Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Nem teljesen értem a válaszod, legfőképpen a végét. Nem túl sűrűn hegesztek, mert általában csak javítom a hegesztőgépeket, néha készítem, igaz, sajnos már 41 éve.
![]()
Szia, a vege az robert0322-nek lett volna aktualis.
T.mpisti!Tudom,hogy a szekunder oldali szabályozás híve vagy. Mi a véleményed egy középkivezetéses szekundert hogyan lehetne elektronikusan szabályozni?
Szia András!
Ugyanúgy mint egy félig vezérelt hidat, csak a negatív oldali diódák helyett ott a középkivezetés. Feltételezem, a pozitív oldalt akarod szabályozni. Ha a negatív ágat, akkor is ugyan ez a felállás,csak a középkivezetés lesz a pozitív pólus.
Nem hiszed el ... pont ezen agyaltam most míg kint voltam a műhelyben . Van egy pár STPS12045TV diódám és ha középmegcsapolással készítenék egy trafót és két ilyen kettős diódát betennék (ezeken max. 0,7 V a feszültség esés ) és pár darab fettel pedig PWM-es szabályozó követné így kis veszteséggel talán tudnék készíteni egy mini "CO"-t mert mostanában többször kellett volna kint lemezt hegeszteni . Ugyan hoztam ki melóból inverterest de az sem volt könnyű + még a palackot emelgetni . Sok mindenem van itthon és nem ártana egy kis mini CO hegesztő összetákolni a télen .
Az ötlet nem rossz, de a PWM modulált IGBT után tegyél fojtót. A fojtó és a PWM IGBT közé pedig egy gyors booster diódát,de legalább 200A-os típust.
A tirisztoros szabályozást szeretném kikerülni és talán kisebb veszteséggel működne az egész - bár mint írtam csak ötlet . .. meg "hááát" pár cuccom lenne félig készen is hozzá .
A tirisztoros vesztesége szerintem kisebb lenne, csak hát nem olyan "modern" -no és azok a fránya felharmonikusok...
Ezeket a diódákat most bontogatom CNC-s tápokból és mivel 2x60 A-es de csak 45 V-osak nem tudom mire lehetne használni még ilyen kis feszültség értékkel -- hát ezért jutott eszembe a CO hegesztőbeli felhasználás .
A 45V-os dióda oda bizony nagyon kevés. Az egy tekercsfél csúcsfeszültségének a kétszerese a minimum, terheletlen kimenetnél. Mivel a hegesztésnél a cseppátmenetek a trafó kimenetén lengést okoz,ezért ezt az értéket még 2-vel szokták szorozni. Emiatt alkalmaznak 200V-os diódákat egyenirányítónak a hegesztőgépeknél. Ha a szabályozás elektronikus, akkor 400V-os sem ritka.
Milyen igazad van ! Erről meg is feledkeztem .
sziasztok. ara lenék kíváncsi hogy a fojtó trafónak mi a szerepe?
A háromfázisú gépeknél kiegyenlíti az íváramot, azaz simítja azt, ezért is nevezik simítófojtónak, az egyfázisú gépeknél arról gondoskodik,hogy a munkaáramnak ne legyenek nulla értékű pillanatai, vagyis itt is afféle simítófojtó funkciót tölt be. Ha kondi van előtte, akkor elvileg a háromfázisúhoz hasonló, de vele közel sem azonos minőségű az előállított egyenáram technológiai minősége.
először is köszi szépen én is valami ilyesmit vettem észre az előbb egy fázisu a gépem egyébként de a varratom egy kicsit magas.Kondezátort nem tudok szerezni már probáltam ma találtam egy 10 000 mf és ezt félek bele tenni hátha elszáll
Hány V-os a kondi?
Ha legalább 50V-os, nem lesz vele gond-feltéve hogy a kimeneti feszültséged üresjárásban az egyenirányító után mérve nem több mint 32-33 V. De az már nagyon határ. Inkább csak 30V legyen a max. feszültség, a kondi nélkül. Megkondizva úgyis felmegy az 1,41-szeresére.
Sziasztok! HUzaltolót csinált már valaki házilag?A másik kérdésem az az lenne ,hogy létezik-e olyan munkakábel amibe bele van építve a gázszelep.
Semmi nem elképzelhetetlen a kis fényképezőre kattints ott van minden megoldás,bár a huzaltoló elég precíz szerkezet -kellő erővel kel tolnia anélkül,hogy megsértené netán gyűrné a huzalt.Létezik olyan munkakábel ahol bevan építve egy mechanikus szelep a fogantyúba főleg az olcsó barkács gépekben-nekem nemvolt gondom vele csk az,hogy rövid a munkakábel.
Ez pl.nagyon gyanús,hogy magánépítés-attól még nagyon megfelelhet:
Hiszen az egész gép maszek, miért lenne a toló más?
Több huzaltovábbítót is készítettünk már a lakatos szomszéddal közösen. Beváltak.
És milyen alkatrészeket használtatok? Főleg a görgő és a motor érdekelne.
Eredeti görgőt a legkönnyebb beszerezni. Vettünk a szakboltban.
Motornak kisebb igényekre bármilyen ablaktörlő motor megfelel. A 24 V-os busz, kamion, ... ablaktörlők jobbak. A kettős áttételű Skoda ablaktörlők (csiga+bolygómű) különlegesen masszívak. Többen emlegetik itt az akkus fúrók motorjait is. Biztos jó lehet, de szerintem további fordulatszámcsökkentésre van szükség, a fogaskerekek alkalmazását meg igyekeztük kerülni.
Ablaktörlő motor az van, görgők mennyibe fájnak kb? Meg ugye a mágnesszelepet is onnan kellene beszerezni.( komplett gépet építek, csak nincs péz rendes nagyra)
Az eredeti görgő az még kevés, kellene hozzá egy leszorító kengyel is. Jobban jársz,ha egy olcsó tolóművet vásárolsz a Cooptim Kft-nél.
Görgők árát nem tudom, mert nem az én feladatom volt. Mágnesszelepet már vettem ~8500.- 24 V-os. Ugyanennyi 230 V-ra is.
Érdekes, hogy görgőt most hirtelen nem találok sehol a webáruházakban, oedig az is kopó-fogyó alkatrész. ![]()
Erre nagyon kíváncsi lennék. Már korábban is nézegettem a gyártmányaikat. Most regisztráltam, mert azt ajánlják, belépés után megnézhetem a webáruházban.
Csak nem találom sehol. A tekmékneveket eldobja a kereső, a témakörök között nem lehet megtalálni. Egyedül egyfajta Weldi huzaltolót talál, ~130e.-. ![]()
Próbáld így: Cooptim.hu, majd letöltések-termékkatalógusok-huzaltoló katalógus.
Kb 12Megabájt a mérete,és igen sok fajta tolómű szerepel benne, a legegyszerűbbtől a brutálisan erős 4 hajtott görgős kivitelig.
Hol adják ilyen drágán?!
Amikor utolján vettem(kb. 1 éve,) még csak 1500Ft volt darabja. |
Bejelentkezés
Hirdetés |