Fórum témák
» Több friss téma |
Valaha volt a védőföldeléses érintésvédelmi mód. Házi csatlakozószekrénytől ment fel 3 vezeték Aztán jött az automata mosógép szocializmusa, amikor is már előre lehetett tudni, hogy a védőföldelés csak nagyvárosban megoldás (fém vízcső, stb mellett). Így lett általános a nullázás, ami a szegény, de gyarapodó ember (magyar embernél értsd: háztartási készülékeket vesz, a FI relét meg drágállná, ha volna is olyan) érintésvédelmi módja. 1978-ban megjelent az a szabványmódosítás, ami megengedte a 2 vezetéket, azaz a nulla és a védővezető közösítését ( mint jól írják, 10 mm2 és felett). Onnantól kezdve szinte csak ilyen stílusban készültek fővezetéki tervek, mindenki örült a spórnak... Manapság már megint másképp gondoljuk - de nem a villamos biztonság szempontjából! Amiatt most is lehet közösíteni.
Szia!
manapság divatos felújitás ; az összes mérő a földszinten van --még a legfelsőre is csak a mért vezeték megy fel . Ez persze 2 10mm2 MLC vezeték (2db fekete vagy 2db szürke -ritkáén 1-1 ) Ez is megfelelően működik -mind feszültesésre mind hurokellenállásra. Csak a lépcsőházi lopás ellen nem véd-- Mivel már 2009.06.01. től mindenképpen FI relével kell a konnektorokat táplálni , adott a szétválasztás helye, a ténye ! ha valaki valamit mókuskodik , meg rögtön látja a választ is.
Üdv mindenkinek!
Egy olyan kérdésem volna, hogy van-e valakinek valamilyen ötlete vagy tanácsa arra, hogy mit tudok tenni a következő dologgal. A tetőtérben a villanykapcsoló alól illetve a konnektor alól szivárog ki a víz. Ez csak a téli fűtési időszakban van, gondolom a meleg levegő a csőben felmegy a padlásra és ott a csőben kicsapódik és az folyik vissza. Azt a tanácsot kaptam, hogy nyomjam ki a padláson az elosztódoboznál a csöveket sziloplaszttal. Ezt megtettem még a tél vagyis a fűtési szezon beállta előtt, de sajnos a jelenség most a fűtési szezonban újból jelentkezett. Kérem aki tud valami ötletet segítsen.
Nem jól nyomtad ki. Nem lett légmentesen lezárva. Csak a tetejét zárd le, mert egyébként megtelik vízzel. Szedd ki a régi szilót, takarítsd ki a csövet. Tömjél bele papírt, kb 2-3cm-el a cső végétől beljebb. Utána nyomd ki FBS ragasztóval. Ne fugaszilt használj! Jól tömködd bele. Más megoldás nincs. Illetve van, fűtsd a padlásteret.
Ha a kapcsolóknál lent kinyomom purhabbal az nem megoldás?
Akkor nem tudna felmenni a meleg a csövön.
Ötvözd a kettőt ,lent is ,fent is tömítés .
Kinyomhatod akár pur habbal is, de ha javítani kell, akkor magadat fogod szidni!
Udvozletem , en antennaszerelesnel szigetelo szallaggal szoktam leszigetelni a koaxialis kabelt a padlasterben azon a ponton mikor belep a csobe .Szerintem nalad is alkalmazhato ez a modszer.
A szigszalag max a portól véd amíg le nem esik!
Az ocska szigetelo szallag leesik es , ha kint van a szabadban akkor megoregszik az UV sugarzastol vagyis nem szabad ocska pl. TRACON szigszallagot hasznalni a lenyeg az , hogy a cso felso resze le legyen zarva es ezzel megakadalyozzuk a kemeny efektust - levego aramlasat amibol lecsapodik a nedvesseg.
De ha visszaolvasol csak 5-6 hozzászólást, pont ezt írtam le!
Sziasztok!
Arra is érdemes odafigyelni - nem vicc - hogy ne acél mérőszalaggal, vagy fém tolómérővel mérj rá a vezeték keresztmetszetére! Volt "szakember" villanyszerelőm megtette az új fém mérőszalagommal - és szerencse, hogy csak a szalag ment tönkre mert belengett és rövidzárat csinált, mielőtt ez a m..ha megfogta volna a fémet.
Szia!
Az is megoldás - ha meg tudod oldani utólag, hogy hajlítasz egy pipát a cső végére és ott helyben csöppen le, ha páralecsapódás keletkezik, nem jön le a csövön. Ugyanígy a kébelre is lehet vízvető hurkot hagyni.
Sziasztok, 2 kérdésem lenne. Uj lakást vettunk azt ujitom fel. Nézegetem az elég tré hálozatot, csak sikerul egy rovidzárlatot osszehoznom. Megszakito fel, még sincs áram a lakás felében. Porcelán biztositék nincs, csak megszakitók, azok mind fent vannak, még sincs áram. Valakinek tippe mi lehet a ludas ilyenkor?
A másik kérdés egy igazi misztérium, ha valaha bolondok házába kerulok biztos ez lesz az oka. Van egy ismeretlen funkcioju váltokapcsolo (106) a lakásban, két vezeték van bekotve. Az egyik a a kapcsolon fázisnak jelolt helyre, a másik a 2. pontra. Probáltam kideriteni mukodik e, fázisceeruzával teszteltem (kb 50szer) eredmény: a fázisra kotott vezetéken van áram - a kapcsolo egyik állásánál. A másik vezeték tok suket, kapcsoloállástol fugggetlenul. Most mi van ???? meg fogok bolondulni....
Szia! Az automaták szoktak úgy leoldani, hogy nem esik le a nyelvük de a kilincsmű az kioldott. Ezért nézd meg, hogy a főautomaták mindegyike megfelelően van-e felkapcsolva. Ha mégsem, akkor a zárlattal egy olyan pontot melegítettél ki, amelyik már amúgy is gyengélkedett. Nehéz lesz megtalálni. A rejtélyes kapcsoló valószínű, hogy alternatív lenne de nem sokan tudják, hogy az megfelelő kapcsoló és vezeték hiányában nem fog működni.
Váltókapcsoló egyszerű kapcsolóként fordítva bekötve , a harmadik ponton soha nem lesz fázis.A biztosíték akkor van rendesen felkapcsolva,ha lekapcsolod majd vissza,és érzed hogy ellenáll ha kapcsolod fel.
Koszonom, az egyik problémát megoldottátok nekem! Valoban, egy kis utogetés és fel le kapcsolás után helyreállt a megszakito és a villany is!
A másik kérdést rosszul tettem fel, tele lényegtelen infoval. Szoval képzeljetek el egy sima kapcsolot, két oldalo bekotve. Az egyik állásánál csak az egyik ponton mérek fázist. A kapcsolo másik állásánál - egyiken sem! Ilyen van, vagy elraboltak az ufók ? :/
Van ilyen, de ebben az esetben valószínűleg a nulla van kapcsolva, ez pedig szabálytalan! Érdemes volna azért ennek alaposabban is utánjárni.
Felkapcsol valamit a kapcsoló? Mert ha nem ,akkor szakadt is lehet a fázisvezeték.
Sziasztok!
Egy műhely vezetékezését szeretném megcsinálni, ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem. A neonokhoz elég lenne a 3x1-es kábel, vagy oda is 3x1,5-es kellene? A fali aljzatokhoz mindenképp a vastagabbat rakom. Csak egy neon menne egy kábelről, mert nem lesz továbbfűzve az elhelyezés miatt. Köszi Üdv.: Zsolt
Szia!
Gondolom a neon nem vesz fel 10A-nél többet. Ezért elég oda az 1mm2-es. A konnektorhoz pedig 1,5mm2, vagy 2,5mm2. De 16A-hez elég az 1,5-ös is. De csak óvatosan a 230V-tal! Üdv! Balázs
Ha a bemenő vezetékben van fázis, de ki nem jön egy állásban sem, akkor rossz a kapcsoló. Nem zár az érintkezője. De! Van olyan kapcsoló, -pl. Prodax- amelyikekben meg lehet kötni két -a kapcsoló működtetéséhez nem kellő- vezetéket.
Még a 40W-os fénycsövekhez is röhögve elég. Ha háromfázisú - akkor is, ha egy akkor is. A kapcsoló inkább kardinális, mert a normál kapcsolók szeretnek beégni, főleg ha sok neont kell kapcsolni. Igaz ez inkább egy iskolánál probléma, ahol jócskán van cső. Javaslom nézz vele az armatúrába - 0,5-ös merev vezetékkel lesz huzalozva Mellesleg a Kontavillnek anno én csináltam a 72m tetőreklámját neonnal - 1,5mm2.es vezetéken elment az összes - és megfelelt a műszaki ellenőrnek is.
Ahogy SzAndras00 írta, nullát kapcsol a kapcsolód, a fázis pedig nem közvetlenül jön a kapcsolóba, hanem egy izzón (fogyasztón) keresztül. Mivel nem folyik áram, alapból fázis mérhető, de amikor kapcsolsz, nullát adsz annak a pontnak (pl. az izzó másik pontja), így a fogyasztón áram folyik, az alsó pontján nem mérhető feszültség, mert az már nullán van. Viszont ez azt jelenti, hogy valaminek fel kellene kapcsolódjon valahol...
Üdv Inhouse
Azután szeretnék érdeklödni hogy FI relét szeretnék de nem tudom hogy 3x16 A hoz melyiket vegyem.
Szia!
Pl.ez De ha nem értesz hozzá, akkor hívj szakembert! Amit linkeltem, az 30mA-es kioldóáramú, és 40A a névleges áramerőssége. Ez jó lesz Neked. Üdv! Balázs
Köszönöm a segítséget!
Még az után szeretnék érdeklődni, hogy, a nappali áram vételezésem 3X16A a vezérelt 1X10A Ha a vezérelt áramot szeretném bővíttetni fűtés véget, na, mos az a kérdésem, hogy arra is kell Hálózatfejlesztési díjat fizetnem vagy nem
Szia!
Úgy tudom, ha egy regisztrált villanyszerelő nyilatkozik a szolgáltató felé, hogy a hálózatod / vezetékkeresztmetszet / megfelel az igényelt áramerőségnek, akkor kérhetsz 32A-t a vezérelt mérőre, és csak a kiszállás + munkadíj árát kell megfizetned. Legalább is nekem egy évvel ezelőtt nem kellett külön fizetnem a vezérelt mérőre, úgy tudom azóta ez nem változott. |
Bejelentkezés
Hirdetés |