Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DSC riasztó

Témaindító: pittyu, idő: Márc 2, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   104 / 282
(#) padisah válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Meggyőződésem, hogy ha a DSC-t nem tudod kábellel programozni, az csak USB átalakító hiba lehet.
(#) max403 válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Hát ha nagyon akar valaki kábeles kulteri szirenat használni, akkor mondjuk egy bentel/dsc call szirenat rakothetsz a aux+/- -ra a pluszot egy relén át nc-n, riszatáskor meg szétkapcsolná és indul a sziréna, bar ez nem teljesen jo modszer, bár ha mindenképp kabeles sziréna kell es van lehetoseg kabelezni akkor 1832+rfk5500 vagy paradox magellan.

A WT4911 meg elegge jol mukodik, nem is annyira draga, jol nez ki es meg kuldi is a kezelonek a kulso homersekletet szoval nem olyan rossz az. Az erzekelok se rosszak, igaz, ha ugy van elhelyezve, hogy nyaron bele sut a nap akkor lehet riasztas, de ez minden erzekelovel igy van és ha mas megoldas nincs csokkenteni lehet a erzekenyseget. Akinek meg valami kinai xy gyartotol kell, hogy megsporoljon nehany fillert az meg vessen magara, ha kesobb gondok lepnek fel, mi nem igazan szoktunk 10 gyartotol osszetakolni valamit, csak hogy nehany fillerel olcsobb legyen. Akinek minoseg kell annak ara van - es sokszor nem is olyan sokkal dragabb de a minoseg sokkal jobb, mint az a alexor szirenanal is igy van.

Mi ha mar valaki kivalaszt valamilyen markat akkor legyen minden attol, ha mar egyszer...

Az alexor vezerelheto szoveges sms-el, meg zonat is tusz kiiktani sms-el vagy pgm-et ki/be kapcsolni, tampert is kuldi a zona megnevezesevel stbstb.. szoval eros tulzas, hogy nem kiforrott.
(#) Kovabe válasza max403 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Nem lenne rossz az ötlet de mivel egy gyenge táp van benne igy ha ráakasztasz egy kültérit akkor 99% hogy térdrevágod a rendszert. Nem hiszem hogy ez egy tisztességes megoldás az alkatrészek eladására, igazábol az lenne a leg jobb ha egy kicsit szabadabb lenne a felhasználása. A paradoxot nem ismerem csak szeretnénk megismerni. Igazábol nem látom értelmét hogy feltegyek akár egx 1832 de még egy 1616 se hogy legyen sziréna kimenetem vagy bus csatim ezt legalább rá kéne tenni nem hiszem hogy nagyon bonyolult lenne csak tápot kéne modositani meg kivezetni egy csavaros bus-t
(#) Syn7h37ic válasza padisah hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Persze, hogy az USB-RS232 kábellel van a gond, de részben szoftveres a hiba. Ugyanis vegyünk példának egy mezei PL2303 chipes USB-RS232 átalakítót. Gyakorlatilag az összes olyan eszközt tudom vele programozni, amihez soros port kell, a riasztóknál maradva a teljesség igénye nélkül:
Paradox (itt a 307 kábel USB-s is, de kipróbálva a soros részt ott is jó)
Bentel, riasztók, tűzjelzők, kommunikátorok (köztük a DSC 424 tűzjelző is) TELL régebbi soros csatlakozós modellek, Notifier, Cooper, Inim, Jablotron, Texecom, GE,
Satel... ami hirtelen az eszembe jutott.
Ez alapján nem hinném, hogy a kábel a roszz, hanem a DSC szoftvere, illetve a riasztó és a PC közötti gagyi kommunikáció. Csak a DSC miatt kellett venni FTDI chipes adatkábelt nekem is.
Anno DSC-n kezdtem a riasztózást, nem tartom rossz rendszernek, de nagyon elrobogott a többi gyártó mellettük. Árban is, de főleg szolgáltatás és design terén.
(#) Kovabe válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Valoban igy van, még elözö télen szereltünk Texecom Premier központokat és sokkal felhsználobarátabb a rendszer illetve sokkal szabadabban programozhato. Csak egyre kell figyelni hogy sok a gyárihibás belölle pl belefutottam egy kezelöbe ahol a quatz nem volt csak az egyik lába leforrasztva vagy egy 832 kp ahol bármi riasztást csináltál (szabotázs is) azonnal lefagyott a központ és mindig cask resettel tudtad ujraéleszteni ha egy infrát állitani kellet akkor már reset. És beszéltük egy emberrel ki sokat segitett és ö mondta hogy 30% hibával jönnek ki az alkatrészek. Azárt a DSC-nél még nem találkoztam semmi hibás alkatrésszel pedig a legkisebbtöl a legnagyobbig szerelünk mindent napi szinten (még az is igyz hogy jó LISI kábellel ki tudod vinni a bus-t 305m-re)
(#) Syn7h37ic válasza max403 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Volt dolgom Alexorokkal is, nem egy rossz rendszer, de szerintem a Jablotron Oasis jobb nála. Az Oasis ráadásul ugyanúgy full vezeték nélküli, a kezelőt is beleértve. Sőt, az Oasis bővíthető akár vezetékes zónákkal is, és rendes vezetékes szirénával is.( Kétféle kommunikátorral, akár ethernetes csatlakozással...(szintén van hozzá teljes lítium elemes kültéri sziréna is). Tud kamera képet is továbbítani GPRS hálózaton keresztül(!) Kétféle kezelő is lehet hozzá. Mindegyik rádiós kezelő tud proxi olvasást is. Árban pedig az alapcsomag kb. ugyanannyi, mint az Alexor alapcsomag.
(#) max403 válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Kellene? Biztosan valakinek igen, de nincs se bus se bell +/-. És hogy miért nincs epp olyan jo kerdes, mint ahogy az is, hogy miert acsorog egy helyben a dsc amig a tobbi gyarto meg jon ki az ujabb es ujabb dolgokkal. Valasz nincs. Teljesen megálltak a fejlesztésekkel, vagy fene tudja. Gondolom azért majdcsak elojonnek valami újjal, de hogy mikor?

Az a call sirena alexor-hoz nem tul jo otlet, nem is volt meg sehol ilyen, de elvileg alapállapotban nincs fogyasztasa a szirenanak es ha ugy inditod, hogy megszakitod a tápját ugy detto semmit se fogyaszt, hiszen megszakitod úgy idnitod, de tenyleg nem valami jo megoldas (a relet a pgm-el kapcsolna a kozpont).

Egy elonye lehet annak, hogy a dsc ugynazt gyartja x ideig - ha volt is valami hiba, gyartasi vagy sw azt javitottak mar reg es nincs is igazan gond a dsc rendszerekkel, ha jol beállítod a kozpontot, erzekeloket kicsit lebutitod, soha életben nem lesz vele gond.
(#) Syn7h37ic válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Hát, nem tudom... Felhasználói szemszögből szerintem a DSC egyszerűbb, mint a Premier. Telepítői szemszögből pedig a Premiert jobb lenne telepíteni, ha nem volna vele sok probléma. Az igazán jó központok pedig drágák, amik megfelelőek mindkét félnek. Mostanában sok SP központot raktam fel, és egy áltag lakásban jobb, mint a DSC. Jobb az otthoni üzemmódja, az alap kezelő jobban átlátható, mint a DSC alap 1555 rondasága. A legtöbb felhasználónak probléma, hogy ha világít a system led, akkor most mit csináljon...Riasztás volt, vagy hiba van, vagy kikapcsolt zóna. Ikonos kezelőn már látszik, de az alapcsomagok az 1555RKZ kezelőt adják.

Ma úgy is van időm játszani az adatkábelekkel, van itthon jó pár, köztük egy FTDI chipes holmi is, aminek a TTL szintű kimenetei is ki vannak vezetve. Vannak központok is, Paradox, Premier, nekiállok kipróbálni, hogy tudom működésre bírni más kábellel a kommunikációt. A Premier RS232 kábelét anno ki is rajzoltam, elég egyszerű. MAX232 chippel illeszti a TTL szintet. A Paradox307 sötét ló, mert ez univerzálisabb, van benne egy USB, és egy RS232 vonali csatlakozás is a PC felé. De szerintem ez is csak egy TTL adatvonalat használ. Illetve van még egy CA-6 panel is, ez is TTL szinten dolgozik.
Estére már lesznek szerintem tapasztalataim.
Majd meg is írom, mire jutottam.

A DSC szerintem azért is vált lassan, mert van egy olyan nézete, hogy a programozása legyen egységes.
Ha ezt nézzük, 5020-tól a 1864-ig teljesen megegyezik, az 5010 1565, és az 585 tér el kicsit, de gyakorlatilag minden ugyanazon a menüpontot van. Néhányan persze ugyanezt kedték követni, pl. pont a Paradox, de a többi központra nem jellemző, hogy megegyezzenek a menüpontok.
(#) max403 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Jablotronnál tobbféle radios erzekelo van (fényképet kuldo, foldgáz stb) és van hangkomunikátor is - ezek alexor-nal nincsenek tény. De ha osszehasonlítjuk az ára is joval magasabb, az alap set hasonloan jon ki, mert az alexor kezelo dragabb, de masreszt a a dsc erzekelok es a gsm komunikator joval olcsobb. Ezt ugye a megrendelonek kell eldontenie, hogy hajlando-e x osszeget adni érte.

Kovetkezo NAGY kulonbseg, hogy mig a DSC szinte mindig visszamenoleg kompatibilis, tehat egy regi DSC kozponthoz is tehetsz egy uj ma gyartott vezeteskes kezelot vagy radios modult, a Jabolotronnal ez nincs, jon az uj kozpont uj komponensekkel de semmi se kompatibilis a régiekkel. Jovore jon az uj Jablotron de a mostani komponensekkel nem lesz kompatibilis. DSC PC5010 kozpont meg siman mukodik egy RFK5500 kezelovel.
(#) max403 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Legjobb LCD szoveges kezelot használni, ott a felhasznaloi kezikonyv es kesz, megnézheti akar az esemenynaplot is ha akarja. Valamivel drágább, de meger az annyit, hogy ne legyen naponta 100 hívása az embernek, hogy mit jelent, hogy villog a kezelon valami led es nem tudjak, hogy mi az. A szoveges kiírja és viszlát.

Felhasználo szempontjából paradox jobb mint a dsc, mert tudja változtatni a belepesi kesleltetese meg sok minden mast is, ha akarja - meg ha lcd szoveges kezelo van hozza akkor mar csak olasnia kell tudni es pofon egyszeren tudja barki kezelni.
(#) Syn7h37ic válasza max403 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Mindenhol az LCD szöveges kezelő a legjobb természetesen. Csak sajnos egy családi háznál nem tudod mindig eladni, mert sokszor még az alap kezelővel is sokallják a rendszer árát. És nehéz elmagyarázni nekik, hogy megéri az a többletköltség, amibe egy szöveges kezelő kerül. Azért egyre olcsóbbak ezek a technikák, így azért egyre könnyebb az embereket rábeszélni egy normálisan kezelhető riasztóra.

A felhasználói kézikönyv hasznos, mindig hagyunk is egy magyar leírást a helyszínen, de sokszor sajnos kevés. A legtöbb leírás nem eléggé világosan írja le, hogy is kell bizonyos funkciókat használni. Az rendben, hogy egy telepítőnek teljesen egyértelmű, de pl. egy háziasszonynak lehet, hogy már kínai. Nagyon sokan rettegnek is a technikától, és nem is merik az alap használaton kívül használni, hiába bolondbiztos az összes modern riasztó. Az ilyen eseteknél javaslom a távirányítást, egy, vagy két gomb használata nem okoz nehézséget. De ugye ez nem segít akkor, ha pl. rendszerhiba van, ahhoz mindenképp szükséges egy kezelő is, amin tudni kell(ene), hogy mit is kell csinálni.
Talán a Paradox új érintőképernyős kezelőjét lehet egyértelműen használni, sajnos még nincs tapasztalatom, remélem hamarosan tudok ilyen holmit is telepíteni.
(#) Syn7h37ic válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Első tapasztalat adatkábellel:
A donor kábel egy CA-6 kábel, USB-RS232 átalakítón.
A Donor kábel egy egyszerű MAX232 chipes TTL illesztővel ellátott holmi.
A Teszt központ egy Premier412
Simán kapcsolódik a szoftverrel, minden funkció tökéletes.
A Premier adatvonali csatlakozó 12V kimenete nincs bekötve, csak a TTL RX-TX GND.

Folytatva.
Tesztalany Paradox E55
Kábel szintén egy CA-6 TTL adatkábel USB - RS232 átalakítón. (szintén ócska PL2303 chipes)
Kommunikáció sikeres, azonnal létrejön.
A tüskesoron szintén csak az RX-TX-GND bekötve a 12V kimenet itt sincs.
Konklúzió, Mind a Paradox, mind a Premier sima TTL adatforgalmat használ, ehhez egy egyszerű MAX232 chip tökéletesen megfelel, illetve, egy sima FT232 chip, ekkor közvetlen USB portról lehet programozni. Ezu lesz a következő teszt. Van egy CID rádióhoz való FT232chipes USB adatkábelem, ezzel fogom most kipróbálni a három panel adatkapcsolatát (CA-6 Premier E55)
Egy kicsit kérdéses lesz, mivel ezen a kábelen van még egy 93C46 memória chip is, remélem nem lesz zavaró rajta. Ha az, akkor kénytelen leszek kicsit belenyúlni a kábelbe, és a közvetlen RX-TX kimenetekre forrasztani.
Sajna a tesztre szánt USB-RS232 átalakítóm nincs kéznél, pedig azon minden kinn van egy tüskesoron.
(#) max403 hozzászólása Nov 1, 2011 /

Ha már valaki mondjuk vesz riasztót 150 ezer ft értékben mar 15 ezer fel-le nem annyira oriasi osszeg, de egy lcd szoveges kezelovel sokkal kenyelmesebb a kezelese, siman ra lehet beszélni mindenkit és végtére aztan a vasarlo is elegedett és tetszik neki, hogy milyen egyszeruen kezelheto azzal.

Ez éppúgy van a gsm modulokkal. Mindenki mindenféle fene tudja honnan beszerzett no-name modulokat használnak és nem túl sokkal drágábban van a gyartotol, paradoxnál a pcs200, ami sokkal reszletesebben értesíti a felhasználót mindenrol és akar meg hangtarcsazot is lehet bele tenni.

Sokan sajnos ugy mukodnek, hogy mindenbol osszeszedik a legolcsobbat aztan persze az a legolcsobb és aztan azt állítják, hogy ez ugynaz, csak olcsobb, kozben meg messze nem, mert egy erdeklodo nem igazan tudja mi a kulonbseg a ledes es lcd szoveges kezelo kozt honnan is tudna vagy hogy hogy egy paradox spectra5500/k32lcd azert nem ugynaz mint egy negyzonas satel 4000 ft-s led kezelovel, mert ugye lehet akar 20 erzekelo is 1 zonan, kit erdekel hogy tamper sose lesz és valaki konnyen kiiktathatja az egészet, lenyeg hogy jol lehuzzak az emberekt. Fo, hogy valamivel olcsobban adjak, de a penzukert végtére joval kisebb értéket kapnak.

Befejeztem a játékokat az adatkábelekkel. A tesztgyőztes, a CID rádió adatkábele. Egyrészt FT232 chipes, így közvetlen USB-re mehet, másrészt tudom vele programozni a CA-6, Premier, Paradox központokat egyaránt. Gyorsan csináltam is egy adaptert hozzá, hogy kényelmesebb legyen. Ez az adapter jó a soros portos Satel adatkábelhez is, így egész univerzális lett. Holnap sor kerül egy gyors tesztre még a Paradox SP szérián, és egy Digiplexen isDe így látatlanban simán jó lesz. Sőt, késöbb egy JA60 Jablotronon is ki tudom próbálni, az is TTL adatvonalat használ.
Persze a Paradox 307USB kábelt ugyanígy meg lehet varázsolni, azzal is fog működni az adatletöltés.

DSC00109.JPG

Mester tanits. Ki tudnád ide dobni a lábkioszást hogy mit hova nem vagyok egy nagy elektron büvész de szeretnék csinálni magamnak valami uni vezetéket én is. És ha lehetséges akkor inkább a gyakorlottol tanulok mint a saját hibámbol mert az lehet hogy fájna.

Egyébként szerintetek lehetséges egy bluetooth egységgel helyettesiteni a vezetéket mert nekünk is sok problémát okoz a vezeték. Konkrétan van keritésre telepitett rendszer hol a központ is oda van kivágva és esö után gáz ott állni a laptopal. Most néztem az elözz ezeket az usb paneleket és kipattant hogy meg lehet e oldani??

A lábkiosztások 3 típusnak.
Ezek mind TTL 5 voltos rendszerek, tehát közvetlen nem alkalmasak sima soros porton a kommunikációra. Valós soros port esetén egy ST232 chippel, USB esetén egy FT232 chippel kell illeszteni a PC-hez. Az FT232 a jobb megoldás. Ha van valamilyen FT chipes adatkábel, aminek a chipje hozzáférhető, akkor egyszerű. Csak az RX TX GND pontokra van szükség. De a legtöbb ilyen kábelen eleve ezek is vannak kivezetve, és még esetleg 5V ki, vagy 12V be a központról. Ezekre a tápokra nincs is szükség, csak akkor, ha pl. USB-n kell egy programozandó eszközt táplálni, Pl. RT CID rádiók. Vagy a 12V táp a paneltől akkor , ha a MAX232 chipet innen tápláljuk, nem a PC felől. A Chipek adatlapjai fenn vannak a neten, elterjedt holmik.

Pl. A Paradox 307USB adatkábelét akarod használni, akkor a rajz alapján, ha bekötöd, menni fog.
Figyelj oda, mert a "lábkiosztások" rajz a riasztó panelen lévő tüskesorok felülnézeti képe, a Csatlakozó bekötések pedig a csatlakozó alulnézeti képei. (úgy alulnézet, hogy ez a fele megy a panelra)

Fordítva is igaz, a Premierhez használt kábel jó a Paradoxhoz is, csak oda kell figyelni a bekötésre.
Ha nem vagy biztos a dologban, akkor egy műszerrel meg tudod mérni, hogy melyik láb a +12V ide semmilyen esetbe se csatlakoztass semmit. A másik könnyen megállapítható láb a GND
Az RX-TX így adott. Ha elsőre nem megy az RX-TX lábakat csak cseréld fel.
Paradoxnál pl. a mérés így a legegyszerűbb:

Működő panelnél a digimulti egyik mérőkapcsa a COM ponton van. a másikkal a serial csatlakozón tudsz feszt. mérni. A 12V a táplálás. Ahol 0V van, az a GND a két 4-5 voltos táppont az RX-TX.

Köszönöm sokat segitettél ezzel. Erröl a bluetooth átvitelröl mi a vélaményed??? van serial TX RX rajta de van USB csati is it nézte a HEstore-ban
(#) gabiii hozzászólása Nov 1, 2011 /

esetleg olyan kábel bekötést tudsz ami satel gprst1 hez jó?
elvileg DB9FC/RJ-KPL TTL kell hozzá.
(#) BRUT hozzászólása Nov 1, 2011 /

Udvözlet kollegak!

Kerdesem.Spectra 6000 riasztonal hogyan kossem be a kulteri szirenat,hogy ne kapjak Bell hibauzenetet,es a bell kimenetem allando legyen,mert most a trig bemenetre megszakitasokkal jon a jel,es a szirena szaggatottan mukodik.
Masik kerdesem,hogy hogyan valtoztassam meg a kozpontot,hogy EOL engedelyezett legyen,mert most kizarolag EOL nelkul tud muködni minden zonam.
Elöre is köszönöm.
Udv

Melyik modult nézted?

BTM 222 de a 112 is azonos kimenetekkel bir
(#) tabakiki válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

És ha az a zóna késleltetett akkor már nem fizet?

Én a tápellátásra gondoltam, tehát a fázist honnan vezessem be e központra?
(#) Syn7h37ic válasza BRUT hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Bell hiba? Le van zárva a szirénakör egy ellenállással?
Ha nincs, rakj be egy 1k Ohm ellenállást a Bell+ Bell- közé.
Az SP6000 központot egyszerűbb a Winload szoftverrel programozni. Ott a zóna definícióknál ki tudod választani, hogy folyamatos, vagy pulzáló legyen a riasztáshoz tarozó sziréna.
Szintén a programban, a rendszer opcióknál tudod kiválasztani, az EOL-t
Amúgy a 705 és 706 szekcióban van, az EOL beállítás.
A sziréna pulzálást pedig a 001-0xx zónánkénti szekciókban tudod beállítani, az első két digit a zóna tipus, a harmadik digit a partíció, majd vált kapcsolós opcióra, itt kell az '5'-ös pontot kikapcsolni.
(#) Kovabe válasza tabakiki hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Ha a központ nincs azonnali védelemben akkor nem fizet.
A tápellátás igazábol teljesen midegy hogy honnan mert ha van távfelügyelet akkor a táphiányt bejelzi és általában értesitenek is hogy mit is csináljanak.

Elméletben lehetséges.
(#) Syn7h37ic válasza tabakiki hozzászólására (») Nov 1, 2011 / 1

Családi házban gyk. mindegy, honnan adsz neki 230Voltot. Persze, ha megoldható, és a kiselosztó a lakáson belül van, célszerű egy külön kismegszakítót használni. De a legtöbb esetben elég egy megfelelő helyet találni, ahol van állandó 230, pl. egy kötődoboznál. Ha lehet, ne konnektorosra csináld, hanem fix bekötésre.

És nem tudom, ehez már men kell a ft232 sem?? mert amit olvastam az elég kecsegtetö És ha müködik akkor jol is használhato. Csak kérdés hogy menyire szeretik ezt a központok.

FT232 nem, de még néhány más cucc igen.
Először is ez a holmi 3.3 voltos, így közvetlen nem illeszthető a TTL rendszerekhez, mert azonnal tönkremegy. Kell hozzá egy tápellátás, és egy level konverter. A legegyszerűbb egy mosfettel, De jobb valamilyen céláramkörrel. Természetesen a stabil 3.3V is fontos. Így már nem is olyan egyszerű főleg úgy, hogy ez is SMD kivitelű panel. A Bluetooth technikánál van jóval egyszerűbben illeszthető rádiós rs232 modul, amire csak TTL illesztés kell elvileg, De ezeket elsősorban beltéri egységekhez forgalmazzák, és nem biztos, hogy ide is megfelelő. Egy db ebből is 5-7 ezer forint körül van, a kettő máris 10-14ezer körül alakul.
De találtam neked Bluetooth RS232 átviteli eszközt isBővebben: Link
Nem véletlenül ilyen drága...
Következő: »»   104 / 282
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem