Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Kérdés hogy milyen célra? Tudod a minőség is attól függ, hogy mire használod. Egy Ferrari és egy Lada Niva közül erdős terepen a Lada a jó. Tehát nem mindegy az hogy hol és milyen célra akarod használni.
Sziasztok. A kérdésem a következő lenne, A Mayan féle kapcsolásnál az elő fokot nem lehetne megépíteni úgy hogy legalább a duplája legyen a kimeneti feszültségerősítés a műv. erősítőből? Várom a tanácsaitokat. Én gondoltam egyre de csak ugy elmélleti síkon. Mellékelve a kép. Előre is köszi.
Sziasztok!
Elkészült a nyákterve az erősítőnek! Szeretnélek megkérdezni titeket, hogy mi a véleményetek róla?
Udv,
Ha jol ertem akkor arrol lenne szo, hogy a vegtranzisztorokat meghatjo fokozatot alakitanad ugy ki mint ahogy a rajzon szerepel. Ez igy nem mukodne a kovetkezo ok miatt: a komplementer szimmetrikus fokozatnak az a lenyege, hogy a ket ranzisztor ugyanazt a vezerlofeszultseget kapja aminek hatasara az egyik fele a fokozatnak kinyit es vezetni fogja az aramot, a masik fele lezar es nem vezeti az aramot. Ha ellentetes fazisban vezerled az egyik vegtranzisztort a masikhoz kepest akkor vagy allandoan vezeto vagy allandoan lezart allapotban lesz mindket tranzisztor. Az otlet azonban nem rossz, de a teljes erositore lenne ertelme kivitelezni. Ezt hivjak hidalasnak.
hello,
hangszererősítőnek(gitár) szerintetek mi lenne a legmegfelelőbb erősítő? +/- 30V tápfesz áll rendelkezésre és kb 50W teljesítményre lenne szükség. Quad úgy tűnik nem jó (?), vagy valami nem működik a rendszerben normálisan...
Szia, pl. VF2. De a quadnak is jónak kellene lenni. Valami nálad nem stimmel.
[OFF]Az én véleményem az,hogy ha azok a vékony sárga vonalak átkötések akkor azokat inkább mellőzném...,de ettől eltekintve nekem tetszik.[/OFF]
Sziasztok!
Kezdő vagyok az elektronikában, viszont szeretnék egy erősítőt építeni magamnak! Ha megtennétek hogy segítetek abban, hogy milyen toroidot, vagy trafót vásároljak ehhez az erősítőhöz? Esetlegesen linknek is örülnék hozzá. Köszönöm
És mégis milyen erősítőhöz keresel trafót?
Szia! Hány wattos erősítőt szeretnél, és hány ohm -os hangszóró lesz rákötve?
100W/8ohm szimmetrikus végfok ezt az erősítőt szeretném Itt találtam a hobbielektron
100W/8ohm szimmetrikus végfok
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/100w8ohm_szimmetrikus_ve...%3E%3E
Hello!
Sajnos nem tudom azokat megoldani! Majd úgy kivitelezem hogy a panel alján kötöm össze! Köszi Laci
hmm...
Ne ezzel kezd. Kérdésedből és hozzászólásodból ítélve... Előbb építst egy erősítőt TDA IC-vel. Ráfogsz jönni, hogy az sem olyan egyszerű mint gondolog
Hát ha megteszed hogy minden forrásanyagot tudsz biztosítani akkor azt fogok építeni, azér voltam emellett mert ide sok jó dolog meg volt Esetlegesen e-mail vagy msn?
Milyen minden forrásanyagot???
TDA IC-k adatlapján minden ott van. Ha valami nem egyértelmű segítünk. Előerősítő is kell? Koppanás gátló és DC védelem? Lágyindító a toroidhoz? Én is innen kaptam a segítséget, de azért veszem a fáradságot és utána is olvasok dolgoknak nem csak követelőzök. Hangládát is te építed hozzá? Szerk.: Ha 100W kell 8ohm melett akkor vagy kihegyezel egy TDA7294-et vagy hidat építesz belőle. Mindkettőre van kapcsolás az adatlapon.
Ne haragudj, nem akartam követelőzni, csak azért mert béna vagyok nem gondolom hogy így kellene hozzámállni... köszönöm a segítséget
Sorry, de nem áll szándékomban sértegetni senkit, de érdemesebb egyszübbel kezdeni.
Én is fejjel mentem a falnak majd picit lehiggadtam. De csak picit Szerintem bele sem gondoltál, hogy a hangládát miért kérdeztem. Most komolyan... Miért nem jó elsőre egy TDA IC?
De teljesen jó, lehethogy én is hibás vagyok hogynem kezdtem egy kérdéssel, hogy mit ajánlotok! Csak mondom, hogy annyira nem vagyok jó elektros hogy tudjam hogy mit hogy pakolgatok össze, azt a jó kis szépen felépített kapcsolást találtam, elegendő adattal, persze találtam hozzá másik doksiból lágyindítót, és koppanásgátlót is, de a tápról szó sem volt, mármint a toroidról és a pufferekről, ezért tettem fel a kérdést, és örömömre egy korrek normális választ kaptam köszönöm! Ha kérdésem lesz szeretnék ismét hozzátok fordulni
És most olvasd át ezt a hozzászólásod 1x2x3x....
Te magad is írtad, hogy adott volt minden... Tápfesz, teljesítmény stb.. Ebből tudni kellene a trafót is. Mivel pont a legalapabb dolgon akadtál fenn ezért javasoltam, hogy egyszrűsíts. Próbálkoz egy TDA2030 IC-vel. Megismerkedsz egy picit az erősítők lelkivilágával adatlap értelmezésével (persze alapismeretek ekkor is kellenek). Aztán fokozhatod. De ne építs tranyós erősítőt, ha nem vagy 100%-ban biztos a tranzisztorok működésével. (ez csak jótanács) Jobb a kezdeti sikerélmény mint kudarc.
A táp válasszal adós maradtam. Trafó 2x30V, 300VA, 25A graetz, csatornánként, tápoldalanként 10000µF 63V puffer.
Szerintem meg meg tudnád oldani,ha ezt a nyákot is te tervezted akkor van érzéked hozzá!Csak idő kérdése,de megéri.Biztonságosabb és elegánsabb is lenne.Nekem volt olyan,hogy 3-szor terveztem át egy nyákot...
Háromszor?... Én legalább "sokszor" mire elkészül, aztán mikor már kész van, még akkor is vagy "párszor".
Na igen az igazat megvallva én sem túloztam,sőt...
Szia. Az st151 amit reloop javasolt, az egy nagyon jó hangú "kis" végfok Kezdő vagy azt írtad, emelett én akkor is azt gondolom ha kicsit utánna olvasol a topikjában , és mindent megkérdel amit nem értessz, semmi akadályát nem látom, hogy tranyósal kezdj! Egy dolgot azért érdemes lenne leszögezni: mennyit is szeretnél költeni rá? -panelt így is - úgy is kell csinálnod, csak esetleg egy végfok ic-s erölködő kijön mondjuk 1500 ból, egy tranyás meg esetleg 3-4000ből, aminek esetleg még a tápegység része is kacifántosabb ill drágább lesz. Viszont a tranyós ha elsőre bejön, akkor nem kell 2x költségbeverni magad.
Üdv, mindenkinek.
Ma elkészültem az erősitőmmel, ST151 sztereó, és az a probléma hogy minden frankó csak van benne ilyen halkan halható recsegés, hasonló a rádióhoz. Ez miért lehet? A földelést (GND) külön vezetékkel húztam a dobozra is és ez össze van kötve egy ellenállással és egy kondival sorbakötve és igy bekötve a hálózat föld pontjához. a csillagpont a tápon van a kondiknál külön csatlakozón mind. A zenei jelkábelek mind árnyékolt vezetékek és azok is amik a potihoz mennek. A segitséget előre is köszönöm.
Hali. Ha a végfokmodul bemenetét rövidre zárod a földel, akkor is hallható?- lehet a jelkábele szedi össze a zavarokat, mert esetleg túl hosszú, vagy közel van tán a trafóhoz és megszórja !
A csillagpontot ,hogy külön vezetékkel viszed a házra az jó, de a vezetékkel sorban lévő ellenállás+kondi párhuzamos legyen egymásra.
Csatoltam a képet hogy, hogy van megoldva a szűrés.
A képen az ellenállás után van rákötve a dobozra. (alu doboz) |
Bejelentkezés
Hirdetés |