Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tranzisztorok helyettesítése
Lapozás: OK   71 / 148
(#) horry hozzászólása Nov 17, 2011 /

Sziasztok
Oyan problémám van h van egy erősítőm amiben van 2n3055-tranyó és nem találtam sehol h mivel tudnám ezt helyetesíteni vagy nem tudom h egyáltalán lehet-e A segítségeteket előre is köszönöm))
(#) ujfalusi válasza horry hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

A HQ-ban lehet kapni, de ha helyettesíteni akarod /?/
2 SD 110.
(#) szucs66 hozzászólása Nov 18, 2011 /

Üdv,

ennek a két orosz "csodának"; GT410, KT384 tranzisztoroknak, a helyettesítéséhez kérnék segítséget,ezek egy orosz akkumulátor töltőben vezérlik a tirisztort és valószínűleg túlterhelés miatt megsültek.
(#) Lacika válasza szucs66 hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

A KT384 adatlapját mellékelem, ez szilícium tranzisztor.

Viszont a GT sorozat pedig germánium tranzisztorokat takar, de hogy mivel lehet ezt manapság helyettesíteni....... és az adatlapjához sem lehet már egykönnyen hozzáférni.....

T-KT384AM.pdf

(#) B.I válasza szucs66 hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Szia. Szerintem megpróbálhatod akármilyen tranzisztorral helyettesiteni ami elbír legalább 300mA-t.
(#) Schnitt hozzászólása Nov 28, 2011 /

Sziasztok!

Van egy gsm modemem, amin megmakkant egy smd fet. A felirat rajta 301 K.
Ezt a kódkönyv alapján fdv301n típusúnak azonosítottam. Ezzel csak az a baj, hogy nem találtam itthon boltot, ahol forgalmaznák. Webshopban igen, de 1000 HUF a futár. Lehet ezt valamivel helyettesíteni, ami kapható is?

Köszi Schnitt
(#) ared2 hozzászólása Nov 29, 2011 /

Üdv!
Van egy BDV1085 akkutöltőm ,amelybe a négy irf740-es
FET tranyóból kettő elpusztult.
Kérdés,cserélhetem-e ezeket erősebb irfp460-as tranyóra ,vagy maradjak az eredetinél? Persze biztos ami biztos alapon a jókat is lecserélem!
Továbbá van előttük egy-egy SMD tranyó ahogy a jókat mértem negatív bázisúak (2-es láb)felirat nincs.
Ezeket mivel lehetne helyettesíteni?
(#) Fefy hozzászólása Dec 2, 2011 /

Üdv mindenkinek!

Mivel a fórumot és a barátomat is (google) kérdeztem, de semmi érdemleges választ nem találtam, így felraknám a kérdést itt is .
Szóval adott a Maxim DS2714-es ic (és az adatlapján található kapcs. rajz). Ahogyan az a jó kis Magyarországhoz illik, FCX718 tranyót nem lehet kapni. Szerintetek mivel lehetne helyettesíteni, hogy ne kelljen a fél kapcsolást újra számolni?
Vagy ezzel a kérdéssel inkább menjek a "NiMH akku-töltő" topicba?

Előre is köszi a segítséget és/vagy válasz(oka)t!
(#) Dudus válasza Fefy hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Ahogyan a jó kis magyarországon illik, letöltöd az adatlapját innen: AlldataSheet

Aztán mikor már tudod, hogy egy 20V , 2,5A-es PNP tranzisztorra van szükséged megnyitod, pl. a Farnell oldalát és a keresőt használva ide jutsz: Farnell kereső

Ezek után megrendeled, megveszed, megszerzed a megfelelőt.

-Szerintem!-
(#) Fefy válasza Dudus hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Hálám üldözni fog

Egyébként a kérdés végül is arra irányult volna, hogy mennyire érzékeny a kapcsolás egy másik tranyóra, ha véletlenül nem sikerül egy paramétereiben szinte megegyező csere példányt találni
(#) kiss1999 hozzászólása Dec 4, 2011 /

2n3904 Jelzésű tranzisztor helyettesíthető-e s9014 jelzésű tranzisztorral?

http://www.jbprojects.net/articles/rc/ Ehhez kell a tranzisztor. Ahogy megnéztem nagyjából egyezik az adatlap, de nem értek hozzá hogy minek mennyire kell egyezni.
(#) sempi601 hozzászólása Dec 6, 2011 /

Sziasztok! BC237b és BC307b tranzisztorokat szeretnék kicserélni, de ezek már nem nagyon találhatók meg boltokban. Rákerestem Google-ben és ezeket kaptam:
BC237b -->BC547b
BC307 --->BC557b
Valaki hozzáértőtől szeretném megkérdezni, hogy valóban jók lennének ezek a helyettesítéshez? Ezek legalább kaphatók a boltokban. Egyébként erősítőbe lesz.
(#) WaRL0 hozzászólása Dec 7, 2011 /

Sziasztok. Ezeket a tranyókat kéne helyettesíttenem valamivel.
BC177
2n2219A
2n2905A
Tudna valaki segítteni nekem, hogy mivel helyettesíthetem ?
(#) ujfalusi válasza WaRL0 hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

BC-301 303 a 2n-nek helyett
(#) maestro hozzászólása Dec 7, 2011 /

Üdv!
CRT TV-be kiment egy BU808DFI tranzisztor. Ezt szerintetek simán lehet helyettesíteni bármilyen nem darlington tranzisztorral is?
HeStore-ról ezt néztem: BUH517, csak az adatlapján nem találom a lábkiosztást.
Bár jobban bele gondolva ezen nincs inverz védődióda, szóval lehet nem lesz jó. Egyébként a tápegység részébe kellene (gondolom én).
Valakinek van valami ötlete?
(#) maestro válasza maestro hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

Helyesbítenék: inkább a vízszintes éltérítést végzi mint, hogy tápegység része lenne.
És HQVideo-n most találtam: 2SC3688
Nem tudom, hogy megfelelő lenne-e a célra, az adatlapja nem sok mindent ír.
(#) bihari laci hozzászólása Dec 10, 2011 /

SZiasztok infot kérnék erröl a tranzisztorrol DTA114es hogy ,mivel lehet hejetesiteni ,vagy valami kűlönleges tranyo,nagyon fontos lenne ,vagy hogy ugy lehet mérni őket mint a többit, dioda állásban ,koszi.
(#) kadarist válasza bihari laci hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Szia!
Ez egy beépített ellenállásokkal rendelkező tranzisztor és a helyettesítőit itt megnézheted.
(#) bihari laci válasza kadarist hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Szia ha jol értem, akkor ellenáláson kel meg mérjem hogy jo vagy dioda vizsgálonnem találkoztam még ilyennel.
(#) kadarist válasza maestro hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

A BU808 helyettesítője a 2SC5388. Ez egy darlington-tranzisztor, ezért olyan fajtájúra illik kicserélni. A tranzisztorcserével egyidejűleg cseréld ki a tranzisztor bázisában lévő kis elektrolitkondenzátort is, mert ennek kapacitásvesztése szokta okozni a BU808 hőmegfutását.

Az adatlapjából kiderül, hogy hol és mekkora ellenállásokkal van megspékelve.

Ezek a trazisztorok ki szokta égni ,vagy birják a strapát a bázis emiter között mérjem meg az ellenálást ami,10kohm ,vagy ugy kell mutason minta ,többi.

Záróirányban (B-E között) az ellenállást méred, nyitóirányban meg az ellenállás értékénél valamennyivel kevesebbet. Ha bizonytalan vagy inkább cseréld ki.
(#) maestro válasza kadarist hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Köszi!
Olcsóbb nincs véletlenül?
Attól, hogy ez a helyettesítő csak 5A-es nem lesz baj?
Amúgy a közvetlen közelében nem látok elektrolit kondit csak egy 9nF-os tömb kondenzátort forrasztottam ki, hogy hozzá férhessek a tranzisztor lábához de az is a kollektor körre csatlakozik és a kapacitása is rendben van. Milyen értékűt kellene keresnem?

Meg lenne még egy 20 éves TV amiben szintén ez a tranzisztor is kiment. Típusa: D1555
Gondolom a 2SC5388 jó ehhez is. Vagy ez nem is darlingtonos? Mert a gyártó csak kemény 1 oldalnyi adatlappal szúrja ki a szemünket.

Köszi a segitcséget ,megyek csináljak valamit ,majd irok még .

BU808 ügyében én is bizonytalan vagyok egy kicsit, mert nem tudom, hogy a B-E között mekkora ellenállás található. Ohm mérővel 150Ohm-ot lehet mérni rajta, dióda vizsgáló meg 170mV-ot mutat mindkét irányban(holott szerintem 1,2-t kellene). B-C között 500mV, C-B között 1000mV. Ez akkor gondolom kuka, nem?

A C-E között mit mérsz?

C-E: 927mV
E-C: 463mV
és 3,5kohm-ot.
Meg tegnap előtt le teszteltem kapcsolóüzemben, de mindig bekapcsolva volt, pedig a bázisa még feszültséget sem kapott.

A 2SD1555 helyett a 2SD1878 jó lesz. Forrás. Az elkó a bázismeghajtás csatolókondenzátora és egy álló 10 µF-os típus szokott lenni.

Neked is azt ajánlom, ha bizonytalan vagy egy ellenállásos-diódás tranzisztort illetően, akkor inkább cseréld ki.
Következő: »»   71 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem