Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Boombox javítás

Témaindító: bizsunder, idő: Okt 31, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) bizsunder hozzászólása Okt 31, 2011 /

Üdv mindenki!
Remélem itt valaki tudna nekem segíteni. Kb fél éve próbálok megoldást találni egy JVC RC-838 -as magnó problémájára. Akikhez eddig vittem és állítólag "értettek" hozzá azt mondták hogy az erősítő ment ki. mikor megy a zene recseg,csúnya hangokat ad. menthető a helyzet,esetleg alkatrészcsere lehetséges?
(#) tomat5 válasza bizsunder hozzászólására (») Okt 31, 2011 / 1

Szia
Próbáld meg a tápban a pufferkondikat kicserélni. Nekem hasonló problémám volt egy más típusú berendezéssel és a csere megoldotta a gondot.

Üdv.
(#) Rober_4 válasza tomat5 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Azért a csúnya hang az sokféle lehet. Ha feldobsz mp3-ban egy hangmintát, akkor talán okosabbak leszünk.
(#) bizsunder válasza tomat5 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Köszi a tippet,sajnos szét szedtük de a kondiknak nincs hibájuk. (vagy én vagyok hülye hozzá)
(#) kroy-2 válasza bizsunder hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Üdv! Szervíztapasztalataim alapján a hibát két helyen keresném: elsőként tisztázandó, hogy a recsegés nem-e a belső hangszóró rezgése miatt kontakt hibás valamelyik alkatrész miatt van-e. Ennek tisztázása érdekében kölső hangszórót kötnék a készülékre, és ha a recsegés ott nem jön, akkor ebben az irányban keresd a hibát. Ha így is recseg, akkor az előzőekben leírt táphiba és a végfokozat hibája is szóba jöhet. Ha van a a készüléknek külső kimenete pl más erősítő felé, akkor megnézném ezen a helyen is a jelet, mert ez még a végfok előtt szokott lenni, ha ott is recseg, a kkor nem végfok hiba feltehetően. Fontos lenne még tudni, hogy mindkét csatornán jelen van-e a recsegés, illetve halkra állítva is megvan-e.

Üdv K2
(#) Gabó válasza bizsunder hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Attól még, hogy a kondikon nem látsz hibát az nem utal arra, hogy nincs e kiszáradva vagy más belső hibája.
(#) proba válasza bizsunder hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Magnó/rádió is recseg? A kapcsolói potijai nem kontakthibásak,esetleg egy nagyítóval átnézve a forrasztásokat nem látsz "gyűrűt " az alkatrészek lábán? Ha ezen átestél akkor keress egy aktív hangfalat.Ennek a bemenetére tegyél egy 1mF kondit.Ezzel a "műszerrel" kezdheted a hangerő szabályzó poti lábain a recsegés detektálást.Ha itt recseg akkor előtte a hiba ,ha nem akkor a végerősítő típusa alapján kiderül hol kap jelet itt is recsegés detektálás.Ha itt is jó ,akkor marad a kimenet ,ha itt is jó akkor a hangszóróid rosszak,vagy a fejhallgató csatlakozó.
(#) bizsunder válasza Rober_4 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

kaszarober4,teljesen jogos és igazad is van. szóval rosszul fogalmaztam a kérdésben. Tehát a recsegés abból áll hogy a magas és főleg a basszusos számoknál olyan hangja van mintha üres hordót vernénk. megpróbálok hanganyagot is felrakni róla
(#) bizsunder hozzászólása Nov 2, 2011 /

Youtube-ra feltöltöttem róla egy videót, kb ilyen rossz a helyzet :S

http://www.youtube.com/watch?v=6Fp5g0LJ0E8
(#) kroy-2 válasza bizsunder hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Magnó is így recseg vagy csak a rádió?
(#) Balu1980 hozzászólása Dec 5, 2022 /

Üdv mindenkinek!

Kaptam egy JBL BOOMBOX csodát.
Sajnos semmi életjelet nem ad, hiába próbálom bekapcsolni.
Akku feltöltve, szétszedés után láttam egy biztit a panelon, de az is jó.
Ötlet mit nézzek meg esetleg?
Köszönettel.
(#) vision61 válasza Balu1980 hozzászólására (») Dec 5, 2022 / 6

Szia!
Idézet:
„Ötlet mit nézzek meg esetleg?”

1899
(#) Balu1980 válasza vision61 hozzászólására (») Dec 6, 2022 /

Üdv. Mi a probléma ezzel?
(#) Hutty válasza Balu1980 hozzászólására (») Dec 6, 2022 / 3

Semmi. Csak mindig úgy kell könyörögni, hogy konkrét berendezés javítási segítségéhez pontos adatokra, esetleg fényképre lenne szükség.
De már tanulunk csirkebélből jósolni...
(#) Balu1980 válasza Hutty hozzászólására (») Dec 7, 2022 /

Igazad van. Amint lesz időm, pótolom. Bár nem tudom hogy egy összerakott állapotban lévő kélszülékből mit lehet kideríteni képek alapján...
(#) Hutty válasza Balu1980 hozzászólására (») Dec 7, 2022 /

Idézet:
„Igazad van. Amint lesz időm, pótolom. Bár nem tudom hogy egy összerakott állapotban lévő kélszülékből mit lehet kideríteni képek alapján...”

Idézet:
„Akku feltöltve, szétszedés után láttam egy biztit a panelon, de az is jó.”

Hagyjuk... ¯\_(ツ)_/¯
(#) kaqkk válasza Balu1980 hozzászólására (») Dec 9, 2022 / 2

Idézet:
„Ötlet mit nézzek meg esetleg?”
Azt hogy van e rádíó szerelő a környéken...
(#) uniman válasza Balu1980 hozzászólására (») Dec 9, 2022 /

Először is azonosítsd! Van a sima 1-es széria, aztán meg 2...3 ! Továbbá rengeteg kínai utánzat/hamisítvány.
(#) Honda130 hozzászólása Jan 30, 2025 /

45 éves Boombos felújítása

Üdvözletem küldöm mindenkinek, aki itt van a fórumon!
Aki rendszeres látogatója a fórumnak, az biztosan tudja, hogy rendszeres látogató vagyok én is és mindig van valami olyan tervem, amivel őrületbe tudom kergetni a csapatot. Elnézést mindenkitől, aki valóban így érzi, de sem az elektronikai feladatokat, sem pedig a hobbielektronikán belüli fórumozást nem bírom elengedni. Viszont, a sok rizsa után leírnám nektek az új agymenésemet is.
Két év után, végre sikerült egy pontosan ugyanolyan típusó Hantor boomboxot beszerezni, ami nekem gyerek koromban volt két héten át. Anno, vissza kellett vinni Ausztriába a boltba, ahonnan vették a szüleim, de nem volt másik, hogy hozzanak helyette, így boombox nélkül maradtam. Most viszont úgy néz ki, megvan.
A kérdésem az, hogy van-e türemletek és kedvetek segíteni tanácsokkal, hogy miképp érdemes egy ilyen kincset javítani és felújítani, amennyire lehet? Még nincs a kezemben, de már a birtokomban van. Tehát, az enyém, csak az unokaöcsém ment el érte, a nagy távolság miatt. Hétfőn fogja törékenyként a postára adni, ami azt jelenti, hogy kb. hét közepe táján talán fizikálisan is az enyém lehet.
Az első képen a jelenlegi állapot látható, a második pedig a terv lenne. Nos, azt hiszem, erre már rá lehet mondani, hogy "innen jó nyerni".
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2025
(#) Gafly válasza Honda130 hozzászólására (») Jan 30, 2025 /

Sok sikert, amit lehet segítünk.
(#) Honda130 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 30, 2025 /

Az első egy alapos tisztogatás lesz, hogy az asszony egyáltalán megengedje, hogy lakáson belül maradjon a holmi. Egyenlőre annyit tudok, hogy a rádiója szépen veszi az adókat. Meglátjuk.
858mm hosszú. 14.8kg.
Nagyon kíváncsi leszek, hogy milyen lesz az első benyomásom róla.
(#) Honda130 hozzászólása Vas, 15:50 /

Használati utasítás, honnan?

Sziasztok! esetleg lenne valakinek ötlete, hogy a lent említett Hantor boomboxhoz honnan kellene letölteni szerviz manualt? A Sharp HK-9000-hez tudtam, de az egy picit más mint ez a készülék. Jó lenne pont ilyenhez is.
A hozzászólás módosítva: Vas, 15:51

3.jpg

(#) Inhouse válasza Honda130 hozzászólására (») Vas, 17:22 /

Megkaptad már? Van valami baja?
(#) Honda130 válasza Inhouse hozzászólására (») Hé, 9:24 /

Egyenlőre nincs még nálam. Ma adta fel az unokaöcsém. Annyit tudok róla, hogy a rádiója szól és hogy "valószínűleg" szíjazni kell. Elől az óra kijelző nem működik. ...Inkább azt mondanám, hogy nem mutat semmit. Persze, lehet hogy nincs hátul elem benne, de nem tudni. A potik azok szerintem kontaktosak lesznek, stb. mindent át akarok rajta mazsolázni.
(#) Honda130 hozzászólása Sze, 18:31 /

Végre itthon a Boombox. Kezdeti fázis

Sziasztok!
Megérkezett a Boombox. Végre itthon van. Első ránézésre, rettenetes állapotban van sajnos. Másodikra...mondanám, hogy nem annyira, de végülis "annyira".
A legnagyobb baja szerintem pillanatnyilag, a rettenetes sok kosz, ami érte ezt a készüléket. Mondhatnám, hogy megért szegény jobb napokat is.
Van viszont egy óriási pozitívum az állapotában. Méghozzá az, hogy annak ellenére, ahogy kinéz, nincs sehol külsérelmi nyom, nincs semmi letörve és minden gombja megvan. Ez talán egy közepes alapnak megfelel. Nyilván, újat nem lehet már soha csinálni belőle, de ennél jobban is kinézhet.
Potik recsegnek, a balansz szabályozó csak az egyik irányba szabályoz, már gomb nem működik, az órába tettem elemet, egy kis időre láttam működni, de azóta nem.
Hát...Először ki kell tisztítanom mindenét és utána meglátjuk. Nem becsülték meg sajnos.
(#) zolika60 válasza Honda130 hozzászólására (») Sze, 20:14 /

Így van először takarítás, aztán hibafelmérés.
(#) Honda130 válasza zolika60 hozzászólására (») Sze, 20:21 /

Picit elkezdtem már törölgetni, de szerintem nem erőltetem. Első lépésben szétszedem a hangszórókat és azon legyek túl. Megnézem, milyen állapotban van a pereme. Azt látom lámpával, hogy teljesen ép mindkettő, de mivel 45 éves, lehet hogy be vannak keményedve már. Ha ez fennáll, akkor elküldöm felújításra őket. Utána rámozdulok majd a fő egységre. Azt szét kellene szedni, mert be kell áztatnom és úgy kimosni a zeg-zugokat.
Remélem nincs a belsejében sok pók, mert a jack lyukakon szerintem simán bemehettek.
A potikkal kapcsolatban: Hát, tudom, hogy hiú ábránd, de olyan jó lenne, ha cserélhetőek lennének. Vagy legalább a Jack aljzatok.
Na most van az, hogy rá vagyok indulva erre a munkára.
A hozzászólás módosítva: Sze, 20:23
(#) Inhouse válasza Honda130 hozzászólására (») Csü, 9:47 /

Az emlékek miatt lehet, hogy ez egy komoly zsebbenyúlós projekt lesz neked. Vigyázz, hogy ne szaladj túl értelmetlenül. Nehezen tudom elképzelni egy ilyenbe való hangszórók felújítását. A komolyabb darabokra vannak ráállva, gazdasági totálkár. Lehet azért szól úgy, hogy azt érzed bekeményedett, mert ez ilyen, egyébként még puhulhat a használattal. Én nem várnék túl nagy mélyeket tőle.
(#) Honda130 válasza Inhouse hozzászólására (») Csü, 13:19 /

Igen, én is ilyesmit gondolok. Viszont, van tapasztalatom a hangszóró "bekeményedés részről. A Honda Accordomban meg voltak keményedve a gumi peremek és csúnyán szólt. Találtam egy szakembert, aki megcsinálta őket szivacs peremmel. Olyan mély lett a kocsiban, a gyári 16cm-es hperemezett hangszórókkal, hogy a Blaupunkt és a 45000forintos Hertz azóta dobozban van tárolva. Eredetileg csak próbaképp csináltattam meg. Belepróbáltam a kocsimba az egész szettet és azóta szt hallgatom. Tehát, van aki megjavítja, ha kemény.
Egyedül azt nem tudom, hogy ez a jelenség szövetperemes hangszóróknál is igaz lehet-e? Majd meglátjuk. Az mondjuk, lehet hogy meg tud kicsit törni.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem