Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Lapozás: OK   30 / 45
(#) mpisti válasza Pety_ hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Ha az elektróda 350A-nél hangos,akkor hallgasd meg a sűrített levegős gyökfaragót 800A árammal hajtva. Hidd el,suttogásnak fog tűnni mellette. A fedőporos viszont a teljesítményéhez mérve valóban nagyon csendes. És még pajzs se kell hozzá . )
(#) steve25 válasza mpisti hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Ahoz képest hogy van minősitésem, nagyon levagyok maradva technológiákkal, szinte csak elméletben tanultuk,
(#) Pety_ válasza mpisti hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Oljant még nem ettem

Nálunk a "toldi" a gyökfaragó 3-as betéttel. Ritkán használjuk de akkor nagyon!
Eddíg 480A-volt a legnagyobb amit használtam CO-nál, kb dupláját tudja a gép!
AWI-nál 270-volt a próbált de nem sokáig bírta a pisztoly. Elektródát kipróbáltuk 500A-on de nem találtunk 5-ös nél vastagabbat a raktárban, így a 20-as vasat vágta!

Ez egy mig kombi gép volt (van), 500A-er elektróda, 500A AWI ,500A-CO inp. + 1000A?!? CO-norm.
1995-ös gyártmány inverteres!!! Kicsit le van kopva a festék az oldaláról mert menűs és aki nem bír vele hegeszteni az belerúg egyet ahelyett hogy meg kérne valakit hogy állítsa be neki. De hát a büszkeség...
(#) maishai hozzászólása Nov 1, 2011 /

Sziasztok!

Hetra 100/160-ashoz készítettem a graetz hidat.
Kérdésem :
Van 2 db Philips gyártmányú ELKO-m ( 15000 µF 40 VDC, max surge 50) ezek sorbakötésével megoldható a feszültség simítása? Azért gondoltam sorba, mert így megoszlik a feszültség a két kondenzátor között.

Válaszotokat előre is köszönöm! Üdv:
(#) mpisti válasza maishai hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

A kondik sorba kötésével a kapacitásuk felére csökken. Tehát a 7500µF már nem sokat ér hegesztés közben de az ívgyújtást elősegíti. A kondikra 1-1 töltéskiegyenlítő ellenállást tegyél,hogy a kondikon a feszültség egyformán osztódjon el.
(#) Pety_ válasza maishai hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Helló!

Ha erősítő tápegységet csinálsz akkor jó lessz , az mindegyik elkoval rakj párhuzamossan egy 200 ohm 50W-os ellenálást és így kösd sorba őket. Kb úgy mint steve25.

Neked tekercset kellene készíteni. Sokkal jobb eredmény érhető el mint kondival.
(#) maishai válasza mpisti hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Köszi a gyors választ! Ha kétszer kettőt alkalmazok, azaz 15 000 µF elég lesz?
(#) maishai válasza Pety_ hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Hello!

Neked is köszönöm a gyors választ!
A tekercs elkészítése munkaigényesebb és sokat kell vele kisérletezni. Az biztos hogy az áramot símítja , ez fontos, de még puffer nélkül is egész más lett az ív hangja , egyenletesebb, nem fröcsköl annyira. Komprumisszumként maradok a feszültség simításnál.
Az ellenállásokat pedig majd valamilyen fűtőszállal oldom meg. Üdv
(#) mpisti válasza maishai hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Hegesztésnél elsősorban az áramot kell simítani, a kondi az csak hab a tortán, azaz az ív tulajdonságait tovább javítja, illetve a gyújtást könnyíti meg, ami a te esetedben igen fontos. A 4db kondi már kiadja a 15000µF-ot, bizonyosan jobb lesz, de én csak akkor alkalmaznám, ha a kondik ingyen vannak. A kondikkal párhuzamos ellenállásnak fűtőszálat semmiképpen nem javaslok, mert pont azt az előnyt fogod elveszíteni,ami a kondi használatából fakad, nevezetesen az ívgyújtáshoz szükséges magasabb feszültséget. 1-1 kondihoz 1kohm 5 W-os ellenállás megfelel, ha ezt veszed, akkor is megvan 500Ft-ból, és betölti azt a funkciót amire hivatott.
(#) maishai válasza mpisti hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Igen , igazad van! Amennyiben fojtót használok, teljesen újra kell dobozolnom a gépet, ugyanis a HETRA dobozába nem fér be egy fojtótekercs. A híd beépítése nem gond csak kb 10 cm-rel kell megemelni a doboz magasságát, ez egyszerűen megoldható.
Visszaolvasva: a fojtó legalább a transzformátor méreteinek fele kell hogy legyen, min szekunder huzalkeresztmetszettel tekercselve kb 50 menet, vagy 30 vagy más, de ez már kisérletezés kérdése.
Régebben feltettem trafóról egy képet, azzal kapcsolatban lehet -e abból hegesztőtrafót készíteni, nem javasoltad. Ez utóbbi szerinted alkalmas lenne fojtónak, 1-2 mm-es légréssel? Mellékelem a képet hogy ne kelljen keresgélni.
Ha mégis elszánnám magam, hogy készítek fojtót, abban tudsz segíteni, hogy milyen huzalkeresztmetszettel készült a HETRA 100/160 szekunder oldala? Ha van rajzod erről a gépről, azt szívesen fogadnám, ha nem rabolja túlságosan az időd , amit előre is köszönök.

üdv
M

1.jpg

Ez a mag bőven jó. A légrés inkább 2mm legyen,vagy több, ezt kísérletileg majd belövöd. A hetra szekunder 12mm2-es keresztmetszetű huzalból készült régen. Az újabb gépeknél már láttam 16mm2-es profilhuzalból készült szekundert is. A 16mm2 neked is jó lesz.
(#) maishai válasza mpisti hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Köszi a választ! Utóbb arra gondoltam, a fojtót kialakíthatom-e a trafó kicsúcsosodó végén ahol a két fél össze van hegesztve? Zavarná ez a trafó karakterisztikáját?

Én nem tenném. Jelentősen megváltoztatná a vas viselkedését az egyenáramú gerjesztés miatt.
(#) gortvalui hozzászólása Nov 15, 2011 /

Sziasztok!

Van egy egyenirányítóm, ami 6db kb.: 100mm x 350mm -es alulemezből áll, amiben lemezenként 3-3-3furat van, de csak ebből 1-1-1-ben van elhelyezve dióda (tipusa: NORMA 35PO 400R)bele van préselve)
Kérdésem az lenne, hogy ez használható lenne e hegesztőtrafó egyenirányításához?
Jó lenne tudni, hogy a diódák mire képesek, ha tud valaki ssegítsen.
Köszönöm.
(#) trabi007 válasza gortvalui hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Heló! adatlapot nem találtam , de szerény véleményem szerint 35A és 400V os diódák ezek , ahogy elnézem a képeket lehetséges hogy hegesztőbe volt valamikor , de ha hülyeséget írtam akkor mindenkitől elnézést kérek.
(#) mpisti válasza gortvalui hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Ez egy 3 fázisú graetz, akkutöltőbe való. A diódák 35A 400V-osak, az üres lyukakat is meg kellene tölteni,hogy hegesztőgéphez a híd jó legyen.
(#) erbe válasza mpisti hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Ha csak 2/3-át használjuk, az ugye 105*2= 210 A. egyfázisú hegesztőbe bőven megteszi. CO2 hegesztőbe is 315 A-ig.
A képek szerint ugyanis lemezenként 3-3 dióda van...
Vagy mégse? gortvalui???
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Igen, jól látod, 3 dióda van lemezenként. Ez azt jelenti,hogy összesen 18 db dióda van 3 fázisra. Úgy gondolom, hogy egy fázisú graetzhíd esetén sem lehet nagyobb a terhelőáram mint az adott időpillanatban az egy irányba vezető diódák névleges áramainak összege.
Ez pedig azt jelenti,hogy egyidejűleg csak 3 dióda vezet egyfázisú táplálás esetén. Ez pedig csak 105 A. Tehát adott időpillanatban a pozitív irányban 3 dióda vezet, a negatív irányba szintén 3 dióda, de ez az adott áramkörben nem párhuzamos,hanem soros tag.
(#) gortvalui hozzászólása Nov 16, 2011 / 1

Igen, lemezenként van 3db dióda, vagyis 3x6=18db összesen.
Én is a 35A 400v-ra tippeltem, de a megerősítés az mindig jól jön.
Egyfázisú trafóhoz kellene, elég régi trafó és gondolom maszek gyártmány (házi), viszont ennek ellenére tökéletesen működik, de csak ugye Rutilosan. 2,5 & 3,25 Ok46.16 -ot tökéletesen viszi.
Egy 5-állású fokozatkapcsolóval építettem át egy új dobozba, kapott hűtő ventillátort és hővédelmet. A 3,25-ös 46.16-ot 3-as állásban könnyedén viszi, szerintem még a nagyobbakat is elvinné. Legutóbb 46.16-os pálcával dolgoztam, egy készüléket építettem 100-as U-acélból, amire 170db 2.5-ös 46.16-os ment el. Folyamatosan (elektróda csere szünettel) 60-70 pálcát nyomtam el és semmit nem kínlódott a gép, tehát jó a trafó és nagyon szépen dolgozik, csak nekem néha kellene Bázikus pálcával is dolgoznom, ezért gondoltam az egyenírányítására, ugye ha megoldható ezzel a híddal, nem szivesen költenék rá, ha ez megfelő lenne a célra.
(#) mpisti válasza gortvalui hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Mérd meg a gép üresjárási feszültségét. Ha van legalább 50-55V(a használt fokozatokban)akkor érdemes foglalkozni az egyenirányítás gondolatával, mert van esély arra hogy jobb lesz a géped. De egy 22000µF 100V-os kondi akkor is kell az egyenirányító után.
(#) Atis57 válasza gortvalui hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Szia!
a régebbi HETRA-k Fazonhuzal helyett 10-12 szál2,5mm2 Cuz huzallal voltak tekerve a szekunderen.Ezek csak akkor működtek jól ha szétbontottad a kötést és huzalonként raktál be egyenirányitót. tehát 4db generátor dioda hid kellett hozzá. No és egy ventillátor sem ártott , főképpen a diódákat hűteni.
Sajna a gyújtó feszültség elég alacsony lesz, még kondival is . A maximális hegesztőáram is esik a diódák miatt!(nagyobb a belsőellenállás )mintha még 10-15m munkavezetékkel meghosszabitanád az egészet....
(#) nyekk hozzászólása Nov 17, 2011 /

Helló.
Egy kis segítséget kérnék,Tirisztoros Ívhegesztő rajzát keresem,azt hiszem a RTÉK-ból származott a rajz.Sajnos odaadtam valakinek,és nyoma veszett.Ha jól emlékszem Mednyánszky László írása volt,de nem vagyok benne biztos.
kösz
(#) erbe válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Erre egy kis "érthető" elektromos magyarázatot kérnék!
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Ez érdekes. Én is kíváncsi vagyok a magyarázatra.

Az Atis57 hsz-re gondoltam.
(#) maishai válasza mpisti hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

Üdv mindenkinek!

Rászántam megam és teljesen felújítottam, egyenirányítottam és új dobozt készítettem a HETRA-nak.
Köszönöm a segítséget minden hozzászólónak, különösen mpistinek.
Néhány kép a gépről mellékelve.

Üdv
M
(#) steve25 válasza maishai hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

Helló,
De jól néz ki, rendesen tetszik :smoke:
nekem is kell egy új házat épiteni az egyenirányitónak, a kondinak nincs benne hely, igy most kondi nélkül használom de igy is jó,
(#) steve25 válasza nyekk hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

Ha pontosan megmondod melyik évkönyvben van akkoe elküldöm neked az egészet, nekem mind az összes RTÉK megvan. de szét nézek benne
(#) maishai válasza steve25 hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

Szia!

Köszönöm! És azt is köszönöm, hogy olyan sok kérdést tettél fel mpistinek, nagyjából erre alapozva vágtam neki.
Egyébként Neked is HETRA-d van?
(#) steve25 válasza maishai hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

Van egy gyári hetrám , de azt ritkán használom és nem akarom szétbontani faternál van,
Nekem egy deca 160A trafója van benne, és 4 db semikron 130A, meg a fojtó tekercs, + a segéd trafó.
(#) nyekk válasza steve25 hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

Kösz, de már mpisti elküldte.
Következő: »»   30 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem