Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es féklámpa
Lapozás: OK   7 / 17
(#) Zsolt32 hozzászólása Aug 12, 2011 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy ledes féklámpát és helyzetjelzőt egybe. De ezeknél az 50-es motoroknál, ugye a helyzetjelző nem az akksiról megy, hanem tekercsről, így mindig változik a feszültség. Gondolom a ledek nem sokáig bírnák. Át kellene alakítani, hogy a helyzetjelző is arról menjen, vagy meg lehet oldani másképp is?

Köszi
(#) didyman válasza Zsolt32 hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Fentebb ott van egy kapcsolás, alig pár hozzászólással visszább. Nem igaz, hogy nem lehet legalább ennyit elolvasni, mielőtt kérdezel.
(#) szilix hozzászólása Okt 12, 2011 /

Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok hogy:

Van egy Quad. S a Fényszóróit szeretném LED-esíteni. Lámpa testenként 18db LED lenne benne. Az az összesen 18x2=36 db

A led adatai:
- Fényerő: 16.000mcd
- Szín: hidegfehér
- Max. áram: 20mA
- Nyitó feszültség: 3,2...3,6V
- Sugárzási szög: 25fok alatt
- Víztiszta tokozás

A Quad 4 ütemű. 12V-os. Járó motornál 14.7V

A kérdéseim a következők:

A LEDeket ugye párhuzamosan kötöm. S úgy informáltak h ellenállást csak 1-et kell beletenni az összes LED elé a fő + szálba. De van aki azt mondta h minden egyes LED elé közvetlen kell egy ellenállás. Most akkor melyik a valós? S egy olyan infót is kaptam h a LEDeket áramgenerátorral kéne üzemeltetnem mert így egyrészt nagyobb lesz a fény ereje másrészt élettartam is jobb lesz. Valóban így van?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv.: Szilix

Sorry az "értetlenkedésért" de nem nagyon értek még a dolgokhoz...
(#) bbalazs_ válasza szilix hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Ha csak latszani akarsz, akkor rendben. Ha latni is, akkor harmatgyenge. Oda rendes power ledek kellenek.
(#) szilix válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Tisztában vagyok vele hogy látni nem lehet majd vele. De nem is kell mert a gép csak téli ökörködésre lesz az utcákban, de vannak szakaszok ahol a közvilágítás nem ég (kiégett) s tavaly volt rá példa h mások belénk szaladtak az ilyen részeken. Kérdéseimre valaki választ esetleg?
(#) reloop válasza szilix hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Szia! Köss 3-at sorba, és ebből 6-ot párhuzamosan. Az áramgenerátor legyen 120mA-es.
(#) bbalazs_ válasza szilix hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Igy mar vilagos, tehat csak latszani akarsz. Akik beled szaladtak, ok sem vilagitottak?

A kerdesre:
Elvileg aramgeneratorral kellene hajtani, valoban. Az aram a feszultseg es a homerseklet fuggvenyeben valtozik. Sorba kell kotni harmat es eleje tenni egy ellenallast, ami 20mA-ra korlatozza az aramot jaro motornal. Aztan ezekbol teszel parhuzamosan annyit, amennyit akarsz. Szoval szerintem 3-ankent kell ellenallas. Az aramgeneratoros dragabb, de maximalisan kihasznalja a ledet.
En a helyedben inkabb vennek harom db power ledet , sorba kotnem es egy db aramgeneratorral taplalnam.
(#) eszel987 hozzászólása Okt 31, 2011 /

Nem is tudom merjem-e...

Én igazából nem nagyon értek a LED-es lámpákhoz, főleg nem a készítésükhöz, ezért ha valakinek van kedve és szabadideje egy kicsit, akkor meghálálnám.
Egy régi autó hátsó lámpáit szeretném újragondolni, ehhez kéne egy zseni, aki otthon van az ilyesmiben.
Én a természethez értek, ti pedig remélem ehhez is :yes:

led.jpg

(#) szilix válasza eszel987 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

S mit kéne ezen "újragondolni"? Már eleve ledes ? vagy ledesíteni szeretnéd?
(#) eszel987 válasza szilix hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Nem, ez egy régifajta autó egyszerű sima lámpája.
Ezt szeretném ledesíteni.
Külföldi autóstalálkozón egyszer láttam ilyet, azóta próbálom felkutatni az illetőt, de mindhiába.
Ezért gondoltam, hátha...
(#) Isoo hozzászólása Nov 4, 2011 /

Sziasztok!

Van egy ledes hátsólámpám (autóba) de sajnos az egyik fele tönkre ment. Gyantába van beletéve az áramkör így nem tudom újra csinálni. Arra gondoltam hogy megcsinálom Ezt.
Viszont ezzel az a gond hogy a negatívat szakítja meg. Az autóba pont fordítva kellene.

Valaki ki tudna segíteni egy helyesbített rajzzal?

Előre is köszönöm!
(#) reloop válasza Isoo hozzászólására (») Nov 4, 2011 / 1

Szia! A tranzisztorok PNP-k. BC557,BC327.
(#) bbb válasza Isoo hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Milyen gyantában van az eredetid? Valami átlátszatlan vacakban, hogy ne tudd lemásolni? Lehet, hogy ha hőlégfúvóval melengeted, akkor le tudod olvasztani róla a trutyit és nyertél...

Amúgy szívesen megnéznék egy ilyen gyárit, ha az a rossz lap már nem kell neked
(#) Isoo válasza reloop hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Ezer köszönet!
Naqyon király!
(#) Isoo válasza bbb hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Fekete gyantába van és valami szemcsés izék is vannak benne. Sajnos eltörtem a panel sarkát ahogy próbáltam lebontani róla a gyantát, de szívesen elpostázom neked.

Azért nem akarom ugyan azt megcsinálni, mert ledet kellett cserélnem a lámpában és amiatt helyzetjelzőn vibrál és ha gyújtásra teszem a kocsit akkor világít a fék is. Ráadásul nagyon gyenge a helyzetjelző rajta.

Jah és az ellenállások jók ehhez a ledhez (ugyan úgy 12 db lesz benne ahogyan a rajzon is)?

1264SOL-40, 3mm Super Flux LED
Hullámhossz ?D(nm):620-625
Fény- intenzitás (mcd) IF=20mA:1135-1590
Nyitó feszültség (V) IF=20mA:1.8-2.0
Záró irányú áram (?A) VR =10V:10

Az ellenállásoknál a 1/4 gondolom 0.25 akar jelenteni.
(#) reloop válasza Isoo hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Nem tudom a fékezéskori 60mA-t miként viseli a led. Egy darabbal ki kéne próbálni. Ha bírja akkor maradhatnak az ellenállások.

20mA is szépen világít sztem, de a 60 az lehet tényleg sok lesz. A helyzetjelzőnek meg a 8mA az kevés , alig fog látszani.

Hogyan számoltad ki a 60mA-t?
Lehet rosszul számoltam a 8-at is?

A leírás a "Notes"-ban tartalmazza. Helyzetjelző: "The formula is: R = 0.6/I (in Amperes)."
(#) bbb válasza Isoo hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Az előbb begépeltem egy jó hosszú üzenetet, de az új fórummotornak köszönhetően sikeresen el is veszett grrr

A lényeg, hogy én ezt a ledet nem ajánlanám neked (ha már megvetted, akkor másra használd fel). Én kísérletképp vettem a lomexben superflux ledet kétfélét. A gyengébbik volt 3.5cd, az erősebbik 7cd. Én üzemanyag visszajelzőhöz használtam egy vastag papírlap mögött és a gyengébbiket éjjel is nehezen lehetett észrevenni! Pedig az háromszor fényesebb elvileg annál, amit te választottál.

Ezeknél a ledeknél (amiket én vettem superflux, de a tied is nagyon hasonló) az adatlap is azt ajánlja, hogy 70mA legyen a csúcsáram, amivel meghajtod, viszont ha annyit használsz, akkor jelentősen csökken az élettartama. Az ajánlott tartomány 10mA felett (vagyis úgy írja alatta ne), célszerűen 20mA (de ha 14-15mA-rel küldöd meg, akkor nem fogsz jelentős eltérést látni a 20mA-hez képest).
Én az L-7676CSEC-G és L-7676CS0EC-H ledeket próbáltam ki, bár drágábbak, mint a kiszemeltek, de azért a fényük is erősebb

Persze első körben én a helyedben mindegyikből 1-1 darabokat vennék és kipróbálnám őket, összehasonlítva az eredeti (a még jó panel) fényével... Persze úgy, hogy a jó panelon minden más ledet letakarnék és csak egy világíthatna a szemembe, aztán jobb híjján papírlapot rátéve lehet látni mennyire szűrődik át a fénye, addig rakosgatva a lapokat, míg már nem látom a fényét.

Én viszont nagyon valószínűnek tartom, hogy a gyári megoldás valamilyen PWM rendszerű dolog és a kitöltési tényező változik a fék megnyomásával...

Igen én is láttam, de ez nekem nem sokat mond
(#) hibbantpasi válasza Isoo hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Sziasztok!

Kiváncsiságból megmértem egy ledes gyári hátsó lámpát.Valeo,a VW Golf V, Passat stb. kör alakú lámpája.
A helyzetjelző oldalanként 20 db (piros-sárga kétszinű) led,négyesével sorbakötve, 15-20 mA meghajtással 12,5-14,4 V feszültségen mérve.
A féklámpa oldalanként 16 db ,katalógus szerint 400mcd-s led, páronként sorbakötve, áram : 35-50 mA a két feszültségen mérve.
Csak halkan jegyzem meg, mindannyian mentünk már ilyen autó mögött szerintem, de nappal alig látható a féklámpája a ledenkénti foncsor és az átlátszó búra ellenére.
A motoromon 32! db ilyen led adja ki a nappal is látható féklámpát, piros búrával.(FYLS ? 3528URC-AB)
Csak jótanács ,hogy a teljes átépités előtt ellenőrizd a fényerőt egy hagyományossal összevetve, mivel nem éri meg ez a (mellesleg szabályellenes) átalakitás, ha esetleg emiatt érnek utol.Sőt, jó eséllyel a biztositó sem fog fizetni.

üdv:hp

Pedig csak be kell helyettesíteni. 8mA ledáramhoz 0,6/0,008=75 ohm ellenállás kell.
(#) reloop válasza hibbantpasi hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Szia! Az olcsóság sodorja ilyen megoldások felé a gyártókat. A led-ből PWM-mel lehet a legtöbbet kihozni. A szem egy ideig megőrzi az erős felvillanást, és ezek sorozatából vibrálás mentes látványt lehet előállítani. A 20mA körüli átlagáram 100mA-t meghaladó csúcsokból és szünetekből tevődik össze. Sokkal intenzívebb fényhatást nyújt mint az egyenáram. Példának egy IC a sok közül: Bővebben: Link
(#) hibbantpasi válasza reloop hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Szia

Tisztában vagyok a PWM meghajtás előnyével, azzal meg pláne, hogy a tömegtermelésben a fillér törtrésze is számit
Ezt a lámpát példaként irtam le, ennyit lehet kihozni PWM nélkül ennyi ledből...viszont igy legalább 5 centtel olcsóbb előállitani..

üdv:hp
(#) Isoo válasza hibbantpasi hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Ez gyárilag ledes lámpa (csak tönkre ment). De már kezdek letenni róla. Ezt az életbe nem tudom normálisan megcsinálni. Főleg hogy nem is értek túlságosan a dolgokhoz.
(#) hibbantpasi válasza Isoo hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Ha gyárilag ledes volt,akkor megéri megcsinálni, akár a belseje újraépitésével is..fog az menni, ne add fel

Lefotóznád, vagy megírnád a tipusszámát?
(#) Isoo válasza reloop hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Itt vannak a képek.
Az utolsó kettőn az angel eyes lámpám van amit átalakítottam.
Következő: »»   7 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem