Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   170 / 274
(#) ricsippi hozzászólása Nov 23, 2011 /

Sziasztok!

Lenne egy nagyon nagy problémám amiben segítségeteket kérem!

Megépítettem már harmadjára próbapanelon Bővebben: Link Végfokot!

Csak az a baj hogy semmit nem csinál!Búg recseg csörög!
De erősíteni ...........
Számítógép hangkártyáról Jack dugóval az egyik vezetékkel jöttem a bemenetre a másikat GND-re forrasztottam!
Fogalmam sincs mi lehet a baja!
A feszültségek megvannak viszont áramot nem mértem mert olyan mint a traktor!
Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv:Ricsippi
(#) reloop válasza ricsippi hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Szia! Írd le milyen felépítésű a tápegység amire kötötted.
(#) mindenes válasza ricsippi hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Heló!
Valami gerjedés lessz a háttérben, potenciómétert ugye tettél a bemenetére?
(#) gabesz.mi074 válasza Dzót hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Nekem működöt képeket is tettem fel róla ide.
http://bsselektronika.hu/index.php?id=554
(#) ricsippi hozzászólása Nov 25, 2011 /

Sziasztok!

Nem tettem potenciamétert a bemenetre!De ezt kipróbálom! A tápomat is megvizsgáltuk a tanárommal oszcilloszkópon! 5ms osztással 0,1-0,2 csúcsok voltak!
Kondenzátor beiktatással 470µF 20ms osztással 0,3-0,4 csúcsok!
Azt mondta hogy ez kisebb brümmögéssel járhat de ezt el lehet tüntetni! Csak az a baj az enyém recseg dörög olyan mintha a kondenzátorok kisülése jönne ki a hangszórón!
Tovább próbálkozok! Köszönöm a válaszotokat!
(#) reloop válasza ricsippi hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Szia! Tisztítsd meg a forrasztási oldalt, ha az ón folyósítóba (gyantába) szennyeződés van, tud így viselkedni. Denaturált szeszt szoktam használni.
(#) concierge válasza reloop hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Ez komoly?
Csináltam én is pár erősítőt, de mindig volt neki alapzúgása. Akkuról is, tápról is.

Most is van egy TEA2032-es, amit tegnap raktam félre, mert tele lett a hócipőm. Ha hozzáérek az egyik csatorna bemeneti kábeléhez, erősen zúg. Ha nem érek hozzá, gyengén zúg. A másik oldallal semmi baj, és teljesen szimetrikusan vannak építve. Szólni mindkettő szól, erősít. Ezenkívül úgy tíz percenként kisülhet benne valami kondenzátor, ami érdekes kisülési hangot ad, de fogalmam sincs hogy mi lehet. Valszeg zenehallgatás közben is kisülöget, de akkor nem lehet észrevenni.
(#) kristof93 válasza Takee hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Hello ! Te rájöttél már arra h a diódák minek kellenek a 3-4 , és a 4-5 láb közé???? mert én nem tettem oda diódát és működik
(#) gabesz.mi074 válasza kristof93 hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Azokon a diódákon én is gondolkoztam már. Egy ismerősöm azt mondta a hangszóróból eredő káros feszültség tüskéket küzdik le . A tranzisztor párral ki egészített kapcsolási rajzban is vannak ilyen diódák a tranzisztor kollektor emitter oldalán, más egyéb működésben szerintem sem játszik szerepet .
(#) pixels válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Pontosan erre való, nem engedik, hogy a feszültségtüskés károsítsák a TDA2030 végtranzisztorait Szerintem nem érdemes kispórolni azt a 20Ft-ot...
(#) csabacsaba hozzászólása Nov 26, 2011 /

Sziasztok!
Ez a rajz evvel a betaplalasal fog mukodni?
Egy szekunderos traforol van szo
Kosz
(#) reloop válasza csabacsaba hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Szia! A "tap.gif" mellékleten középen megcsapolt szekunder van. A tiéd is ilyen? Ha igen, akkor megfelelő hozzá.
(#) csabacsaba válasza reloop hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

A trafom 15Vac!
(#) reloop válasza csabacsaba hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Használj egyszeres tápos kapcsolást: Bővebben: Link
(#) malware36 hozzászólása Nov 27, 2011 /

Üdv!
TDA2030 alapú erősítőt szándékozok készíteni (milyen meglepő ebben a topikban ).
Felmerült (bagatell) kérdéseim a következők:
1. A fektetett "T" a rajzon a GND-re lekötés, ezzel egypotenciálú a rajzon jelzett grnd. Ugye?
2. A kondinál miért nem a + néz a +VDC felé, miért a negatív sarkot ülteti abba az irányba?
3. A tda2030 kapcsolási rajzán szereplő grnd/gnd az megegyezik a táp gnd-jével?
4. GND=föld=nulla=test? Vagy valamelyik más?
5. Toroidnál primer két piros/vörös vezeték. Szekunder 2 zöld, 2 fekete. Tetszőlegesen egyesíthetem az egyik zöldet az egyik feketével. Ugye? Tehát nincs meghatározva melyik zöldet szabad melyik feketével.
6.Ugye az elkonak a - vége néz a gnd fele, + pedig a +12 fele?

Off: Rengeteget szívok ezzel rajzzal, mert a kitben ráadásul 22k ellenállás helyett 22 volt, akkor fordítva szerepelt a rajzon a 22es, 1es elko, nyákon rossz helyen volt a 22k bekötése, kondi elé rakta IN-hez. A feltöltött kép már a készítő által javított verzió! Enyém elvben megegyezik ezzel, elrendezésileg más csak.
(#) malware36 válasza malware36 hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

A rajzon az elkoval tisztába jöttem. Gnd "pozitívabb", mint a -12.
Így a 2es, meg a 6os kérdés tiszta már.
(#) malware36 válasza malware36 hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Még egy gondolat ötlött fel: ha összekötöm a két drótot, akkor nem központi leágazású trafót hozok létre, hanem irdatlan baromságot csinálok.
(#) reloop válasza malware36 hozzászólására (») Nov 27, 2011 / 1

Szia!
1,3,4 Mind ugyan az.
5. Ellenőrizd, az azonos színű szekunder kivezetések azonos tekercshez tartoznak, és a tekercsek egymástól függetlenek. Szinte biztos jó, de egy mérést megér.
Kösd sorba a két tekercset és mérd meg a szabadon maradt kivezetéseken megjelenik-e a két szekunder feszültség összege. Ha nem, az egyik tekercs kivezetéseit cseréld fel.
Rajzoltam biztit, meg izzót az élesztéshez. Ajánlott

Táp7.PNG

(#) malware36 válasza reloop hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Köszönöm a válaszaidat. Táp része már oké, holnap kipróbálom, biztosítékot sajnos vennem kell, de holnap megteszem.
Színenként megmértem a kábelt, azonos tekercshez tartoznak, egymástól függetlenek.

btw: Nem raktam fóliakondit, meg egyéb kutyafülét bele.
60VA toroid, 2x12V, 8A Graetz, 2x4700 25V yageo elko.
(#) reloop válasza malware36 hozzászólására (») Nov 27, 2011 / 1

Szívesen! A szekunder feszültség összeadódását azért részleteztem, mert a +/- tápod mindkét esetben meg lesz, csak rossz összekötésnél jóval brummosabb.
(#) kzolt hozzászólása Nov 28, 2011 /

Sziasztok!

Elkészült a TDA2030 -as erősítőm Urbán-féle előfokkal. Szerintem jól szól.
(#) reloop válasza kzolt hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Szia! Remek
(#) kzolt válasza reloop hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Köszi!
(#) JackONeil válasza kzolt hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Igényes kivitel!
(#) dani9228 hozzászólása Nov 29, 2011 /

Üdv! Valaki megtudná mondani, hogy a TDA 2030 elé hogyan lehetne előerősítőt kötni.
Köszi!
(#) dinokal válasza dani9228 hozzászólására (») Nov 30, 2011 /

Szia! Rákötöd madzaggal . Egyébként tudni kéne mekkora feszültséget akarsz erősíteni. Ahhoz tervezel egy fix erősítésű előfokot, vagy keresel a guglival. A kimenetre kötsz egy potmétert, annak a kimenetét meg a végfokra kötöd és kész.
(#) dani9228 válasza dinokal hozzászólására (») Nov 30, 2011 /

Helló! Általában telefonról szoktam meghajtani, de esetenként mást is szoktam rá kapcsolni, mint például a számítógép hangfalára amelyen már betorzul, ami szerintem a nagy erősségű jel miatt van. Köszi!!
(#) ic20 hozzászólása Dec 3, 2011 /

Hello , szeretnék segitségetkérni hogy a tda 2030-os végfokhoz mekkora pufer kondenzátor kell és mekkora áram erőséget igényel ? ( válaszokat kösszönöm előre )
(#) reloop válasza ic20 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Szia! A pontos válaszhoz kérlek add meg, mekkora teljesítményt szeretnél kivenni belőle (gondolom maximumot), és hány ohm -os lesz a terhelése.
Szerk.: szimmetrikus tápos?
(#) ic20 válasza reloop hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Igen maximumot és 4 ohm-os és aszimetrikus táp-al és csatolom a kapcsolásirajzát

erosito1.gif

Következő: »»   170 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem