Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Több helyen több dolgot olvastam arrol hogy hova milyen vezeteék és mekkora biztositék kell. De itt jön a vicc hogy mindenki mást ir. Sokan azt mondják, hogy a 1,5 vezetékhez 16A biztositék, mások meg csak 10A irnak. Most akkor hogy is van ez? A szabvány elvileg csak 10A enged mert a 16A biztositék késöbb kapcsol le mint az értéke, de a vezeték csak 16 A terhelhetö. Ebböl az jön le hogy a konektorokhoz hivatalosan mindig 2,5 vezeték kell amit 16A biztositékkal biztositok. A nagy dillemám az hogy most a szabvány van túl biztositva vagy nagyon sokan rosszul tudják "vagy sporolnak". Kérdezem a szakikat mi a véleményük erröl.
Passz én két helyen ezt találtam.E szerint bőven jó a 1,5mm2 vezeték.(Mondjuk a 16C-s automata már szerintem is necces)
Na ez az ott a táblázatba zt irja hogy 16A a terhelhetöség de csak 10A biztositék.
Meggyőztél ,bár alapesetben lakásra a C oszlopot írja (25A). A biztosító valóban 10A itt is.Igazából még egy dolgot találtam a késes olvadóbetétek a névleges áram 2* viselik el 1h ig , a kimegszakítók meg az 1,45 * terhelésre oldanak le 1h alatt.(tehát a vezeték termikus terhelése közel egyforma a két esetben)
A jelleggörbe különbség önigazolásnak jó (bár nem tudom számít-e ez valamit.)
Szabványossági felülvizsgálat esetén a 1,5-es CU vezetéknek megengedhető a B 16A-os megszakító!
Hello,
Egy házi szennyviztisztitót kellene ellátnom árammal. A háztól kb. 10 méterre van, és az ellátását a ház falán lévő 230/400 as konektorból tervezem. A konektor egy kis fadobozban van, életvédelmi relével 3x25A kismegszakitóval védve, ahogy annak lennie kell. A tervem az, hogy teszek egy elosztódobozt a konektor elé, és úgy levezetem magamnak a szükséges vezetékeket a szennyviztisztitóhoz. A gond az, hogy azt a vezetéket védeni kellene egy kismegszakítóval is, a víztisztitónak sztem nem kell 25A, pontosan nem tudom mennyi de majd megnézem az adatlapján. Tehát a kérdesem az, hogy ez a megoldás szabványos -e, és milyen tipusú kismegszakítót vegyek, van e kifejezetten kinti környezetre ilyen, vagy muszály neki venni rendes dobozt, ahol majd megoldom az összekötést? Gondolom a legszebb megoldás az lenne, ha tennék egy nagyobb dobozt amibe meg lenne a szétosztás, külön lenne megszakitó a 230/400V -as konektornak és az egyfázisú megszakitó a szennyviztisztitónak. Ha netán valakinek van tapasztalata szennyviztisztito bekotessel, akkor ne tartsa magában. . Nekem csak az a feladatom, hogy előkészitsem a vezetéket, majd azt a szennyviztisztót áruló cég emberei fogják üzembe helyezni, bekötni.
Hello
Lehet butaságot kérdezek,de édesapámmal szereltük a lámpát és a fázisceruzával a lámpában a fázishoz és a 0hoz is hozzáért a ceruza hegye,ami egyből levágta a biztosítékot,de én nem éreztem semmit,így akkor áramütés sem ért? Csak izgulok az ilyen vérrög meg iylesmik miatt:S. Válaszukat előre is köszönöm!
Ha nem éreztél semmit, akkor nem is rázott meg. Ha kezzel értel volna a fazishoz akkor van baj.
A fazsiceruza vege nem olvadt le?
Nem, csak az elején lett egy fekete vonal meg korom,de működik jól. Meg lámpa belül egy kicsit elégett de tekertunk bele égőt és világít.
És a fázisceruza nem ment gallyra? Mázlid volt, hogy egy "biztosítékon" keresztül nyúltál bele.
Semmi baja,mondom csak egy kis pont volt rajta, meg korom.. Mert alján néztem,hogy van e fázis,aztán gondolom ahol nincs műanyag bórítása 0hz is hozzáért,szikrázott egyet aztán egész házba lenyomta.
Cerka működik mert néztem vele ma konnektorba fázist.
Sziasztok!
Lenne még egy kérdésem! Szeretném úgy megcsinálni az udvarban a lámpát, hogy egy bizonyos idő után kapcsoljon le és ne kelljen mindig visszamenni a sötétben. Arra gondoltam, hogy egy lépcsőházi automatával lehetne megoldani, de még nem dolgoztam ilyennel, nem nagyon ismerem a működését, bekötését. Ha jól tudom ehhez csengő kapcsoló kell és utána kell kötni az automatát. De a neten is sokfélét találtam, nem tudom melyik lenne jó egy halogén reflektor kapcsolásához. Köszi Üdv.: Zsolt
Szia! Én inkább egy ilyen megoldást javasolnék. A választék ettől sokkal nagyobb, de itt mutatnak 360fokos látószögűt is. A kikapcsolási késleltetés és érzékenység is elég széles határok között állítható.
Ha sűrűn így szerelitek a villanyt akkor nem leszel nyugdíjas!
Mekkora az áram igénye a tisztítónak?
Ezt a forgalmazó elárulja ha megkérdezed! Egy normális leágazást kell neki csinálni, de szerintem ne kísérletezz vele, hanem bízd szakemberre. A kábelezést mivel szándékozod megoldani? És hogyan?
A tiszitó kb. 50W, úgyhogy tényleg nem kell neki a 25A.
A kérdésem az volt, hogy kell -e oda külön kismegszakítót tennem, vagy elég ha csak simán leágaztatok a konektorból egy fázist. És nem az, hogy szakemberrel csináltassam e vagy sem. A ház villanyszerelését szakemberek csinálták, és mégsem vagyok elhalva tőle. :no: 2,5 mm2 -es rézvezetéket tennék, azt elég lenne védeni a 25A kismegszakitóval is, és igy nem kell külön kismegszakitó a 3F -ről való leágaztatás után.
Egyébként a tisztitónak van egy egysége ami levegőt fúj a tisztitóba és annak kell a 50W, de fogalmam nincs hogy hol lesz az elhelyezve, úgyhogy egyelőre csak egy vezetéket tudok betenni, végigvezetném a ház a falán és a falazott keritésen, és igy nem kell ásni, mert a keritéstől a tisztitó 1m re van, majd azt az 1m -et akkor kiássuk, ha már bekötötték, vagy már fogom legalább tudni, hogy hol lesz elhelyezve az az egység aminek az áram kell. Egyelőre fogalmam nincs, hogy hol lesz bekötve a tisztitó, nincs róla leirás, de csak akkor jönnek bekötni ha már el lesz készitve a kábel. Úgyhogy csak elkészítem.
Meg van egy másik ötletem is, mégpedig az hogy a ház belső konektorköréről csinálok elágazást, és azt vezetem ki. De akkor annyi a gond, hogy az nincs védve fi relével, mondjuk az még megoldható, csak nem szivesen keverném a belső kört a külső dolgokkal.
A fő elosztószekrényhez már nem tudok eljutni, már ki van vakolva, pedig az lenne az optimális, de nem lehet.
Köszi, erre nem is gondoltam, majd körülnézek, hogy mik vannak.
Azért az idézett lap szerzője odaírja, hogy azok helyett az értékek helyett új létesítéskor más előírás alkalmazandó, illetve azok az értékek csak a 90-esek előtt létesült hálózatok elbírálásához jók.
Mondjuk én régi berendezéseknél is lehibáznám, ha az új előírások kevesebbet engednek meg. Mert a túláramvédelmet kicserélni nem egy nagy összeg.
Sziasztok!
A villanyorátol a kismegszakitokig mekkora vezetéket szoktak rakni? 28A a kismegszakitó az óránál. 4-s elég vagy 6-s kell? A null szakitonál lehet e több vezetéket rakni vagy csak az lehet ami a megszakitó dobozba megy? Sajnos az idiota emberke az órától vitt két megszakitot és a többit meg bentröl a házbol osztotta le. Ezért ott az óránál van annak az áramkörnek a N és a PE-je. Vagy lehet kapni nulla és föld sorolot a kinti villanyora szekrénybe. Elöre is köszönök minden segitséget.
Szia!
Bővebben: Link A linken található egy táblázat a vezetékek terhelhetőségéről. Vagyis kell a 6-os vezeték. Mit értesz az alatt, hogy "null szakító"? Lehet kapni réz síneket, amin össze tudod kötni a nullákat és a PE vezetőket. (!nem a kettőt egymással! ) Ha jól értelmeztem a kérdést. De, ha nem vagy biztos a dologban, hívj szakembert! :felkialtas: Üdv! Balázs
Oké köszi. Hát akkor lehet hogy rosszul tudom a nevét, de arra gondoltam "null szakitó" ami a villanyorátol jön a nulla és a föld és belevan kötve mindkezö egy egy olyan fémbe aminek a két vége között van egy lemez amit két csavar fog. Olyan mint ha egy nagy biztositék lenne. De most hogy igy belegondolok akkor az akar lenni a PEN sin. Ugyanis az egyiknek az aljába a N a másikba a PE jön aami a földszondához megy. A másik végük van összekötve. Ezt mondjuk nem értem hogy miért mert ez a 2 "null szakitó" elvileg azért van hogy letudd elenörizni hogy pl nincs e már ujra közösitve az N meg a PE. Remélem érted hogy mire gondoltam azzal a "null szakitó". De jó lenne tudni akkor mi a neve.
Köszi Majdnem jó irtam
Akkor igy hogy már tudom mi a pontos neve. A nullbontó után lehet több nulla vezetéket rakni vagy csak azt az egyett ami a kismegszakito dobozba megy?
Szia!
A vezérelt annyi lehet amennyi a nappali, tehát Nálad 3x16A-ig nem kell hálózat fejlesztési hozzájárulást fizetned.
Szia!
Rajtad keresztül nem folyt számottevő áram. Téged nem rázott meg a fázis. Csináltál egy fázis-nulla zárlatot a fáziskereső hegyével, nem kell betojni.
Ha valamiről leágazol egy másik áramkör részére, akkor oda kismegszakítót kell tenned, mivel az egy másik áramkör. Dugalj elé nem teszünk 25A kismegszakítót. Max 16A, mert a dugalj terhelhetősége is 16A. 50W fogyasztó elé szintén nem teszünk 16A kismegyzakítót, hanem bőven sok neki a 2A is! És vezetékből, kábelből sem teszünk vékonyat. Nem azért, mert nem bírja el az 50W-ot, hanem azért, mert zárlati áramra méretezzük és mechanikai szilárdságra.
Tehát ide 3x1,5-ös MBCU esetleg MT kábelt tegyél 2A kismegszakítóval védve. |
Bejelentkezés
Hirdetés |