Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion hs 280 - 282

Témaindító: rolandosss21, idő: Okt 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 23
(#) kekedilevi válasza petemazi hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Ez igen, gratulálok, a Preludium egy igen jó hangfal, sajnos még élőben nem volt szerencsém hallani, talán a videoton egyetlen jól sikerült hangfala ez, és ha jól tudom ezt a hangfalat az angol Heybrook HB1-ről másolták le. A 80-as évekbeli hangdobozok közül, amik meghaladták az Oriont azok már akkoriban is az angol hangfalak voltak, szerintem ezek a Heybrook HB1 és a Celestion SL 600 volt.
(#) Toto25V hozzászólása Nov 5, 2011 /

Orion HS282 egy rakás szr, elnézést a csúnya kifejezésért.
Vettem én is egyet, Orion HS 280 után, belenéztem... pfúú... Utána gyorsan el is adtam.

Annyi előnye volt a régi HS 280-al szemben, hogy a közép hangszóró pilléi BASF gyártmányok, és azon történt fejlesztés, szebben néz ki, szebben is szól, de már a hangszóró mágnese nem olyan erős, de az már Orion...

Így tehát a közép pilléket kicseréltem, mágneseket nem, azóta sokkal szebben szól a HS 280, a HS282-t meg eladtam annyiért, amennyit ér. Senkinek nem ajánlom.
(#) kekedilevi válasza Toto25V hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Valóban nem a legjobb már. de még a hs 288-tól és a 480-tól még mindig többet ér, legalább is amiket hallottam azokról, de én is vadásztam nagyon a 280-asra, de belefáradtam és így inkább megvettem ezt a 282-est abban a reményben hogy egy kicsit fel tudom javítani. 5000-ért vettem, szerintem ennyit még meg is ért, de mert lealkudtam 10-ről. Azért mert amikor kipróbáltam egyik magasa sem szólt, szétszedtem, az egyiket még megjavítottam, csak a kivezetőszála volt letörve, sajnos a másik már javíthatatlan.
(#) kekedilevi hozzászólása Nov 5, 2011 /

Éppen ezért szeretném ha a másikat is meg tudnám tekercseltetni, hogy a hangszórókészlete teljesen eredeti legyen, nem tudna valaki mondani Borsod megyében valakit aki elvállalná a 8 ohm-os dóm magas sugárzómat megtekercselni, mert nagyon nagy szükségem lenne rá! De vásárolnék is szívesen valakitől 1 vagy akár 2 db-ot
Előre is köszönöm!
(#) Piszkos hozzászólása Nov 23, 2011 /

Ahogy olvasom, nincsenek túl jó vélemények a hs 280 hangváltójáról. Érdemes lenne aktívan váltani, úgy, hogy a mélyközepet felengedem 5khz-ig, a magasat pedig innen váltanám, a középhangszóró kihagyásával? Vagy inkább 3500Hz környékén, az irányítottság miatt? Bírná a magas?
(#) kekedilevi válasza Piszkos hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Nem kell azért olyan rossznak gondolni azt a váltót, ameddig jó és működik, addig érdemes vele hallgatni a hangfalat, egyébként meg az se nagyon mindegy, hogy milyen erősítőt meg tunert használunk hozzá, mert az én HS 282-esemet eddig egy hitvány mai Lenco minihifiről hallgattam, majd vettem hozzá egy Orion SE 1025B erősítőt és egy ST 1025 tunert, hát egészen más, ha pedig rákötöm a QUAD 405 erősítőnkre akkor meg egyenesen megcáfolja az összes kritikát, amivel lealacsonyítják ezt a hangfalat, és valóban igazzá válik az hogy valamivel gyengébb a HS 280-tól, de nagyjából megegyező a hangzása, ami a HFM véleménye is.
(#) Helgi hozzászólása Jan 21, 2012 /

Sziasztok!
*
Köszönöm.

*Törölve, ez itt a He fóruma, nem bolt .
(#) Helgi hozzászólása Jan 22, 2012 /

Sziasztok!

Mi a különbség a Rumba HS280 és a sima HS280 Közt?
Meg tudnátok mondani?
(#) deneske_01 hozzászólása Feb 2, 2012 /

Tisztelt Jelenlévők!
A következőben szeretném a segítségeteket kérni. Egy pár Orion HS288-at szeretnék összerakni, minden különösebb változtatás nélkül, az eredeti állapotnak megfelelően. Megvan hozzá minden (a magas hangszórók előtti kondik kivételével). Kérdés: van-e vlakinek kapcsolási rajza erről a típusról? A HS280, 282 megvan, de a 288-ról semmit sem találtam neten.
Előre is köszönöm
(#) bekeipeter válasza deneske_01 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

A HS288 egy eléggé sokszínű széria volt... Találkoztam olyanokkal, amikben a 280-as váltója volt, de láttam olyanokat is, amelyikben a HS282-ből jól ismert légszerelt "váltó" volt. Ha ezt akarod megépíteni, akkor a magas elé 1-1,5µF nál nagyobb kondit ne tegyél 8 Ohm esetén, 4 Ohm-os esetén 2,2uF. Ha nagyobbat teszel be, a hangzásnak sok jót nem tesz, maximum annyit, hogy már 10-15W teljesítménynél is egyszer csak elhallgat a magas...
(#) deneske_01 válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Koszi a választ és köbzoliét is.
8 ?-os hangfalakról van szó. A hangváltó a 280 és 282 közti valamiféle átmenet lehet. Két induktivitás van, egy tekercs a mélysugárzóhoz, egy a középhez. A 280-ban 3 volt. A 282-ben csak egy a középsugárzóhoz. Az alkatrészek nem panelen vannak, hanem a 282 höz hasonlóan a dobozra és a hangszórókra "ragasztva". Az a gondom, hogy a 288-as hangfalpár két darabjának kapcsolása egymástó teljesen eltérő (volt). A hangfalak annk idején párban lettek vásárolva, nem voltak buherálva (nagy valószínűséggel). A képek között nem találtam a Hs288-ról rajzot
(#) remington hozzászólása Feb 13, 2012 /

sziasztok! Orion Hs 280 hangfalaknál szerintetek a tekercs vagy a kondi hibája/öregedése miatt van az hogy az egyik hangfal jobban kiemeli a magasat a másik kevésbé? Szépen szól mindkettő de picit hallani. Ötlet? Eredeti hangváltó van még benne, nem volt buherálva.
(#) burgdavid válasza remington hozzászólására (») Feb 13, 2012 /

Itt az ideje kihajigálni az ezeréves kiszáradt elkókat, és kicserélni minőségi MKT vagy MKP fóliakondikra! Próbaképp először csak az egyik oldalt csináld meg így és hasonlítsd össze!
Megfogod győzni magad a cseréről
(#) remington válasza burgdavid hozzászólására (») Feb 13, 2012 /

Köszi, akkor nekiállok valamikor s kicserélem az egyikből.
(#) remington hozzászólása Feb 14, 2012 /

Hali megint!

Belenéztem a másik kettő hs-280-ba (vicces mert van pluszba egy 4 ohm-os meg egy 8 ohm-os is.

A 4ohm-osban ezt láttam. Úgy jól sejtem hogy ez már kókányolta valaki? Kissé olyan nekem mintha hiányos volna?! Persze ettől még szól a hangszóró....

BILD0093.JPG

(#) kekedilevi válasza remington hozzászólására (») Márc 14, 2012 /

Ahogy elnézem ezt a váltót ez biztos hogy gyárilag nem így nézett ki, az eredetinek 3 védőtekercse van, és némileg a kondik terén is hiányos. De ezt az is bizonyítja, hogy ha jobban szemügyre vesszük a képet, látni a panelon a többi tekercsnek a nyomát egy vékony ragasztócsíknyommal. Úgy tűnik valaki igen csak lebutította ezt az amúgy se tökéletes váltót.
(#) kekedilevi válasza kekedilevi hozzászólására (») Márc 14, 2012 /

Sőt, 100%, hogy ott volt még 2 tekercs, a panelon még ráadásul be is van rajzolva az L2, és L3-as jelölésű, különféle mH-is tekercs.
(#) Toto25V hozzászólása Ápr 5, 2012 / 3

Sziasztok, írtam egy cikket az Orion HS280L váltójáról, amellyel (nem reklámozás) valóban olyan lett a hangja, amilyen karakterisztika fel van rajzolva arra a fémtáblára.
Amíg ez a cikk nem jelenik meg, megosztanám itt a kapcsolási rajzát.

HS280L.PNG

(#) petemazi válasza Toto25V hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Én régen lusta ember módjára intéztem el a HS-t (szerencsére már rég prelum van), kétutasítottam, mély direktbe, magas pedig 4,2uf MM olajkondin át lett bekötve. Egész normálisan szólt így.
(#) BRinyo hozzászólása Ápr 6, 2012 /

Érdekesnek/tanulságosnak találnám egy-egy frekvenciamenet-felvétel körülményeinek leírását. Pl milyen jelforrás, milyen mikrofon, milyen környezet, milyen erősítő szerepelt a mérésnél? Mert pl a szoba akusztikája elég sokat tud változtatni egy-egy hangfal hangzásképén, akár mérés közben is.
Összeségében azt kell mondjam, látszik a befektetett munka és nyilván jobban kell szóljon így a hangfal. A 80-as évekre szerintem az is jellemző, hogy milyen alkatrész volt épp a piacon. Nem hiszem, hogy mindig az került bele, amit eredetileg megálmodtak a mérnökök. Az eredeti SE260-as erősítővel is volt hallgatva vagy egyáltalán mi hajtja őket? CD hallgatásra mennyire megfelelő a mai korban?
Pihen a műhelyben egy SE260 NYÁK állapotban, de az utóbbi 10évben lusta voltam feléleszteni. Lehet nekifogok egyszercsak, a móka kedvéért.
(#) bekeipeter válasza Toto25V hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

Szerintem az eredeti hanszórókészlet úgy, ahogy van, a kukába való. A magas hangképe tele van lyukakkal, érzéketlen. A közép még használható bizonyos kompromisszumok mellett töltőhangszórónak. A mély egyenesen botrányos.
Nekem egy pár HS282-vel gyűlt meg a bajom. A vége az lett, hogy kapott egy Isophon hangszórókészletet. Egy leharcolt külselyű TS7002 "besőségeit" kapta meg. A hangzása valahol elmarad az eredeti TS7002-től, de a HS282-től fényévekkel jobb lett. A mélyei nem olyan markánsak és erőteljesek, mint az eredeti Isophon bakelit+pozdorja dobozával, de az eredeti orion doboznál legalább 2x hangosabban szól 5-10W teljesítménynél is!
(#) lesliewednesday válasza Toto25V hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

A cikked éppen kapóra jött nekem. Nemrég hozzám került egy pár HS280-as. Ezek viszont 4Ohm-osak. Erre is van kapcsolásod? Az enyémben minden eredeti még. Ha nincsenek 4Ohm-ra számított értékek, kicsit felújítom az eredeti váltót. Úgy láttam MM elkók vannak benne...
(#) meno10 hozzászólása Ápr 27, 2012 /

Üdv heló sziasztok!
Egy ideje keresgetem már hogy vajon milyen hangfalakat szerezhettem de most ráleltem vagy Orion hs 280as vagy 282es.
Egyik ismerősöm kiakarta dobni őket, én nem hagyhattam! így odadta nekem. A kidobás oka az volt hogy "furcsán szol"
Szétszedtem a hangfalakat, mindkettőt valószínűleg már buherálta valaki, mert az egyikben a magas elvolt törve a másikban a tekercse szakadt, és nem tudom hogy a hangváltóhoz hozzá nyúltak e (mellékeltem fotót róla).
Lényegében azért írok most ide mert szeretném felújítani, hangszórókat nem szeretném újra tekercseltetni inkább újat venni helyettük és ebben kérnék segítséget!
Tudna e valaki linket adni hogy honnan és milyen hangszórókat vegyek?!
Én itt nézelődtem http://www.hestore.hu de sajnos nem vagyok annyira otthon a hangtechnikában.
(#) kekedilevi válasza meno10 hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Tisztelt meno10!
Ahogy látom ez a Hs 280, vagyis inkább csak volt A mélyhangszórója már nem az eredeti ami benne van, sem a díszkeret, és a kis ezüstös fémtábla is hiányzik az előlepjáról. Azt kell először eldönteni, hogy milyen célokra kell a hangfal: élvezhetően hallgatni róla a zenét vagy eredeti, gyári állapotra varázsolni csak retrókészüléként, avagy csak szóljon mindene, legyenek benne valamilyen hangszórók. Én az eredeti állapotra varázsolás mellett vagyok, eredeti Orion hangszórókkal pótolnám, vagy megtekercseltetném azokat. Sokan "állítják szentül", hogy a videoton magasakkal lehet pótolni az Oriont. Nos ez nem igaz! A Videoton HG 2,5 dómcsipogók valóban érzékenyebbek az Orion HD25-jeinél, azonban ezek a videotonok már annakidején is sorra fékezhetetlenül "csörögtek" a hangdobozaikban, a hangszórók és a váltók együttes hibáiból adódóan. Az Orion eredeti váltóival(merthogy a képből ítélve azok gyáriak)szinte biztos, hogy nem passzolnának össze. Ahhoz egy teljesen új váltót kellene tervezni, időt és pénzt rááldozva ami felesleges. SAL és M.N.C.-kkel sem érdemes pótolni, azok amilyen olcsók olyan sz*rok. Azoknál még a HD25 is fényévekkel jobb. Mondom, ha eredetire akarja visszaállítani akkor eredeti alkatrészekkel érdemes pótolni, amiket a v*erán vagy hasonló oldalakon lehet kapni. De figyelmeztetem! A gyári állapotú készülékektől ne várjon egy "csudajó" hangzást! Bár, ha mégis az olcsóbb megoldást választja, vagyis idegen hangszórókkal pótolja, azokkal még rosszabb lehet a hangzás, főleg ezzel a váltóval (javaslom, ha e mellett döntene, akkor a váltóban az összes régi kiszáradt Elko kondit érdemes kicserélni minőségi fóliakondikra, ez helyes dolog lenne, hiszen az idegen hangszórókkal az "eredeti" állapot már úgy is elveszett.)
(#) ngyzoli válasza meno10 hozzászólására (») Máj 18, 2012 /

Atyaisten!! Ez meg miféle szerkezet?!? ha jól látom a képről,ez bizony egy HS 280-as,de a mélysugárzó kicserélve az orosz Radiotechnika S 90-es mélyhangszórójára.Jó nagy "hibridet" vettél,az szent...
Ne vedd rossz néven,de erre bizony ráfér némi felújítás.De inkább módosítás.Gondold át.Megér ez a doboz ennyit?
(#) cssanci hozzászólása Jún 12, 2012 /

Üdv mindenkinek!

Van egy pár HS-288-as Orion hangfalam, amelyben tölcséres közepek vannak gyárilag.
Így néz ki: Link
Ezekbe a középhangszórókba keresek membránt, ha még lehet ilyet találni (sajnos az enyémben el van szakadva mindkettő).
Tudja valaki, hol lehet még ilyesmit találni? Köszönöm előre is.
(#) kekedilevi válasza cssanci hozzászólására (») Jún 15, 2012 /

Üdv!
Most pontosan nem értem mi van akkor elszakadva? A Lengőcsévén a drót menete szakadt meg valahol, és nem szól, vagy csak a papírkónusza szakadt/lyukadt ki valahol?
Ha csak a papír van megszakadva, akkor V....erán vagy egyéb oldalakon érdemes másikat nézegetni, és venni, ha belülről van nagyobb baj, szó szerint leesett a menet a csévetestről, vagy leégett, ebben talán a Hangszóró2000 tud segíteni. Úgy tudom náluk lehet kapni Orionokhoz is pilléket. Remélem tudtam valamit segíteni.
(#) cssanci válasza kekedilevi hozzászólására (») Jún 15, 2012 /

Helló!

Köszi a segítséget. Ezekben a közepekben a membrán egy kék műanyag fóliaszerű valami. Ez van elszakadva, ettől eltekintve szólnak a hangszórók (a közepek is, természetesen).

Ilyenje is van a Hangszóró2000-nek?
Teszek majd fel képet is róla, csak most nem vagyok "hangszóróközelben".

Üdv
(#) kekedilevi válasza cssanci hozzászólására (») Jún 15, 2012 /

Jaaa, értem már. A kék BASF fólia. A korábbi dóm közepeken is ez a kék fólia volt. Attól tartok ilyet már nem gyártanak úgy 1988-89 óta. Maximum akkor szerezni kell egy teljesen ép másik hangszórót, ami ezzel a típussal azonos. A működésbeli problémákban a Hangszóró2000 tud segíteni, de ebben sajnos nem. Láttam már ilyen közepet fekete színű fóliával, gondolom olyannal helyettesíti valamely cég, de inkább nem ajánlom, mert könnyen beleszaladhat az ember valamilyen kínai vacakba. Szóval venni kell egy másik hangszórót.
(#) Mocskos hozzászólása Jún 22, 2012 /

Sziasztok!

Most fejeztem be egy Orion HS 280-as átkábelezését (CAT5 UTP-re) - csak az egyiket -, a másikat hagytam összehasonlításképpen. Nem hittem volna hogy ekkora lesz a különbség! Ajánlom mindenkinek ezt a módosítást!
Több lett a magas és életszerűbb a hangkép. Üdv
Következő: »»   7 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem