Fórum témák
» Több friss téma |
Egy szóval sem mondtam, hogy tul sok értelme lenne a projektnek.
Ha már valaki adattároláson töri fejét - ime egy ötlet. El kell küldeni az adatokat valamilyen messzi galaxisra, majd megvárni még onnan visszaverodnek. Kezdetnek lehetne a Holddal kisérletezni, majd ha megy, akkor egyre messzebb lehetne küldeni...... ![]()
Érdekes ötlet!
![]() ![]() Üdv Inhouse
Dehogynem mállik. A világegyetem folyamatosan tágul.
![]()
Kell majd hibajavítás a visszatérő adatokra!
Meg csomó a kiküldöttökre, hogy majd legyen alap a javitásra, de viszont végtelen a kapacitás..... ![]()
Üdv
Az a tanár nem is mondott akkora butaságot, ugyanis használnak még ma is adattárolásra szalagot, az egyik szlovák webáruházban amely informatikai segédeszközökkel foglalkozik több mint 90 különféle adattároló szalagot lehet vásárolni, a kisebbekre 40GB ! még a nagyobbakra 3200GB !! adat fér, és ahhoz képest nem is kerül sokba: Például Ez a szalag 1,6TB-os és 240MB/s-el képes adatokat írni illetve olvasni. Az egyik nagy hátránya ezeknek a szalagoknak az a "magnó" amely az adatokat írja/olvassa ugyanis az rettentően drága szerkezet, az olcsóbbak kerülnek 300 000 forintba, és ezek csak a kisebb kapacitású szalagokat képes kezelni, a másik hátránya, hogy viszonylag lassú az elérési idő, ugyanis oda kell csévélnie a szalagot ahol éppen a kívánt adat található, de nemhiába használják ezeket adatmentésre, vagy tárolásra, ugyanis olcsóbb mint egy ugyan ekkora kapacitású HDD, főleg, hogy jelenleg nincs is a piacon ekkora kapacitású (3,2TB), másfelől meg sokáig megőrzik az adatot. Viszont egy mezei magnót nem fogsz tudni úgy átalakítani, hogy rendelkezzen ezekkel a paraméterekkel, érdekességnek jó, de hogy valóban adatokat tárolj egy mezei hangkazettán az nem túl jó ötlet -> kevés a kapacitása, nem erre lett kiképezve a szalag benne és ezért hatalmas lenne az adatveszteség és rettentően lassan olvasná be az adatokat. Üdv Gyimate
Azért a WORM elsősorban nem adatmentésre, hanem archiválásra lett tervezve (30 év). Az általad linkelt szalag natív mérete 800GB , írási sebessége kb 120-140 MB/sec (tömörítve jön ki az 1.6GB/240MB/s). Ezt kb 10e Ft-ért adják. Az 1 TB-os SATA wincsi ára is hasonló volt 3 hónappal ezelőtt. Azaz nem igazán olcsó (10-20%-nyi a különbség).
Illetve létezik már 3TB-os drive is, ami szalag logikával 6TB ![]()
Valoban sok helyen használnak drága szalagos archiválási technikát.
Ott valoban adatarchiválásról van szó, azaz pl. minálunk a cégben hetente mentik két hasonlo szalagra a szerver adatait (ZIP DRIVE) - és azokat bizonyos ideig tárolni kell. Kérdeztem a kollégát, aki ezzel foglalkozik, hogy elöfordult-e már olyan eset, hogy a szalagokról kellett visszatölteni adatokat - ö nem emlékezett ilyenre (10 éve rendszergazda...). Egy szoval az egész ügynek inkább jogi háttere van, mint müszaki. A másik oldalról az uj PC-mben 200 GB SSD van, ami manapság alig kerül többe, mint egy HDD, nincs benne mozgo alkatrész és ugyancsak energia nélkül képes tárolni, ki tudja mennyi idöre, az adatokat. A kezelése viszont sokkal gyorsabb (500MB/s) és nem kell a csévésre sem várni.
Hello,
Valóban, a szalag valamivel olcsóbb, mint egy hdd, de ha azt nézzük akkor egy hdd-hez nem kell semmi más eszköz, ahhoz, hogy használni lehessen, de a szalaghoz még szükség van egy meghajtó egységre, ami ahogy már említettem nem túl olcsó. Visszatérve az eredeti problémára, egy óvatos becsléssel is otthoni viszonyok között legfelljebb 1bite/s azaz 8byte/s hozható ki egy audio kazettából még viszonylag kis adatveszteséggel. Ha azt nézzük, hogy egy átlag kazettának a fél oldala 30 perc hosszú és 4 sáv van rajta, akkor ebből kijön az hogy legfeljebb 7200 bite fér rá, ami nem túl nagy kapacitás manapság. Viszont ha megakarod próbálni, akkor vagy a soros portra kellene kiküldeni az adatot, vagy a nyomtató portra.
Ahonnan én jövök, ott bite nincs, csak bit, és 8bit=1byte.
Üdv Inhouse
bite=harapás
![]() 1 byte = 8 bit Azért egy picit alul becsülted szerintem. a wikipedia szerint a régi megoldások is hozták a 500-4000bit/sec-ot. Szerintem a mai modernebb modulációs és hibajavítási technikákkal ez simán feljebb tornázható.
Már van 4TB-os drive is: Hitachi 4TB
A dolognak több oldala van.
Ha egy lemezegység elromlik, akkor annyi. Minden elveszett. Lehet próbálkozni elektronika cseréjével, de ez elég ritka. A cserélhető adathordozók előnye, hogy meghibásodott meghajtó esetén egy másikba át lehet tenni az anyagot. Szalagegységnél akármi történik, az adatok nagy része menthető. Lemezeknél a fej sérülése, a hordozóréteg leválása majdnem mindent visz.
Igazad van elnéztem, bocsánat a tévedésért, de elvégre is emberből vagyok
![]()
Ezzel azért vitatkoznék!
Ha archiválásra vagy mentésre kell a dolog, akkor eleve nem egy lemezegységet használunk, hanem minimum kettőt RAID-ben! Tehát ha az egyik bedöglik, akkor a másik még mindig hordozza az adatot, közben a rendszer meg szól, hogy a hibásat cserélni kell! Csere után automatikusan szinkronizál. Az én rendszeremben is így tárolom a fényképeimet, ami ugye pótolhatatlan. És az egész rendszer még mindig töredékárba kerül, mint egy szalagos. (Arról nem is beszélek, hogy a párhuzamos feldolgozás miatt a kiolvasás sokkal gyorsabb lesz, mint egyetlen egységnél)
Bár a topik címében az van, hogy otthonra, az gondolom már kiderült, hogy otthonra nem érdemes szalaggal bajlódni. Milyen adatokat is kéne menteni? Mondjuk digitális fotók, videók, szerkesztett doksik. Netről letöltött cuccokkal én most már nem bajlódnék, vagy kiírom DVD-re, aztán ha megsérül, elveszik, le lehet tölteni újra.
A többit, ami nem pótolható, kiírom DVD-re, kimentem USB vinyóra is. Lehet olcsón kapni USB csatolód HDD-hez, ilyen célra bármilyen SATA, PATA vinyó megfelel. Kimentem rá a cuccot, belerakom antisztatikus zacsiba, szivacsba, be a fiókba. Ellenben, ha érdekel valakit, hogy működik a szalagos technika nagyszámítógépes rendszerekben, arról tudok mesélni. Egyébként az IBM-nél mindig is lineárisan mentették az adatokat a szalagokra, a mai napig is így van, egymás mellett több fejjel. Rendszeresen használunk napi szinten szalagos mentést, adatbázisokról oda készülnek a napi, heti mentések, adatbáziskezelők logja szintén oda megy. (külön volume-okra duplázottan) Most már virtuális tape-eket használunk, vagyis egy fizikai szalagon sok logikai volume van létrehozva, így a régi programok, amik nem kezelik egy volume-on a több label-t nem kell, hogy egy fél megás adattal lefoglaljanak egy több Gb-s szalagot. (itt lehetnek olyan progik is, amit még 70-ben írtak) Illetve, ha túl nagy file-t akar az ember menteni, akkor több fizikai szalagból csinál egy nagyobb logikait. Vannak ilyen fél szobányi tape library-k, ahol polcokon szépen sorakoznak a kazetták, és egy robot kiveszi, bedugja a meghajtóba. Illetve lehet még ehhez kapcsolva egy virtuális tape drive, amiben RAID rendszerű hdd tárolás van, archiváláskor először oda rakja az adatokat, és ha egy ideig nem olvassa senki, akkor tolja ki valóban szalagra. Itt most a legnagyobb kapacitás 4TB egy kazettán. Viszont ezek a készülékek kicsit drágábbak, egy-egy drive olyan milliós tétel (dollárban) a virtual tape szintén hasonló, a tape robot meg még több. Ja, és kell hozzá gép is, ami ezt használja, mivel nem PC kompatibilis, szóval akinek van olyan 10-20millió dollárja, összedobhat egyet. ![]() Anno pár éve a nyugdíjintézetnél (ha jól emlékszem) próbálkoztak CD-re archiválni, vettek sok-sok pénzért CD robotokat. Még nem is végeztek a digitalizálással, már elkezdtek dögleni a meghajtók és a lemezek. Jó kis bukós projekt volt. ![]() És arról még nem is szóltunk, hogy a milliók mellé kell egy külön szoba is, ahol mindezt tartjuk..
Igazából több szoba, egy a gépnek, meg a hdd-knek, egy a tape lib meg a többi, egy a szünetmenteseknek, valamint az udvarra egy dízel generátor. Csak a VTS 3-5kW-ot eszik meg önmagában.
![]() Viszont itt 99,99%-os rendelkezésre állást simán lehet biztosítani, sok ezer-tízezer usernek 7/24-ben. Pl. bankok is használják, ahol a komplett számlavezetés, ATM kezelés, és minden rajta fut. Újabban duplázva vannak a rendszerek, és folyamatosan tükrözve, szóval ha az egyikre ráesik a repülő, akkor kb. egy órán belül a másik helyről felhozva újra megy a szolgáltatás.
Azt hiszem, ez már tényleg nem "házi" rendszer
![]()
Erre ott van a DDS és az LTO.
Otthon nem hiszem, hogy tudsz valamifélét is összerakni. Ha megfízethetőt akarsz, akkor DDS USB.
Nekem van egy ilyen szalagos adattárolóm, és van hozzá még adatkazetta is, ámde a driverét nem találom sehol.
A windows a számítógép indításakor "felismeri", aztán megpörgeti ide-oda, utána csévél rajta egy jó nagyot, ám mint meghajtó - sajnos nem jelenik meg a sorban. Gondolom, minden bizonnyal a telepítési drivere hiányának okán. De azt honnan lehetne beszerezni? Én már végignézegettem a neten, de SEHOL SEMMI! Állítólag maga ez a kazettás rendszer az eléggé idejét múlta. Ma kaptam rá egy jó tanácsot - talán nézzem meg a Windows 95-öt, az még tudna valamit hozzászólni A tipusa: Colorado Memory Systems DJ350 internal Tape A hozzávaló kazetta: BASF M*E*G*A 2120 QIC80 Data Cartridge 307,5 feet |
Bejelentkezés
Hirdetés |