Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Valami gyönyörű lett, gratulálok! Az ilyen látványtól az ember még kedvet kap a munkához!
Köszönöm Janó bácsi, hogy kitartással és gondos munkával megvalósítottad ezt a remekművet és lehetővé tetted, hogy mi is gyönyörködjünk benne.Örülök, hogy van aki még erre időt és fáradságot szán.Büszke lehetsz alkotásodra.
Bizony,igy igaz ahogy a többiek mondják,én magam is osztom a véleményüket.Bár én még csak nagyon kezdő vagyok az elektronikai építészetben,de ez a rádió tényleg egy remekmű.Én pl mindig szerettem volna egy Gramofont a lakásom díszének,de sajnos eddig még nem sikerült rá akadnom egyre sem.No meg a másik érdekesség számomra, a Fonográf.Ebböl csak képeket láttam még életem során.
A "vaterán" találsz az "Antik, régiség" rovatban gramofont.
Köszi gépész
bár ahogy nézegettem a vaterán,nem olcsó darabok vannak,és én tudatlan azt hittem, hogy van benne elektronikai alkatrész,de miután alaposan megnéztem a gramofonrol készült képeket,rájöttem,hogy ez igazán órásoknak való szakmai elkötelezettséget igényel
Van olyan is amiben elektronikai alkatrész is van:az a lemezjátszó.Bocsánat az élcelődésért.
Nem emlékszem, hogy feltettem-e már ezeket az oldalakat a rádiós hibakeresésről. Ha igen akkor valamelyik admin majd törli. Bár azt hiszem a sok fiatalabb, kezdő "restaurátor" hasznát fogja venni! A 70 éves cikk még mindig hasznos, újragondolva az érintésvédelem mai aktualitásait. Sorszám szerint olvassátok!
Ez már egy érdekes rádiótorony (koreai) miket ki nem találnak
Így bánni ezzel a gyűjteménnyel?!
Na kifog rajtam az elektronika. Ez van ha valaki nem szakember. A Vadásztöltény 545B nem akar működni. Sehogyan sem. Az egyik ág kap 51,4V-ot ami picit csökken egyenirányítás után (polaritások rendben nincs felcserélve). A másik ág 2,5V-ot 0,3A illetve itt is van egyenirányítás. Ha már lejjebb csökkentem ezt az ágat például egy ellenállással már kevés lesz, és a csövek el se kezdenek fűteni. Jelenleg minden cső fűt ahogy kell nem izzik a kelleténél jobban. Ha a skálaizzót (amit magam pótoltam 3V körülire) bekapcsolom még marad a fűtésre energia viszont egy hangyányit visszaesik. Nos bár azt mondta akitől kaptam a rádiót, hogy csak telepről ment mégis (a pirossal bekarikázott a kapcsolási rajzon) a 270ohm-os ellenállás szó szerint megfeketedett. Ami gyanúra ad okot ezért a környékbeli ellenállásokat amik nem stimmeltek vagy már a színük is gyanús volt kicseréltem. Persze először csak ezt az egyet cseréltem ki. Tesztelés során iszonyatosan gerjedt zúgott és a bemenetére tett tiszta jelet csak ritkán szaggatva, recsegve adta tovább. Az ellenállások cseréje valamelyest javított a dolgon, már nem szaggat annyira maga a hang. De a gerjedés megmaradt. A kékkel bekarikázott helyen ha hozzáérintek csavarhúzót szépen el kezd búgni mintha baja se lenne. De ez csak akkor ha a hangerő teljesen fel van tekerve. Ha lentebb tekerem a hangerőt akkor a búgást átveszi a potméter. De mellette ott a nagyon hangos zúgás ami a hangerőszabályzással fordítottan jelentkezik mint jelenség. A készülék egyetlen elektrolit kondenzátorát persze egyből cseréltem. Rádióra kapcsolva plusz antennával tekerés közbe olyan mintha ott lennének a rádió adások de mindegyiknél csak szaggat vagy zúg, tulajdonképp olyan érzésem van mintha az alap zúgás ami keresztbe tesz mindennek. A csöveket nem tudom cserélni nincs másik garnitúra. És kezdem beadni a kulcsot, rengeteg időt beleöltem már....jól jönne valamilyen tipp
Első kérdés az egyenirányítás. Rajzold le a tápegységedet és tedd ide fel, ott lesz a gubanc, mert egy telepesnek, különösen a fűtésoldalon nagyon brumm mentesnek kell lennie! A fűtés brummja vezérli a csöveket. Ezért csak kapcsolóüzemű tápban gondolkodnék mert ott az 50 Hz-nél nagyságrendekkel nagyobb frekvencia miatt nem tud az 50 Hz a készülékbe jutni.
Egy kis toroid lett a végén a trafó. Azt nem tudom de most ugrott be, hogy nem e a trafó 220-as bemeneténél lévő kondenzátort kéne elszigetelnem lehet az a bűnös. A trafó el van szigetelve. A egyenirányítás pedig GBU4J-vel történt mindkét ágban 1-1 darabbal.
Kapcsolástechnikailag érdekel a rajz mert az egyenirányításban lévő szűrés elégtelensége is lehet a brumm, zúgás forrása. Én külön tápban és nem beépítettben képzelem el egy ilyen rádió tápellátását, így megmarad a készülék eredetisége. Szóval nagyon kéne a tápegység kapcsolási rajza.
Végre volt időm foglalkozni az R4900-zal, ennyire jutottam:
Töltöttem le kapcsolási rajzot, és megmértem a végcső 6-os pontja és a test közötti feszültséget (remélem nem írok hatalmas hülyeséget, ezt szokás anódfeszültségnek nevezni?). Bekapcsolás után 256 V-ot mértem, ez (főleg, hogy már 230 V-os a hálózat) bőven jó szerintem. Elindítottam a bemenetre kötött magnót, és hagytam szólni. Az első két percben figyeltem, kb. fél percenként csökkent 1 voltot a feszültség. Otthagytam kb. 10 percre, amikor visszajöttem, már csak 215 V-os mutatott a multiméter, és ha egy kicsit is feljebb tekertem a hangerőt, akkor már torzított. Nagyon halkan még normálisan szólt. A hangerőváltozással nem változott a feszültség. Szóval úgy látom, vagy a cső lesz rossz, vagy esetleg az egyenirányító rész, mert más alkatrész, ami befolyásolja a feszültséget, szerintem nincs is ezen az ágon. A másik dolog, amit észrevettem, hogy a rajz szerint a 8-as ponthoz egy 20k-s ellenállás van kötve, viszont ennek a helyén a rádióban 220k-s van betéve. Melyik lehet a helyes érték, a rajzról maradt le egy 2-es, vagy a rádióban nem jó (nem látom annak a jelét, hogy a rádió már bekapcsoláskor hibásan működne)? Egyébként a magashangszóró már jó, a C62 szakadt volt, ideiglenesen betett (modern) 3.3µF-es elkóval rendben működik.
20 kOhm a helyes érték. Gerjedés(vadrezgés) gátló. Az ECL86 gázos, ki kell cserélni! C62 pozícióban erre a célra pólus nélküli elkót vagy ugyanekkora kapacitású nem elektrolit kondenzátort tegyél be. A normál elektrolit kondik hosszabb-kevesebb idő alatt tönkremennek.
A HEStore kínálatában vannak bipoláris elektrolit kondenzátorok.Bővebben: Link
Kettő darab 2.2 µF-os megfelelő a C62 helyére.
Szeretnék azért nagyjából eredeti állapotot megtartani, korabeli alkatrészekkel. Ellenállásom van ugyanolyan kinézetű, 22k-s itthon, kondenzátorban nem találtam még megfelelőt, viszont az eredeti sem bipoláris, vagy legalábbis van rajta +- jelzés. Csövet még nem tudom, hogy szerzek, az újaknak úgy láttam, elég magas az ára, ráadásul pont ezt a típust nem is találtam, szóval marad a használt.
Mindenképpen a végcső munkapontjával van baj, mielőtt csövet cserélsz próbáld meg a végcső rácsára menő csatoló kondit ( C 10 )kicserélni, mert ha kicsit is (alig mérhetően) átvezet, az felborítja a munkapontot. Esetleg cseréld kisebbre a katódellenállást, (R 69 )mondjuk 100, vagy 120 ohm-ra, ezzel is lehet talán javítani a torzításon, igaz így egy kicsivel kisebb lesz a kimenő teljesítmény. Lehet, hogy ezzel el tudod kerülni a csőcserét, legaláb is egy ideig. Üdv
Pont azért mennek tönkre mert nem bipoláris kondikat tettek bele. A bipoláris elkókat ezért találták ki, hogy egyen szint nélkül, csak váltófeszültségű üzem ne polarizálja át minden ellentétes polaritású félperiódusban.
Janó hozzászólását is próbáld ki, az is egy lehetőség.
Sziasztok
Tesla NZC 420 High Fideliti Stereo-hoz van valakinek tűje? Szükségem lenne 2 darabra. Remélem valakinek akad.
Igen, telepes csőnél annyira kicsi a fűtőszál tehetetlensége, hogy a fűtéskörből is bekerülhet a búgás (nagyon is!).
Rajz kell, valamint több infó. Addig meg ne kínozd, mert nagyon könnyen ki tudod nyírni a telepes csöveket...
Kicseréltem az eredeti rajzon szereplő 20 kOhmra az R79 ellenállást, de így csak még hamarabb elkezd torzítani a végfok, sőt alapból halkabb, mint eddig. Lehet, hogy valaki már megpróbálta átalakítani, hogy ne kelljen csövet cserélni benne?
C70 22 nF nagyon gyanús átvezetésre. Cserélni kéne legalább 500V-os vinil vagy stiroflex kondira. Ennek az átvezetése pozitívabbá teszi a pentóda G1 vezérlőrácsát és ez is lehet a probléma forrása.
Sziasztok!
VT AR-612 Pacsirta rádióval kapcsolatban kérném segítségeteket, olyan problémám van vele, hogy URH üzemmódban full néma, még alapzaj sincs.Tápfeszek rendben vannak, a hullámváltók megtisztítva, kapott új ECH81-et és EBF89-et. ECC85-öt próbáltam cserélni, volt már benne 3 féle (sajnos mind használt, mert nincs lezsírozott "új" darabom ebből a típusból) de egyikkel sem volt hajlandó működni. Abból, hogy nincs a megszokott FM alapzaj sem már inkább a KF-re gyanakszom, de javítsatok ki ha tévedek. Hol lenne érdemes még keresgélni, esetleg ha valaki találkozott már ilyennel mi szokta okozni? Előre is köszönök minden ötletet! Üdv: Laci
Köszönöm a tippet, kicseréltem egy vadi új kondira, és most kb. egy óra folyamatos működés után kapcsoltam ki, végig szépen tisztán szólt. Nem tudom sikerül-e megoldani az eredeti kinézetet, lehet inkább a panel alatti részen hagyom, így nem üt el annyira a környezetétől. Az eredeti az a tipikus tengely irányú kivezetéses, olajpapíros Remix kondenzátor volt, ezekről eddig nem sok jót hallottam, bár ez az első csöves készülék, ami hozzám került.
Végig 241-244 V közötti értéket mutatott a műszer, hangerőtől függően. A kapcsolásban ennél valamivel nagyobb feszültség szerepel, de gondolom, ez már tényleg a csövön múlik, és legfeljebb a teljesítmény csökken. ,,Nosztalgia-üzemre" így is tökéletes lesz, még az alapos takarítás, és a teljesen szétesett hálózati kapcsoló helyrehozatala van hátra, bár az utóbbival szerintem lesz még gondom.
A régi hibás Remix kondit melegítsd meg hajszárítóval akkor a bitumen(szurok) záró dugók megpuhulnak . Ekkor ki tudod húzni a belsejét. Ebbe a papírcsőbe méret szerint beleférő modernebb kondit tégy és nyomkodd vissza a megmentett szurokdugókat. Így a régi kinézetben tudod helyreállítani.
Ha AM működik, akkor az FM-KF tekercsek nem szakadtak, de a 2.KF-ben meg kell nézni az FM visszacsat.tekercset is, demod.diódákat, C62, R28, R20, C59, és sajnos hibás lehet bármelyik KF serleg alatti kondi is.A hullámváltó csuszkák érintkezőit is át kell nézni, hogy a csúszóérintkezők valóban odaérnek, ahova kell(oldalról látható)?Mindenekelőtt az FMKF-ek hangoltságát jó lenne tudni, mert lehet, hogy csak szét van hangolódva-ehhez persze egy FM szignál az igazi.
Mitől tekeredtek volna szét a KF-ek?
Egyébként OIRT-on mit lehet még hallgatni Én a hullámváltót hibáztatnám elsőként...
OIRT FM-en konkrétan semmit. Ha mégis szól valami, az csak tükörfrekvencia.
AM-en működik, bár még nem az igazi ott sem, mert sistereg/serceg (valahol van még valami KH gondolom).
A demod. diódák mérésre jónak tűnnek, a többi alkatrészt amit írtál megnézem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |