Fórum témák
» Több friss téma |
Próbálj meg jelet venni a Fet előtti potiról... Mérésem szerint ég és föld. A kollégám azt mondja a Toshiba fet nem fog csillapítani, és csak 100 Ft. Én csak a hétvégén tudok tesztelni.
Kíváncsi leszek a véleményedre, de mondom, egy A osztályúnál nem hiszem, hogy nagy megfejtés lesz...Mindenesetre érdekel a véleményed ezzel kapcsolatban,kérlek oszd majd meg a tapasztalatokat! A fojtót se felejtsd ám ki! :integet2:
Szerintem az a fet is fog csillapítani, a drain és a source ellenállások arányából ítélve(12k/33k)! Az egy eléggé elszúrt fokozat szerintem ott. De majd meglátjuk, erre is kíváncsi leszek, hogy mit mutat a Toshiba jfet!
A fokozat xsz r, de a srác azt mondja, hogy a BF245 túl nagy fesznél nyit csak ki. A japán megy alacsony tápfeszről is. Nem tudom minek kellett ez bele, amikor ott van 3 pár műveleti erősítő...
Milyen ellenállást tennál oda Au mondjuk 3 hoz?
Te Konyak! A fet melyik irányban áll nálad? Nem egyforma a bekötése, nekem a lapja kifelé áll.
Hát ez a tápfeszültség kérdés elég homályos nekem...A bf245 is működik alacsony tápfeszültségről. Ami fontos, az az Id/Ugs karakterisztika. Azt kell megnézni. Ha jól látom a drain ellenállás egy RC-re megy a +15V os tápra, míg a source a -15V ra, és a gate meg a földön van...? Én máshogy közelíteném meg ezt a kérdést, én a mínusz tápfeszes oldalt levenném, és a földre tennék egy source ellenállást, a gate maradhatna a földön.... J202-t tennék oda vagy 2n3819-et és kb 2-3kohm drain ellenállással és 330-470Ohm source ellenállással próbálkoznék. De sajnos a jfetek szórása hatalmas, ez a kérdés nem ilyen egyszerű. Pár mérés kell ahhoz, hogy számolni lehessen korrekt értékeket! De egy 470Ohmos -hoz kb 2-3kOhm drain ellenállás kell 3-4x es erősítéshez, a másik kérdés majd a drain feszültség alakulása a megfelelő kivezérléshez...
Nekem a bemenet felé néz a lapos oldal. A beültetési rajzon oda van írva a D, S, G kiosztás. Én megnéztem a BF245 lábkiosztását, és így a lapos oldal a kapcsolók fele esik.
Innen néztem. Nekem C-s van. Nem tudom számít-e?
http://www.hqelektronik.hu/info/hu/bf245c.html
Ha jobban belegondolok lehet hogy fordítva van! De működik.
Találtam egy spanyol fórumot, ahol arról beszélgetnek, hogy egy eredeti Gallien Krueger erősítőbe volt néhány leégett alkatrész, és az eredeti J113Y Fetet BF245-el helyettesítették, de fordítva forrasztották be.
Az enyém lapos fele néz kifelé. Szkóp szerint csillapít, de megmérem majd újra. Pár nap és jelentkezem.
Kíváncsiságból átfordítottam. Sokkal jobban erősített, és borzalmas hangja volt. Semmilyen potméter állásnál nem adott ki tiszta hangot. Se halkan, se hangosan. Mint egy berekedt macska, úgy recsegett.Úgyhogy visszafordítottam. Így szépen szól, minden működik, nem torzít, nincs háttérzaj (csak a gitárkábelem árnyékolatlan, és annak van egy kis súgása). Egy picit halkabb, de ezt lehet korrigálni erősebb pengetéssel. Rámértem a tápra. 14,2 és 13,5 voltot ad. Valószínű itt a probléma. A torroid 2x11v-t ad, és a 7815, 7915-nek ez kevés. De miért nem egyforma? A fet nem kap 15V-t, lehet hogy nem is csinál semmit?
"...elég sok gyári cucc hulladék..."
Hat az ugy volt hogy Jim Marshall epitett erositot amit reszben Bassman 10 -rol masolt .Amerikai pentodaval ,valami bovli olcso kimenotrafoval ( az volt kifizetodo). Elso harom erositit a The Who bandanak epitette rendelesre erre lett nagy hirneve ....mindenki ilyet akart . Aztan attert EL34-es europai pentodara de a kapcsolasban nem valtoztatott semmit igy a kivezerles az EL34-esekhez nagyobb volt a kelletnel . Ezt a gitarosok megszoktak ,,jo kis "nyuzott" koverebb jol kitarthato 'folyekony" gitarhang ....szuper volt. Aztan Jim bacsi gondolt eggyet , "..azert szegyen ilyen hirnevvel ilyen bovlit gyartani .....ideje hogy rendes erositot epitsek ..." ha mar ment a bolt esjott a penz es not a kereslet . Epitett si szuper erositot ...nem kellet a francnak se ....a gitarosok obegattak ..." hozzak vissza a mi jo kis gitarerositonket ".
Nekem 50W es 100W-os csoves erositoim voltak ,Az elsok egyeniranyito csovel.Volt amelyikben villenyego is volt sorba az anodaramon...az egy12 vagy 6 V-ot leszedett a kivezerleskor ( egyben biztositekkent is mukodot ).
A fogyasztastol fugg ,vagyis 1W-os erositonel kellene egy nagyon kisteljesitmenyu egyenirenyito cso hogy a hatas megjojjon..akor inkabb segit a soros villanyego (12 vagy 6V-os ) es lehet a hangszoroval is sorba kotni megfelelo kis autoreflektor egot .Mindjart megjon a dinamikus "termeszetes" kompresszio . melynel kis jel eseteben nem no a zaj !! . Elektronikus kompreszor eseteben szunetbe a "gain" no es vele egyutt a zaj is . A "passziv kompreszor eseteben nem no a zaj megmarad a kapcsolas /eloerosito zaja . Nincs szukseg "gate" kapcsolasra ami a szunetben nemit , de egyben "megakasztja" a gitarjatekot . Ez lenne a nagy titok , pont mint a "hozzavalo" nagyjelu hangszedo ( hogy ne keljen plusz eloerosito ami altal nohet a zaj ..stb). Vagyis a zenesz viszi a gitarjat , egy kabelt es az erositot ,,,es ! ne keljen semmi mas kutyu hogy jol szoljon es kenyelmessen lehessen jatszani a cuccon ( gitarjateknak kedvezo dinamika .)
Fetet ismét megfordítottam(most a jó irányba), recsegést okozó kontakthiba elhárítva. Előfok működik. Már csak az a kérdés hogy ki kell-e cserélni a BF245-öt valami másra?
Rendszeresen böngészem a spanyol fórumot ahol találtam az előfokot, és ott azt írták hogy tesztelték +-12, +-13,5, +-15 volton K117, J113, BF245 fettel és tökéletesen működött minden verzióban. Nekik elment a BF 12 voltal. Annyit változtattak a kapcsoláson hogy kivették a lábkapcsolót belőle, egyébként megegyezik a gyárival(ott J113 van).
Én annó jeletkeztem ebbe a gyárba, de nem vettek fel....
Szereztem izostat kapcsolót, és nagyon jól néz ki a ketyere. Sajnos a potik helyett még fix 2x20 kilók vannak, szóval tesztig vennem kell potikat.Szereztem trafót is az előfokhoz. Konyak, jobb lett a hangerő végül?
Fet visszafordítva a rossz irányba. Így tiszta hangja van, szépen szól, minden működik. Amikor megfordítottam, akkor nem volt 100%-osan tiszta a hang, bár hangosabb volt. Az árnyékolatlan kábelem ellenére(ami súg) lehetett hallani egy pici torzítást. Illetve az egyik potméter feszül(el is tört) ez okozott kontakt hibát. Két potit kell cserélnem, a bemenet 200k, és a boost-nak hosszabb a tengelye(lehet hogy csak levágom) Már csak a végfok hiányzik. Kitben 4500 pénz. Az ideiglenes előlapot lecserélem lemezre, matrica rá(meg van tervezve) és kész. Vannak képek. Az egyiken látszik hogy van beforrasztva a fet. Vermona 620-al própáltam. Meg vagyok elégedve vele. Megcsinálom a sima gitár előfokot is. tápja, doboza megvan. Próbaképpen berakok majd egy K117-et. Aztán meglátjuk melyik nyer(hallásra).
Teljesen felesleges erőfeszítés! Ilyen drain és source ellenállások mellett nem lesz erősítése! Tehetsz oda bármit...
Milyen ellenállást javasolsz?
Egyébként a nyitó fesz volt a necces paraméter, én szerintem kihagyom a fokozatot ahogy van, bár a meghallgatás során derül ki.
Már leírtam mit javasolok feljebb, ez a fokozat szerintem így nem túl jó. Mi az a nyitó fesz?
Na megtaláltam... Nem mínusz 15 ön van hanem, hanem földön eleve. Megpróbálom az ellenállás cseréket, az elég egyszerűnek tűnik.Igazából jó lenen ha nem csillapítana...
Raktatok fel nyáktervet, ott -15...kapcsolási rajz, ott föld..jó lenne valami végleges, hogy miről is beszélünk! Mindenképpen a drain és a source ellenállások hányadosa 2- nél nagyobb legyen és akkor fog erősíteni (drain legyen a nagyobb),de figyelj a drain feszültségére, hogy legyen kivezérlésre lehetőség! Legyen modnjuk a drain fesz a tápfesz fele...Beteszel 470Ohm-1kOhmot a source-be a drainbe meg egy trimmert és tekergeted...Nem korrekt megoldás, de működik. A végén meg fix ellenállással helyettesíted a trimmert, szerintem ez kb oké megoldás. :yes:
Ha jól értelmezem ezt kéne csinálni.
bocs, picit off, de aktív bass-hoz nincs valakinek valami kis bevált szűrőkapcsolása, amit egy egyszerű 9V-os adapter után kötve már kiváltható a 9V-os elem a 230V-os hálózatról zaj nélkül? Akkuval próbálkoztam, de nagyon hamar lemerül sajnos a 9V-os, messze nem éri el az AA akkuk minőségét, így kénytelen leszek valamit összedobni, hogy adapterrel tudjak gyakorolni...
Így van! Ezen a layouton pl a -15re van kötve a source ellenállás, ha jól látom persze! Az oké, hogy láttam itt egy kapcsolási rajzot valamikor, amin nem ott volt, de a layouton bizony ott van! 33k a -15V vonalra. Bf245-höz lehet kicsit alacsonyabb source ellenállást is bevállalnék, inkább a 100-470Ohm tartományban, mert a Bf245-ök mérésekor elég nagy Idss-t tapasztaltam, persze attól is függ, hogy A,B,C a fet, mindenesetre ahogy rajzoltad úgy szuper, a 2-3k azaz a drain ellenállás helyére egy 10k trimmer tökéletes (2-3kOhm mellett épp egységnyi körüli az erősítés, onnan kezd erősíteni kb. 245 fet mellett nagy erősítésre nem kell számítani...). Akár próbálgathatod is közben, miközben pengetsz és fülre is belőheted a neked tetsző hangzást. Szerintem azért van ott, hogy "megfűszerezze" a műveleti erősítők transzparens, színezés nélküli hangját! Zs. :yes:
Szia! Egy 7809 es stabilizátor IC lesz a megoldás szerintem. Úgy lennne az igazi, ha a táplálandó áramkör mellett lenne (tehát az adapter zsinór áramkör felőli végén), de ha beépíted az adapter házába, már azzal is nyertél. Érdemes az adapterbe is bekukkantani (általában köszörülni kell csavarhúzót hozzá ), aztán megnézni benn mi uralkodik, a puffer elkókat sem szokták kínai barátaink eltúlozni. Kapni lehet jó minőségű kis méretű - nagy kapacitású kondikat, érdemes kicserélni akár nagyobbra is és ami a legfontosabb lehetőleg 105 fokosra, mert szegény adapter néha már nagyon kis terhelésre is izzad...Ja igen, a 7809 akkor működik jól, ha a "bemeneti" feszültsége (tehát az adaptered kimeneti feszültsége) kicsit : pár V al magasabb, tehát egy 11-12V már elég neki. Nem kell megijjedni, egy átlag 9V os adapter 9V állásban néha 13-at is lead...persze terheletlenül. Ha meg feszültség választós, amolyan univerzális, akkor meg nyert ügy! A stab után nem kell elkó, csak egy pár száz nF kondenzátor, adatlapot meg találsz róla neten! 3 lábú jószág egy bemenettel, egy közös vagy föld lábbal meg egy kimenettel...Remélem tudtam segíteni, ha van még kérdésed szívesen segítünk!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |