Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó DAC

Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 99
(#) CHZ válasza petemazi hozzászólására (») Okt 7, 2011 /

Sorban érdemes lenne ellenőrizni a fokozatokat.
A DIR működését a 33 ohm ellenállásokon szkóppal, mérőlemezzel kéne megnézni, ha ott rendben találsz mindent, jöhet a TDA vizsgálata. Passzív I/V, csak ellenállás a kimeneten, itt szintén szkóppal megnézni mit produkál. Én kinyírtam már TDA-t a kimenetére véletlenül visszajutó DC-vel.
(#) petemazi válasza CHZ hozzászólására (») Okt 7, 2011 /

Első indításnál sorban pakoltam be a fokozatokat, először a dir, az error led elaludt amikor jelet kapott, utána betettem a TDA-t, elsőre fel se tűnt, hogy melegszik. (a tok nem igazán vészes, csak a stab akarja kiforrasztani magát a helyéről) Utána beraktam az opát, és nem volt kimenet, csak DC.
Sajnos szkópom nincsen. A suliban kedden tudnék szkópozni, csak ott meg spdif jelem nem lenne.
(#) petemazi válasza petemazi hozzászólására (») Okt 7, 2011 /

Működésbe hoztam, *** meg! Majd elárulom, mi volt a hiba, de most hallgatózom!

* Mi lenne ha disztingválnál kicsit ?
(#) Moszkvai válasza petemazi hozzászólására (») Okt 7, 2011 /

Kíváncsian várjuk!
(#) CHZ válasza Moszkvai hozzászólására (») Okt 7, 2011 /

Én erre tippelek..
(#) petemazi válasza CHZ hozzászólására (») Okt 7, 2011 /

Süllyedt!
A kimeneti offset viszont maradt, beraktam két hatalmas siemens papírkondit, ezzel befejezettnek tekintem. Átjavítom majd a nyákrajzot, és felteszem újból.
(#) CHZ válasza petemazi hozzászólására (») Okt 7, 2011 /

Sajnos csak most néztem át a nyákterved, így nem tudtam segíteni. Megelőztél, de így van jól..
Offset már valóban a TDA bűne.
(#) petemazi hozzászólása Okt 7, 2011 /

Szóval itt az ígért javított nyákterv. Bele került még a DIR reset lábához egy RC, mert úgy nem szeret működni, ha egyből felhúzzuk tápfeszre a lábát. (sajnos utólagos tapasztalat, ezért feltaknyoltam az alkatrészeket a paneljére..)
(#) Moszkvai válasza petemazi hozzászólására (») Okt 7, 2011 /

Hangra, hogy tettszik?
(#) petemazi válasza Moszkvai hozzászólására (») Okt 7, 2011 /

Hát nem bírok betelni vele. Az audigySE hangkártyám után oylan, mintha kicseréltem volna az egész rendszeremet. Ütős mélyek, telt közép, duettekben gyönyörűen kivehető az összes énekes, halál részletes az egész, iszonyatos tér lett. Megérte a szenvedést, az egyszer biztos. Holnap be is dobozolom, aztán ki se nyitom amíg nem lesz meg a cucc a csöves I/V-hez.
Anno a kártyámon kicseréltem a kimeneti buffert, akkor azt hittem, hogy nagy előrelépést tettem.. Hát nem
Éppen Tina Turnert hallgatok, és eldobom az agyamat.
(#) Moszkvai válasza petemazi hozzászólására (») Okt 8, 2011 /

Gratulálok hozzá és köszönjük a kapcsolás összeállítását!
Ezzel adtál egy kis reményt, hogy fel tudjam használni a TDA1541-emet. Eddig a CS8412 beszerzése okozott gondot de akkor ez így megoldódott.
(#) petemazi válasza Moszkvai hozzászólására (») Okt 8, 2011 /

Köszönöm, és nincs mit! Pár dolgot másképp csinálnék mondjuk.. De leginkább a stabkockákat tenném távolabb egymástól, ha mindegyik függőlegesen áll, összeérnek a hűtőzászlók. Arról nem is beszélve, hogy hűtést nem lehet igazán applikálni rájuk, én minden másodikat lehajtottam 45 fokba, és egy rézlemezt kaptak az LM317-ek, mert fűtenek, mint a dög. Hamarosan lesz kép a ki mit építettben, de előre szólok: a dobozolás nem erősségem, ráadásul szerszámhiányban szenvedek Asztal sarkán összedobott cucc.
(#) petemazi hozzászólása Okt 9, 2011 /

Tegnap este felfigyeltem egy kis alapzajra, igen nagy hangerő állás és teljes csönd mellett. Brumm (az valahogy adódik a környezetből, mert máson is mértem már, a szentendrei szigeten viszont nulla zaja volt) és ilyen jó kis digitális sistergés. Van egy tippem miért csinálja, a kicsatoló kondi fémházas, és amikor megfogtam a házát, zajos lett a kimenet. A fém kasznihoz van csavarozva, ami pedig a digitális földre van kötve. Majd utána nézek, addig is megmértem. (gagyi hangkártyás szkóp program) 400u/div
(#) petemazi hozzászólása Okt 10, 2011 /

Egy kis érdekesség: CD transport régi compaq játékosból, spdif kimenet a hátulján. Gyakorlatilag elkezdenék dobozt ácsolni hozzá, ha rá bírnám venni az 1x-es lejátszásra komoly belenyúlás, vagy vezérlő elektronika nélkül.. A kis buta legnagyobb sebességen próbál olvasni, persze ott hibázik is rendesen. Gépen foobar-al játszva a CD-t 1x sebességre kényszeríti az olvasót, és jobban is szól. Na meg 32x sebességen marha hangos.

P1010057.JPG

(#) Bassmester hozzászólása Nov 4, 2011 /

Sziasztok!
Szeretnék csinálni a hangkártyámhoz (M-Audio Delta 1010LT) egy sztereó 24 bit/96 kHz-es AD-DA konvertert csinálni.
A bemenet (AD) arra kéne hogy felvételkor a 9-10. sávot is használni tudjam az SPDIF csatlakozókon, a DA pedig csak simán monitorozásra lenne. E téren még nincs semmi tapasztalatom, ezért szeretnék ötleteket, javaslatokat hogy miből-mit érdemes építeni.
(#) Moszkvai hozzászólása Nov 15, 2011 /

Keresgélés közben a barkács ládikámba ráakadtam eme két IC-re. Azt sem tudom honnan van és miben lehetett. Annyit találtam róla, hogy 12bit-es monolith DAC. Jó ez valamire vagy dobáljam el?
(#) Moszkvai válasza Moszkvai hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Addig variáltam amíg a kép lemaradt
(#) bodike hozzászólása Nov 16, 2011 /

Üdv!!!

Szeretnék építeni egy olyan 7.1-s erősítőt amin a bemenet nem a megszokott jack lenne hanem HDMI, amin ugyebár akár 8 csatorna is mehet.
A kérdéseim: -Lehet-e ilyet építeni házilag, ha igen akkor hogyan?
-Hogyan lehet a HDMI digitális audio jelét analóggá átalakítani (meg analógot digitálissá)?

Bármilyen megoldás érdekel, nem baj ha bonyolult!! Előre is köszönöm a válaszokat!!!!
(#) neocska válasza bodike hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Ehhez hasonlot már tárgyalnak egy forumon. Ha jol emékszek "sztereó DAC" cim alatt fut
(#) bodike válasza neocska hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Köszi megnézem!!!!
(#) petemazi válasza bodike hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Ha meg tudod oldani a HDMI jel I2S konverziót 7.1-ben, akkor onnantól már szinte gyerekjáték mondjuk 4 darab PCM1794 utána heftelése. De én még nemnagyon hallottam mezei halandók számára hozzáférhető 7.1 csatornás receiver IC-ről, főleg nem HDMI témában.
(#) Moszkvai hozzászólása Dec 1, 2011 /

Megépítettem a petemazi álltal tervezett DIR9001/TDA1541A párosítású DAC-ot egy kicsit áttervezve a saját itthon lévő alkatrészek beépíthetőségére. Elsőre azt hittem nem működik mert bekapcsoláskor világított a ERROR LED de megtudtam, hogy ha nincs jel azt is jelzi. Köszönöm a segítséget petemazinak és CHZ-nak!
(#) CHZ válasza Moszkvai hozzászólására (») Dec 1, 2011 /

Szép lett, jöhet a trafós I/V..
(#) Moszkvai válasza CHZ hozzászólására (») Dec 1, 2011 /

Most már azon leszek! Így kicsit könnyebb, hogy nem a SONY CD-be kellene belebarkácsolni a trafós+csöves I/V-öt. Találtam egy szép nagy tágas dobozt neki.
(#) gb197 válasza bodike hozzászólására (») Dec 1, 2011 /

Szia!
Teljesen felejtős az elképzelésed a HDMI jel átvitelről, feldolgozásáról. Tudomásom szerint a HDMI kapcsolat szerver - kliens alapú átvitel, oda-vissza kommunikáció, ami csak arra akkreditált ic-kkel oldható meg.
A kiszolgáló mindig ellenőrzi a fejléccsomagokban, hogy milyen eszköznek , milyen célból továbbítja a digitális adatokat, másolás védelmi eljárások miatt. A HDMI ic-k is csak kizárólag analógra konvertálnak, sajnos...
A hdmi csomagrendszer rippelése lenne az egyetlen korrekt, de nem túl egyszerű megoldás.
(#) petemazi válasza Moszkvai hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Erősen sárgulok, nagyon szép lett!
Amúgy gondolkozom valami komolyabb tápon, áteresztőtranyókkal, vagy valami hasonló.
Decoupling kondikat is fogok cserélni valamikor. Ugyan ilyen c219 remixeim vannak, csak 150n és 63v
(#) petemazi hozzászólása Dec 7, 2011 /

Az AGND-t kötelező összekötni a DGND-vel?
Jelenleg a DAC-om legújabb változata zenél, ami trafó szinten választja szét a digitális és analóg tápot, digitális tápot kap a DIR9001, 74HC00, és a teljes TDA környezet analógon van. Természetesen a TDA DGND lába a megfelelő földhöz kötve. Ebben az esetben kötelező, vagy elhagyható? Zajt eddig nem hallok, (mert kifelejtettem egy átkötést a 74HC alól, emiatt csak az egyik bemenet üzemel, és a váltókapcosló vezetékét szórják a trafók, brummos) de szerintem korrektebb megoldás lenne kihagyni a ferritgyöngyös összekötést, hiszen a két fokozatnak semmi köze egymáshoz, a TDA pedig a DGND lábhoz tudja viszonyítani az i^2s jelet. Megerősítés nélkül nem akarom kiszedni a ferritet, hátha kárt okozna az IC-kben.
(#) CHZ válasza petemazi hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

Idézet:
„teljes TDA környezet analógon van.”

Szerintem ez sem jó ötlet így, nézd meg az adatlapot.

TDA. GND.PDF

(#) petemazi válasza CHZ hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

Lehet jó ötlet, lehet nem, de minden digitális zaj eltűnt, már csak a trafók szórását kéne kordában tartanom. Amúgy a TNT audiotol vettem az ötletet a TDA analóg tápról járatásához.
Bővebben: Link

Bővebben: Link Itt meg lehet csodálni, mennyire bénán dobozolok, és kirajzoltam kézzel a kapcsolási rajzot is.
(#) CHZ válasza petemazi hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

Most nincs sehol összekötve az A.GND a D.GND-vel?
De brummod az van?
Nekem nincs "digitális szemét" a kimeneten, szkóppal még meghallgatás előtt ez mindig végigmérem.
Tápokat is ellenőrzöm zaj szempontjából is.
Következő: »»   24 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem