Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Sziasztok!
Lenne egy erősítős problémám, csak mélynyomóhoz írtam mivel az is, itt is biztosan van olyan aki tudna segíteni: Bővebben: Link Köszi, és bocsánat a moderátoroktól!
Nálam míg a cső nem fűtődik fel addig a védelmi relé nem is húz be, s az anódfesz is 30másodperces késleltetés után érkezik meg a bekapcsolás után (körülbelül addigra fel is fűtődik a cső).
A kimeneti 0V -ot gyakorlatban kell leellenőrizni azt mondanám. De hogy nem marad nulla a végére sem az szinte biztos. Nálam is a félvezetős rész pont evégett ofszetelhető. Esetleg Saraha, nem tudom emlékszik -e a kimeneti dc-re.?
Nem igazán emlékszem..,de helyette a Mugen
hibrid ampot építettem meg ami meg elég jó hangzásvilágot produkált.
Sajna őt még csak rajzon láttam, de az sokat ígér, már csak a kompenzálhatóságai végett is.
Ha lesz időm 1x majd lehet elkészítem én is Egyenlőre most megvagyok elégedve a sajátommal. Persze idővel majd úgy is jön egy ösztön ,hogy van jobb is nála számomra.. Az nvcs lehetőségét bent hagytad, vagy mellőzted ?
Sziasztok!
van egy amatőr kérdésem! Hogyan szigetelitek a végtranyókat?
Szia.
Bővebben: Link A TO3-tokhoz még kell szigetelő gyűrű a csavarokhoz is, hogy a tranzisztor háza (ami általában a collector) ne legyen kint a bordán, vagy amibe éppen közvetlen berögzül.
Persze,hogy bennhagytam.Hülyén fog hangzani,de a visszacsatolás használata is hangsugárzó kérdése (vagy másé amit nem tudok) az én tapasztalatom szerint.
Amúgy jó lenne,ha valaki megépítené a Nishiki amp-ot is,kíváncsi lennék a véleményekre.
Te nem ezt a kapcsolást csináltad meg, én a bemutatott rajzodról mondtam csak véleményt, amit fenn is tartok. Az a kapcsolás (1:1-ben) végfoknak alkalmatlan
http://www.hestore.hu/termek_10030898.html?he ehelyett a relé helyett milyet ajánlanátok?
https://www.hqelektronik.hu/info/hu/relay-g5v-2_12v.html Ez jó lehet?
koppanásgátlóba lesz csak nem találok olyat azon az oldalon amelyiken keresek amit megadtak :S A terveket itt találtam: http://www.freeweb.hu/majki/elektro/kapcs/protect/protect.htm és innen rendelek:https://www.hqelektronik.hu
Nem helyettesítheted vele.
Én találtam ott. Azt sem értem miért 12V-ost linkeltél, mikor 24V-os kell abba a kapcsolásba? De ezt az MY 4 típust sokan gyártják, tehát van helyettesítője bőven.
Ehhez a kapcsoláshoz használhatsz más relét is.
Nekem is a relével volt a gond, de én úgy oldottam meg hogy átterveztem a nyákot és sokkal kisebb lett igy a nyákom és a hangszóró csatlakozást is fasztonosra terveztem át.
Igazad van hogy rosszat linkeltem :S De köszönöm segítséged! 30V DC vel ezt üzemeltethetem még?
Vagy azt már nem bírja ki?
Az R1 előtét ellenállással beállíthatod a relére jutó feszültséget.
Szia
Persze, hogy nem ezt. Amit viszont köszönök neked és Saraha-nak az az , hogy jeleztétek a kapcsolásról szóló kétségeiteket. Én egyértelműen mertem ajánlani mert egyszerűen kivitelezhető, és még jó hangúnak is véltem. Viszont a szavatokra adván inkább visszavonom, mert én nem építettem meg, az illető viszont nem tudom mit módosított rajt, hogy olyan lett amilyen. Az akkori hang viszont az adott rendszerén tetszett s az maradt meg bennem.
Üdv. Van egy toshiba sb-m22 erősítőm ami meghalt. Hogy tudom kimérni hogy jók-e a tranzisztorjai?
Hali.
A végtranzisztorokat elég egyszerűen, egy kis irodalom hozzá, mert Skori annyira jól összefoglalta 1x, hogy nem is írom már inkább le..Bővebben: Link Kapcsolástechnikától függően, de általában azért szinte sokszor, a végtranzisztorok elhalálozásával az őket meghajtó fokozat is elszállhat. És arra is sokszor van jelenség hogy a visszacsatoláson keresztül a servo részre is kihat. Egy differenciál fokozat tranyóit ami pl to92 tokozású, az sokszor nem is lehet kimérni, hogy jók-e vagy sem.. Csak egyszerűen annyit észlelsz, hogy kint van mondjuk egy jelentős akár féltápfesznyi dc.. Ha viszont szépen beáll normál állapotába, ">15-20mV" akkor az előző fokozatot nem kell birizgálni.
A lényeg, ha az átmenetek közt vezetést tapasztalsz (sipól a multid) mind1 milyen átmeneten akkor az rögtön kuka.
Ha nincs vezetés, az átmenetek közt az már jó hír, A B-E közt olyan 500körüli érték lenne jó ha olyat mérnél, a B-C közti 100at elég kevésnek tartom már.. Sípoló állásba mérj most, ott más a vizsgálófeszültség, 500-700 közt lenne a jó, 0.5-0.7 nyitás.
Sziasztok!
Van egy elvetemült gondolatom. Megépítettem ezt a HSZ védelmet:Bővebben: Link És ezt a CLIPP jelzőt: Bővebben: Link Arra gondoltam, hogy a CLIPP jelzőt kiegészíteném egy időzítővel. Ha jelez a Clipp akkor elindulna egy számláló és, ha mondjuk 15mp-ig jön a túlterhelés akkor kikapcsolnám a védelem reléit és 30mp után engedném vissza. (hogy ne kapcsolgasson ki-be-ki-be és bízva abban, hogy visszavettek a hangerőből.) Mennyire értelmes ötlet ez szerintetek?
Rendben.
Npn-Pnp átmeneteknél, figyelj a megfelelő polaritásra, mert a sípoló állással, az npn-pnp tranyát pont fordítva tudod előfeszíteni. B-E közt kellene 500körüli mértéket mérned. npn-pnp szintén. a 100at kevésnek tartom E-C közt. A végtranyák helyességét általában beforrasztott állapotukban lehet mérni, de vannak kivételek ha olyan a kapcsolás
Háát, nem biztos hogy több lesz az előnye mint a a hátránya..
Nekem is az volt eleinte a gondom a védelmemmel. hogy zárlatnál ugyan szakított szépen, és a késleltetés is 5-6mp környékére belőttem, DE a védelem mikor ismét meghúzza a relét akkor elég jelentős áramokat kapcsol össze (ha már clippel a végfok) és a relé kontaktja elég jelentősen károsodik pár ilyen művelet alatt.. Végűl úgy sikerült megoldanom, hogy az előfok felé egy fault jelet küldtem, ami egy -6Db el visszább vette a hangerőt , majd mikor a kapcsoló tranya nem érzékelte a fault-ot akkor meg már akkora volt a hangerő amit a poti mutatott. Első lépésben szerintem érdemes lenne ezzel is foglalkoznod., vagy pedig ténylegesen visszább tekerni a hangerőt, (amihez ott kell h állj a közelben) mikor a relé visszahúz.
A végfokban TDA7294. Így azt is csinálhatnám, hogy előbb MUTE jel az IC-nek és utána elenged a relé. Vissza pedig relé be MUTE ki. Így a hang elvétel és visszaadás is lágy lenne.
Vélemény?
Ez jónak hangzik
Tök jó hogy ic-nél van ilyen láb, s egy összetett tranyós végfoknál meg külön-külön kellett ezeket kisilabizálni. Fejen találtad a szöget, ami tényleg lényeges, hogy lágyan kapcsolja rá a terhelést a fokozatra, ne nagy csúcsáramokkal, mert olyankor nagy szikrák vannak, és valóban jelentősen tud károsodni a hangminőség egy idő után.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |