Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   168 / 966
(#) proba válasza Sword hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
Ha letekered a termosztátot akkor kikapcsol a fűtés?
Ha igen akkor a termosztát programozását nézd át ,illetve ha nem programozható akkor nem két hanem három szál vezeték megy bele.(szerintem)
(#) Sword válasza proba hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
Sima, analóg termosztát, összesen egy darab "tekerője" van. Csináltam róla két képet legutóbb, de nagyon életlen. Két vezeték megy bele, de 3 bekötési pontja van és van mellette egy kapcsolási rajz is, mint a képen látszik.
(#) fulcsii válasza Sword hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
Kérdésem az, hol van közösítve az éjszakai mérőtől jövő fázis és a nappali fázis?
(#) proba válasza Sword hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
A termosztátban van egy ellenállás ,azt próbáld meg kivenni és utána próbálkozz ,vagy cseréld ki próbaképen a termosztátot.
(#) Sword válasza fulcsii hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Tudom, hogy érdemben így nehéz haladni, de nem tudom a választ. Hétfőn tudok fényképet csinálni, amit feltöltök ide.
Sajnos a villanyszereléshez nem értek, a nyák az más .

proba: Igen, ezen gondolkoztam, hogy egy csere lenne a legegyszerűbb. Szerezni kell egyet kölcsönbe és kipróbálni. Ha működik, akkor veszek újat, ha nem, akkor keresni kell egy rendes villanyászt. Még az ellenállást megnézem.
Tovább szerintem ezek nélkül nem tudunk haladni elméleti síkon, így megköszönöm az eddigi segítséget.
(#) fulcsii válasza Sword hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Szerinted egy snassz mezei termosztát honnan tudja, hogy nappal van vagy éjszaka? Van benne naptár vagy óra? R-GO ha nappal jó és éjjel nem jó, akkor szerintem a termosztát kilőve! Vagyis az rendben működik! Ha csak a környezet át nem ver és mondjuk rásüt nappal ablakon keresztül a nap, esetleg valami hőt fejlesztő berendezés nem csinálja! Ami nappal működik és éjjel nem! Pl jártam olyan helyen, hogy a TV fölé volt szerelve a termosztát!
(#) Sword válasza fulcsii hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Fogalmam nincs. De épp ez a probléma, hiszen nem tudja.
Nem süt rá a nap, nem működik nappal semmi olyan, ami este ne működne és befolyásolná.
Kérdés, hogy ha én kapcsolom le a termosztátot azzal, hogy letekerem miért enged el a mágneskapcsoló.
Miben különbözik ez attól, amikor a hőmérséklet növekedés hatására a termosztát maga kapcsol ki? Vagy mindkettő vagy egyik esetben sem kéne működtetnie a mágneskapcsolót. Megpróbálom hang alapján kideríteni, hogy egyáltalán kattan-e a termosztát és a relé marad behúzva valamiért, vagy eleve nem is szakítja meg az áramot valamiért.

Hallottam olyanról, hogy gyárilag van benne egy ellenállás, mai éjszaka vagy nappal ráfűt az érzékelőre, így eltolva lefelé a kapcsolási értéket. Na de ezeken van éjszaka/nappal átváltó kapcsoló. Ezen meg nincs.
(#) Busz hozzászólása Okt 22, 2011 /
 
Ha egy konnektor földelése és a nulla között kb 110 V érték mérhető, de ha a konnektor fázisa és földelése közé teszek egy lámpát akkor az rendesen világít az mire utal? Hibás a földelés nem? De hogyan lehet így hibás? Hogy mérésre hibás, gyakorlatilag meg jó?
(#) zoli_varga válasza Busz hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Szia!

Ez inkább 0 szakadás lehet egy előzőekben tárgyalt soros felfűzésnél vagy egyszerűen a 0 - PE vezető felcserélése. De a 0 és védőföld között is próbalámpával kéne vizsgálni.
(#) fulcsii válasza Sword hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Hát abban, hogy a bi-metál a hő változására nem távolodik el annyi, mint ha tekered. Ilyennel már találkoztam, de ez nem tesz különbséget az éjszaka és a nappal között!
(#) proba válasza fulcsii hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Durva feltételezés ,mi van ha a nappali/éjszakai átkapcsoló viccel meg ,a régi termosztátokon egy ellenállás fűti a hőmérőt A termosztát el van kötve és valahogy az áramkörbe iktatódik ez az ellenállás.És az egyik esetben mágneskapcsolót vezérel a másik esetben meg a direkt fázist kapcsolja a fűtőtestre a termosztát..(mellékesen a mágneskapcsolót is ,de feleslegesen .Egyik esetben az ellenállás kevesebb hőt termel mert kisebb a fogyasztás)
Jut eszembe ha az érintője kontakt hibás az is melegítheti a termosztátot.Amíg az nem tisztázott hogy a nappali éjszakai áram /mágneskapcsoló hogyan viszonyulnak egymáshoz ,sok minden lehet az ok.(mellékesen ha így van akkor a mai termosztátok füstjelekkel távoznak az élők sorából.
Mérd meg ,mekkora áram folyik a termosztáton éjszakai ,ill nappali üzemmódban.
(#) ötfelezős válasza Sword hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Hallottam olyanról, hogy gyárilag van benne egy ellenállás...
Am iarra célra szolgált, hogy a felfűtéskor "előgyorsítva" kapcsolja ki a termosztátot, tehát a rendszer hőtehetetlenségét figyelmbe véve ne legyen túlfűtés. Ez nem jelentette egyúttal nappali/éjszakai kapcsoló szükségességét. Nekem sincs. Az ilyen megoldás működéséhez kellett egy nulla is a termosztátba.
Mivel három érintkező volt, és az ellenállásnak eszerint a kapcsolt fázisra kellett csatlakoznia a nulla mellett, így a termosztát valóban beköthető két pólusúan úgy, hogy az ellenállás sorbakötődik.
(#) Sword válasza proba hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Azt mondod lehet olyan eset, hogy termosztát direktbe kapcsolja a fűtőtestek áramát?
Ez az én esetemben, 2kW teljesítményű infrapaneleknél közel 9A lenne. Ez a kontaktus tartósan elbírna ekkora áramot anélkül, hogy beégne?

Na most már nagyon kíváncsi vagyok. Rá fogok mérni és csinálok tisztességes képeket is, hogy haladjunk valamire.
(#) proba válasza Sword hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
A régi mechanikus termosztátok érintője talán még 16A -is tudott.Legalábbis a miénk biztosan az érintő mérete rugónyomása alapján.Talán vasalókban is ekkora ,vagy még kisebb, "termosztát" van.
(#) rántotta hozzászólása Okt 24, 2011 /
 
Sziasztok! Előrebocsájtom, hogy a villanyszereléshez nem értek A következő problémával fordulok hozzátok. Már magam nem tudom eldönteni, hogy ki hibázik. A dolgok azzal kezdődtek, hogy a házban az izzók vibrálni kezdtek. Villanyszerelőmet kihívom (aki mellesleg haver), megnézi, kábelcsere (laza kötés volt valahol a tábla és óra között, megégett, kicseréli. Áram be minden, OK , öröm. Délután nejem kapcsolná be a főzőlapot, nyista, indukciós (mini - tescós) főzőlap nyista, kazán termosztát adó meghalva. Ezek mind hálózatra voltak kötve. Ja 3 fázis van. Hívom havert, mi van ilyenkor, azt mondja, hogy Szolgáltatónál 0 hiba, szakadás, ööö valami. OK. Ezután kb. egy hét múlva Fi relé lever. Előbb ritkábban majd, 2 naponta, naponta, forma 1 alatt 10X. Hívom a szerelőt, mondja szóljak az E.onnak. A villanyórán mielőtt leold Fi relé villog egy piros LED. Hívom Őket, csavaroznak, rángatnak, ledet piszkálják: Náluk semmi! OK mondom. Visszakötik, Láss csodát 1 hétig nem old le a Fi relé. Utána kezdi. Kiiktatjuk villanyszerelővel. Nos ekkor meg terhelésre hol erősödik, hol elhalványodnak az izzók Az egész házban mindenütt. Végigvezet, mutatja, hogy bent az elosztótábláig minden rendben, tényleg jók a kötések. Bent meg nem lehet szerinte, mert akkor csak az adott szakaszon lenne fényerősség növekedés/csökkenés. Hmm, logikusnak hangzik. Hívjam ki az E.ont, szerinte - igen de legutóbb is kifizettették a kiszállási díjat, mert szerintük nem náluk volt a hiba. Mit mondhattam erre? Mi a véleményetek? Kösz a segítséget, megőrülök már.
(#) bundibacsi válasza rántotta hozzászólására (») Okt 24, 2011 / 1
 
Ha a lakás teljesen tuti akkor elképzelhető,hogy az utcán,ha légvezetékes csatlakozás van akkor az oszlopon is lehet laza a kötés.Láttam már ilyet,csak ugye ez megint eon téma úgyhogy ha nem akarsz fizetni nekik akkor előbb érdemesebb tényleg tutira átnézni.Amúgy a mérőn a led is akor gyullad ki ha már a mérőbe sem jut el valamelyik fázis.
(#) rántotta válasza bundibacsi hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Utcába légvezeték van, onnan egy elosztó közbeiktatásával földvezeték jön. Hogy tudok laikusként megbizonyosodni az E.on hibájáról anélkül hogy Zámbójimmyt felkeresném? Az E.on villanyórán van 3 fázis meg 2 db 1 fázis kimenet. Vagy ez lényegtelen?
(#) pucuka válasza rántotta hozzászólására (») Okt 24, 2011 / 1
 
Úgy tudsz meggyőződni, hogy hívsz egy igazi, vizsgával rendelkező villanyszerelőt. Ha csak nálatok állt elő ilyen hiba, akkor nem valószínű, hogy a szolgáltatónál volt a hiba, azt a szomszéd TV -je azonnal jelezte volna.A készenléti áramkör biztos eldurrant volna.
(#) rántotta válasza pucuka hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Az a gond, hogy a hiba még mindég fennáll és a szomszéd tévézik vígan. Tehát terhelésre ingadozik a villanykörték fényereje, mindenütt a házban.
(#) pucuka válasza rántotta hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Ha a mérőig mindent rendben találtak, akkor csak-csak azután van valami hiba. Ezt pedig egy villanyszerelő fogja neked megkeresni, megtalálni.
(#) fulcsii válasza pucuka hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Olyan villanyszerelőt kell hívni, aki tud hurokellenállást mérni, és a lakáselosztóig visszafelé végig kell méregetni. De gyanítom a hiba a bejövő nullával van! valahol a villanyóra szekrényben. Kimelegedett az Alu vezeték.
(#) Balaa16 válasza rántotta hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Szia!
Nálunk is volt ilyen gond, a Fi-relé sült meg. A következőképpen kezdődött. Az óra előtt az olvadóbiztosító porcelánfoglalata eltört, így kiesett belőle a biztosító. Hívtunk villanyszerelőt. Ő gyorsan és igazán szaxerűen megoldotta: oldalcsípőfogó elő, levágta a biztosítóból kimenő vezetéket, és átkötötte egy másik fázisra. Ez szépen működött a hideg időkig. Amikor azonban bekapcsoltuk a 3 fázisú villanykályhát, ami így 2 fázist kapott, gondolom túl nagy volt a terhelés és a FI-relé NULLA érintkezője megszakadt és a túlterhelt fázisé. Vagyis tönkrement a FI-relé, és egy csimó elektromos berendezés a lakásban, ami be volt kapcsolva.
Tudom, ez nem szorosan ide kapcsolódik. Ha nálatok is 3 fázis van, és a nulla vezető a laza, akkor egy NULLAszakadás esetén tönkremennek a készülékek, mivel (ha jól tudom) csillagba kapcsolódnak a berendezések.
Üdv! Balázs
(#) pucuka válasza fulcsii hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Mit érsz vele, ha gyanítod mi lehet a hiba? Sem eszközeid, se tudásod nincs hozzá, hogy elhárítsd. Nem elég az a kár ami eddíg keletkezett?
(#) Balaa16 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Szia pucuka!
Sajnos -mint ahogy látható volt az én esetemben is- a villanyszerelők közül sem mindenki érti jól a dolgát
Üdv! Balázs
(#) karaszbandi válasza Balaa16 hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Azért haladunk már!

Előbb utóbb valakinél tűz lesz a spórolásból. Már közel van!
(#) pucuka válasza Balaa16 hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Én szakképzett, vizsgázott villanyszerelőt javasoltam, bár az is villanyszerelőnek mondja magát, aki egész életében csak a falat véste.
Dehát minden szakmában van ilyen is, olyan is, De a lényeg, akít megbízol a munka elvégzésével, az felelős is érte, és felelősségre vonható. Ha csak magad, vagy a haverod teszi, akkor csak játék a tűzzel.
(#) fulcsii válasza pucuka hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Te *

* Nem személyeskedünk !
(#) Balaa16 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Szia!
Most egy kb. 60 éves villanyszerelőről beszélek. Mire megtörtént a baj, már nem is élt.
Üdv! Balázs
(#) rántotta hozzászólása Okt 24, 2011 /
 
Sziasztok, köszönöm a segítő gondolatokat. Gyerekek ne vesszünk már össze, nem éri meg az egész Nos a haverom villanyszerelő vállakozó , tehát szakember és nem sufni villanyszerelő, csak mivel kevés az ideje gyanítom, hogy elhallgat dolgokat. A ház egyébként 3 éves, nem alumínium, a legkorszerűbb anyagokkal. Azért fordultam, hozzátok (gyanítom, hogy az órán belül, vagy a földkábelbe, vagy kinti elosztódobozba van a hiba) De az Eonosok nem is akartak kijönni, mikor meghallották, hogy Fi relé old le. Könyörgöm, ha náluk van laza kötés akkor nem fordulhat elő? ( ) ezt már én is tudom. Szóval, hogy bizonyítsam az igazam? fulcsii, ez a hurok ellenálás mérés ez szimpatikus. Ezzel fogom kezdeni (mármint a villanyszerelő). Aztán ha minden ok nekimegyek a szolgáltatónak. A mostani állapot balesetveszélyes-e? (A Fi relé ki van kötve,) Köszönöm a segítségeteket!!!
(#) proba válasza rántotta hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Igazából ha a nullpontod vándorol ,akkor a házban minden földelt,fémházas dolognak ráznia kellene (gondolom) ettől kezdve eléggé az.(ezt nem muszáj tesztelni !!!) (ezen a FI sem segít) A másik amikor pislog az égőd ,futás az órához ,és a feszültségek ellenőrzése,ha ezek ott rendben ,lehet keresni a lakás hibát.
A lakásnak van olyan része amit nem látogatnak az UFO-k ? Ha igen akkor a lakás gyanúsabb.
Egyébként súlyos anyagi érdeked is fűződik a megtaláláshoz,mert ha tényleg az a hiba amit emlegetnek akkor semmiféle szerkezeted (kivéve a vasaló) nem lesz hosszú életű.
Következő: »»   168 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem