Fórum témák
» Több friss téma |
Az bizony az az összevissza tekeredő fólia darab, amit földnek, testnek, negatívnak hívunk kinek kinek ízlése szerint.
Az antenna végül is mindegy milyen darab drótból van, minél merevebb, annál jobb. A vastagsága a sávszélességét befolyásolja, de mivel úgyis egy frekvencián használod, amire ki is hangolod, szinte mindegy.
Nem tudom, hogy hogyan építetted meg, de az L1 és L2 tekercsnek csatolásban kell lennie. Csak azért mondom, mert amit linkeltél, ott van egy kép is a kész áramkörről, ahol az L1 és L2 elég messze is van egymástól, és a tengelyük sem esik nagyon egy egyenesre.
Ha itt javítasz a csatoláson, azzal is növelheted a hatótávot. A lényeg, hogy a tengelyük egy egyenesre essen, és viszonylag közel legyenek egymáshoz, ne úgy, mint a képen!
Köszönöm, ezt este meg fogom nézni, így fejből nem tudom, hogy hogy állnak a tekercsek.
Igazából az jó lenne, ha a freki nem lenne fix, most is állítható a trimmerkondenzátorral. Viszont ha behamgolom egy fix frekire, és utána eltekerem a kondit, nem lesz olyan jó az adás. Ezt hogyan oldják meg a "nagyok"? Hogy a freki változtatható legyen, teljesítményromlás nélkül...
A "nagyok" szabályozzák a kimeneti teljesítményt, állandó értéken tartva. A mintát a kimeneti iránycsatolóból nyerik, ami egyben a végfok védelmét is szolgálja. Ennek nagyobb teljesítmények felett van jelentősége, mert a végfok terhelés (antenna) nélkül tönkremegy. Ilyen kis teljesítményeknél párszor 10 mW -nál nincs jelentősége, mert a végtranzisztor disszipációs tartaléka még elég. A kimenő teljesítmény szabályozása a tápfeszültség szabályozásával történik, ahogy Novak is írta. Több teljesítmény erősítő fokozat esetén minden fokozat külön külön. A hangolt köröknek megfelelő sávszélességűeknek kell lenniük, hogy a teljes sávra lehangolhatók legyenek. Műsorszóró adóknál (a tied is ez a kategória) a folyamatos frekvencia változtatás nem követelmény, így minden frekvencia váltáskor lehangolható. Az antennát pedig illesztő körrel csatlakoztatjuk a végfokhoz, ami ebben az esetben egy egyszerű kondenzátor. Ha igény van az adási frekvencia változtatására, akkor ide hangolható illesztő áramkört kell tenni.
Esetedben ez úgysem játszik, mivel a használható teljesítmény elég kicsi. A kisugárzott teljesítmény van korlátozva, ez pedig az adóteljesítmény mínusz az antenna hatásfoka. A nem egészen korrekt antenna miatt a sugárzási hatásfok elérheti a - 20 - 24 dB (100 - 200 szoros) értéket is. Az antenna sávszélességét a hossz/átmérő viszony határozza meg, ez azt jelenti, hogy a 100 MHz -es sávban a teljes majd 20 MHz -es sávszélességhez kb 10 mm -nél vastagabb átmérő tartozik. Mivel az antennád sugárzási hatásfoka meglehetősen rossz, már nem sokat ront rajta a vékony huzal antenna.
Nálam a két tekercs (L1 és L2) függőlegesen állnak, vagyis pont másképp, mint a fotón. De közel vannak egymáshoz, és egy vonalban. Egyébként a nyákon is függőlegesen van a jelölés (fehér cikk-cakk), L3-nál már nem.
"A mintát a kimeneti iránycsatolóból nyerik"
Ezt meg lehetne valósítani úgy, hogy az US1 stabkocka helyére (ami szabályozza a tápfeszültséget, és ezáltal a teljesítményt) egy tranyót rakok, és a bázist egy ellenálláson keresztül "valahova" kötöm? (Nem tudom, hogy hová kell, de gondolom valahova az antenna közelébe.) Így az átengedett áram és feszültség mindig a kimenő teljesítménytől függene, ha jól értem... "Az antennát pedig illesztő körrel csatlakoztatjuk a végfokhoz, ami ebben az esetben egy egyszerű kondenzátor." Az antenna kivezetésénél két oldalról ott van C11, és C12, 27pF értékűek. Közéjük be kellene kötni egy harmadikat is, ami "megszakítja" az antenna kábelét? Több helyen láttam már szintén az antenna aljánál tekercset. Ez is ugyanarra való? Jól értem, hogy az antenna ellenállásának, és a kábel ellenállásának, ami összeköti az antennát és a nyákot, nagyjából ugyanannyinak kell lenniük, a két végpontjuknál mérve? (Skori oldalán olvastam.)
Egyébként US1 (eredetileg 78L05) most sincs bekötve, jelenleg 9V-ról megy az adó. Így valamivel nagyobb lett a hatótávolsága.
Az adófokozat kimeneti teljesítményét a "végfokozat" tápfeszültsége határozza meg minél nagyobb a tápfesz, annál nagyobb a kimenőteljesítmény is. Azért 15 V -nál feljebb ne nagyon növeld. Megjegyzem, a magasabb tápfesznél érzékenyebb a pontos hangolásra, könnyen labilis lehet. Ha Te tervezed az áramkört, csak akkor lehetséges a max teljesítmény kivétele, ha csak utánépítesz, akkor ragaszkodj az eredeti értékekhez. A tápfesz vissza szabályozásával a teljesítményt csak csökkenteni lehet.
Ha az antenna a szükségesnél rövidebb, a talpában hosszabbító tekercset kell alkalmazni, ezzel lehet az antenna és a végfok impedanciáját illeszteni egymáshoz. Ez azonban bár az antenna része nem sugároz, és jelentősen rontja a sugárzási hatásfokot. Ez még mindíg nem helyettesíti az antenna talpponti, és a végfok kimeneti impedanciájának illesztését. Azt egy három kondenzátorból álló PÍ csillapító taggal lehet pl megoldani. Ebben az esetben nem ellenállásokról hanem impedanciákról, a tápvonal esetében hullámimpedanciáról beszélünk, annak ellenére, hogy helyes kihangolás esetén ezek reziztív, azaz ohmos jellegűek. Ebből következik, hogy a mérésük sem egyszerű, mindenesetre nem multiméterrel.
Sziasztok, az lenne a kérdésem azoktól akik meg épitették ezt a kapcsolást:
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/files/304/ba1404schb.jpg , hogy ki, mekkora induktivitást használ én tekercseltem egyet(5mm eres furófejen, 5 menet,1mm eres rézdrót!) de atól félek rossz mert nem műkszik.Én 6.8pF-os kondit raktam bele, ez jó lehet e vagy mit változtassak meg?A kapcsolást át néztem minden stimmel csak ez lehet a hiba, mert nem találom a rádióban... Előre is köszönöm a válaszokat!
Köszi, akkor ezt a témát hogyan töröljem aztán át irom oda a kérdésemet...?!
Sőt: Bővebben: Link
Végig olvastam már vagy 10 szer, de akkor sincsen benne hogy mekkora legyen az induktivitás azt irja hogy a C16 kondi változtatásával játszunk !
Az L1 C16 elemekből összeállított rezgőkört az adás frekvenciájára kell hangolni. Az eredeti kapcsolásban az L1 induktivitás, a nyomtatott áramkörre készült, tehát nem hangolható. A rezgőkört a C16 kapacitás változtatásával lehet hangolni. Ha eltértél az eredeti kapcsolástól akkor a rezgőkör értékeit neked kell kiszámolni, és ennek megfelelően kell az induktivitást is elkészítened. Ehhez viszont nem ártana ha lenne induktivitás mérőd, hogy lásd, mit készítettél, és az mennyire hasonlít a kiszámoltra.
Az biztos, hogy az 5 menet kicsit sok, 0,8 -as drótból 5 mm átmérőre tekerve 3 - 4 menet jobb lenne, de én sem számoltam ki. Az induktivitás függ a tekercs átmérőjétől, a huzalvastagságtól, a tekercs hosszától, és a menetszámtól. A net. -en találhatsz méretező programmokat, de a sok változó miatt a pontossága elég kétséges
Köszi a választ akkor majd meg csinálom ezt a tekercset amit leírtál. Azt be rakom és utána ha beraknék egy trimmer kondit a behangoláshoz az úgy jó lehet szerinted?
Sziasztok!
Lehet egy kicsit balga a kérdésem, de azért remélem nem leszek nagyon leoltva Szeretném megépíteni ezt az FM transmittert: Bővebben: Link Igazándiból minden alkatrészt találtam hozzá, kivéve az 1-es kinduktivitást. Farnellnél sincs raktáron sajnos. Kérdésem hogy mivel helyettesíthetem ezt mondjuk a farnellről? (mert a többit is onnan rendelném) Nézegettem az induktivitásokat, de hogy őszinte legyek annyi van, hogy egyáltalán nem tudom már hogy melyik lenne jó. Az biztos hogy a tokozás nem lesz ugyanekkora, de az annyira nem is érdekel ha működik. Tekergetni nem szeretnék, mert ugye ez egy smd áramkör, elég bután nézne ki vele. Amúgy sem értek hozzá sajna, túl hobbista vagyok hozzá Az mondjuk nem baj ha a tartomány feljebb megy kicsit, mert most elvileg ezzel az induktivitással 60-100MHz-re van belőve, ami ugye azért nem baj ha feljebb megy mondjuk 10-20MHz-el. Az esetleges segítséget előre is köszönöm.
Szia, egy 390nH-s tekercset kell oda választanod, bizonyára sajtóhiba a nF az alkatrészlistában. Persze tekerhetnél egy 5 menetes tekercset saját magad is, de félő hogy te is arra a sorsra jutnál, mint sokan mások, akik nem "szeretnek" ilyeneket hangolni. (mókás amúgy az USB csatlakozó!)
Szia!
Igen azt gondoltam hogy elírás, csak annyi féle van farnellen 390nH-s ból is hogy nem tudtam melyiket vegyem. De akkor ezek szerint hót mindegy, lényeg hogy 390nH legyen. Köszönöm a segítséget. Tekergetni nem szeretnék, mert még csak most kezdtem foglalkozni az elektronikával, nem szeretnék máris kudarcal indítani De megígértem magamnak hogy a következőt ahova kell, én fogom csinálni. Az USB csatlakozó szerintem teljesen evidens, főleg hogy ha a gépről szeretném szórni a zenét. És hát onnan szeretném Remélem hogy nem lesz zavaros miatta. De ha mégis, a tüskékre is ki van vezetve a táp, így mehet akár 2 ceruza elemről is, vagy valami ilyesmi. Köszi még egyszer a segítséget!
Nem csak az induktivitás számít. Legyen legalább 0,8 mm a huzal átmérője, légmagos és esetleg ezüstözött. Vagy olyan ferritmagos, ami alkalmas erre a frekvenciára.
Hát, ahogy elnézem, az USB -ből csak a táp jön.
A hót mindegy tekercsről azért írtak valamit:
Idézet: „Not much is demanded of the inductor, a type with a relatively low Q factor (35 to 40) is sufficient according to Maxim.” Azaz elég neki 35-40-es jóságú (Q) induktivitás, beéri ennyivel, nem kíván tőle sokat ez az IC. A cikkszám szerinti tekercs gondolom ezt teljesíti, de nem biztos, hogy másik 390nH-s ugyanilyen, vagy jobb. Úgyhogy ezt azért figyelni kell és a "hót mindegy"-be beleszámítani
Az igaz, hogy majdnem "hótt mindegy", de ha a ferrit nem bírja a 100 MHz -et akkor nem lesz jó. Talán mégse mindegy. A fojtókban meg nem szokás nagyfrekis ferritet használni, pont a csillapítás miatt. Úgyhogy nagyon nem mindegy az induktivitás.
Akkor ezek szerint megint elkapkodtam
Vettem ilyet: Bővebben: Link És ilyet: Bővebben: Link Az egyik legalább jó lesz hozzá vajon? Éreztem hogy nem lesz ez ilyen egyszerű...
Igen, nem is írtam mást. De ha már úgyis gépről szór, érdemes onnan is táplálni. Gondoltam hogy összekötöm egy a fórumon talált usb-s hangkártyával, de akkor mindig át kéne állítani a kimenetet, ami azért elég macerás. Főleg hogy egy idős embernek készül(ne) aki nem igazán tudná mit kezdjen vele.
A második linkeden levő biztosan jó lesz, az elsőn levő pedig talán. Az adatlapot mindíg fontos tanulmányozni.
Megoldható az USB -s hangkártyás buzerátor is, csak kissé át kell tervezni. Úgy kell (illik) megcsinálni, hogy az "idős ember" összedugja, és hallgatja.
Szia !
Idézet: „Az adófokozat kimeneti teljesítményét a "végfokozat" tápfeszültsége határozza meg minél nagyobb a tápfesz, annál nagyobb a kimenőteljesítmény is.” A munkapont elmaszasra nem gondoltok?
Adók végfokozataiban többnyire C osztályban dolgoznak az erősítők. Ebből lehet a legjobb hatásfokot kihozni. Ennél pedig igaz a mondás, minél nagyobb a tápfesz, annál nagyobb a kimenő teljesítmény. a munkapont elmászása nem jellemző.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |