Fórum témák
» Több friss téma |
Kedves neocska!
A balancernek jó az én IC-s megoldásom is, köbzoli tranyós megoldása is! A l272m ic 1000 ma-t tud hűtés nélkül, de ekkora áramra balancernek nincs szükség! Az ic ára Hqvideo-nál kb. 370 Ft és 2 egység van benne. (3 sorba kötött cellát lehet 1 IC-vel balanszírozni. Az én problémám más, ha a balanszer rajta van, az akkor is meríti a cellát, ha az már elérte az alsó határt! Én 5 sorba kötött cellát használok, és terhelésnél sem lehet 3 volt alá menni egyetlen cellával sem mert tönkremegy! Hogyan lehetne leválasztani a fogyasztókat, ha a telepek feszültség értéke elérte az alsó feszültség határt? Nem szeretnék többpólusú relét használni, Én fet-re gondoltam, de nem tudom eldönteni, hogyan és melyik ponton kellene megszakítani az akkupackot! elméletileg ha az ic-k nem kapnak tápot, a kimenetek nem dolgoznak be a lecsapolt cella feszültségbe, (de ez csak elmélet) Az ic adatlapja alapján) gondoltam diódás védelemre, de az eltolja a feszültség arányokat, mind töltéskor, mind használati terheléskor, és kb 0,6 volt különbséggel eltolódik a kimenetekhez képest! Az akkukat nem szeretném elrontani, mivel 20 darab (5 x 2)2200 ma-es cella került bele 2 db 18 voltos fúrógép akku házába! Szóval szeretnék egy kis segítséget, megoldást a megadott kapcsolási rajz alapján, hogyan lehetne megvédeni (kikapcsolni az akkupackot), ha a cellák értéke elérte az alsó határt? És a balancer ne fogyasszon tovább. töltéskor úgy is feléled a feszültség hatására a akkupack!
Sziasztok!
Kaptam ingyen egy DELL AXIM X30 at, csak éppen az akkumulátora a nullán van és a töltő rákapcsolásnál szét van barmolva, tehát nem lehet rákötni, meg hát nincs is töltője. Van megoldás hogy ezt feltöltsem valahogy házilag legalább kipróbálni, h működik-e. Valami szétvágott kábel volt rákötve csak nem tudom hogy. Nekem van egy Nokia töltőm az jó lenne Dell aksi: 3.7 V 950mAh Nokia töltő Input:230V 50 Hz 21mA 4,8V A Output:3,7V 355mA 1,3 V A Én ezekhez nem értek, csak arra lennék kíváncsi fel lehet-e tölteni ezzel és ha igen akkor mit hova rakjak. Köszi a választ és bocs a tudatlanságomért
Üdv !
Nos az általad belinkelt töltőáramkör pontosan megfelelne a céljaimnak. Esetleg volna rá mód, hogy az alkatrész típusokat megtudjam? Gondolok itt a FET-ekre , de legfőképp a kimeneti stab érdekelne.
NFET: mindegy milyen, én SMD-t használtam, mikor milyet kaptam. Pl.: NDS 355 AN
PFET: majdnem mindegy milyen... én SMD-t használtam, de olyan kell, aminek kicsi a belső ellenállása (0,5 Ohm alatt). Pl.: TSM 2301 CX Feszstab: Lényeg, hogy low-drop legyen, én ezt használtam: LP 2985 IM5-3.3 Ezzel 3,4V-os akku feszültségig stabil 3,3V-ot kapsz. Így nem tudod kihasználni az akku teljes kapacitását, de nekem így is több mint elég volt. Ha több működési idő kell, akkor 2,7V-osra kell tervezni a rendszert, és akkor lehet 3V-ig meríteni az akkut.
1000 köszönet, én is smd-vel dolgozom. Meg is rendelem az anyagot.
Egy picit bonyolultabb kérdésem lenne.
Volt nekem egy napelemes töltőm, amiben beépített LI-ion akku volt. Az akku nagyon rossz állapotban volt, kicseréltem telefon akksikra (3db-ra) mindenféle védőelektronika nélkül. Túltöltés és túlmerítés elleni védelem van elvileg a napelemes töltő paneljén. Volt itthon 3 db laptop akku is, az egyiket átalakítottam. 6db 4400mAh-s lítium cella, most párhuzamosan van kötve. Ez tehát nagyjából 26A. Most 3,8V-ot mértem az összekötött akkuk kimenetén. Visszakötöttem a napelemes töltőre, de elfüstölt rajt valami (nem bírta a nagy áramot, szinte biztos) Rendeltem egy csomó 2A, 0,5V napelem cellát is, direkt, hogy a lítium akkujaimat tudjam majd tölteni vele, d elfüstölt a panel. Vajon hogy lehetne ezt megoldani, hogy ekkora áramot korlátozni lehessen, legyen rajta figyelő elektronika, és a napelemek stabilan tudják tölteni ? (nehéz kérdés? )
Attól, hogy párhuzamosan van kötve 6 cellád, csak az akkupakk kapacitása nő meg, kb. 26 Ah-ra (nem 26A-re). A töltő-elektronika szempontjából, hogy most 1 vagy 6 cella van rajta, az teljesen lényegtelen, azt leszámítva, hogy hosszabb a töltési idő.
Ha ott bármi elfüstölt az nem azért volt, mert párhuzamosítottál x db cellát. A leírásodból az sem egyértelmű, hogy mi füstölt el... A napelem? Az akkuk elektronikája? Vagy mi? Milyen áramot szeretnél korlátozni?
Még napelemet nem kötöttem rá, mert még nem érkeztek meg, de usb-ről is lehet(ne) tölteni.
Akkukon nincsen elektronika, egyetlen panel van, ami elvileg vezérli a töltést, a túltöltés elleni és túlmerítés elleni védelem is benne van, illetve ezen keresztül megy az 5V-os USBport-on keresztüli vételezés is. Egy led jelzi zölden a töltést, pirosan a merítést. Na most ezen a panelen elfüstölt valami. Nem látszik szemre, hogy mi, de feltételezem, hogy a "BAUA1" nevezetű alkatrész, aminek 3 lába van +1. Nem tudom mi lehet ez, de amikor csak 4db-ot kötöttem rá, akkor is melegedett. Most, hogy 6db-ot és tölteni is akartam... füst. Szerintem valamilyen tranzisztor lehet, d sehol nem találtam semmi leírást róla. Lényeg az, hogy kéne valami védelem + töltés vezérlés a cellákra.
Sziasztok!
Keresek nagyon kicsi méretű 3.7V-os 60mAh-tól max 500mAh-ig akku-t. Pl.: ilyet: Link Ha tud valaki Budapesten boltot legyen szíves írjon. Én sehol nem találtam még országon belül se.. Köszönöm, István
Köszönöm szépen a választ és elnézést, hogy ide írtam.. Gondoltam itt jobb eséllyel kapok választ.
Megvan a füst oka. Véletlenü fordított polaritással kötöttem rá az akku pakkot. Szerintem valamelyik dióda lehetett, de az is előfordulhat, hogy a step-up, mert azóta nem világít apiros led merítésnél, és nem 5V van a kimeneten, hanem az akku fesz.
Nem tudom mi szállt el, ma megpróbálom lekövetni a kapcsolást.
Egy telefon akkuról leszedtem a védelmi elektronikát. Már nem tudom melyiken volt, de van több cellám is. Bármelyikre rárakhatom?
Sziasztok!
LI-PO Tőltő kapcsolási rajzot keresnék egy ilyen aksit tőltenék vele Bővebben: Link Találtam is egy kapcsolási rajzot. Szreintetek ez jó lesz?Bővebben: Link Gondolom hogy az R8 potival állítom a feszt. ami nálam most 7.4V kell hogy legyen! A led pedig elalszik ha kész a töltés! Jól Gondolom!?
Jól. Az 1ohm pedig az áramkorlát - ha állítani kell.
Köszi! Hogy érted az áramkorlátot? 1A-el elég tölteni!Akkor szabályozzam az 1 ohm-al?
Ha jó az 1A-es áramkorlát, akkor semmi dolgod vele. Csak azért írtam, ha állítani kell, akkor az 1ohmot kell változtatni...
Értem köszi nem kell akkor Áramkorlát mert az aski bírni fogja 5C vel is lehet tölteni!
Szeretek építeni, sok mindent csináltam már, nem magamnak, de vettem ilyet a 18650 akkuk mellé.
Történetesen a linkről, ha már itt nincs is. http://viewitem.eim.ebay.hu/1-pcs-PCB-for-74V-18500-18650-Liion-Lip...5/item Van belőle single, duo, trio. Üdv: StMiklos
Az akksi bírja csak az LM 317 fog elhalálozni. Egy Amper áram felvételnél már komoly hűtést igényel. Nézd meg az adatlapját!
Ez tényleg forró tud lenni, de egy kapcsolóüzemű megoldás már elegánsabb.
Ki lehet egészíteni a kapcsolást egy nagyobb áramú tranzisztorral.Van ilyen topik.
Sejtettem, akkor biztos akarsz kocsiban használható töltö variációt is. Akkor legyen kapcs üzemű.
Szevasz!
Ez itt kapcsolóüzemű, 3A-es, állítható feszültségű. Az IC LM2576T.. Adatlapján mindent megtalálsz, kaparsz néhány szigetet, aztán megy is.. Egypont (vastag) földelésre ügyelni, még a kapcs rajzon is jelzik. Üdv: StMiklos |
Bejelentkezés
Hirdetés |