Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es féklámpa
Lapozás: OK   8 / 17
(#) reloop válasza Isoo hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Olvasom ezt a hsz.-t, ebből nem tiszta, hogy a led is rossz, vagy csak a meghajtó áramkör.
Nem vered magad tragikus költségbe, ha az általad linkelt kapcsolást összerakod, és a meglévő diódákkal kipróbálod. Egy kísérletet még légszereléssel el is el lehet végezni. Annyit kell módosítani, hogy a sorba kötött 12 ledet 6-6-ra osztod és polaritás helyesen összekötöd.
(#) Isoo válasza reloop hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Ki fogom próbálni annyit tényleg megér.
A rajzon is 6-6 van soronként.
Csak az elektronika rossz. A ledek megvannak hozzá.
(#) reloop válasza Isoo hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Figyelem a témát, írd meg mire jutottál.
(#) Isoo hozzászólása Nov 7, 2011 /

A sajnos nem értek a kapcsolási rajzhoz ezért muszáj megkérdeznem hogy hogyan kell a tranzisztorokat és a diódát bekötni. Berajzoltam az elképzelésem. Remélem jó.
(#) reloop válasza Isoo hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

A dióda egyértelmű, a tranzisztor típusát írd a gugliba és töltsd le a datasheet-et (adatlap). Ott le van rajzolva a lábak kiosztása. Az a biztos.
(#) Isoo válasza reloop hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Ok. Már minden világos
(#) Isoo válasza Isoo hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Kicsit változtattam a kapcsolási rajzon. Gondolom így is megfelelő. Az eredeti rajz alapján külön szálon kell 12v-ot adni.
(#) reloop válasza Isoo hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Úgy látom elvágtál egy vezetéket. Csak SW2-re így nem fog kapcsolni. Ha nincs állandó 12V-od a Q1 emitter számára, akkor az elvágás helyére diódát kéne kötni.
(#) Isoo válasza reloop hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Igaz így csak akkor működik a fék ha ég a helyzetjelző. Tehát így sem jó.

Az a baj az eredeti rajzzal hogy külön 12 voltot kellene hátravinni lámpákhoz.

Valahogy így kéne megoldani. Tudom nem jó így csak az elképzelésre gondoltam.
(#) Isoo hozzászólása Nov 7, 2011 /

Lehet hogy ki fogtok röhögni, de így nem jó?
Ja és most vettem észre hogy 33 Ohm helyett 30 Ohmos ellenállásokat kaptam.
(#) reloop válasza Isoo hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Készítettem egy rajzot, kissé még elemezni kell, hogy jó-e.
(#) kkrisz75 hozzászólása Nov 8, 2011 /

Üdv.

Miért kell megbonyolítani tranzisztorral a ledes féklámpát? 3 éve csináltam. Azóta hibátlan.
Nem égett ki 1 led sem. 3 sor fél fényerő a helyzetjelző 5 sor teli fényerő pedig a féklámpa. 110-110 db led. 4esével sorba kötve és a blokkok párhuzamosan. Ledes féklámpa.

A gyári 21W-os izzónál leheletnyivel nagyobb fényerőre beállítva.
(#) Isoo válasza kkrisz75 hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Hali!

Nézd vissza egy kicsit a hozzászólásokat.
Gyárilag ledes lámpába kell új elektronikát csinálni. Amiben 12 db led van és a helyzetjelző és a féklámpa is ugyanaz a 12 db led.
(#) Isoo válasza kkrisz75 hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Egyébként nagyon jó lett!
Majd én is elkezdem megcsinálgatni full ledesre a gyárit.
(#) Isoo válasza reloop hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Nekem tetszik, de hogy jó e? Azt majd eldöntitek ti
(#) reloop válasza Isoo hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Újra átnézve is megépíthetőnek tűnik
(#) Isoo válasza reloop hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Köszi!
Holnap ki is próbálom.
(#) bbb válasza reloop hozzászólására (») Nov 10, 2011 / 1

Szerintem ha az eredeti felvetésed akarod megfelelően alkalmazni, akkor így próbáld meg...
(#) Isoo válasza bbb hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Nem inkább így? Az sw1 a helyzetjelző.
(#) Isoo válasza Isoo hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Ja nem. Az áram irányát rosszul tudtam a diódán. Googleban megtaláltam
(#) reloop válasza bbb hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Kiváló az ötlet. SW1-re nagyobb áram fog folyni, az R2-t növelni kéne. A háromféle áramerősség arányai változni fognak, ezt ki kéne próbálni a gyakorlatban.
(#) bbb válasza Isoo hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Nem.

Gondold végig a rajzot amit adtam.

Mi történik, ha zárod az sw1-et, merre halad az áram?
Ugye végighalad a diódán, és így mindkét ellenálláson, ami úgy fog kinézni, mintha a két ellánllást párhuzamosan kötnéd, így kissebb ellenálláson kell áthaladnia. Ez azt eredményezi, hogy megnő az áramerősség ugyan azon a feszültségen. Nem mellesleg a rajzomon szereplő pirossal jelölt "vezetéken" megkapja a tranyó is a 12V-ot.

Mi történik, ha zárod az sw2-t?
A dióda megakadályozza, hogy elmenjen mindkét ellenálláshoz az áram, így csak a rajzon felette lévő ellenálláson keresztül tud folyni, ami nyílván nagyobb, mint az előzőleg említett párhuzamosan kapcsolt ellenállások. Magyarul kissebb áramra áll be a dolog.

Ezek alapján nyílván sw2 a helyzetjelző és sw1 a fék, de ez csak megnevezésbeli eltérés

Na és mi történik, ha mindkettőt zárod? Nyílván az áram se hülye, arra halad, amerre jobb neki, tehát az áramerősség a nagyobbik lesz.

Értem. Az eredeti rajzon is hibásan van akkor megcsinálva a dióda iránya. Akkor az R2 és R3 is helyet cserél, mert az R2 a nagyobb. De így már felfogtam
(#) Isoo válasza Isoo hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Akkor csak megfordítottam a diódát és az sw1 re kötöm a tranyót és kész.

Igazából az R2 és R3 számolgatható. A megszokott jó öreg képleteket használd csak hozzá
R_{eredo}=R_{2}*R_{3}/{R_{2}+R_{3}}
(#) reloop válasza Isoo hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Teljes értékű a rajz. Itt az R3 pozícióban lévő ellenállás szorulhat növelésre. Milyen dióda lesz benne?

Így is jó
(#) Isoo válasza reloop hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

A ledekre gondolsz?

Már attól félek valamelyikőtök megtalál és megüt a sok hülye hozzászólásaim és kérdéseim miatt.

És jön a kérdés: Mit is számolok ki ezzel? Azt hogy ha mind 2 kapcsoló be van nyomva mekkora lesz az ellenállás?
(#) reloop válasza Isoo hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Az eredeti rajzon D1 jelű schottky-ra gondolok. Venném a bátorságot és kiszámolnám a 33 és 15 ohm ellenállásokkal a három áramerősséget.
Következő: »»   8 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem