Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tölcséres hangsugárzó építése
Lapozás: OK   22 / 30
(#) zoka válasza hammer14 hozzászólására (») Nov 3, 2011 /
 
Még egy dolog, ha a hangszórónak elvileg csak az átmérője kell a tölcsér számításához, akkor lemásolva egy CerwinVega ládát - mindenféle számolás nélkül - más, de jó minőségű 18" hangszóróval is esélyes, hogy jól fog szólni?
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Nov 4, 2011 /
 
Inkább TL doboz lenne jó neked , de az érzékenységen az sem javít ,viszont lesz mélye.
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Nov 4, 2011 /
 
Szia!
Ugyanúgy ismeretlen terület számomra, mint a tölcséres, de utánanézek, köszi az ötletet
(#) hammer14 válasza zoka hozzászólására (») Nov 4, 2011 /
 
Igen úgy valahogy! Ha Elektromosan hasonló értékű a hangszóró akkor biztosan. Rezonancia frekvencia egy fő tényező meg még persze jó pár dolog,de hasonló jó hangszóróval a füled nem sokat fog észrevenni!
Pl nekem 30-as gumis sal-al a w tölcsérem 1db nyomott olyat hogy egy 30nm es szobából nyílt a padlásfeljáró ami pozdorja volt,na azt a mélynél felnyitotta és remegtette úgy hogy a nap besütött egy kis résen mikor zenei mély hang volt.Ezen most gondolkozok hogy hogyan történhetett pedig voltak szemtanúk nem mítosz.
A tölcsér hangnyomásban és megfelelő méretben biztosan a legtöbbet hozza ki a hangszóróból ez fix!
Érdekes mód hogy már mindenhol figyelnek az energia takarékosságra a tölcsért itt pedig mégis kevesen említik. Pedig nem mind1 sztem azért hogy 2x800w vagy 2x200w.
Pedig régen amég kis teljesítményű erősítők voltak szinte csak akkor felkapott dolog volt a tölcséres rendszer. Nem hiába nagy hangerő akkor is volt! Ahogy fateromék emlékeznek most 55-évesen emlegetik,hogy mikor a vörösmacskába jártak akkor a disco közelébe érezték magukon a basszust.
(#) zoka válasza hammer14 hozzászólására (») Nov 4, 2011 /
 
A 30-as sal-od milyen tervek alapján készült? Vagy saját magad tervezted? Esetleg egy doboztervet tudnál hozzá mutatni? (Gondolom más 30-as hangszórókhoz is jó lehet)
(#) zitzaki hozzászólása Nov 6, 2011 /
 
Sziasztok!
Szeretném megépíteni EZT A TÖLCSÉRT ami állítólag 22Hz-ig tud sugározni. Az lenne a kérdésem hogy esetleg 18 as bútorlapból is lehetne ezt csinálni vagy mindenképpen a 20-as kell legalább?
És esetleg valaki már megépítette közületek ezt a ládát esetleg valami tapasztalatot megtudnátok osztani?
Előre is köszi!
(#) ptesza válasza zitzaki hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Többféle anyagból is el lehet készíteni , de azt tudni kell ,hogy ez nem pici. Csak úgy viszonyításképp mondanám ,hogy egy normál bejárati ajtón ezt már nehezen viszed be , azt is ketten. Ez egy szekrény.

Ezeknél az a lényeg ,hogy igazából egy összehajtogatott tölcsér. Arra kell figyelni ,hogy ne térj el a tölcsér kezdő és végméreteitől. Ha kihajtogatva is lerajzolnád akkor lehet látni ,hogy milyen szögben kell a tölcsérnek tágulnia. Persze ez nem egyenes vonalú hanem , pl exponenciálisan tágul ,de vannak vám tölcsér formák is.
(#) sound.man válasza zitzaki hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
VAn 20mm-es bútorlap is? Nem csak 18mm-es van?
(#) ptesza válasza sound.man hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Igen van. Ha le van fóliázva akkor is kb annyi.
(#) zitzaki válasza ptesza hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Tudom mekkora kb vannak igaz az ennél kisseb tölcséreim de azok se férnek normálisan be az ajtón. Amúgy ez tényleg elég nagy hatásfokú tölcsér igaz hogy olyan mélyre letud menni?
(#) elektrorudi válasza zitzaki hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Idézet:
„esetleg valami tapasztalatot megtudnátok osztani?”

A tapasztalatom az, hogy ilyen méretű ládát már senki sem épít/használ. Ezek 20-40 évvel ez előtt voltak divatban, amikor még kis erősítő teljesítménnyekkel kellett gazdálkodni. Ehhez jó hatásfokú hagsugárzó kellett. A hatásfok volt az elsődleges szempont, alá rendeltek minden egyéb tulajdonságot. MA már inkább meg tízszerezik a teljesítményt, töredék árból, mint ami költséget egy ilyen láda jelent... Tehát ez (beat-)zenekari hangosításra való! Nagyon csodálkoznék rajta, ha valóban megépítenéd... Ha mégis, egy képet rakjál fel róla!
(#) dB_Thunder válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Az igaz, hogy ilyen ládát csak fanatikusok építenek. De nem azért mert drága, hanem mert hatalmas, nehezen mozgatható. Egyébként öcsém épített ilyet az apjával, de mivel nem élünk együtt sosem láttam/hallottam szólni. Puding fórumtársunk is épített óriási tölcsért ha nem is ezt..
A mostani mélyládák általában reflex, vagy band-pass rendszerűek, ugyan nem adnak akkora hatásfokot mint a tölcsér, de sokkal kisebbek. És a szállíthatóság igen fontos ebben a szakmában.
(#) zitzaki válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Lehet fanatikus vagyok vagy nem tudom de szerintem 80% hogy ezt a ládát megépítem ha lesz pénzem anyagra. Meg nem tudom ki hogy van vele de nekem nagyon tetszik a tölcsérek hangja de nagyon kíváncsi vagyok milyet szólhat egy ilyen elég jó véleménnyel vannak róla.
(#) Levi Jr. válasza zoka hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
nemcsak esélyes, de ténylegesen jól szól majd. A tölcséres ládák egy valamire bizonyosan (és kis lakásban is!!) jók: egyszerűbb, keményfelfüggesztésű (nem szivacs-lágy szélű) hangszórókat is jól feljavít, hangzásában, és dinamikájában. AZ általad említett márka nálam favorit és nagyon bevált utánzat ládák készítéséhez.
(#) Levi Jr. válasza zitzaki hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Ennél sokkal kisebb és dinamikájában nagyban (90%-ban) hasonló tölcsért, jóval kisebb méretben tudok ajánlani, egy Cerwin-Vega láda rajza alapján.
(#) zitzaki válasza Levi Jr. hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Az érdekelne ha lehetséges eltudnád küldeni vagy feltenni a tervet?
Köszi!
(#) Levi Jr. válasza zitzaki hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
igen, bár most processzorhiányos gépemen található, de amint elérhető adom. Érdekessége, hogy akár szobai kishangfalak méretéig is lekicsinyíthető méretarányosan, és ugyanúgy exponenciális marad a tölcsér, vagyis: SZuper lesz az átvitele.
(#) dB_Thunder válasza Levi Jr. hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Idézet:
„Érdekessége, hogy akár szobai kishangfalak méretéig is lekicsinyíthető méretarányosan, és ugyanúgy exponenciális marad a tölcsér, vagyis: SZuper lesz az átvitele.”

Ezt ugye nem gondoltad komolyan??
(#) elektrorudi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Idézet:
„mint ami költséget egy ilyen láda jelent...”

Ez alatt nem csak az előállítás költségét értettem, hanem a "járulékos" költségeket is. Szállítás, raktározás, helyszíni installáció.
(#) Levi Jr. válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 8, 2011 /
 
20cm-es hangszóróval szerelve 83dB 1m-ről megfelel? öööö....válaszodat nem kommentálnám.
(#) Levi Jr. hozzászólása Nov 8, 2011 /
 
No, urak,...ha tölcsérest szeretne valaki hely és tömegtakarékosan építeni, akkor ezt ajánlom. Komplett méretezési méretekkel, műszaki rajz szinten. Nyugodtan meg lehet vele azt is csinálni (a C-V csinál is ilyet), hogy kétszeres szélessségre veszed a ládát, és két hangszóróval szereled. De emelett ezt a ládát kicsinyítheted is bátran, mert simán összevethető kis méretben is a hangja egy bandpass-sub dobozzal is, ha nagy lengésű, lágy felfüggesztésű (zártüreggel) hangszóróval szereled. Kiváló alapdoboz méretarányosan a Videoton 25-31cm-es lágy hangszóróihoz is, de ép-tettem ezt 16-20cm-es Videotonhoz is, IGEN KIVÁLÓ hangminőséggel!
Rajzok, fotók: MEnTSÉTEK, érdemes!
- Bővebben: Link
- Bővebben: Link


Linket a link gomb alá .. javítva !
(#) zitzaki válasza Levi Jr. hozzászólására (») Nov 8, 2011 /
 
Értem köszi a rajzot bár szerintem ez nagyon nagyon különbözik a "nagyágyútól" szerintem az egész karakterisztikája nagyon nem hasonlít hozzá nemhogy 90%-ban. És kétlem hogy ez a tölcsér 40-45 Hz alá is letudna menni. ( Amúgy a képen szereplő hangfal meg a rajzon szereplő terv nem ugyanazok)
Azért köszi.
(#) dB_Thunder válasza Levi Jr. hozzászólására (») Nov 8, 2011 /
 
Idézet:
„83dB 1m-ről”

Ez így nem elég, tudni kellene mekkora villamos teljesítmény hatására adja ezt. Ja és az sem mind1 hogy milyen frekvencián !!
90dB/1m/1W az jónak mondható érték (de nem tölcsérnél ) zárt, reflex ládáknál.
Még az én érzéketlen autós (mély)ládám (zárt) is tud 102dB-t ~150 wattal (f<80Hz).
A frekvenciamenet (hatásfok) erősen függ a tölcsérszáj méretétől ! Ha csökkentjük minden paraméter romlik.
Aki nem hiszi járjon utána!!
(#) skero válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Ez úgy van ahogy írtad! A tölcsér hossza is és mérete ,méretezése fontos a jó végeredményhez. A mellékelt kép szemlélteti is milyen befolyása van a hossznak ill méretnek. Rövid cső nem megy mélyre, a kis tölcsérszáj egyeletlen átvitelt eredményez!

tölcsér.JPG
    
(#) Levi Jr. válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Szerintem a tölcséreknél, és ez HALLÁS utáni tapasztalat, (szándékosan írtam nagy betűkkel, mert a papíron számított értékek nagy általánosságban KÖSZÖNŐ VISZONYBAN SINCSENEK a szubjektív, hallás-teszt eredményével ! A számított értékek jó támpontot adnak, a tervezéshez, de van, amikor a szabályok kis értékű módosítása nagy hangzásjavulással jár. Ezt már '91 óta jópárszor tapasztaltam, különféle tölcséres rendszereknél.
Zitzakinak:
Ez a tölcsér amit linkeltem Neked, (úgy nézem feleslegesen) gyári értéken , 38-46 közötti hangszóróval szerelve 35Hz-től indul, hogy valóban így van-e, még nem tudtam műszeresen meggyőződni róla, de jópár komoly klubban a mai naopig használják, magyarországon is, mert egyszerűen nincs jobb. Az általad érdeklődött nagytölcsérrel (a nagy méret ellenére) csak max. 5-8 dB hangnyomás többletet fogsz tudni produkálni, de cserébe lesz egy kb. 80-100Kg-os dobozod, amit 4 ember (kerekekkel és foganytúkkal jó súlyponttal is min. 2 ember!!!) fog tudni mozgatni. Ennyit, nem tudom, hogy megér-e pár dB. Nekem régebben volt helyem ilyen nagy ládák tárolására, próbájára, és amikor 2 különféle ládát összevetettem, hangnyomásmérőzés után elvetettem a nagy ládákat, mert nem nyertem "szinte" semmit. De nem akarlak meggyőzni, csak a tapasztalatimból idéztem Neked, Nektek. A nagytölcsérrel anno én is szemeztem, volt is rá anyag, de más, tölcsérhosszban egyező, mégis kisebb láda mellett döntöttem, utóbb igazolódva, helyesen. Ahojjj, polacsek!!

dB Thundernek: a hivatkozott kicsinyített Cerwin-Vega tölcsér, 20cm-es, 50W RMS teljesítményű Videoton hangszóróval jött le. Vagy a gyári, félprofi hangnyomás mérő volt szar, vagy tényleg ennyi volt, mindenesetre, sokan megcsodálták anno a hangját. Azóta a kis szobai hangfalakba is tölcséres mélyszekciót építek, kizárólagosan.
(#) Levi Jr. hozzászólása Nov 10, 2011 /
 
Köszi modi, az előzőek linkjavítását!!
(#) zitzaki válasza Levi Jr. hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Amúgy én csak kíváncsiságból szeretném megépíteni azt a nagy ládát mert érdekelne mit mutat és mástem a mühelybe zenehalgatásra tökéletes lesz amugy vannak nekem is kissebb jól bevált tölcséres ládáim amit hangosítani meg bulikba szoktam magammal vinni. Ő LENNE AZ
(#) zoka válasza Levi Jr. hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Elvileg a láda lemásolásával, jó hangszóróval az eredeti ár töredékéért hozzá lehetne jutni, ebben nem kételkedem. Amit írtál, hogy a CV ládát arányosan lekicsinyítve egy pl. 20 cm hangszórónak, hasonlóan jó láda építhető, csak mondjuk kisebb lesz a hatásfok. Én csak azt tartanám furcsának, ha az alsó határfreki a tölcsér arányos lecsökkentésével nem menne fel mondjuk 100 Hz-re, ami ugye nem nevezhető igazi mélyhangnak. Legalább is, szerintem adott freki megkövetel bizonyos méretet, függetlenül a kisebb hangszórótól.
(#) zitzaki válasza zoka hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Én a tölcsér kicsinyítést mondjuk úgy tudnám elképzelni hogy csak a szélességét csökkenteni arányosan és akkor kb megmarad a tölcsér karakterisztikája tehát csak annyi hogy szemből szűkebb lesz.
(#) zoka válasza zitzaki hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Igen, ha csak a szélességét csökkentjük, úgy már lehet, hogy megmarad a mélyhang, csak mondjuk a dB csökken vagy valami.
Következő: »»   22 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem