha kábellel összezárom a 3-4 es kapcsot akkor sem indul rendesen a kazán.Csak a régi termostáttal hajlandó. Az új termosztát tipusa Auraton 1300. Nemértem hogy mi a gond.Próbáltam bekötni úgy hogy a 3-5 ös kapocsba visszakötöttem a régi termosztát ellenállását a 3-4 be pedig az új termosztát reléjét. Mi tévő legyek?
Ezt kívülről nem is látod, esetleg műszerrel meg tudod állapítani., természetesen feszültségmentes állapotban!
Érdemes egy KR-kisrelé közbeiktatásával a vezérlést megoldani, ha induktív (pl. keringető sziv. táptrafó) is van a kőrben.
A termosztátot a COM és NO pontokon kell bekötni, hogy vezérelje a kazánt. A régi az három vezetékkel volt bekötve, vagy csak kettővel ???
Asszem inkább hozzáértőre bízom, kísérletezgetés helyett.
Köszönöm az eddigi segítséget. Üdv
Ez is rendben van és mégsem akar menni.Vagyis néha elindul rendesen.Aztán egy párperc fűtés után kikapcsol a láng és zizeg a vezérlő.Viszont rövidrezárásnál egyszer nem indul el a kazán.
Nemértem hiszen mindegy lenne hogy a relé vagy egy darab vezetékkél zárom a 3-4 es kapcsot. Találkozott már valaki ilyen gondal?Vagy ez a vezérlő nem szereti a kétvezetékes termosztátokat?
Köszönöm, én már több éve ezt csinálom, de így nagyon nehéz segíteni !
Nyilván, virtuálisan nem lehet mindent megszerelni. Különben miből élnének a villany,- meg fűtésszerelők. Thx
Szia! Az előbb badarságot írtam és töröltem is ,de ha a reteszkapcsoló helyére kötöd a termosztátot akkor mennie kell neki (7-8 pontokra).
Mire végig olvasom a dolgot, talán mégsem a bekötéssel lesz a baj, hanem a vezérlővel, annak is a tirisztor gyújtó körével. A leírtakból úgy tűnik, hogy csak utókeringetést végez a panel (fél feszültséggel) az lesz a zizegő hang. A panelon lévő kondenzátorokat kellene kicserélni, főleg az elektrolitot, talán már ki van száradva. A bizonytalan gyújtás miatt van, hogy hol elindul a szivattyú, hol nem és akkor is csak utókeringetéssel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |