Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   172 / 965
(#) ötfelezős válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 8, 2011 /
 
Valaha volt a védőföldeléses érintésvédelmi mód. Házi csatlakozószekrénytől ment fel 3 vezeték Aztán jött az automata mosógép szocializmusa, amikor is már előre lehetett tudni, hogy a védőföldelés csak nagyvárosban megoldás (fém vízcső, stb mellett). Így lett általános a nullázás, ami a szegény, de gyarapodó ember (magyar embernél értsd: háztartási készülékeket vesz, a FI relét meg drágállná, ha volna is olyan) érintésvédelmi módja. 1978-ban megjelent az a szabványmódosítás, ami megengedte a 2 vezetéket, azaz a nulla és a védővezető közösítését ( mint jól írják, 10 mm2 és felett). Onnantól kezdve szinte csak ilyen stílusban készültek fővezetéki tervek, mindenki örült a spórnak... Manapság már megint másképp gondoljuk - de nem a villamos biztonság szempontjából! Amiatt most is lehet közösíteni.
(#) Atis57 válasza walter hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
Szia!
manapság divatos felújitás ; az összes mérő a földszinten van --még a legfelsőre is csak a mért vezeték megy fel . Ez persze 2 10mm2 MLC vezeték (2db fekete vagy 2db szürke -ritkáén 1-1 )
Ez is megfelelően működik -mind feszültesésre mind hurokellenállásra. Csak a lépcsőházi lopás ellen nem véd--
Mivel már 2009.06.01. től mindenképpen FI relével kell a konnektorokat táplálni , adott a szétválasztás helye, a ténye !
ha valaki valamit mókuskodik , meg rögtön látja a választ is.
(#) Purple hozzászólása Nov 20, 2011 /
 
Üdv mindenkinek!

Egy olyan kérdésem volna, hogy van-e valakinek valamilyen ötlete vagy tanácsa arra, hogy mit tudok tenni a következő dologgal. A tetőtérben a villanykapcsoló alól illetve a konnektor alól szivárog ki a víz. Ez csak a téli fűtési időszakban van, gondolom a meleg levegő a csőben felmegy a padlásra és ott a csőben kicsapódik és az folyik vissza. Azt a tanácsot kaptam, hogy nyomjam ki a padláson az elosztódoboznál a csöveket sziloplaszttal. Ezt megtettem még a tél vagyis a fűtési szezon beállta előtt, de sajnos a jelenség most a fűtési szezonban újból jelentkezett.
Kérem aki tud valami ötletet segítsen.
(#) karaszbandi válasza Purple hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Nem jól nyomtad ki. Nem lett légmentesen lezárva. Csak a tetejét zárd le, mert egyébként megtelik vízzel. Szedd ki a régi szilót, takarítsd ki a csövet. Tömjél bele papírt, kb 2-3cm-el a cső végétől beljebb. Utána nyomd ki FBS ragasztóval. Ne fugaszilt használj! Jól tömködd bele. Más megoldás nincs. Illetve van, fűtsd a padlásteret.
(#) Purple válasza karaszbandi hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Ha a kapcsolóknál lent kinyomom purhabbal az nem megoldás?
Akkor nem tudna felmenni a meleg a csövön.
(#) proba válasza Purple hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Ötvözd a kettőt ,lent is ,fent is tömítés .
(#) karaszbandi válasza Purple hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Kinyomhatod akár pur habbal is, de ha javítani kell, akkor magadat fogod szidni!
(#) TAKLACO válasza Purple hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Udvozletem , en antennaszerelesnel szigetelo szallaggal szoktam leszigetelni a koaxialis kabelt a padlasterben azon a ponton mikor belep a csobe .Szerintem nalad is alkalmazhato ez a modszer.
(#) karaszbandi válasza TAKLACO hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
A szigszalag max a portól véd amíg le nem esik!
(#) TAKLACO válasza karaszbandi hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Az ocska szigetelo szallag leesik es , ha kint van a szabadban akkor megoregszik az UV sugarzastol vagyis nem szabad ocska pl. TRACON szigszallagot hasznalni a lenyeg az , hogy a cso felso resze le legyen zarva es ezzel megakadalyozzuk a kemeny efektust - levego aramlasat amibol lecsapodik a nedvesseg.
(#) karaszbandi válasza TAKLACO hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
De ha visszaolvasol csak 5-6 hozzászólást, pont ezt írtam le!
(#) kameleon2 válasza fulcsii hozzászólására (») Nov 23, 2011 /
 
Sziasztok!
Arra is érdemes odafigyelni - nem vicc - hogy ne acél mérőszalaggal, vagy fém tolómérővel mérj rá a vezeték keresztmetszetére! Volt "szakember" villanyszerelőm megtette az új fém mérőszalagommal - és szerencse, hogy csak a szalag ment tönkre mert belengett és rövidzárat csinált, mielőtt ez a m..ha megfogta volna a fémet.
(#) kameleon2 válasza Purple hozzászólására (») Nov 23, 2011 /
 
Szia!
Az is megoldás - ha meg tudod oldani utólag, hogy hajlítasz egy pipát a cső végére és ott helyben csöppen le, ha páralecsapódás keletkezik, nem jön le a csövön. Ugyanígy a kébelre is lehet vízvető hurkot hagyni.
(#) senorga hozzászólása Nov 24, 2011 /
 
Sziasztok, 2 kérdésem lenne. Uj lakást vettunk azt ujitom fel. Nézegetem az elég tré hálozatot, csak sikerul egy rovidzárlatot osszehoznom. Megszakito fel, még sincs áram a lakás felében. Porcelán biztositék nincs, csak megszakitók, azok mind fent vannak, még sincs áram. Valakinek tippe mi lehet a ludas ilyenkor?
A másik kérdés egy igazi misztérium, ha valaha bolondok házába kerulok biztos ez lesz az oka. Van egy ismeretlen funkcioju váltokapcsolo (106) a lakásban, két vezeték van bekotve. Az egyik a a kapcsolon fázisnak jelolt helyre, a másik a 2. pontra. Probáltam kideriteni mukodik e, fázisceeruzával teszteltem (kb 50szer) eredmény: a fázisra kotott vezetéken van áram - a kapcsolo egyik állásánál. A másik vezeték tok suket, kapcsoloállástol fugggetlenul. Most mi van ???? meg fogok bolondulni....
(#) VIM válasza senorga hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
Szia! Az automaták szoktak úgy leoldani, hogy nem esik le a nyelvük de a kilincsmű az kioldott. Ezért nézd meg, hogy a főautomaták mindegyike megfelelően van-e felkapcsolva. Ha mégsem, akkor a zárlattal egy olyan pontot melegítettél ki, amelyik már amúgy is gyengélkedett. Nehéz lesz megtalálni. A rejtélyes kapcsoló valószínű, hogy alternatív lenne de nem sokan tudják, hogy az megfelelő kapcsoló és vezeték hiányában nem fog működni.
(#) proba válasza senorga hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Váltókapcsoló egyszerű kapcsolóként fordítva bekötve , a harmadik ponton soha nem lesz fázis.A biztosíték akkor van rendesen felkapcsolva,ha lekapcsolod majd vissza,és érzed hogy ellenáll ha kapcsolod fel.
(#) senorga hozzászólása Nov 25, 2011 /
 
Koszonom, az egyik problémát megoldottátok nekem! Valoban, egy kis utogetés és fel le kapcsolás után helyreállt a megszakito és a villany is!

A másik kérdést rosszul tettem fel, tele lényegtelen infoval. Szoval képzeljetek el egy sima kapcsolot, két oldalo bekotve. Az egyik állásánál csak az egyik ponton mérek fázist. A kapcsolo másik állásánál - egyiken sem! Ilyen van, vagy elraboltak az ufók ? :/
(#) SzAndras00 válasza senorga hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Van ilyen, de ebben az esetben valószínűleg a nulla van kapcsolva, ez pedig szabálytalan! Érdemes volna azért ennek alaposabban is utánjárni.
(#) proba válasza senorga hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Felkapcsol valamit a kapcsoló? Mert ha nem ,akkor szakadt is lehet a fázisvezeték.
(#) Zsolt32 hozzászólása Nov 27, 2011 /
 
Sziasztok!

Egy műhely vezetékezését szeretném megcsinálni, ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem. A neonokhoz elég lenne a 3x1-es kábel, vagy oda is 3x1,5-es kellene? A fali aljzatokhoz mindenképp a vastagabbat rakom. Csak egy neon menne egy kábelről, mert nem lesz továbbfűzve az elhelyezés miatt.

Köszi Üdv.: Zsolt
(#) Balaa16 válasza Zsolt32 hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Szia!
Gondolom a neon nem vesz fel 10A-nél többet. Ezért elég oda az 1mm2-es. A konnektorhoz pedig 1,5mm2, vagy 2,5mm2. De 16A-hez elég az 1,5-ös is. De csak óvatosan a 230V-tal!
Üdv! Balázs
(#) wpetya válasza senorga hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Ha a bemenő vezetékben van fázis, de ki nem jön egy állásban sem, akkor rossz a kapcsoló. Nem zár az érintkezője. De! Van olyan kapcsoló, -pl. Prodax- amelyikekben meg lehet kötni két -a kapcsoló működtetéséhez nem kellő- vezetéket.
(#) kameleon2 válasza Zsolt32 hozzászólására (») Nov 28, 2011 / 1
 
Még a 40W-os fénycsövekhez is röhögve elég. Ha háromfázisú - akkor is, ha egy akkor is. A kapcsoló inkább kardinális, mert a normál kapcsolók szeretnek beégni, főleg ha sok neont kell kapcsolni. Igaz ez inkább egy iskolánál probléma, ahol jócskán van cső. Javaslom nézz vele az armatúrába - 0,5-ös merev vezetékkel lesz huzalozva Mellesleg a Kontavillnek anno én csináltam a 72m tetőreklámját neonnal - 1,5mm2.es vezetéken elment az összes - és megfelelt a műszaki ellenőrnek is.
(#) Inhouse válasza senorga hozzászólására (») Nov 28, 2011 /
 
Ahogy SzAndras00 írta, nullát kapcsol a kapcsolód, a fázis pedig nem közvetlenül jön a kapcsolóba, hanem egy izzón (fogyasztón) keresztül. Mivel nem folyik áram, alapból fázis mérhető, de amikor kapcsolsz, nullát adsz annak a pontnak (pl. az izzó másik pontja), így a fogyasztón áram folyik, az alsó pontján nem mérhető feszültség, mert az már nullán van. Viszont ez azt jelenti, hogy valaminek fel kellene kapcsolódjon valahol...

Üdv
Inhouse
(#) Zsolt32 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 28, 2011 /
 
Köszi mindkettőtöknek!

Üdv.: Zsolt
(#) Balaa16 válasza Zsolt32 hozzászólására (») Nov 28, 2011 /
 
Szia! Nincs mit.
(#) kissbogar hozzászólása Nov 28, 2011 /
 
Azután szeretnék érdeklödni hogy FI relét szeretnék de nem tudom hogy 3x16 A hoz melyiket vegyem.
(#) Balaa16 válasza kissbogar hozzászólására (») Nov 28, 2011 /
 
Szia!
Pl.ez De ha nem értesz hozzá, akkor hívj szakembert! Amit linkeltem, az 30mA-es kioldóáramú, és 40A a névleges áramerőssége. Ez jó lesz Neked.
Üdv! Balázs
(#) kissbogar hozzászólása Nov 29, 2011 /
 
Köszönöm a segítséget!
Még az után szeretnék érdeklődni, hogy, a nappali áram vételezésem 3X16A a vezérelt 1X10A
Ha a vezérelt áramot szeretném bővíttetni fűtés véget, na, mos az a kérdésem, hogy arra is kell
Hálózatfejlesztési díjat fizetnem vagy nem
(#) Jazzman válasza kissbogar hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Szia!
Úgy tudom, ha egy regisztrált villanyszerelő nyilatkozik a szolgáltató felé, hogy a hálózatod / vezetékkeresztmetszet / megfelel az igényelt áramerőségnek, akkor kérhetsz 32A-t a vezérelt mérőre, és csak a kiszállás + munkadíj árát kell megfizetned. Legalább is nekem egy évvel ezelőtt nem kellett külön fizetnem a vezérelt mérőre, úgy tudom azóta ez nem változott.
Következő: »»   172 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem