Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - USB - PC projekt
Sziasztok!
UTP kábel toldásáról annyit - én minősített CAT5 CAT6 hálózatokat építettem. A minősítő műszeren gyönyörűen látni a toldások, sérülések, hajlítások cm pontos helyeit..... Nyilván ez az átvitelben is megjelenik. Ennyit a "Jól működött!" -ről. Ez igaz Fluke és Agilent műszer esetén is. Sajnos még egy rossz krimpelés, vagy nem megfelelő hajlítási sugár is a sáv torzulását eredményezi. Ha a linkeken szereplő toldókat használjátok - No azok sem jobbak.
Egy dolog az, hogy valami mérhető, és egy másik az, hogy befolyásolja-e a működést...
Ami mérhető - befolyásolja Nyilván a rendszerben használatos eszközök is tartalmaznak forrasztásokat, csatlakozásokat. De ezeknek is megvan a megfelelő gyártástechnológiája - ettől lesz egy eszköz, vagy egy hálózat CAT5e vagy CAT6. Igen toldhatod, de lehet, hogy csak telefonzsinórnak lesz jó - ha rosszul sikerül. Ha elegendő a Fax sebessége - akkor ez "Nem befolyásolja a működést." Ha kell az eredeti sávszélesség, akkor jobb megoldásokat keresnék. ADSL-nél nem biztos, hogy okoz gondot, de engem zavar, ha a Video szaggat . Tehát belegondolva a legolcsóbb és hathatós megoldás a kábelcsere... Ha erre nincs mód, a hub is gyorsmegoldás lehet és a toldó is, de utóbbi esetben javallott a jobb minőség keresése például olyan szaküzletben, ahol nem csak az árát tüntetik fel a toldónak.... Bár hozzá kell tennem, hogy a toldó sem tud vezetéket hosszabbítani és minden krimpeléshez további vezetékhosszra van szükség, tehát már egy vágott kábelt sem lehet 1 toldóval megtoldani. Pontosabban - nekem még nem sikerült. A vezetékek huzigálása feszegetése pedig ismét csak ront az átvitelen.
Sziasztok!
Egy 18F2550-es PIC-et szeretnék a PC-hez kapcsolni, ami eddíg nem volt gond, de most 3,3V-ról járatom és igen bizonytalan a PC-s kapcsolat felépülése. Az USB csatl. Vbus (5V) lába a levegőben D+, D- a helyén PC GND és a PIC GND összekötve. A PIC-nek egy külső 3,3V-os tápja van és ez van rákötve a PIC Vusb lábára is. (ahol 5V-os Vdd esetén a 470nF-os kondi van) A konfigurációs bitekben a belső a belső fesz.szabályzót letiltottam (NOVREGEN - CCS compiler). Sokat olvastam utána és az ajánlások szerint kötöttem be mindent azonban az USB kábel csatlakoztatásakor minden 6.-8.-ra létesül a PC-s kapcsolat. Egyébként a PC kiírja, hogy "Az USB-eszközt nem lehet felismerni" Amikor meg (minden változtatás nélkül) összejön a kapcsolat, akkor tökéletes a kommunikáció. Lenne Valakinek ötlete, mi okozhatja ezt a bosszantó bizonytalanságot? Köszönöm, tcsabi
Szerintem detektálni kellene az USB kábel jelenlétét. A Vbus (USB 5V) megfelelő leosztása után a PIC egyik bemenetére köthető, így lehet érzékelni a kábel csatlakoztatását. Ha csatlakoztatva van, akkor kell engedélyezni a kontroller USB perifériáját, egyébként pedig tiltani.
Kösz a választ El_Pinyo.
Próbáltam az USB_Sense-t a 2 db 100kOhm-mal de ez nem oldotta meg. Próbáltam az usb_debug_task-al is detektálni a kapcsolatot, de nem a PIC nem látja a PC-t, hanem a PC nem tudja felfedezni az eszközt úgy vélem. Az is előfordult, hogy a létrejött kapcsolat egyszer csak megszakadt 1-2 másodpercre, majd helyreállt, mint ha kh lenne, de nem az. Valami nagyon a határon lehet, legalább is a jelenség ilyen.
Úgy rémlik, ha nincs kikapcsolva a kontrollerben az USB SIE, akkor rajta marad a D+ vonalon (FS USB) a felhúzóellenállás, így a csatlakoztatásnál a PC host controllere egyből megindítja a device konfigurálását, amire időben reagálni kell. Lehet, hogy erről csúszol le. Egyébként a két db 100k ellenállásosztó nem biztos, hogy nyerő ötlet, ha ST bemenetre van kötve, mert nem érzékeli logikai magasnak a 2,5V-ot.
Van egy USB-Spy nevezetű program, 30 napos próbaverzióval letölthető. Ennek segítségével nyomon lehet követni az adattranszfert a buszon, esetleg egy próbát megérhet, talán kiderülne a segítségével, hogy hol a hiba.
Igen, ez az "azonnali válasz" a PIC részéről, lehet, hogy késik. Ezt körüljárom és jelzem az eredményt.
Az USB sense-t elvetettem, mert a hiba felderítése miatt alakítottam ki, hátha nyomravezet, de nem segített. Spy célokra én a Docklight-ot használom, teljes sikerrel úgy RS232-n mint USB-n. Jelentkezem, addíg is üdv. Idézet: Nem csodálom. Adatlap szerint min. 4,2 V-os tápfeszültség kell neki! A Vusb tápellátását sem kötheted rá kívülről, ha a belső LDO nem kapcsolható ki. Az "USB sense" sem hagyható ki külső tápellátás esetén.„Sziasztok! Egy 18F2550-es PIC-et szeretnék a PC-hez kapcsolni, ami eddíg nem volt gond, de most 3,3V-ról járatom és igen bizonytalan a PC-s kapcsolat felépülése.” Használj más típust (pl. PIC18F14K50, PIC18F46J50 stb), ami járatható 3,3 V-ról!
Szia icserny! Az adatlapján ez van: (1. kép) Ezért próbáltam a 3.3V-ról az áramkört, meg azért is, mert egy microSD-t is használok, ami szintén 3.3V-ról jár. A PIC egyéb programrészlete (~95%) mindíg következetesen, hibátlanul fut 3.3V-os Vdd mellett is. Olvastad a kérdésemet (#1098241)? Ott leírtam, hogy a belső regulátor kikapcsolható és a VREGEN-t NOVREGEN bittel használom. Az USB sense-ről úgy gondolom, ha a programot úgy írom meg, hogy ne erre támaszkodjon, akkor nem kell kiépíteni. A példaprogramokban is mindíg feltételesen szerepel. Sajnos nem találkoztam a kötelező kiépítésével, külső táp esetén, de lehet, hogy nem voltam elég figyelmes.
Miért nem hagyható ki? Köszönöm a válaszod.
A Vusb lábon van 470n? Többi tápláb rendesen hidegítve van? (Egy kondit kihagyok a PK2-ből, és már nem megy!) Csatold a rajzot légyszíves, hátha látunk valami difit!
Szia watt! Rajzom nincs (még) próbanyákon fejlesztem még. A Vusb-n rajta van a 470nF, de ebben az esetben szerintem nincs jelentősége, mert ha 3,3V-ról jár a PIC, akkor a belső fesz.regulátor levan tiltva és erre a lábra (14) a 3,3V-ot direktben rákell kötni. Ennek ellenére benthagytam a 470nF-ot. Az egyéb szűrések pedig, az IC foglalatban (100nF), közvetlen a PIC alatt a táplábakta kötve. Ennél közelebb nem lehet . Az 1.5kOhm-os felhúzóellenállást is alkalmaztam (most) külső táp esetén a D+ lábra, de ez sem segített. Néha létrejön az USB-s kapcsolat és sajnos többször nem. Köszönöm watt.
Idézet: Valóban ez van (2,0 - 5.0 V), csak rosszul értelmezted. Az F típusnál 4,2 V a minimális tápfeszültség, az LF típusnál lehet kevesebb is, de csak alacsonyabb frekvencián. Mindezek az adatlap 28_1 és 28_2 ábráján láthatók. Tehát csak LF típussal érdemes kísérletezni, de ott is kilógsz a specifikációból (az USB-hez szükséges frekvencia miatt), tehát nem garantált a működés.„Az adatlapján ez van: (1. kép)” A VREGEN kikapcsolása korrekt megoldás, akkor tényleg táplálhatod kívülről. De még mindig fenntartom, hogy a célravezető megoldás egy 3,3 V-os tápfeszültségű típus volna.
Szia icserny! Az adatlapban megtaláltam az utalást a 4,2V-ra. Ennek ellenére maradok a 2550-esnél, mert a panel ami eléggé bonyolúlt lett már, ehez készült el. A 3-as kép még csak-csak, de a 4-es elég ijesztő ...
Megpróbálom az LF szériát, de ezzel megkell várnom, míg kinyit a bolt. Írom, ha van eredmény. Köszönöm, tcsabi.
Pont a képekkel bíbelődtem, míg válaszoltál így csak a levelem elküldése után olvastam a Tiedet. Köszönöm.
LF-el sem fog menni, mert feszültségtől függ a max órajel! Próbálj kialakítani neki 5V tápot és illesztd ellenállás osztókkal az SD bemeneteit. Visszafelé már nincs gond...
Szia watt! Icserny leveléből ez pontosan kiderült (28_2 ábra), nagyon lekellene mennem az órajellel, ami lelassítaná az egész programot. Idáig 5V-os USB-s áramköröket készítettem, nem is volt gondom velük. Messze van még a hétfő, addíg úgy sem bírom ki, úgy, hogy most átteszem 5V-ra, aztán majd meglátom. Az áramkör egy része (a PIC is), a hőenergiából nyeri a saját tápját, ezért lenne fontos a lehető legkisebb fogyasztás és a leghamarabbi elindulás miatt a minnél alacsonyabb Vdd. Szerintem a bizonytalanság okára, icsernyi egyértelműen rávilágított. Ha valami furcsaságot még tapasztalok, feltétlen írok és mindenkinek kösz a segítséget !!! tcsabi
Nem tudod lassítani az USB igényli a meghatározott frekit. Más alkalmazáshoz le tudnád... Azért reagáltam még egyszer, mert azt írtad, hogy még is megpróbálod az LF-el...
Szia watt! A full speed USB-hez 48MHz-es CPU órajel kell, de a low speed-hez lelehet menni 24MHz-re. (Az USB clock CPU clock/4 azaz 6MHz) Az LF-nél így lelehet menni 4V alá, de a 3,3V már valóban kevés, 3,7V körül kellene. Köszönöm, tcsabi
Elvileg az is elképzelhető, hogy az USB SIE megkapja a 48 (96) MHz frekvenciát, a CPU pedig kisebb frekvencián jár (16 MHz). De a gyári USB stack nem biztos, hogy működik így...
Nekem úgy rémlik, hogy próbálgattam, és működött, akármilyen frekvencián járattam a CPU-t. Csak az volt a lényeg, hogy az USB SIE megkapja a 48MHz-et.
Olyanokra gondoltam, mint pl. az USBCBSendResume(), ahol szoftveres időzítést használ a gyári program. Elvileg széles tartományban (4 - 48 MHz CPU frekvencia között) specifikáción belül marad az időzítés, de az esetleges kódoptimalizálás is belerondíthat a dologba.
Sziasztok! Megvan a bizonytalan USB kapcsolat oka. Átépítettem amit kell 5V-os tápra és majdnem orvosi eset lettem, amikor továbbra is ugyanazt a hibát tapasztaltam és megint, mikor a kapcsolat éppen jó volt, egyszer csak jött a PC-ből az USB kihúzás majd bedugás hang. Jött a műszer és kiderült, hogy valóban a D- kontakthibás, pedig korábban írtam, hogy nem Kimértem csak a kábelt, az jó. Maradt az a kellemetlen miniUSB A csatlakozó. Szemre semmi, úgy, hogy a forrasztási oldalról leszippantottam az ónt, nagyítót is bevetettem és akkor derült ki, hogy a próbanyák rasztere miatt széthajtogatott lábakból az egyiket épp,hogy elétre és néha nem érte el az ón. Én voltam a hiba oka. Mindenkitől elnézést kérek, a felnégyelést, keresztüllövést ... vállalom. Azonban a hozzászólásokból sokat tanultam amit köszönök!
Az ilyen raszteres próbapanel helyett nem használható jobban a dugdosós próbapanel?
Sziasztok!
Megépítettem a PICCOLO projektet a pic18F4550-es mikrovezérlővel. A HID-BOOTLODER-t mér sikerült felírnom a pic-re, de a legelső kísérleti programot (ledflash.c) nem sikerült lefordítanom az MPLAB-bal. Sikertelen fordítás ír ki: Idézet: „---------------------------------------------------------------------- Release build of project `D:\PIC\CH08\ledflash.mcp' started. Language tool versions: mpasmwin.exe v5.42, mplink.exe v4.40, mcc18.exe v3.40, mplib.exe v4.40 Sun Nov 13 12:26:04 2011 ---------------------------------------------------------------------- Clean: Deleting intermediary and output files. Clean: Deleted file "D:\PIC\CH08\ledflash.o". Clean: Done. Executing: "C:\Program Files (x86)\Microchip\mplabc18\v3.40\bin\mcc18.exe" -p=18F4550 /i"C:\MCC18\h" -I"D:\PIC\PIC18\include" "ledflash.c" -fo="ledflash.o" -Ou- -Ot- -Ob- -Op- -Or- -Od- -Opa- MPLAB C18 v3.40 (evaluation) Copyright 2000-2011 Microchip Technology Inc. Days remaining until evaluation becomes feature limited: 38 Executing: "C:\Program Files (x86)\Microchip\mplabc18\v3.40\bin\mplink.exe" /l"C:\MCC18\lib" "C:\MCC18\lkr\18f4550.lkr" "ledflash.o" /u_CRUNTIME /o"ledflash.cof" /M"ledflash.map" /W /uHID_BOOTLOADER MPLINK 4.40, Linker Device Database Version 1.3 Copyright (c) 1998-2011 Microchip Technology Inc. Error - Device not specified. Use /p option to specify a device. Errors : 1 Link step failed. ---------------------------------------------------------------------- Release build of project `D:\PIC\CH08\ledflash.mcp' failed. Language tool versions: mpasmwin.exe v5.42, mplink.exe v4.40, mcc18.exe v3.40, mplib.exe v4.40 Sun Nov 13 12:26:05 2011 ---------------------------------------------------------------------- BUILD FAILED ” Elkezdtem olvasni a fórumot, de még nem értem a végére és nem találtam megoldást a problémámra. Ha valaki tud nekem segíteni, hogy mit rontottam el vagy meg tudja mondani hol tudok utána nézni azt meg köszönöm. Üdv mindenkinek.
Ha jól sejtem, a ledflash projekt csak PIC18F14K50-hez lett közzétéve. Próbáld meg Notepad.exe-vel módosítani a ledflash.mcp állományt: ahol 14k50 vagy 14K50 szerepel benne, azt mind írd át 4550-re!
Az általad beidézett litánia végén az mplink.exe most az alapértelmezett 18f4550.lkr állományt próbálja használni. A fenti Notepad-os módosítással ebből ki kell gyógyulnia, és a PICCOLO project common mappájából a PIC18f4550.lkr állományra kell váltania. Majd írd meg, mire jutottál!
Raszteres próbapanelhoz a normál méretű USB-B csatlakozót érdemes használni. Azzal nincs ilyen gond.
Szia potyo! A dugdosóson dolgozom általában, de ha ezzel (valaha) készen leszek, akkor bekell építenem tesztelésre. A dugdosós erre nem jó. Icsernynek is kösz a képet ... Szoktam is használni. Legközelebb 60A-os sorkapocsba kötöm az USB kábelt az biztos .
Sajnos nem sikerült. Az üzenet változatlan...
Mellékelem a PICCOLO projekt által előírt módosításokat. Talán ebből könnyebb lesz segíteni. Kommentjeleket raktam a #define USE_USB és a #define USE_INTERRUPT sorok elé.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |