Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   14 / 276
(#) pontaz hozzászólása Nov 6, 2011 /

Hali! Valaki nem tudna mutatni nekem egy egyszerű kapcsolási rajzot egy rádióvevőről? Amiket találtam, azokba olyan alkatrészek kellenek, amiket már nem gyártanak, és 10ezrekbe kerülnek...

Köszi!!
(#) Ricsi89 válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Sikerült, kicsit visszavettem a fűtőfeszből és nem jött elő eddig a gerjedés.
(#) pucuka válasza pontaz hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Kezdetnek szerezz egy olcsó zsebrádiót, lehetőleg tranzisztorosat. Azzal játszogassál, hangold szét (azt nem nehéz9, majd újra össze, Így megtanulhatod hogy mi micsoda, és hogy működik. Az sem baj ha olyat szerzel, aminek van kapcsolási rajza.
(#) gkari válasza pontaz hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Alaposan nézd át ezt, és a "Detektoros", valamint a "Muzeális" topic-okat, meg fogsz lepődni, hogy mennyi olcsó megoldás van!
(#) szendi001 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

föl tudnád venni mp3 ban a hangját?K :yes: :yes: íváncsi vagyok a vétel minőségére!

Még nem az igazi, kell egy jobb hangolási módszer, nem tudom olyan finoman állítani, hogy tiszta legyen a hangja. No meg állításkor túl közel van a kezem a tekercsekhez és amikor elveszem a kezem, akkor kicsit elmászik a beállítás is. Hétvégén megpróbálok variálni vele lehet, hogy kellene egy jobb forgókondi is.
Ezeket leszámítva nem lenne rossz.
Jelenleg egyébként 38V-os anódfeszről megy, még keresnem kell egy trafót, ami kicsit többet tud. Lehet, hogy javulni fog a vétel minősége is a magasabb anódfesznél.
(#) szendi001 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Tedd az egészet egy lábas alá, úgy hoyg össze van földelve.
Amúgy ez a hátránya a nagy frekinek. Ez benne a szép

Be fogom dobozolni és meg lesz oldva a hangolás is. Csak egy hálózati trafót kell kerítenem és nyert ügy. Mivel az egész fém dobozban lesz, így az árnyékolás is megoldott lesz. Csak kár, hogy hétköznap nem tudok vele foglalkozni.
(#) Marczilla válasza Solt85 hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Sziasztok! 4 napja gond nélkül működött a conrad retro radiom, de ma bekapcsolm-Nám. Adott egy búgó hangot, elhalkult és ennyi, a led sem világít, csak a hangszoró kattan eggyet. Kérdésem az lenne hogy: valami tönkre ment a rádióban, vagy csak lemerült az elem? Zárlat nem hiszem hogy lehetett volna, nem ér semmi semmihez.
(#) slogan válasza Marczilla hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Ahogy már említette valaki ,a forrasztásoktól sok jót ne várj !
Lehet ,hogy ott a baj.Nézd át !
(#) Marczilla válasza slogan hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Az lesz. Életemben most csináltam ilyet elsőnek, amúgy átnéztem megmozgattam, és működik a rádió, tehát az a gond, ami furcsa, hogy a led nem világít, de szól rendesen a rádió, a led kap 4voltot. "meg mértem multiméterrel a szárait.Tehát lehet hogy a lednek annyi, de holnap átnézem még egyszer az egészet. de meg nyugodtam hogy nincs nagy gáz a rádióval
(#) Marczilla válasza Marczilla hozzászólására (») Nov 9, 2011 /

Üdv! Segítséget szeretnék kérni, van egy 9vos elem. aminek a csatlakozója kellene, az elemben van valami savas folyékony lötty? vagy nyugodtan szétszedhetem?
(#) proli007 válasza Marczilla hozzászólására (») Nov 9, 2011 /

Hello!
Nincs, nyugodtan szétszedheted. (Sőt van olyan gyártmány, amiben kis rúdelemek vannak.) Csípőfogóval érdemes az összeillesztésnél megfogni, és tekerni. Kinyílik mint a konzerv.
üdv! proli007
(#) Marczilla válasza proli007 hozzászólására (») Nov 9, 2011 /

Ez nagyszerű! Köszi! Azt találtam ki, hogy elem helyett, egy 9vos adapterről üzemeltetném a rádiómat, így nem kellene állandóan elemeket vásárolni. De az adapteremnek ilyen csatlakozója nincs, ezért akarnám csak szét szedni azt a félig lemerült elemet.
Akkor már bányászom is. Köszi még egyszer.
(#) Marczilla válasza Marczilla hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Sziasztok! mutattam nektek egy conrad retro radiót, fura hibát találtam. Már a második ledem ment tönkre a rádióban, miután egy erősebb jelű állomásra kapcsolok, ezt meg lehet valahogy oldani? Esetleg egy másik led, ami nem 3v. hanem 4? Panelen a led csatlakozó részét multiméterrel megmértem, ott 3.98Vot mért, de a rádió se az igazi egy led nélkül. Így azon töprengek, hogy mivan ha, egy 4Vos ledet tennék be a helyére? Az Működhet?
Nemsokára megmutatom a videót.
Üdv MártonBővebben: Link
(#) Imi65 válasza Marczilla hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

A LED-del sorba kapcsolt ellenállás megoldja a problémádat. Valószínű, hogy az adapter többet ad le, mint 9V. Az áramkör tervezői meg nem számítottak efféle megtáplálásra. Szóval 1-200 Ohm a LED-el sorba, és többé nem megy tönkre.
(#) Marczilla válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

ok, akkor beszerzek egy ellenállást, köszi.
(#) pskferenc válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Szia!
A jeleket a Jupiter 5-40Mhz kozott eregeti, de 20 korul a legerosebbek. Sikerult megtalalnom az eredeti tervezot. O azt mondta, hogy forrasszak 51 ohmos ellenallast az antenna bemenetre, es utana johet a behangolas. A kvarcoszci csak arra kell, hogy egyaltalan tudjam hogy hol vagyok a RH tartomanyban.
Ferenc

jupitero.jpg

(#) pskferenc hozzászólása Nov 11, 2011 /

Sziasztok!
Meg korabban csinaltam ezt a radiot, SA612 + LM386 Ic, 18 megahertzre. Most fejeztem be. Csavargattam a hangolast, gerjed elegge, vajon azert, mert a helyi oszci es a bemeno kor egymas mellett (majdnem egymasban ) van?
A bemeno jel jon a tekercsre, a helyi rezges a kvarcbol lenne..

18mhz.jpg

(#) Marczilla válasza pskferenc hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Sziasztok! Kedvet kaptam egy morze távíró megépítésére, találtam is egy le írást, csak azt nem tudom, hogy ez csak egy játék, vagy valóban lehet vele morze jeleket küldeni, és fogadni?
Bővebben: Link
(#) pucuka válasza Marczilla hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Gondolom, már a morse jelek adása vétele megy, legalább 60 -al. Amit látsz, azzal sem adni, sem venni nem lehet, lenyomod a billentyűt, és behúz egy mágnes és a szögön koppan. Hogy adni, és venni tudj, keresztbe kellene kötni kettőt, egy hosszú vezetéken keresztül.
(#) pskferenc válasza pskferenc hozzászólására (») Nov 14, 2011 /

Sziasztok!
Sokat veszodtem a Radio Jove 1.1-el. A Sumida zarokorokhoz hiaba adtam elegendo kondenzatort, nem akart jonni a behangolo sipjel. Aztan kiszedtem az L5 zarokort es a kondikat es vegso elkeseredettsegemben beraktam egy 1uH fix mikroinduktivitast e melle meg jott 47pF es egy 7-35pF trimmer. 1uh melle elmeletileg 63pF parhuzamos kondi kell 20Mhz-hez. Ezek egyutt 17559Khz-21638Khz kozotti elmeleti frekit adnanak a rezgokorben.
Csavartam a trimmert, es ezt a hangot hallom, amit itt csatolok. Gondolom, ez a sipjel, ami jelzi, hogy a lokal oszci frekijere alltam. Az 'uj' aramkor elegge erzekeny, csavarhuzo hegyet 3 centire kozelitve hozza mar megy el a freki. Most gondolkodhatom, hogyan arnyekoljam.
Legalabb mar mukodik!
Ferenc
(#) pucuka válasza pskferenc hozzászólására (») Nov 14, 2011 /

No. Ez így egy kicsit zavaros. Nem tudom mi az a Radio Jove 1.1, meg Sumida zárókör. Ha szeretnél érdemi hozzászólást, akkor egy kapcsolási rajz, meg az arra való hivatkozás az amit már érteni lehet.
Ahhoz hogy sípolást halljál, ahhoz legalább két jel kell a bemenetre, hogy interferálni tudjon, illetve a bemenőjelnek moduláltnak kell lennie. A demodulátoron is úgy keletkezik sípoló hang, ha a KF ből érkező modulálatlan jelet, ami a KF +/- valamilyen frekvenciájú, egy a KF frekvenciáján, ill attól kismértékben hangolható frekvenciával (BFO) üttetjük.
(#) pskferenc válasza pucuka hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Ja, igen. A jove radio egy egyszeru szinkrodin vevo. Most mar ertem mit kell csinalni vele. koszi a segitseget!
Ferenc

jovepanel.jpg

(#) octopus84 hozzászólása Nov 28, 2011 /

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Nagyon szretem a rádiókat. Már egy detektorost építettem, ami egész jól szól. Esténként 6-7 adó bejön rajta. Vettem a Conradból egy középhullámú összeszerelhető rádiót. Sikerült is összerakni. Szeretném, ha a Kossuth is szólna rajta, de nem sikerül összehozni. Eddig a forgókondin lévő csavarokkal, a ferritrúd helyzetével és az azon lévő tekercs mozgatásával próbáltam hangolni. Addig jutottam, hogy egy gyári rádión kb 1500 khz körüli adó az én rádiómon kb 700 khz környékén szól. A legalja kb 6-700 khz körül lehet, tehát a Kossuth pont nem szól még rajta. A többi adó elég jó hangerővel szól és hangolni is lehet, tehát maga a rádió rendesen működik, csak nem jó hullámhosszon
Szeretnék segítséget kérni tőlem okosabbaktól. Főleg azért, mert szeretném karácsony körül megvenni a FM rádiót is. Csak egy kicsit félek tőle ezekután. Itt gagyi 2-300 Ft-os piaci rádiókkal elég sok FM adó bejön, ezért remélem, hogy a Conrádos is jó lenne.

Előre is köszönöm a segítséget!
Szabolcs
(#) bmajor válasza octopus84 hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Hello!

A forgókondival párhuzamosan forrassz fix értékű kerámiakondikat. (1-10 pF nagyságrendben) így alacsonyabb frekvencián fog működni.
(#) detektorosradio hozzászólása Dec 2, 2011 / 1

Jó napot!
Szerintetek/ önök szerint működne ez?
Ultra egyszerű erősítővel, de még detektoros.
(#) Antennaman válasza detektorosradio hozzászólására (») Dec 2, 2011 2 /

Szervusz! Szerintem itt azonos érdeklődés és közösség végett is tegeződhetünk mint az éterben is ...
Nos első ránézésre nem rossz ötlet pár tranzisztorral kiegészíteni egy detektoros rádiót. De ez ebben a formában nem működik, a tranzisztorok előfeszítései miatt sem , és a hangszóró mindkét kivezetése a negatív telep felé néz. Tehát ez néma lesz. Az viszont dícséretes, hogy töröd a fejed rádió megoldáson.
(#) detektorosradio válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 2, 2011 2 /

Jó napot!
Köszönöm a biztatást, már egy jó ideje próbálom megoldani. Van rajta jack kivezetés is, hogy ha van hosszú antennám, akkor hallgathassam úgy is, áram nélkül is menjen. De ezt valahogy nem nagyon értem. Ezek szerint mi is a baj a tranzisztorokkal? BC547 amúgy jó lenne? Valaki ki tudná javítani? Még ilyenekkel nem nagyon vagyok tisztában, hogy előfeszítések, stb.
Arra még mindig nem jöttem rá, hogy miért mind a két oldalán negatív...
(#) Imi65 válasza detektorosradio hozzászólására (») Dec 2, 2011 1 /

Hallgatóhoz bármilyen (kisjelű) tranzisztor jó lenne, az általad említett is.
Így nem lehet "láncolni" a tranzisztorokat, mert nem lesz a kapcsolás működőképes, ahhoz, hogy az legyen, ún. munkapontba kell őket állítani. A hangszórót sem a tranzisztorral kötjük párhuzamosan. Ide egy pár 100 mW-os erősítő kéne, ami lehetne első körben egy IC-s megoldás is (1000, és még egy típus van, ami megfelelne erre a célra).
Ha tranzisztorokkal akarsz erősítőt megvalósítani, akkor nem árt megnézni az alapkapcsolásokat. Egy földelt emitteres kapcsolás akár 100X -os erősítése elegendő, ehhez már csak egy emitterkövetőt kéne tenni, ami kellően kis kimenőimpedanciával rendelkezik. Valami hasonló módon, mint amit a rajzon skicceltem Neked.
Szerk: A "kicsatoló kondenzátor értéke lemaradt, az is lehet 100-220 µF .
Következő: »»   14 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem