Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Van esetleg valakinek információja arról, hogy egy átlagos relé (10A/230V) tisztán ohmos terhelés mellett mennyi az az idő amíg 0A-ról kialakul a névleges áram? Tehát nem a behúzótekercstől számított késleletetésre gondolok hanem míg szakadásból 0Ohm-ra csökken a kontaktus.
Heló, a kérdésem: mennyiben árt egy 12VDC-os relének, ha 12VDC helyett 19VDC-ről üzemeltetem?
Nagy valószínűséggel füstöt eredményez rövid időn belül..
Nem feltétlenül okoz füstöt, ebben az előttem szóló téved, de semmiképpen nem ajánlott hosszú távon így üzemeltetni. Nem véletlenül gyártanak különböző feszültségre méretezett jelfogókat.
A dolgot árnyalja, hogy ez jelentősen típusfüggő. Zárt, kompakt minatűr a jelfogó, vagy pedig egy nyitott építésű példányról van szó? Alkalmazástól, környezettől függ, hogy megengedhető-e a nagyobb feszültség. Ha hosszabb ideig van behúzott állapotban, akkor a tekercs jobban melegszik, ilyenkor egy soros ellenállást, esetleg Z diódát azért érdemes sorbakötni a tekerccsel.
Nagyobb feszültségből könnyű kisebbet csinálni...
Mérd meg a relé behúzótekercsének ellenállását. Számold ki az átfolyó áramot. Számold ki a sorba kötendő ellenállás értékét és szükséges teljesítményét. Pl. egy 75ohmos 6V-os relénél: I=U/R, 6/75=80mA, ezt, ha 12V-ról szeretnénk üzemeltetni, akkor 12-6=6V, R=U/I, 6/0,08=75ohm , a P=U*I, 6*0,08=0,48, kb fél Watt, ha hosszabb ideig van behúzva, akkor legyen inkább 1W-os. Üdv Inhouse
Nézd meg a relé adatlapját... Nemrég használtam 3V-os behúzótekercsű reléket, amik az adatlapjuk szerint 6V-ot még tartósan elviselnek (200%), de más tipusnál ezegészen eltérő is lehet.
Tehát előfirdulhat, hogy simán tartósan bírja a 19V-ot, de az is lehet, hogy tönkremegy tőle...
Sziasztok!! Olvasgattam, és azt a következtetést vontam le, hogy passzív elemekből nem megoldható az egy nyomógombos ki-be kapcsolás relével... Jól értem? Vagy valaki meg tudja oldani esetleg még dióda beiktatásával tetszőleges számú relével? Ha esetleg szükséges váltakozó áramú táplálással?? nagyon érdekelne a projekt, ha valaki megtervezi, fizetek is az ötletért!!
Kösz! *
Ha a feladat csak passzív alkatrészek alkalmazása, akkor egy legalább 2 morzeáramkörös, kéttekercses polarizált jelfogó kell.
A nyomógombbal sorba kell kötni egy ellenállást, ami korlátozza az áramot a tekercs meghúzási árama alá, hogy ne berregő készüljön , valamint egy kondenzátort, ami az üzembiztos meghúzáshoz elegendő energiát tárol. A nyomógomb pedig egy váltó érintkezőn keresztül kapcsolja a jelfogó egyik tekercsét.
Mindössze a megoldásodat vitattam...
Miért kell? sima kettő morse érintős jelfogóból talán 3-4 és már működik is.Gombnyomás meghúz az első,felenged meghúz a második.megnyom meghúz a harmadik,felenged elenged az egész.Volt olyan elvetemült ismerősöm (telefonközpontban dolgozott volt jelfogó bőven) csengetésszámlálót épített.(talán négyig számolta)
Dehogynem oldható meg.... 2 db "mezei" relé kell hozzá 1db záróérintkezővel, de esetleg egyetlen relével is menne (2 záróériontkezővel) ha kicsit átalakítanám....
Sziasztok egy mosógépmotort kellene reléről működtetni. A probléma az hogy amikor a relé kikapcsolja a motort, egy eszméletlen nagy szikra jön létre a relé érintkezői között. Gondolom hogy ettől hosszútávon a relé besülhet. Szeretném tudni hogy létezik-e ennek kiküszöbölésére valami megoldás?
Pl. a szilárdtest-relé nem szokott szikrázni....
Sziasztok!
Szeretnék egy mozgásérzékelővel vezérelni egy 5v-os relét. A mozgásérzékelő 3.3v feszültséget és 1-2 mA-t tud a relé felé biztosítani. Sajnos ez kevés a relének. Azt szeretném megkérdezni, hogy a kettő közé mit kell még közbeiktatni, hogy a relé behúzzon ha a mozgásérzékelő kiadja a jelet. Ha jól gondolom ellenálás és tranzisztor kell az érzékelő után sorba kötni majd egy diódát kell a relével párhuzamosan kötni. Jó lenne, ha valaki meg tudná mondani hogy milyen alkatrészeket vegyek (ellenálás,dióda,tranzisztor) hogy relét tudja működtetni az érzékelő. A relé egy 12v-os áramkört zárna nyitna. Válaszokat előre is köszönöm
Jéé! 2 helyen is válaszoltunk!
Az enyém jobb, mert tettem bázisellenállást... :yes:
Köszönöm a gyors válaszokat, nagyon rendes Tőletek!
Sziasztok! Szeretnék egy bizonyos relét mikrokontroller kimenetéről kapcsolni. A relé FINDER gyártmány 40.52.9.006. típusú 2morzés, 5A és 6V DC a behúzó. A mellékelt kép szerinti kapcsolásban szeretném használni, de valamiért nem húz be. Mivel átlátszó tokozású látom, hogy megbillen a nyelve, de csak kicsit. Rámértem a tekercsre és kb 1,5V esik rajta 5V helyett. Nem értem mi lehet a baj, mert ezt a tranzisztort ugyanígy szoktam használni sok áramkörben, nixie órában és LED stroboszkópban is, ott nyugodtan kapcsolgat 280mA terhelést is, stabil feszültség mellet. A rajzról ugyan lemaradt, de természetesen védődiódát is kötöttem a tekerccsel párhuzamosan. Ha közvetlen kötöm 5V-ra a tekercset akkor meghúz, tehát elég neki az 5V a 6V helyett. Mi lehet a hiba? Az ugyanígy kötött TAKAMISAWA relé is meghúz rendesen, csak sajnos szükségem lenne az 5A-ra amit a FINDER tud.
Sok az a 10k a bázissal sorosan... 1k-t tégy oda.
Köszönöm válaszod! Kipróbáltam, de nem változott semmi. Egyedül akkor húzott be, ha abszolút nem raktam oda ellenállást, de azt gondolom nem bírná sokáig a tranzisztor!?
Azt bizony nem bírná sokáig. A gond ott van, hogy a relének legalább 4.4V feszültség kell a behúzáshoz az adatlap szerint.
A megoldás a jelfogó cseréje lehet 5V feszültségűre, vagy a relé tápfeszültégét megemeled 6V-ra. Bár nem értem, miért nagyfeszültésgű tranzisztort teszel ide. Egy BC546 gond nélkül megoldhatná a problémát.
Köszi, akkor ezt így kipróbálom (már a táp emelését). Az MPSA42-re azért esett a választásom, mert van a fiókban egy halommal, és gondoltam, ha túlméretezett abból nem lehet baj.
Az a baj vele, hogy nagy a maradékfeszültsége, a BC546-hoz képest, ezért gond van vele 5V tápfesz esetén.
Na erre tényleg nem gondoltam. Ki is fogom próbálni amint lesz időm venni egyet! Köszi!
A diódát azért ne felejtsd el a jelfogó tekercsével párhuzamosan, záróirányban.
Köszi, nincs elfelejtve! "A rajzról ugyan lemaradt, de természetesen védődiódát is kötöttem a tekerccsel párhuzamosan."
A terv az az, hogy egy hálózati feszültségről üzemelő készüléket tudjak áram alá helyezni. Ezt távolabbról szeretném megoldani, méghozzá úgy, hogy csak kisfeszültség van a kapcsolónál (nem életveszélyes). Párhuzamosan több helyről lehessen bekapcsolni.
Valahogy úgy képzeltem el, hogy egy relével megszakítom a készülék hálózati feszültségét. A relét nem tudom hogyan kéne működtetnem. Olyasmire gondoltam, hogy a relé vezérlő oldalán van több kapcsoló párhuzamosan kötve, így bármelyikkel üzembe lehet helyezni és csak az összes lekapcsolásával kapcsolna ki. Honnan nyerhetném a relé behúzásához szükséges egyenfeszültséget?
Kérdésem muszáj kis vagy törpe feszültséget használni? Mert ha nem akkor lépcső házi autómatika vagy inpulz relé. Ezzel meg tudod amit írtál csinálni.
Muszáj kisfeszültséget használni.
Csatoltam egy rajzot, amin látható az elképzelés. Bal oldalon az, hogyan lehetne hálózati feszültségről. Jobb oldalon pedig a téglalap helyére kellene valami egyszerű kis kapcsolás. Ha mondjuk valami relé lenne, de honnan lesz áram a relé működtetéséhez? |
Bejelentkezés
Hirdetés |