Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   169 / 965
(#) Killerking válasza rántotta hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Sziasztok!
Nos a megoldás a következő: először is azt kell megtudni, hogy hol a hiba; lakáselosztó előtt, avagy utána. Ha előtte, akkor egészen biztos hogy a szolgáltatóé a probléma.
Műszerre mindenképp szükség lesz. Ha nincs, akkor maradhat a lámpás megoldás. Mikor észlelhető a vibrálás, akkor a lakáselosztó tápja és a nulla közé kell izzót iktatni. még ha csak nem is fix bekötéssel. természetesen 3 fázis esetén addig rakosgatni a fázisokra egyenként az izzót, míg a lakás izzóival együtt nem vibrál. Itt jegyezném meg, hogy aki nem szakember, annak ez elég merész mutatvány, mivel nemigen van tisztába, hogy hova lehet, és hova nem lehet nyúlni egy nyitott elosztón belül. Abban az esetben, ha egyik automata tápjánál sem vibrál, hanem csak az automata elmenőjénél, akkor az a biztosító a hibás, ahol a kontakthiba észlelhető. ha itt sem, akkor a lakáson belül keresendő a hiba. És most jön a trükk: Ha mind 3 fázisnál vibrál, akkor a nullával van a baj, és ez elég gáz, mert valóban rázhatnak a földelést igénylő berendezések. De ezek is csak akkor, ha a szolgáltatói rész a hibás, mivel a nulla bontása szabvány szerint az elosztóban kell történjen. Ha csak az elmenő nulla a sérült, attól még a védelem aktív. Mivel ez kontakt hibára utaló jel, nagy eredménnyel lehet ezt az effektust egy nagy terheléssel mesterségesen előidézni.
Viszont: Ezt megtalálni házibarkács módon, szinte lehetetlen. Ha csak olyan szakembert hívsz, akinek nem kimondottan épületvillamossági szerelő a szakmája, megint csak kérdéses az eredményesség kimenetele. Pl erőáramú berendezés szerelő nem biztos, hogy megtalálja a hibát, ugyan úgy, mint ahogy én sem igazodnék ki teljes mértékben egy komolyabb motor hibájának a megtalálásában.
Remélem valamelyest tudtam segíteni
(#) Killerking válasza rántotta hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
és még egy apróság: Ha a fi relé lever, akkor a Fi utáni nulla a kontaktos, tehát nem a szolgáltatónál a hiba. Egyéb iránt a lámpás keresésnél tudni kell, hogy a bejövő fázis figyelésekor a bejövő nullára tedd a lámpát, az elmenő fázis esetén pedig a FI utánira.
(#) pucuka válasza rántotta hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Sajnálom, hogy félreérthető voltam, de akinek nem inge, ne vegye magára
Ebben a topikban a hozzáértők többször leírták, sokféle formában, ha nem értesz hozzá, ne nyúlj hozzá, hívj szakembert. Te úgysem fogsz tudni megküzdeni a szolgáltatóval. Ahhoz gyakorlott szakember kell, de ő is csak azután kezdi a szolgáltatót izgatni, miután meggyőződött arról, hogy nem a mérőóra után van a hiba. Tanácsot is így távolból, pláne ha elismered, hogy járatlan vagy, adni csak annyit szabad, hogy HÍVJ szakembert. Felelőtlenség mérési, vizsgálati módszereket tanácsolni annak akinek nem szakmája, mert életveszély van, és nem csak rádnézve.
(#) ötfelezős válasza rántotta hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
akkor csak az adott szakaszon lenne fényerősség növekedés/csökkenés
Nagy igazság... És már tudjuk is, hogy ha mindhárom fázis fogyasztói vibrálnak, akkor csak a közös szakaszon lehet a hiba.
Egyébként ha mondjuk egy vasalóval bármikor ki tudod provokálni a vibrálást, akkor a mérőből az elosztóba jövő vezetékre rá kell csatlakoztatni, és ha ott is vibrál, akkor jöjjön az EON-os, és íme, a vibrálás bizonyítja, hogy náluk a hiba.
(#) Killerking válasza pucuka hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
egyet kell értsek az előttem szólóval, mert még egy átlagos szakembernek is kihívás egy ilyen probléma tökéletes izolálása, mivel ez nem az a kategória, mikor is az a kérdés, hogy jobbra tekerjem az izzót é e, avagy balra
(#) proba válasza Killerking hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Idézet:
„és még egy apróság: Ha a fi relé lever, akkor a Fi utáni nulla a kontaktos”

Ez egyáltalán nem biztos.Ha a nullpont jól elmászik (mindegy hol előtte vagy utána) akkor némely jobb szerkezetben van túlfeszültség levezető a védőföldhöz.Ez simán kiválthatja a FI leoldását.
Egyébként sem veszi észre a háromfázisú FI az utána bekövetkező nulla szakadást (elméletileg) ,hiszen a be ki áramok stimmelnek.
(#) zoli_varga hozzászólása Okt 25, 2011 /
 
Üdv!

Ha az eonos szerelők rángatására megjavult a hiba átmenetileg akkor ez biztos kontakthiba lesz.
Érdemes lenne lecserélni az első megszakítót ami az óránál van, valamint a főelosztóban lévő nulla sín ellenőrzése sem hátrány.
Előbbit eon szerelő végezheti vagy alvállalkozójuk.
Egy felülvizsgálattal (ami kb 25 eFt-tól kezdődik) megbizonyosodhatsz a hálózatod állapotáról.
Sajnos nem garancia az újszerű állapot a megfelelő működésre.
(#) fulcsii válasza proba hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Idézet:
„Egyébként sem veszi észre a háromfázisú FI az utána bekövetkező nulla szakadást (elméletileg) ,hiszen a be ki áramok stimmelnek.”


Hát ez sem igaz így, csak akkor, ha háromfázisú fogyasztó működik róla kizárólag. De mivel ez egy lakás, nem feltételezem, hogy csak az van.

Nekem a véleményem az, a bibi ott van, ahol a nullázást elvégezték és azért nem ráz semmi, mert az alátámasztó földelés jó, de nagy azért az ellenállása, hogy azon ne essen nagyot a feszültség!
(#) bodgabo válasza fulcsii hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Idézet:
„Hát ez sem igaz így, csak akkor, ha háromfázisú fogyasztó működik róla kizárólag.”

Szerintem meg igaz. Mi van pl. olyan fogyasztók esetén, melyek nem használják a nullát, tehát vonali helyett egyetlen fázisfeszültség (két fázisvezető közti) és védővezető kell neki pl. a nagy hetra hegesztő 200A-es állásban. Lényeg hogy a FI összes rajta átmenő vezetőjén az áramok VEKTORI összege nulla legyen.
(#) proli007 válasza fulcsii hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Hello!
Ha megszakad a nulla, akkor máris háromfáziúak lettek a fogyasztók..
üdv! proli007
(#) fulcsii válasza bodgabo hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Tényleg, ebben igazad van! Akkor mondjuk úgy, azok a berendezések, melyek kizárólag fázist használnak!
(#) fulcsii válasza proli007 hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Nem. Miért?
(#) fulcsii válasza fulcsii hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Megjegyzem, ha ÁVK után van hibás kötés, attól még annak nem kéne leoldania, mert a hibás kötés, csak max mintha egy ellenállást sorban bekötnénk a fogyasztóval. Más kérdés, ha ez a hibás kötés le ér testre, akkor már le kell oldania! Ugye jól gondolom!
(#) proli007 válasza fulcsii hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Mert ha nincs meg a nulla, akkor nincs más lehetőségük. Hogy esetleg ettől megpusztulnak a fogyasztók, az már egyéni szoc probléma..
(#) fulcsii válasza proli007 hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
nem értem *
(#) Gafly válasza fulcsii hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Szerintem próbáld meg lerajzolni. Én például vizuális alkat vagyok és sokat szokott segíteni...
(#) Sword válasza proba hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
No csináltam pár képet meg mértem is.
Még csak a nappali áramnál ugyan, de szerintem itt már jelentkezik is a probléma. Ugyanis a termosztát bekötésénél ~10A-t mértem, ami simán a fűtőtestek árama. Ráadásul a kontaktusok is szép szikrát vetnek oldáskor.

A képen a bal oldali mágneskapcsoló az éjszakai áramnál kapcsolja a fűtést, a jobb oldali a nappalinál.
A fenti relé lehet az átváltó.
(#) Zsolt32 hozzászólása Okt 26, 2011 /
 
Sziasztok!

Vettem egy 220-as ledes égőt, de ha nincs felkapcsolva akkor is nagyon gyengén világít. Ha felkapcsolom akkor pedig pedig rendes fényerőn. Szerintetek mitől lehet ez, illetve lehet ebből valami baj?

Köszi
(#) Balaa16 válasza Zsolt32 hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Szia!
Ha élvilágítós a kapcsoló, akkor azért!
Üdv! Balázs
(#) Zsolt32 válasza Balaa16 hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Igen, olyan kapcsoló van, nem is gondoltam, hogy ennyire befolyásolja ezt. Gondolom így nem fogyaszt olyan sokat, hogy észrevehető legyen a számlán, mert pont bejárati ajtó előtt van a lámpa így van egy kis előnye is sötétben. Ez tud hosszabb távon valami gondot okozni?

Köszi
(#) cina hozzászólása Okt 26, 2011 /
 
Sziasztok!
lehet,hogy a led szalag is ez miatt villan fel?

Köszi.
(#) Balaa16 válasza Zsolt32 hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Szia!
Többlet fogyasztás nem okoz mivel a kapcsoló izzójával sorba van kötve. Tönkre menni sem fog szerintem, mivel nagyon kicsi áram folyik rajta keresztül.
Üdv! Balázs
(#) Zsolt32 válasza Balaa16 hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Köszi, akkor szerintem így hagyom, aztán majd meglátom mi lesz vele.

Köszi
Üdv.: Zsolt
(#) Balaa16 válasza Zsolt32 hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Szívesen!
(#) ramsey hozzászólása Okt 26, 2011 /
 
Üdvözlök mindenkit!
Azzal a problémával találkoztam, hogy a számítógépem a házban nem indul el bizonyos konnektorokból. Vagyis elindul, de le is áll kb 2 mp múlva. A házban rosszak a védőfölelések, nem tudom, hogy ez baj lehet-e a pc tápjának, minden esetre csak néhányba dugva indul el. Ennek ellenére ezekből a konnektorokból elindul a tv, videó, kisebb áramot igénylő számítógép, stb egyszerre, aminek az áramfogyasztásait ha összeadjuk eléri a komolyabb gépemét. A gépet átvittem a szomszédba és tesztelgettem a gépet is, külön a tápot is kb. 1 órán keresztül és egyszer sem mutatott ilyen tüneteket. Valami gond van egyes konnektorokkal, de nem értem miért indul el egy kisebb gép rajta és miért nem megy a nagyobb, pedig eddig ment. Esetleg szedjem szét a konnektort és ellenőrizzem, hogy a bekötések stabilak-e? Valakinek van sejtése mi lehet a probléma?
Köszi.
(#) kokozo válasza ramsey hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Szia! hosszabbítóval dugd be és mérd meg a feszt, mert lehet hogy nem csak a védő földel van baj hanem a többi kötéssel is.. Mellesleg ha nem jó a védő földelés elég bátor vagy bedugni a gépet, mivel az full fém házas és nem sok minden szigetel el ha esetleg a táp áthúz..
(#) karaszbandi válasza ramsey hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Ott kb valami kötés gond lehet, és szakadozik a villany.

Fogsz egy lóképű villanyászt, aki látott már olyat, aki szerelt villanyt és átnézeted a hálózatod. Biztos megjavul.
(#) ramsey válasza kokozo hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Szokott rázni, de a házon csak a festett részeket fogom meg és a műanyagot.
(#) ramsey válasza karaszbandi hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Erre gondoltam, csak mire az egész házat átnézi valaki az nagyon sok idő és persze pénz :S
(#) Action2K válasza ramsey hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Még mindig olcsóbb, mint egy temetés. Ha már az anyagi oldalát nézzük.
Következő: »»   169 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem