Fórum témák
» Több friss téma |
Nincs az külön, csak a rajzon úgy látszik. Oda van rajzolva mellé a ferrit rúd, azon van mindkét tekercs.
Az a fekete csík, az a ferritrúd. Azon van mindkét tekercs, a rezgőköri (80), és a kicsatoló (10) is. A menetszámokat csak saccoltam, és körülbelül.
Ja, így már világos Egyébként mi az a ferritrúd? Az valami anyag?
Akkor olyasmi, mint egy közös vasmag. (bocs ha túl nagy hülyeséget mondtam ) És ilyet hol tudok szerezni?
Igen olyasmi. Egy többnyire kerek, vagy lapos keresztmetszetű rúd, ami porvasból van. Vas port préselnek össze valami kötőanyaggal.
Manapság legegyszerűbben valami roncs rádióból lehet kitermelni, akkor jó esetben rajta van a középhullámhoz jó tekercs. (Sokszor a hosszú, vagy a rövid hullámhoz jó tekercs is.) Ha szerencséd van, és esetleg még válogatni is tudsz, akkor érdemesebb a választékból a hosszabbat választani. Legalább is detektoros rádiónál nagyobb hangerőt adott.
A porvasmag, és a ferrit két különböző dolog, nem keverendő össze. A tulajdonságaik jelentősen eltérnek egymástól. Az antennában használatos ferritrúd az ferrit, vasötvözet.
Sziasztok volna egy kérdésem hozzátok örülnék ha tudnátok segíteni. A linken található kapcsolás jól működik de mint ki derült korántsem hangszórós vevő. Szeretném kiegészíteni valahogyan egy tranzisztor párral vagy egy kapcsolással hogy hangszórós vevő váljék belőle . Tudnátok ilyen kapcsolást ? Továbbá érdekelne még az is hogyan tudnák egy kisebb teljesítményű végfokot működtetni vele mondjuk 1 TDA2030 IC vel építtet. Tudnátok küldeni ehez is kapcsolást ?Köszönöm a segítségeteket előre is. Erről a kapcsolásról van szó
http://bsselektronika.hu/index.php?id=477
Sziasztok!
A segitsegeteket szeretnem kerni egy szinkrodin vevo beallitasaban, mint kezdo. Elkeszitettem az alabbi radiot, es ugyan van leiras a neten hozza, hogyan kell behangolni, de meg a tesom kozepfoku nyelvtudasaval sem sikerult kihamozni azt, hogy mit is kell pontosan csinalni, es miert. A vevo osszealitasa es a beallitas megvan a Bővebben: Link oldalon (a weblap bal oldalan). Ez egy keskenysavu 20 Mhz es radio. Annyit azert sikerult kihamozni, hogy kezdetnek az L5 tekercset kell beallitani ami asszem a lokal oszcillator. Nem tudom meg, hogy mi a szerepuk a bemeneti FET 2 oldalan levo trimmerkondiknak. Hogyan van az, hogy beallitas utan a szinkrodin vevoben csak a lokal oszcit allitom, a bejovo jel rezgokoret nem, es megis a ketto kulombsege a hangfrekvencia mindig, vegig a savban? Valaki, aki csinalt mar ilyet kerem, segitsen, irja le, hogy mit kelltennem. Elore is koszonom. Ferenc
Sziasztok!
Vettem egy Clatronic tipusu "Tesco gazdasagos" jellegu vilagvevo radiot, meg vagy 3 eve. FM, AM, es 10 "szelet" RH savot vesz. Bizvast allithatom, hogy a szelektivitasa a legrosszabb az eddig a kezembe kerult radiok kozul. Az osszes savon vegig hallhato a Kossuth ado jele meg innen, 250Km-re Lakihegytol is. Mit gondoltok, vajon ha beszerelnek egy 540Khz-re meretezett LC rezgokort szivo gyanant, es osszekotnem a ferritantenna meleg pontjval, akkor varhato lenne valami javulas? Valaszotokat koszonom. Ferenc
Akkor sorjában.
A szinkrodin vevő azt jelenti, hogy egy keverő áramkörbe (AN612) a lokál oszcillátor jelét keverve megkapjuk a bejövő jel, és a lokál jel különbségét. Ebből a jelből egy alluláteresztő szűrővel, aminek a felső határfrekvenciája a max hangfrekvencia, (3 - 5 kHz) kiválasztjuk a hangfrekvenciás jelet. Ilyenkor ebbe a sávba csak azok a jelek esnek bele, ami a lokál oszcillátor jelének ebben a környezetében vannak. Ha hangoljuk a lokál jelet, akkor változtatjuk annak az alluláteresztő szűrő által meghatározott sávnak a helyét azon a sávon belül, amit az előerősítő sávszélessége meghatároz. Ez viszonylag nagy lehet, mert a földelt kapus FET kapcsolásnak a bemeneti impedanciája nem túl nagy, és rendesen terheli a bemeneti rezgőkört. mivel nincsenek alkatrész értékek a rajzon, nem tudom mennyire. Ezt a rezgőkört a lokáloszcillátor hangolási tartományának közepére kell állítani. Az előerősítő után egy impedancia illesztő áramkör található, aminek a kondenzátorát a max érzékenységre kell állítani. Ami a vásárolt világvevő rádiót illeti, valószínűleg hibás a működése, egyszerűen a KF -et ráhangoltad a Kossuth frekvenciájára.
Halihó!
Bocsánat, hogy belekotyogok, de nekem is van egy ilyesféle "soksávos" RH zsebrádióm (bár nem Tesco igazságos, de szerintem hasonló lehet), és ennek is elég vacak a szeketivitása gyárilag. Szerintem a szívókör beválhat, szerintem próbáld ki, persze azt is nézd meg, amit pucuka mondott. Üdv, Ballage
A szelektivitása a KF sávszélességtől függ, és hacsak nincs benne valamilyen kerámia, urambocsá' mechanikus, vagy kristályszűrő, nemigen lehet 20 kHz alá menni. Ez pedig az RH sávban édeskevés. (ma már a KH sávban is)
Szívókör csak akkor eredményes, ha valami nagy térerősségű helyi adót kell kiszűrni, a szelektivitáson ez nem javít.
A link nem jött átMajd belejössz a fórum írásába
Szerintem ez egy szinkrodin vevő. A lokál oszci az az NE612 alján lévő tekercs és környezete. A 20 megás rezgő kocka szerintem hangolási céllal került bele. Fütty mélypontot keresel a bemenetre kötve egy kis kapacitáson keresztül a kocka 4-es lábát. Szerintem a bemeneti kör hangolható ennek a kockának a jelére: jelmaximumot keresel az előerősítő hangolásával, és a stabilitás is megbecsülhető, ugyanis a hang magassága nem változhat(na) nagyon. Szerintem 20 Mhz túl magas szinrodin vételhez. Van ott valami bacon amit venni akarsz? Mod. Nem láttam a többi hozzászólást, így ennek tükrében olvasd.
Belinkelte a rajzot, a link nem igazán használható. A szinkrodin, meg mindegy milyen frekijű, ha a keverő bírja. Az AN612, meg azért sokáig bírja.
Persze, de nem is arra gondoltam, hogy a szelektivitáson javít, hanem arra, hogy legalább nem szól mindenhol a Kossuth.
Árnyékolással esetleg még megpróbálkozhat. Vagy a kettőt együtt.
De nem egyszerűbb rendesen behangolni? Valahol úgyis bemegy.
Ha rosszul van behangolva, akkor persze. (Már ha van hozzá műszere. )
Éppen az a lényeg, hogy szerintem nem kell hozzá célműszer. (Pontosabban szerintem kell , a szerző szerint nem kell)
Az alábbit kell tenni, szerintem: 1.Le kell kötni a keverőt! Megnézni, hogy a hangfrekis rész mit csinál önmagában. Ha szól a Kossuth, akkor kell pár 1 nano és néhány 1 Mohm a megfelelő helyekre. 2. Ha ez a része megy, akkor keverő indul. Itt jó lenne egy frekimérő, vagy egy 10 Mega körüli szkóp indikálásra. 3. Ekkor már hallható egy 20 Megás üttetett jel a kvarc oszcillátorból. (1khz) Ha a lokál 20 Mhz +- 1 khz. Ha ez a kalibrálás megvan, akkor kell a bemenő fokozatot a helyére húzni, jelmaximumra. Megjegyzés: a 20 megás lokál (relative a az alacsonyabb frekijű szinkrodinhoz képest) annyit mászik, hogy szinrodin vétel stabilitását jelentősen rontja. Ezért én nem használnám ilyen magasan, csak esetleg DDS VFO val. 4.Kolléga! Szerintem tervezz az egésznek egy rendes nyákot. Jól el kell választani a HF részt, pl betenni egy szögletes konzerv doboz alá. Tesztelni. Aztán mekkelni a keverőt. [OFF]Igy beszél az elméleti szakember ...
Két külön dologról van ám szó.
1. szinkrodin 2. üzleti (szuper) vevő.
Nos, nekifutok még egyszer. Ettől függetlenül a szinkrodint így kellene bemérni(főleg, ha a kf-ben lenne Kossuth...)
A szinkrodinban a KF 0 Hz, abban biztos nem szól a Kossuth, vagy csak földhurkon keresztül.
Utána néztem, pontos idő, hiteles frekvencia szolgáltatás van 20 MHz -en, ehhez a szinkrodin nem igazán jó, még a terjedés vizsgálathoz se, mert térerő indikátort nem láttam benne, meg nehéz is lenne csinálni. A másik amit találtam az érdekes, ürkutatás, mentés 19,993 kHz, 3 kHz sávszélességgel.
Sziasztok!
Jajj, keveredes van! Tehat : 1 Koszonom a bolti radioval kapcsolatos tanacsokat, megcsinalom,mihelyt lehet. Ebben szol mindenutt Kossuth adas. Azota elovettem, szetszedtem, es latom, hogy kifolyt benne az elem, es mindenutt a panel forrasztott rezes oldalan atlatszo ragados foyadek van, amit letoroltem vizes szivaccsal, par helyen mar a rezet is eszi (valahogy lehet javitani rajta?). Most nem mukodik, de majd nekiallok. 2 Ez a fontosabb: Tehat van egy 19900-20200 Khz kozott hangolhato szinkrodin vevo, kulonleges celra: lehet venni vele a Nap es a Jupiter par percig tarto radioviharait. Be kell allni egy olyan helyre, ahol csak hatterzaj van es minimum egy felhullamu dipollal lehet hallani - ha jon valami. Eredetileg lehet venni potom 200USD-ert egy kitet, es osszerakva jon az, aminek a fotojat elozoleg csatoltam. A NYAKot a leheto legpontosabban olyanra rajzoltam mint az eredeti. En mindig a rezes oldalon szerelek, itt is. Ebbol a kitbol amugy tobb, mint 1000 darabot adtak mar el, dehat nem akartam megvenni, amikor az alkatresz kijon par ezerbol. Sajnos nem tudtam vasarolni az SA612 es a hangfreki resz kozott levo tekercseket, amik 82mH induktivitasuak. Csak 22mH van, bar akkor "csak" magasabb tartomanyt enged at, ha jol tudom. Atlapoztam sok Rdiotechnika ujsagot, es leginkabb az ilyen radiokban (SA612 kevero - hangerosito) koze RC alulatereszto tagot csinalnak 1K ellenallassal es 47nF kondival + utana meg egy 1µF elvalaszto kondi. Lehet, hogy azt a tekercses alulatereszto szurot kiveszem es ilyenre cserelem. Amugy bekapcsolaskor hallom a HF resz zajat, az elejere erintett csvarhuzoval bugas is van, ez tehat jo. Az antennabemenetre erintett csavarhuzo gyenge recsegest ad. Nagyobb baj volt, hogy szinten nem tudtam beszerezni olyan arnyekolt zarokort, ami 1,5uH induktivitasu. Csak a Sumida ZMT2359 tipusrol van adatom, ami 0,28...0,45uH kozott hangolhato. Sebaj, mert abban van egy 18pF-os kondi, meg van meg 40pF az 1 es 2 lab kozott, (47 es 270 eredoje) es meg adok neki meg 115pF-ot es mar 20Mhz-en rezeg a keplet alapjan (159000/negzetgyok alatt L-uH*C-pF). A lokal oszci oldalan hasonloan. A cucc osszerakasi segedleteben (hamar megtalalod a guggliban : RJ 1.1 Receiver kit assembly Manual) nem talaltam semmit arrol ,hogy vajon mit kell csinalni a 20Mhz-es kvarcoszcillatorral, csak annyi van, hogy a beallitas vegen ki kell iktatni az aramkorbol ,hogy ne kapjon aramot. Vajon ossze kellene a hangolas vegett kotnom az antenna bemenettel, hogy oda dolgozzon? Milyen hangot ad egy ilyen oszcillator? Amugy minek fordithato a "bacon" angol szo? Segitsegeteket elore is koszonom. Ferenc
A "beacon" csak annyit tesz, hogy jeladó. Valamit, vagy valamiket megjelölnek vele.
Esetünkben a helyet, ahonnan sugároz, irányméréssel navigálható, pontos időt, pontos frekvenciát. Ezeket az információkat a kisugárzott jelek tartalmazzák. Ilyen jeladók vannak a frekvencia spektrum különböző helyein, praktikusan kerek frekvenciákon, (de nem mindíg) amikkel pl. terjedési előrejelzésekhez használnak a rádiókommunikációban, méréstechnikában. 20000.0 kHz -en észak amerikában (Washingtonban) van egy ilyen adó, a keleti part rádiózásának segítésére. A másik felhasználása az orosz űrhajók földre szállásánál kutatás-mentés céljára. Az a szűrő amivel bajlódsz, egy aluláteresztő szűrő, a felső határfrekvenciája határozza meg a sávszélességet, a zárócsillapítása a szelektivitást. Induktivitást tudsz készíteni ferrit fazékvasra, ha ismered az adatait, könnyű kiszámolni. Érdemes külön megépíteni, és hanggenerátorral, hangfrekvenciás csővoltmérővel ellenőrizni az átvitelt. De több kisebb értékű (smd) induktivitás sorba kötésével is előállíthatod. Nagyon lényeges, hogy a szűrő kondenzátorai, és induktivitásai egyformák legyenek. Az oszcillátor rezgőkörének induktivitását előállíthatod zsebrádió piros oszcillátor tekercsének áttekerésével. A kristályoszcillátor a "beacon", ezzel tudod pontos frekvenciára hangolást elvégezni. Vételkor nincs rá szükség. (nem is értem miért van az áramkörben)
Nekem varázslatnak tűnik a dolog. Miért pont 20 Mhz-n lehet mérni a rádióvihart? 200 USD elég nagy motiváció az eladó részéről.
A kvarcoszci hangolás miatt kell csak, ahogy írtam. Tekercset csinálhatsz is. Ha le tudod tekerni a 22mH it, kb 1,7 szer nagyobb menetszám kiadja a 80 körüli értéket, ha jól becsültem. egylbként kb 5 Ft, de küldeni is tudok, nekem van itthon 100 db... A nyákon a szappanhab, semlegesít. Óvatosan kell, ne legyen nagyobb kár.
Sziasztok!
Régen építettem egy egyszerű egy csöves FM vevőt akkor ECC85-ös csővel. Nem igazán volt jó, érzékenysége szinte nulla volt, egyetlen adót tudtam csak fogni vele. Most ismét elővettem, de mivel nem találtam ECC85-ös csövet, így PCC189-et dugtam a foglalatba. Szerencse, hogy teljesen láb-kompatibilis a két cső. Miután kipróbáltam ezzel, meglepődtem, hogy sokkal jobb lett, több adót is tudok fogni vele. Igen, de valami miatt pár perc után elkezd gerjedni, 10kHz környéki hangon sípol. Ilyenkor lekapcsolom a tápot, várok fél percet és ismét megy. Nem tudom miért gerjedhet be. Gondoltam rá, hogy felizzik a cső egyik anódja, de nem láttam, hogy izzana valamelyik. Szóval az lenne a kérdésem, hogy miért gerjedhet be, kb 5 perc üzem után? Készítettem egy kis videót a rádióról, elég jó lenne, kellene még egy erősítő utána, egy jó antenna, meg a hangolást jobban megoldani egy jó nagy áttétellel, hogy finomabban be tudjam hangolni. Bővebben: Link ja és itt a rajza is. Bővebben: Link
Valószínű felborul a hő egyensúly, és elér egy kritikus visszacsatolást. ( vagy kontaktos) Próbáld meg enyhén csökkenteni a fűtő feszültséget pl soros ellenállással. Tegyél a fűtés lába közé hidedítő kondenzátort, és a föld felé is. Növeld az anód ellenállást. Tegyél a csőre alu kupakot természetesen földelve.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |