Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Ha az elektróda 350A-nél hangos,akkor hallgasd meg a sűrített levegős gyökfaragót 800A árammal hajtva. Hidd el,suttogásnak fog tűnni mellette. A fedőporos viszont a teljesítményéhez mérve valóban nagyon csendes. És még pajzs se kell hozzá . )
Ahoz képest hogy van minősitésem, nagyon levagyok maradva technológiákkal, szinte csak elméletben tanultuk,
Oljant még nem ettem
Nálunk a "toldi" a gyökfaragó 3-as betéttel. Ritkán használjuk de akkor nagyon! Eddíg 480A-volt a legnagyobb amit használtam CO-nál, kb dupláját tudja a gép! AWI-nál 270-volt a próbált de nem sokáig bírta a pisztoly. Elektródát kipróbáltuk 500A-on de nem találtunk 5-ös nél vastagabbat a raktárban, így a 20-as vasat vágta! Ez egy mig kombi gép volt (van), 500A-er elektróda, 500A AWI ,500A-CO inp. + 1000A?!? CO-norm. 1995-ös gyártmány inverteres!!! Kicsit le van kopva a festék az oldaláról mert menűs és aki nem bír vele hegeszteni az belerúg egyet ahelyett hogy meg kérne valakit hogy állítsa be neki. De hát a büszkeség...
Sziasztok!
Hetra 100/160-ashoz készítettem a graetz hidat. Kérdésem : Van 2 db Philips gyártmányú ELKO-m ( 15000 µF 40 VDC, max surge 50) ezek sorbakötésével megoldható a feszültség simítása? Azért gondoltam sorba, mert így megoszlik a feszültség a két kondenzátor között. Válaszotokat előre is köszönöm! Üdv:
A kondik sorba kötésével a kapacitásuk felére csökken. Tehát a 7500µF már nem sokat ér hegesztés közben de az ívgyújtást elősegíti. A kondikra 1-1 töltéskiegyenlítő ellenállást tegyél,hogy a kondikon a feszültség egyformán osztódjon el.
Helló!
Ha erősítő tápegységet csinálsz akkor jó lessz , az mindegyik elkoval rakj párhuzamossan egy 200 ohm 50W-os ellenálást és így kösd sorba őket. Kb úgy mint steve25. Neked tekercset kellene készíteni. Sokkal jobb eredmény érhető el mint kondival.
Köszi a gyors választ! Ha kétszer kettőt alkalmazok, azaz 15 000 µF elég lesz?
Hello!
Neked is köszönöm a gyors választ! A tekercs elkészítése munkaigényesebb és sokat kell vele kisérletezni. Az biztos hogy az áramot símítja , ez fontos, de még puffer nélkül is egész más lett az ív hangja , egyenletesebb, nem fröcsköl annyira. Komprumisszumként maradok a feszültség simításnál. Az ellenállásokat pedig majd valamilyen fűtőszállal oldom meg. Üdv
Hegesztésnél elsősorban az áramot kell simítani, a kondi az csak hab a tortán, azaz az ív tulajdonságait tovább javítja, illetve a gyújtást könnyíti meg, ami a te esetedben igen fontos. A 4db kondi már kiadja a 15000µF-ot, bizonyosan jobb lesz, de én csak akkor alkalmaznám, ha a kondik ingyen vannak. A kondikkal párhuzamos ellenállásnak fűtőszálat semmiképpen nem javaslok, mert pont azt az előnyt fogod elveszíteni,ami a kondi használatából fakad, nevezetesen az ívgyújtáshoz szükséges magasabb feszültséget. 1-1 kondihoz 1kohm 5 W-os ellenállás megfelel, ha ezt veszed, akkor is megvan 500Ft-ból, és betölti azt a funkciót amire hivatott.
Igen , igazad van! Amennyiben fojtót használok, teljesen újra kell dobozolnom a gépet, ugyanis a HETRA dobozába nem fér be egy fojtótekercs. A híd beépítése nem gond csak kb 10 cm-rel kell megemelni a doboz magasságát, ez egyszerűen megoldható.
Visszaolvasva: a fojtó legalább a transzformátor méreteinek fele kell hogy legyen, min szekunder huzalkeresztmetszettel tekercselve kb 50 menet, vagy 30 vagy más, de ez már kisérletezés kérdése. Régebben feltettem trafóról egy képet, azzal kapcsolatban lehet -e abból hegesztőtrafót készíteni, nem javasoltad. Ez utóbbi szerinted alkalmas lenne fojtónak, 1-2 mm-es légréssel? Mellékelem a képet hogy ne kelljen keresgélni. Ha mégis elszánnám magam, hogy készítek fojtót, abban tudsz segíteni, hogy milyen huzalkeresztmetszettel készült a HETRA 100/160 szekunder oldala? Ha van rajzod erről a gépről, azt szívesen fogadnám, ha nem rabolja túlságosan az időd , amit előre is köszönök. üdv M
Ez a mag bőven jó. A légrés inkább 2mm legyen,vagy több, ezt kísérletileg majd belövöd. A hetra szekunder 12mm2-es keresztmetszetű huzalból készült régen. Az újabb gépeknél már láttam 16mm2-es profilhuzalból készült szekundert is. A 16mm2 neked is jó lesz.
Köszi a választ! Utóbb arra gondoltam, a fojtót kialakíthatom-e a trafó kicsúcsosodó végén ahol a két fél össze van hegesztve? Zavarná ez a trafó karakterisztikáját?
Én nem tenném. Jelentősen megváltoztatná a vas viselkedését az egyenáramú gerjesztés miatt.
Sziasztok!
Van egy egyenirányítóm, ami 6db kb.: 100mm x 350mm -es alulemezből áll, amiben lemezenként 3-3-3furat van, de csak ebből 1-1-1-ben van elhelyezve dióda (tipusa: NORMA 35PO 400R)bele van préselve) Kérdésem az lenne, hogy ez használható lenne e hegesztőtrafó egyenirányításához? Jó lenne tudni, hogy a diódák mire képesek, ha tud valaki ssegítsen. Köszönöm.
Heló! adatlapot nem találtam , de szerény véleményem szerint 35A és 400V os diódák ezek , ahogy elnézem a képeket lehetséges hogy hegesztőbe volt valamikor , de ha hülyeséget írtam akkor mindenkitől elnézést kérek.
Ez egy 3 fázisú graetz, akkutöltőbe való. A diódák 35A 400V-osak, az üres lyukakat is meg kellene tölteni,hogy hegesztőgéphez a híd jó legyen.
Ha csak 2/3-át használjuk, az ugye 105*2= 210 A. egyfázisú hegesztőbe bőven megteszi. CO2 hegesztőbe is 315 A-ig.
A képek szerint ugyanis lemezenként 3-3 dióda van... Vagy mégse? gortvalui???
Igen, jól látod, 3 dióda van lemezenként. Ez azt jelenti,hogy összesen 18 db dióda van 3 fázisra. Úgy gondolom, hogy egy fázisú graetzhíd esetén sem lehet nagyobb a terhelőáram mint az adott időpillanatban az egy irányba vezető diódák névleges áramainak összege.
Ez pedig azt jelenti,hogy egyidejűleg csak 3 dióda vezet egyfázisú táplálás esetén. Ez pedig csak 105 A. Tehát adott időpillanatban a pozitív irányban 3 dióda vezet, a negatív irányba szintén 3 dióda, de ez az adott áramkörben nem párhuzamos,hanem soros tag.
Igen, lemezenként van 3db dióda, vagyis 3x6=18db összesen.
Én is a 35A 400v-ra tippeltem, de a megerősítés az mindig jól jön. Egyfázisú trafóhoz kellene, elég régi trafó és gondolom maszek gyártmány (házi), viszont ennek ellenére tökéletesen működik, de csak ugye Rutilosan. 2,5 & 3,25 Ok46.16 -ot tökéletesen viszi. Egy 5-állású fokozatkapcsolóval építettem át egy új dobozba, kapott hűtő ventillátort és hővédelmet. A 3,25-ös 46.16-ot 3-as állásban könnyedén viszi, szerintem még a nagyobbakat is elvinné. Legutóbb 46.16-os pálcával dolgoztam, egy készüléket építettem 100-as U-acélból, amire 170db 2.5-ös 46.16-os ment el. Folyamatosan (elektróda csere szünettel) 60-70 pálcát nyomtam el és semmit nem kínlódott a gép, tehát jó a trafó és nagyon szépen dolgozik, csak nekem néha kellene Bázikus pálcával is dolgoznom, ezért gondoltam az egyenírányítására, ugye ha megoldható ezzel a híddal, nem szivesen költenék rá, ha ez megfelő lenne a célra.
Mérd meg a gép üresjárási feszültségét. Ha van legalább 50-55V(a használt fokozatokban)akkor érdemes foglalkozni az egyenirányítás gondolatával, mert van esély arra hogy jobb lesz a géped. De egy 22000µF 100V-os kondi akkor is kell az egyenirányító után.
Szia!
a régebbi HETRA-k Fazonhuzal helyett 10-12 szál2,5mm2 Cuz huzallal voltak tekerve a szekunderen.Ezek csak akkor működtek jól ha szétbontottad a kötést és huzalonként raktál be egyenirányitót. tehát 4db generátor dioda hid kellett hozzá. No és egy ventillátor sem ártott , főképpen a diódákat hűteni. Sajna a gyújtó feszültség elég alacsony lesz, még kondival is . A maximális hegesztőáram is esik a diódák miatt!(nagyobb a belsőellenállás )mintha még 10-15m munkavezetékkel meghosszabitanád az egészet....
Helló.
Egy kis segítséget kérnék,Tirisztoros Ívhegesztő rajzát keresem,azt hiszem a RTÉK-ból származott a rajz.Sajnos odaadtam valakinek,és nyoma veszett.Ha jól emlékszem Mednyánszky László írása volt,de nem vagyok benne biztos. kösz
Erre egy kis "érthető" elektromos magyarázatot kérnék!
Ez érdekes. Én is kíváncsi vagyok a magyarázatra.
Az Atis57 hsz-re gondoltam.
Üdv mindenkinek!
Rászántam megam és teljesen felújítottam, egyenirányítottam és új dobozt készítettem a HETRA-nak. Köszönöm a segítséget minden hozzászólónak, különösen mpistinek. Néhány kép a gépről mellékelve. Üdv M
Helló,
De jól néz ki, rendesen tetszik :smoke: nekem is kell egy új házat épiteni az egyenirányitónak, a kondinak nincs benne hely, igy most kondi nélkül használom de igy is jó,
Ha pontosan megmondod melyik évkönyvben van akkoe elküldöm neked az egészet, nekem mind az összes RTÉK megvan. de szét nézek benne
Szia!
Köszönöm! És azt is köszönöm, hogy olyan sok kérdést tettél fel mpistinek, nagyjából erre alapozva vágtam neki. Egyébként Neked is HETRA-d van?
Van egy gyári hetrám , de azt ritkán használom és nem akarom szétbontani faternál van,
Nekem egy deca 160A trafója van benne, és 4 db semikron 130A, meg a fojtó tekercs, + a segéd trafó. |
Bejelentkezés
Hirdetés |