Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Ez az áramkör egy 3 fázisú félhíd gyújtóáramköre. Tehát egy fázisra csak akkor lesz alkalmas, ha az egy fázisra készült áramköri részt kiegészíted egy gyújtótrafóval, amelyik az egy fázisú graetz mindkét tirisztorának a gyújtását elvégzi. A másik két fázishoz tartozó rész el is hagyható akár.
És azt a gyújtótrafót hogyan készítsem el milyen magra hány menet kéne vagy valami más trafóra gondoltál , esetleg ha lenne egy kis időd és berajzolnád nagy vonalakba hogyan kéne átalakítani az jó lenne persze csak ha nem túl sok időt vesz el tőled , de ha sok időbe kerül akkor visszatérek a másik rajzhoz inkább nem akarom rabolni az idődet.
Próbálj beszerezni gyári gyújtótrafót, én is ezt teszem,ha tirisztoros szabályzót építek. Bevallom, lusta vagyok készíteni gyújtótrafót,inkább keresek gyárit. Egyébként régi Rádiótechnika évkönyvekben és újságokban több leírás is van a készítés mikéntjéről,de most nincs annyi szabad időm hogy átlapozzak sok évfolyamot. Ne haragudj érte.
Eszerint én keressem vissza több napra visszamenően, hogy te mit szeretnél?
Dehogy is haragszom , ha csak lehet én is inkább elkerülöm az ilyen trafók készítését , akkor inkább visszatérek ehhez a rajzhoz amit ajánlottál , csak ezen van pár ellenállás meg kondi érték amik vagy nem látszanak vagy nem lett beírva ha megkérlek segítenél az értékek kiderítésében .
Meg kell mondjam, ebből nem sok mindent lehet kideríteni. A transzduktort már kiderítettük, az akár meg is felelne a tirisztorok helyett.
Legalább az adatlapot keresd meg!
Sajnos azt nem találtam a géphez , a trafóról anyiít tudok hogy 52 négyzetcentis a vasmag 2mm és primer rézhuzal és a szekunder kb16 négyzetmilliméteres keresztmetszettel rendelkezik a legkissebb megcsapolásnál 19 voltot ad a legmagasabb menetszámnál 64v ot enyit tudok rólla.
Számold meg a fokozatokat és írd ide a feszültséglépéseket. 19 V kicsit sok, 64 V-nak kb a fele elég maximumnak, a primer elég vastag. De minek ide tirisztor?
Kösd a szekundert deltába és már jó is! Ja, hogy nem 3fázisú? Keresd meg a szekunder közepét és hozd ki! Középmegcsapolású kétutas egyenirányítással majdnem ugyanaz.
Heló! Tudsz nekem akkor eme kapcsolási rajz alkatrész értékeinek a meghatározásában segíteni?ebben a hozzászólásban van
Szia!
Nekem is csak ilyen rossz minőségben van meg, de ha lesz időm, megpróbálom kisilabizálni az értékeket.
Rendben előre is köszönöm .
Megépítettem egy triakos primer oldali szabályzót még nem próbáltam hegesztés közben mit tud de hamarosan letesztelem és beszámolok róla milyen eredményt produkált , csak gondolom megosztom veletek hátha valakit érdekel , felrakok pár képet a szabályzóról .
Szia trabi 007! az egy szekunder csapolásos trafó - nemfigyeltem az eseményeket.
Heló! Igen az , és igy vagy a primert kell valahogy szabályozzam félvezetőkkel vagy a szekunder oldalt , de sajnos akkora kapcsolót nem tudok szerezni amivel a szekundert tudnám kapcsolgatni igy marad a tirisztor vagy a triak.
A szakértők szerint a szekunder oldali szabályozás a sokkaljobb a primer oldali egyszerübb,de vannak hátrányai - mpiti tett föl rajzokat a szek.szabályzókról!!!
Tudom hogy tett föl rajzot de sajnos nem látszanak az értékek a rajzon azért kértem meg hogy ha lesz ideje akkor segítsen már meghatározni az alkatrészek értékeit erről van szó .
Elképzelhető,hogy sikerül szereznem egy Traconic 253-as gépet. Az vele a gondom ,hogy 380-as. Tudnám 230-ról üzemeltetni esetleg?
Egy oldallal előrébb van 3db!szintén mpisti.
Láttam őket és azok közül választottam ki ezt mert ez tünt nekem a legegyszerűbbnek.
Töle tuti megkapod a megoldást!
Igen azt észrevettem hogy nagyon rendes és segítőkész , és nem utolsó sorban ért is hozzá nem úgy mint sokan hogy állítanak valamit és közben meg fogalmuk sincs róla mi is az.
Hivatásosan szervízel X éve aztmeg egy tankönyv sem pótolja és nemcsak itt az inverteres oldalon is.
Röviden: nem,- de ha van időd, visszaolvasol mondjuk 62 oldalnyit, találsz rá magyarázatot. Kb. egy éve hosszasan taglaltuk az okokat.
Kedves András!
Én is csak emberből vagyok, tévedek is néha, tehát nem biztos hogy az a tuti amit én írok. A hegesztőgépek már csak olyanok,hogy tudnak produkálni meglepetéseket.Néha én is lesre futok egy-egy javítás során. Tehát biztos megoldást nem, csak tippet tudok legfeljebb adni egy-egy hiba megoldására.
Szia! Mikor írtad épp 32 oldalnál tartottam és megértettem nagyjából a lényeget. Úgy sem lehet megoldani,hogy ugye van fázisonként 1-1 tekercspár vagy mi, na az egyik végüket összekötni, ez lenne a test, és akkor a megcsapolásokra pedig a 230at adni?
Tudo,tudom szerénykedsz,de abban igazam van,hogy aki napmint nap gépeket javít olyan tapasztalati vannak amit sehol nem tanítanak !!!
Nem, mégpedig azért nem, mert a háromfázisú trafón a tekercsek csak 3 fázisú, 120fokos fázistolás esetén töltik be a funkciójukat előírás szerint. Ha a tekercseket le akarnád párhuzamosítani,akkor a kivezetéseket úgy kellene összekötni hogy ne alakuljon ki mágneses zárlat a vasban. Ebben az esetben viszont a fokozatkapcsoló kivezetéseit nem lehetne jól bekötni, mert egy oszlopon (a középsőn)pont fordított bekötést kellene alkalmazni,mint eredetileg amilyen volt, emiatt aztán a fokozatváltás lehetetlenné válna. Ez a kérdés már annyiszor felmerült,hogy most kíváncsiságból megpróbálok egy olyan 3 fázisú trafót építeni, amelyik mehet 3fázisról, és 1 fázisról is. Csak az a fránya szabadidő...
Hát sajnálatos a dolog. Jó árban tudtam volna co-t szerezni, de így marad a keresgélés. A fő probléma, az,hogy lakatos melóra kellene(123as merga) de sajna csak lánhegesztőm van itthon. Gondolkodok, a 3fázis beköttetésén, de pénz sajna nincs rá. Frekvencia váltón gondolkodok még esetleg, de ez is bukott ötlet mert 1 fázisról leszedni az össz teljesítményt...
Szia!
Áramszolgáltatónál járj utána jobban a 3 fázisnak, mert elvileg 32Ampert bevisznek ingyen mindenkinek ezt 1 és 3 fázison is(ÉMÁSZnál). Csak a villanyóraszekrény árát kell kifizetni (ami lehet hogy 40ezer forint), meg a kismegszakítót. Baj az hogy 32 amper 3 fázison pl.: 3*10A vagy 6,10,16A ami azért nem sok. Hálózat bővítésért meg elkérnek amperenként talán 4-5 ezer forintot. De nem tudom mostanság, hogy megy ez, meg más áramszolgáltatónál.
A bővítést csak regisztrált szerelő kérvényezheti 3x10 amper ingyenes .
E felett 4 ropi minden amper . A regisztrált szerelő valószínüleg kicseréli a villanyóraszekrényt ami 20-50 ezer forint + munkadíj. Szóval nem olcsó a bővítés. De ha van meló akkor kikeresi az árát. |
Bejelentkezés
Hirdetés |